میگویند «برای اعطای آن مسئولیت، ایشان را معرفی نمیکنیم؛ چون خیلیها از ایشان باسابقهتر هستند!» اما خدا در قرآن به نکته دیگری امر کرده و «لیاقت» را از سابقه مهمتر دانسته است. گاهی کسی سابقه آنچنانی ندارد، اما شایسته یک مقام است، چون توان و لیاقت انجام آن کار و مسئولیت را دارد. همانطور که خدا در قرآن گفته فرشتگان با آنهمه سابقهشان باید به انسان که لایقتر است، سجده کنند. کارها و مسئولیتها هم باید بر اساس شایستگی باشد نه سابقه.
وَ إِذْ قُلْنا لِلْمَلائِکَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا... (بقره،34)
راه موفقیت
برای کاری که میخواهد شروع کند هم انگیزه دارد، هم انرژی و هم برنامهریزی. کار را هم شروع میکند، اما بعد از چند وقت و با رخ نشان دادن چند مشکل و مانع ریز و درشت، سرد میشود و از هدفش دور میماند و اصلاً فراموش میکند کارش را ادامه بدهد. ما در همه کارها به عناصری مثل سماجت، پیگیری و «اراده به پایان رساندن» هم نیاز داریم.
به کارهای خدا نگاه کن! هدف خدا هدایت انسانهاست؛ برای اینکار پیامبر میفرستد، اما با شکست هر رسول، از کارش ناامید نمیشود و دوباره نبی بعدی. این راه موفقیت است.
وَ لَقَدْ آتَيْنا مُوسَي الْکِتابَ وَ قَفَّيْنا مِنْ بَعْدِهِ بِالرُّسُلِ وَ... (بقره، 87)
خودت مقصری
در برابر مشکلات و شکستها آدمها دو دستهاند؛ یک عده تا از موفقیت دور میمانند و طعم ناکامی را میچشند، تا خواستههایشان برآورده نمیشود، شروع میکنند به بهانه گرفتن و زمین و زمان را مقصر کردن، یک دسته اما اول به خودشان نهیب میزنند و دنبال ریشههای مشکل در درون خودشان میگردند. خدا هم در قرآن میگوید اگر شکستی به شما رسید، بدانید از سوی خود شماست. بدانید اول مقصر خودتان هستید.
اَولمّا أَصَابَتْكُم مُّصِيبَةٌ قَدْ أَصَبْتُم مِّثْلَيْهَا قُلْتُمْ أَنَّى هَـذَا قُلْ هُوَ مِنْ عِندِ أَنْفُسِكُمْ... (آلعمران، 165)
تحقیق کن نه باور
حرفشنویاش خوب است اما زودباوریش نه، از هر کس هر چیزی که میشنود، میپذیرد و عمل میکند؛ یکی میگوید: فلان ورد را بخوان و فوت کن توی غذای شوهرت. دیگری میگوید: اصلاً برنج و نان نخور یکهفتهای لاغر میشوی. یک نفر دیگر میگوید: بیتنبیه و با مهربانی زیاد بچهات را تربیت کن و... .
همانقدر که مشورت گرفتن خوب است، قبول کردن هر حرف و راهنمایی بدون تحقیق هم غلط است؛ بهویژه که گاهی فرد روبهرویت آدم درست و حسابی نیست.
يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنْ جاءَکُمْ فاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصيبُوا قَوْماً بِجَهالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلي ما فَعَلْتُمْ نادِمينَ (حجرات، 6)
تعادل، تعادل
درخرج کردن مانده وسط دوراهی، بعضی ماهها آنقدر به خود و خانوادهاش سخت میگیرد که گویی زندگی متوقف میشود گاهی نیز آنقدر ولخرجی و دست و دلبازی به خرج میدهد که ماه به نیمه نرسیده پولش ته میکشد و مجبور به قرض گرفتن میشود، اما او فراموش کرده که خدا در قرآن برای همه زندگی برنامه داده است؛ خدا فرمان داده نه بیش از حد انفاق کن نه بیش از حد خست؛ یعنی همان میانهروی.
وَلا تجعَل یَدَکَ مَغلولة ً الی عُنقِکَ وَلا تبسُطها کُلّ البَسط ِ فتقعُدَ مَلوما ً مَحسُورا... (اسراء، 29)
شایعات مدرن
توی فضای مجازی هر چیزی که میخواند و هر چه که میبیند، نشر میدهد؛ از یک گروه 50 نفره به یک گروه 500 نفره فوروارد میکند، بدون اینکه بداند منبع و سند پیام ارسالی درست است یا نه، چهحرفها و پیامها که نهتنها سند قوی ندارند بلکه کذب محضاند. این روزها روش شایعهپراکنی و تهمت زدن فرق کرده، حواسمان باشد.
وَ لا تَقْفُ ما لَيْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَ الْبَصَرَ وَ الْفُؤادَ کُلُّ أُولئِکَ کانَ عَنْهُ مَسْؤُلاً... (اسرا، 36)
از آنها دور شو
بعضیها با حرفهایشان انرژی انسان را میدزدند. بعضی از آدمها وقتی کنارت مینشینند، حرفشان در غیبت کردن از دیگران و دروغ و تمسخر و... خلاصه میشود. بعضیها هستند که هر چه تلاش میکنی آنها را به مهربانی، صداقت و قضاوت نکردن درباره دیگران دعوت کنی نمیتوانی. خدا در قرآن فرموده گاهی وقتها باید از بعضی آدمها کناره گرفت. شاید لازم باشد.
وَ اصْبِرْ عَلي ما يَقُولُونَ وَ اهْجُرْهُمْ هَجْراً جَميلاً (مزمل، 10)
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید