رعایت اصول بهداشتی برای تهیه غذای کودک به حفظ سلامت او کمک میکند. رعایت این نکات مانع از ورود میکربها و مواد آلوده کننده به غذای کودک شده و از ابتلا او به بیماریهایی مانند اسهال جلوگیری میکند. با به کار گرفتن این توصیهها غذای سالمی از نظر بهداشتی برای کودک خود تهیه کنید
1- قبل و بعد از تهیه غذا دستها را بشوئید.
قبل از آماده کردن غذا و بعد از پایان کار دستها را با آب و صابون بشویید و هر بار که کهنه کودک را عوض میکنید و یا به دستشویی (توالت) میروید حتماً" دستها را با آب و صابون بشویید، اگر دستها زخمی است قبل از تهیه غذا محل زخم را ببندید.
2- غذاها را خوب بپزید.
حرارت موجب از بین رفتن میکروبهای بیماریزا میشود و آلودگی احتمالی غذا در اثر پخت از بین میرود.
3-غذای کودک را تازه تهیه کنید.
بهتر است غذای کودک برای هر وعده تازه تهیه شود و فاصله بین وقتی که غذای کودک پخته میشود تا زمانی که به کودک غذا داده میشود طولانی نباشد چون در فاصلهای که غذا سرد میشود احتمال دارد میکروبها در غذا تکثیر کنند.
4-غذاهای پخته را بطور صحیح نگه داری کنید.
غذاهای باقیمانده را سریعاً" خنک کنید و در ظرف در بسته در داخل یخچال نگهداری کنید. نگهداری غذا در دمای اتاق باعث فساد غذا میشود.
5- غذاهای باقیمانده را قبل از مصرف حرارت دهید.
غذاهای اضافی را قبل از مصرف مجدد، حرارت دهید بطوری که تمام قسمتهای غذا داغ شود، در این صورت آلودگی احتمالی و میکروبها از بین میرود، پس از یکبار حرارت دادن غذای اضافی، باقیمانده آن را دور بریزید.
6- غذاهای خام و پخته را مجزا نگهدارید.
غذاهای خام و پخته را هم در آشپزخانه و هم در یخچال جدا از هم نگهداری کنید چون احتمال دارد آلودگی از غذاهای خام به غذاهای پخته منتقل شود. اگر میخواهید غذاهای پخته مثل مرغ پخته و یا انواع سبزی را که خام مصرف میکنید خرد کنید حتماً"روی تخته یا ظرف جداگانهای این کار را انجام دهید.
7- محل تهیه و پخت غذا را تمیز نگهدارید.
لوازمی را که برای تهیه و طبخ غذا بکار میبرید کاملاً" بشوئید. پارچههای مخصوص تمیز کردن آشپزخانه را مرتب بشوئید و در آفتاب پهن کنید.
8- غذاها را از دسترس حشرات و جواندگان دور نگهدارید.
غذاها را در ظرف درب دار و دور از دسترس حیوانات و حشرات نگهداری کنید چون حیوانات حامل میکروبهای بیماریزا هستند.
9- آب پاکیزه مصرف کنید.
برای نوشیدن و تهیه غذا، آب پاکیزه مصرف کنید. کودکان نسبت به آلودگی آب حساس و آسیب پذیر هستند آب مصرفی کودکان زیر یکسال را حتماً" بجوشانید.
10- مواد غذایی پاستوریزه مصرف کنید.
تا حد امکان شیر، ماست، کشک و بستنی پاستوریزه مصرف کنید و در صورتی که به مواد غذایی پاستوریزه دسترسی ندارید قبل از مصرف حتماً" شیر و کشک را بجوشانید و هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ تولید و انقضاء انها توجه کنید.
صدمات دوران کودکی و نوزادی
اگر شما والد یک نوزاد یا کودک هستید باید بدانید که وظیفه حمایت از کودکتان در مقابل صدمات با شماست. طی تحقیقات به عمل آمده و بر اساس مطالعهای که در دانشگاه کالیفرنیا انجام شده مشخص گردید، کودکان در هر سن و جنسیتی که باشند به صدمات مختلفی دچار میشوند که در صورت عدم حمایت پدر و مادر به عواقب ناخوشایندی دچار میشوند.
در اوایل سنین 3 تا 5 ماهگی نسبت به سنین بالاتر، خطر صدمات در کودکان افزایش مییابد. بیشترین میزان آسیبدیدگی در سنین 15 تا 17 ماهگی رخ میدهد.
به طور کلی مهمترین علل صدمات در کودکان ناشی از افتادن، مسمومیت، حمل و نقل، خفگی، زخمهای سر باز کرده یا دیگر صدمات ناشی از اشیای خارجی و یا سوختگیها میباشد.
مهمترین علل صدمات بر حسب گروههای سنی، شامل موارد ذیل میباشد:
ـ تا 2 ماهگی: افتادن از بلندی (نظیر صندلی کودک یا تختخواب)؛
ـ 3 تا 5 ماهگی: ضربه و ضرب و شتم؛
ـ 6 تا 8 ماهگی: افتادن از مبلمان؛
ـ 9 تا 11 ماهگی: صدمات ناشی از اشیای خارجی؛
ـ 12 تا 17 ماهگی: مایعات داغ و بخار مایعات؛
ـ 18 تا 35 ماهگی: مسمومیت دارویی؛
ـ 36 تا 47 ماهگی: صدمات در هنگام راه رفتن در خیابان؛
شما چه باید بکنید
خطر صدمات کودکان با افزایش سن آنها، افزایش مییابد. هنگامی که کودک راه میافتد و وابستگی او به والدین کمتر میشود، در هنگام بازی و فعالیت با خطرات بیشتری مواجه میشود.
بهترین روش برای جلوگیری از صدمات دوران کودکی، نظارت بر کودک در تمام مواقع میباشد. به علاوه نظارت والدین مستلزم وجود معیارهای کودکایمنی برای جلوگیری از صدمات است. همزمان با رشد کودک، نظارت بر معیارهای کودکایمنی باید افزایش یابد تا اطمینان حاصل شود که کودک شما در مقابل خطرات جدید مصون است.
منبع: Kids health.Com،
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید