کشور ما جزو ده کشور اول جهان از نظر توانايي ها، گيرايي ها و جهان گردي شناخته شده است. گونه هاي گونه گون توانايي هاي ما براي کشش و جذب جهان گرد عبارتند از:
گيرايي هاي و کشش هاي مذهبي و زيارتي
اين گونه جاذبه ها اختصاص به پيروان مذهب تشيع ندارد، بلکه ديگر مذاهب، فرق و اقليت هاي ديني نيز مراکز زيارتي ويژه خود را در اين مرزو بوم دارند. از باب نمونه، مي توان به مقبره ي شيخ جام در خراسان، مسجد جامع سنندج، کليساهاي ارامنه در آذربايجان و اصفهان و بعضي از مراکز مذهبي زردشتيان اشاره کرد.
گيرايي ها و کشش هاي فرهنگي
افزون بر آن، وقوع انقلاب اسلامي و اداره ي جامعه ي بر مبناي فرهنگ متعالي اسلام و برقراري آيين ها، ترازها و معيارهاي ويژه اين مکتب در زواياي جامعه اسلامي ما، خود مي تواند علاقمندان فراواني را براي ديدار از اين کشور و با هدف آگاهي از چند و چون اين دگرديسي بزرگ و شگفت قرن، به خود جلب کند.
گيرايي ها و کشش هاي باستاني و تاريخي
از آن جمله مي توان به تخت جمشيد، پاسارگاد و بيستون، بيشابور، طاق بستان و کتيبه هاي موجود در جاي جاي اين سرزمين اشاره کرد. بناهاي تار يخي پس از اسلام نيز، هم چون بناهاي موجود در اصفهان، مانند چهل ستون، عالي قاپو، مسجد و مدرسه ي شيخ لطف الله، منار جنبان، مسجد امام، و ديگر بناهاي تاريخي، هم چون گنبد سلطانيه، گنبد کاووس، بازار و مسجد وکيل و... همه و همه، جاذبه هاي بسيار قوي براي جهان گردان محسوب مي شود. (2)
گيرايي ها و کشش هاي طبيعي
کوه ها و دره هاي زيبا، آبشارها و آب معدني، درياچه ها، گونه هاي فراوان جانوري و حيات وحش و.... نيز جزو اين گونه جاذبه ها به شمار مي آيند.
گيرايي ها و کشش هاي هنري، ادبي و علمي
دانشگاه ها، حوزه هاي علميه، موزه ها، مراکز تحقيقاتي، کتابخانه ها و ديگر مراکز علمي و نيز گرايي هايي براي شيفتگان دانش دارند و از مکان هاي پر جاذبه به شمار مي آيند.
اينک با توجه به آثار و بهره هاي بسيار سودمند فرهنگي، علمي و اجتماعي و اقتصادي که براي جهان گردي بر شمرديم و نقش مهمي که از زواياي گوناگون براي آن قائل شديم و جاذبه هاي بسياري که ياد کرديم، ضروري به نظر مي رسد، به اين مسئله بپردازيم که:
چگونه است که تا امروز نتوانسته ايم دراين زمينه به گونه ي خوش آيندحرکت کنيم و ازآثار شايسته و سودمند جهان گردي بهره مند شويم؟ چه بازدارنده هايي در اين راه وجود داشته است؟ آيا مي توان اين باز دارنده ها را از سر راه برداشت؟
پي نوشت :
1 - علي اصغر رضواني، جغرافيا، و صنعت توريسم، ص 218
2-ربيع بديعي، جغرافياي مفصل ايران، ج 3، ص 535 - 543 ؛ نصرت الله مشکاتي، فهرست بناهاي تاريخي و اماکن باستاني ايران
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید