پرورش خلاقیت در کودکانخلاقیت، توانایی بررسی و حل مسائل با یک روش جدید است.
حل مسأله به گونهای که هیچ شخص دیگری آن مسأله را آن طور حل نکرده باشد و در واقع حل مسائل با یک روش نو، موثر و منحصر به فرد است...
اگر ماشین ها پرواز کنند آزمونهای سنجش هوش استاندارد، فقط «تفکر همگرا» را مورد سنجش قرار میدهد و تفکر همگرا همان توانایی پاسخگویی با یک جواب مشخص به مسایل است. اما خلاقیت شامل تفکر واگرا است که همان توانایی پاسخگویی با جوابهای جدید و غیرمعمول است.
چگونه والدین میتوانند خلاقیت را در کودکانشان پرورش دهند؟نتیجه ی تحقیقات نشان داده است که والدین با به کار بردن روشهای زیر میتوانند کودکانی خلاق پرورش دهند:
1- فراهم کردن یک محیط محرک با توجه به سطح توانایی و مهارتی کودک و این که در چه مرحلهای از رشد قرار دارد. این محیط محرک شامل انواع مواد، کتابها و اسباببازیها است. والدین میتوانند با فرصت دادن به کودک برای آزمایش با این مواد و تقویت فعالیتهای او در ایجاد روشهای جدید و کارهای اکتشافی، در رشد کودک و پرورش خلاقیت وی موثر باشند.
2- پرورش خلاقیت کودک با آزمایشهای نو و غیرمعمول محقق میشود، بنابراین به سوالات کودک خوب گوش دهید و درباره ی مشاهداتش نظر داده و مشارکت کنید. یعنی درباره ی آنچه کودک مشاهده و آزمایش کرده سوال مطرح کنید. از طریق این مشارکت دو طرفه ممکن است سوالات و مشاهدات جدیدتری پدید آید. در جریان پرورش خلاقیت کودکانتان آرامش داشته باشید و سعی کنید لذت ببرید.
3- نسبت به کوششهای کودک واکنش نشان دهید و اجازه دهید که او بداند شما به تواناییهایش اعتماد کافی دارید. بگذارید کودک آزادانه و با مسوولیت خودش و براساس افکارش عمل کند.
4- کودکتان را با فرهنگهای مختلف، تجربیات مردم و روشهای تفکر آشنا کنید. بگذارید کودکان ببینند روشهای مختلف تفکر درباره ی یک مسأله وجود دارد.خلاقیت کودکان با تلاش برای کسب تجربیات جدید، بدون داشتن توقع خاص از آنها و یا در نظر گرفتن سطح توانایی سنیشان، پرورش مییابد.
5- برای کودک، تجربیات لذتبخش و احساس رضایت از جریان تفکرات نو، فراهم کنید. هنر، علم، خلاقیت، شغل و یا کار مورد علاقهتان را با کودکتان سهیم شوید. حرارت و جدیّت شما میتواند مسری باشد و کودک از این که میبیند شما نیز با یک احساس پرشور در تلاش هستید، انگیزه پیدا میکند.
6- الگوی پشتکار و استفاده باشید. پرورش کودک، کامل کردن یک پروژه به وسیله ی پرورش هر مرحله از این جریان و کمک به کودک برای فهم نقاط قوت و یا ضعف خویش است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید