عوارض جانبی شیمیدرمانی که بر تغذیه تاثیرگذار خواهد بود:
· کاهش اشتها
· تغییر وزن
· سوزش دهان یا گلو
· مشکلات دندانها و لثه
· تغییر حس بویایی و چشایی
· تهوع و استفراغ
· اسهال یا یبوست
· تحمل نکردن لاکتوز
· افسردگی و خستگی
· افزایش نیاز به مواد مغذی
· کندشدن هضم غذا
· کاهش عملکرد دهان، گلو و معده
در بیماران ضعیف یا لاغر قبل از عمل باید رژیم پرکالری و پرپروتئین تجویز کرد
عوارض شیمیدرمانی:
· تهوع و استفراغ
· بیاشتهایی
· اسهال
· یبوست
· سوزش دهان یا گلو
· افزایش یا کاهش وزن
· تغییر ذائقه
عوارض درمانی بیولوژیک (ایمنوتراپی(
· تهوع و استفراغ
· اسهال
· سوزش و خشکی دهان
· تغییر ذائقه
· کاهش وزن شدید
· تب
· دردهای عضلانی
· خستگی
عوارض هورموندرمانی:
· افزایش اشتها
· احتباس آب در بدن
توصیههایی در کاهش اشتها:
· مصرف غذاهای مایع به جای جامد
· مصرف مایعات مغذی (آبمیوه، سوپ (
· مصرف قطعات کوچک غذا
· در دسترس داشتن غذاهای آماده برای زمانی که اشتها پیدا میکنید
· تزیین غذا به شکل اشتهاآور
· مصرف خوراکی سبک قبل از خواب
اگر وزن بدنت پایین میآید باید میزان مصرف کالری و پروتئین را بالا ببری. برای مثال میتوانی کره، مارگارین، کره بادامزمینی، شکر، خامه یا پنیر پیتزا به غذاهایی که میخوری اضافه کنی و مصرف لبنیات پرچرب، عسل، مربا، انواع مغزها، غلات و جوانههای تخممرغ، گوشت و ماهی و حبوبات را در برنامه غذایی خود اضافه کنی.
توصیههایی در افزایش وزن:
· مصرف بیشتر میوهها و سبزیها به جای نان و غلات
· جداکردن چربیها از گوشت و مرغ
· مصرف لبنیات بدون چربی یا کمچرب
· پرهیز از افزودن سس مایونز، شکر و کره به غذاها
· بخارپز و کبابکردن غذاها به جای سرخکردن آنها
· حذف میانوعدههای پرکالری و چرب
· افزایش تمرینات ورزشی
توصیههایی در درد گلو و دهان:
· مصرف غذاهای نرم و سهلالبلع
· پرهیز از غذاهای محرک و ادویهدار
· تقسیم غذا به قطعات کوچکتر یا پورهکردن غذاها
· اضافهکردن آب خورش یا کره به غذا برای بلع راحتتر
· مصرف غذاهایی با درجه حرارت متعادل
· شستشوی دهان با آب در طول روز
توصیههایی در تغییر حس چشایی و بویایی:
· استفاده از ادویههایی مانند آویشن و ریحان در غذاها
· مطلوبکردن طعم انواع گوشت با افزودن آبلیمو و انواع سس
· استفاده از غذاهای ترشمزه
· استفاده از پیاز برای طعمدادن به غذاها
· استفاده از دستگاههای تهویه یا بستن در ظرف غذا برای کنترل رایحه آزاردهنده غذاها
توصیههایی در تهوع:
· پرهیز از مصرف غذا در زمان تهوع
· کاهش حجم غذا در هر وعده
· داشتن آرامش و کامل جویدن غذا
· مصرف غذاهای سهلالهضم و سبک
· پرهیز از مصرف غذاهای پرچرب، سنگین و پرادویه
· مصرف غذا در محیطی باز و دلپذیر
· کاهش مصرف آب و مایعات به همراه غذا
· مصرف غذاهای با درجه حرارت پایین به جای غذاهای گرم یا داغ
· استراحت در وضعیت نشسته به مدت یک ساعت بعد از غذا
توصیههایی در استفراغ:
· پرهیز از خوردن یا نوشیدن تا زمان کنترل استفراغ
· شروع مصرف با مایعات رقیق و کمچرب
· استفاده از مواد غذایی نرم بعد از تحمل مایعات
توصیههایی در اسهال:
· نوشیدن مایعات زیاد
· افزایش تعداد وعدههای غذا و کاهش حجم هر وعده
· مصرف غذاهای حاوی املاح (موز، نکتار هلو و گلابی، سیبزمینی آبپز(
· اجتناب از غذاهای چرب سرخ شده، سبزیهای خام، پوست میوهها، حبوبات، انواع سبزی، سالاد و غلات
· محدودکردن مصرف شیر
· در اسهال حاد و کوتاهمدت 12 تا 14 ساعت فقط مایعات رقیق میل شود
· غذاهای مفید: ماست، پنیر، کته، سیبزمینی، تخممرغ آبپز، نان کمسبوس، انواع کمپوت کمشیرین، انواع گوشت بدون چربی غیرسرخکرده
توصیههایی در یبوست:
· نوشیدن روزانه حداقل 8 لیوان مایعات
· مصرف غذاهای پرفیبر و سبوسدار (نان سنگک، انواع حبوبات و غلات و مغزها) به همراه آب کافی
· حرکات ورزشی روزانه و منظم
تغذیه بعد از اتمام دوره درمان:
بیشتر عوارض گوارشی و مشکلات تغذیهای ناشی از درمان پس از اتمام دوره درمان برطرف میشوند.
چند نکته کلی:
· رعایت تنوع و تعادل مصرف مواد غذایی روزانه
· مصرف روزانه انواع میوه و سبزی
· مصرف نان سبوسدار و غذاهای پرفیبر به همراه آب کافی
· محدود کردن مصرف انواع چربیها و شورها، نمک و شکر، سوسیس و کالباس و انواع غذاهای آماده
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید