بر اساس تحقیقات انجام شده انواع مواد آرایشی، حدود هشت هزار ماده و ترکیبات مختلف را بوجود می آورد که حدود یک سوم آن ها دارای مواد شیمیایی هستند. مصرف این مواد مسلما بدون عارضه نیست و حتی برخی از این مواد شیمیایی در دفع سموم آفات و غلات و کشاورزی نیز استفاده میشود.
دکتر حسین فودازی ،متخصص آنکولوژی (سرطان شناسی) در گفت و گو با جام جم آنلاین بیان کرد: بحث استفاده از محصولات آرایشی و خطرات ناشی از مصرف آن ها موضوع تازه ای نیست چرا که از ابتدای قرن بیستم صنعت تولید مواد آرایشی به عنوان یک صنعت پیشرو کار خود را آغاز کرده و از همان دوران بسیار پول ساز بود. در نیمه های قرن بیستم با شناخت بهتر از مواد شیمیایی و استفاده آن ها در این صنعت منجر شد تا مواد آرایشی با ماندگاری بالا تولید شود.
وی در ادامه افزود: متاسفانه با تولید این دسته از محصولات مشکلاتی به وجود آمد که بر اساس تحقیقات انجام شده انواع مواد آرایشی، حدود هشت هزار ماده و ترکیبات مختلف را بوجود می آورد که حدود یک سوم آن ها دارای مواد شیمیایی هستند که در ساخت این محصولات استفاده می شود. مصرف این مواد مسلما بدون عارضه نیست و حتی برخی از این مواد شیمیایی در دفع سموم آفات و غلات و کشاورزی نیز استفاده میشود.
به گفته فودازی، مواد آرایشی و بهداشتی ارگانیک که در برخی فروشگاه ها تبلیغ می شود در واقع به صورت صددرصد ارگانیک نیست و به طور حتم از مواد شیمیایی برای ساخت آن ها استفاده شده است.
یک سری از این ترکیبات که باعث ایجاد مشکلات می شوند، ماده ای است با عنوان «رنگ قطران زغال سنگ» که به وفور از این ماده در محصول آرایشی استفاده می شود که سرطان زایی این مواد نیز ثابت شده است. به عبارتی این مواد ترکیبی از رنگ ها و فلزات سنگین هستند که عوارض شدیدی را به همراه دارد.
دبیر انجمن رادیوتراپی و انکولوژی ایران متذکر شد: یکی دیگر از ترکیباتی که در این صنعت استفاده می شود «سرب» است. این ماده به عنوان یکی از فلزات سنگین شناخته شده که در محصولات آرایشی بخصوص در رژ لب ها بیشترین کاربرد را دارد، علت استفاده از این فلز به دلیل ایجاد ماندگاری و در واقع یک نوع طراوت در رنگ آن می شود. اما همان طور که می دانیم استفاده از فلزات سنگین مسمومیت های شدید، اختلالات عصبی، اختلالات خونی و در نهایت بروز سرطان می شود.
این سرطان شناس خاطرنشان کرد: «فرمالدئید» یکی از دیگر مواد مورد استفاده شده در صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی است. فرمالدئید به عنوان ماده نگه دارنده و روشن کننده به رنگها افزوده می شود. استنشاق گاز فرمالدئید مشکلات ریوی را به همراه دارد و استفاده آن ها در صنعت آرایشی و بهداشتی می تواند حساسیت های شدید تنفسی را برای افراد رقم زند.
وی شایع ترین مواد شیمیایی موجود در لوازم آرایش را «پارابن» ها دانست و افزود: این مواد به عنوان نگه دارنده در تمامی ترکیبات محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می شوند که بی شک موجب بروز اختلالات هورمونی در دوران بارداری و بلوغ می شود.
فودازی هشدار داد: ترکیبات آرایشی کم و بیش دارای یکسری مواد شیمیایی مضر برای بدن هست، اما مواد آرایشی که به صورت استاندار تهیه می شود در مجموع این مواد مضر را کمتر داراست. لذا توصیه می شود با توجه به مصرف این دسته از محصولات، نمی شود به کلی استفاده از آن ها را محدود کرد اما حتی الامکان برای کودکان، زنان در دوران بارداری و شیردهی محدودیت مصرف داشته باشند چرا که در غیر این صورت با مشکلاتی چون اختلالات عصبی، اختلالات هورمونی و تیروئیدی، اختلالات خونی و در نهایت در دراز مدت موجب بروز سرطان های خونی و پوستی می شود. همچنین در زمان خریداری توصیه می شود از مراکز معتبر آرایشی و بهداشتی این دسته از محصولات را تهیه کنید.
این متخصص توصیه کرد: افراد در زمان خرید حتما ترکیبات محصول آرایشی را بررسی کنند و اگر موادی چون سرب و آرسنیک در آن موجود بود از خریداری آن به شدت خودداری کنند. یکی از روش های تشخیص سریع سرب در مواد آرایشی این است که مقداری از محصول را به پوست مالیده و با یک طلا کمی روی آن بکشید اگر رنگ آن تیره شد محصولا دارای فلزات سنگین بوده و از استفاده آن خودداری کنید.
دبیر انجمن رادیوتراپی و انکولوژی ایران در پایان گفت: لاک ها و رژلب ها که بسیاری از والدین برای کودکشان استفاده می کنند دارای مواد شیمیایی هستند که ماده نگهدارنده موجود در آن بسیار زیاد است. لازم به ذکر است مصرف طولانی مدت این مواد مشکلات خونی و سرطان های پوستی را برای افراد رقم می زند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید