بسیاری از افراد برای سلامتی پوست خود، هزینههای گزافی را میپردازند. آنها حاضرند هر کاری را برای جلوگیری از بروز چین و چروک در صورت، از بین بردن خشکی پوست و جلوگیری از ظهور جوش انجام دهند.
شما با استفاده از کرمها و لوسیون ها لایه خارجی پوست خود را شفاف و تمیز میکنید، اما لایه داخلی پوست هنوز بیمار است. پس بهتر است از غذاهای سالم برای جلوگیری از بیمار شدن پوست استفاده کنید، زیرا هرغذایی که میخوریم نه تنها بر درون ما اثر دارد، بلکه در پوشش بیرونی بدن (پوست) نیز مؤثر است.
اگر شما برنامه غذایی نادرستی را اجرا کنید، مطمئن باشید که پوستتان هم بیمار میشود. یکی از علل اگزما در افراد، رژیم غذایی نادرست میباشد.
ثابت شده است که رژیم متعادل بهترین روش برای حفظ سلامت پوست میباشد.
آیا شما هم میخواهید پوستتان سالم و بدون چین و چروک باشد و مهمتر از همه اینکه آیا راهی ارزان و قابل دسترس برای این کار مد نظرتان است؟ اگر جواب شما مثبت است، پس از همین حالا به خوردن غذاهای مفید و سالم روی آورید. این غذاها علاج واقعی درمان پوست میباشند، از قبیل:
چای سبز
چای سبز غنی از آنتی اکسیدان میباشد و از التهاب و تورم پوست میکاهد. همچنین غشا (پوسته) سلولها را در برابر عوامل خطرآفرین حفظ میکند. ثابت شده است که مصرف کنندگان چای سبز، جلوی تخریب پوست به وسیله اشعهٔ ماورای بنفش و سوختگی و به دنبال آن سرطان پوست را میگیرند.
گذشته از آنتی اکسیدان، چای سبز دارای پلی فنول میباشد که به عنوان منبع جوانی و شادابی شناخته شده است. دیگر محتویات این چای عبارت است از: ویتامینهای C، D، K و B2 و همچنین کلسیم، روی، منیزیم و آهن.
ماهی سالمون، گردو و دانهها
این غذاها دارای اسیدهای چرب مفید زیادی هستند که به عنوان کلیدی برای سلامتی و شادابی پوست میباشند.
این گروه به جز اسیدهای چرب (مانند: امگا 3 و امگا 6) دارای پروتئین، پتاسیم، سلنیوم و ویتامین B12 نیز میباشند.
اسیدهای چرب مسئول حفظ سلامتی میباشند. آنها نه تنها مواد مضر را از بدن دور میکنند، بلکه مواد مغذی را به درون بدن راه میدهند.
اسیدهای چرب، سوراخهای روی پوست را کم میکنند و به این وسیله به بهبودی پوست کمک میکنند، از عوامل به وجود آورنده التهاب و تورم پوست میکاهند، جلوی خشکی پوست را میگیرند، به نگهداری آب در سلول کمک میکنند وهمچنین قابلیت ارتجاع پوست را زیاد میکنند.
توت فرنگی یا زغال اخته
دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان، فیبرهای محلول و نامحلول، منگنز، ویتامینهای E، C و B2 میباشند. به همین خاطر موجب خنثی کردن آسیبهای DNA میشود و از تخریب سلولها جلوگیری میکند.
هویج
همان طور که می دانیم هویج دارای مقدار زیادی ویتامین A میباشد و برای سلامت، رشد و نگهداری پوست لازم میباشد. کمبود این ویتامین موجب خشکی پوست میشود. این ماده غذایی دارای آنتی اکسیدان، منبع غنی فیبر، پتاسیم، بیوتین، ویتامینهای K، C،B1 و B6 نیز میباشد.
آب سالم
نوشیدن مقدار زیادی آب به شادابی و تمیز شدن پوست کمک میکند.
آب برای آبدار شدن سلولها و دفع مواد سمی و تأمین مواد مغذی در پوست، نقش مهمی را ایفا میکند.
شمایی که به سلامت پوست خود اهمیت میدهید، از خوردن شکر، آرد سفید، چربیهای اشباع و غذاهای سرخ شده جدا اجتناب کنید، زیرا این غذاها، روغن و باکتری را بر روی پوست شما به جای میگذارند و در نتیجه جوش و دیگر بیماریهای پوستی در بدنتان ظاهر میشوند.
آب انار
دیواره عروق خونی را محکم میکند. همان طور که می دانیم این عروق حامل مواد مغذی پوست نیز میباشند.
همچنین نوشیدن آب انار باعث جلوگیری از دانههای قرمز در روی پوست میشود.
کربوهیدرات پیچیده
بهتر است به جای کربوهیدراتهای ساده از قبیل: نان سفید و بدون سبوس و شکر، از کربوهیدراتهای پیچیده مانند نانهای سبوس دار و غلات استفاده کنیم. زیرا اینها نه تنها دارای آنتی اکسیدان میباشند، بلکه به خاطر وجود فیبر و ویتامینهای گروه B، منبع مفیدی برای سلامت و جوانی و رشد سلولهای جدید و جلوگیری از چین و چروک پوست نیز میباشند.
به طور کلی 35 گرم فیبر در روز برای سلامتی و شادابی پوست لازم است.
غذاهایی که اندیس گلایسمیک آنها پایین است، بیماریهای پوستی را کم میکنند.
روغنهای گیاهی
دارای اسید لینولئیک میباشند که از خشکی و پوسته پوسته شدن پوست جلوگیری میکنند. این اسید در روغن آفتاب گردان، کانولا و زیتون یافت میشود.
پوست میوهها
پوست میوهها را جدا نکنید، بلکه میوه را با پوست بخورید. پوست میوه به افزایش قابلیت ارتجاع پوست کمک میکند.
لبنیات کم چرب
یکی از مهمترین ترکیبات پوست سالم، ویتامین A میباشد. محققان به این نتیجه رسیدهاند که سلامتی سلولهای پوست به مصرف غذاهایی که دارای ویتامین A هستند، بستگی دارد.
ماست کم چرب، نه تنها دارای ویتامین A میباشد، بلکه دارای یک نوع باکتری زنده است که برای سلامت رودهها بسیار مفید میباشد.
آلو
از آن جایی که آلو دارای بیشترین مقدار آنتی اکسیدان ها در بین تمام میوهها میباشد، برای سلامتی و پوست بسیار مفید است.
حفظ سلامتی پوست با تغذیه مناسب
تغذیه کافی و مناسب باعث شفافیت و روشن شدن پوست شما میشود. اگر فردی را ببینید با مشاهده پوست او ممکن است فوراً بگویید که آیا فرد سالمی است یا خیر؟
آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در حفظ سلامتی پوست دارند و در برابر نور خورشید و سایر مواد مخرب محیطی از پوست محافظت میکنند.
این مواد به شکل ویتامین، املاح یا فیتوکمیکال ها (رنگدانه های گیاهی) هستند که از تخریب غشاهای سلولی توسط رادیکالهای آزاد جلوگیری میکنند.
ویتامین C، ویتامین E، بتاکاروتن و سایر رنگدانه های گیاهی نمونهای از آنتی اکسیدان ها هستند که خطر بروز بیماریها را کاهش میدهند.
با توجه به اینکه پوست مانند یک سد حفاظتی برای بدن عمل میکند، بایستی با رعایت یک برنامه غذایی مناسب این سد حفاظتی را تقویت کنید.
مطالعات علمی نشان داده مصرف یک رژیم غذایی کم چرب در افرادی که سابقه ابتلا به سرطان پوست را داشتهاند، رشد سلولهای سرطانی را کاهش داده است. در حالی که رژیم غذایی پرچرب اثر عکس داشته است.
ویتامین C، ویتامین E و بتاکاروتن نمونههایی از مواد آنتی اکسیدان هستند که نقش مهمی در حفظ سلامتی پوست دارند.
طی یک مطالعه به تعدادی فرد مسن (بالای 70 سال) که در کشورهای اروپایی زندگی میکردند، یک رژیم غذایی شامل میوه، سبزی،
آجیل، ماست، حبوبات، تخم مرغ، روغنهای گیاهی، غلات سبوس دار، چای و آب داده شد. بعد از مدتی دیده شد افرادی که این مواد غذایی را مصرف کردهاند، نسبت به کسانی که گوشت قرمز، شیر پرچربی، کره، سیب زمینی سرخ شده و شیرینی جات خورده بودند، کمتر دچار چین و چروک پوست شدهاند. البته نباید فکر کنید که تغییر وضعیت برنامه غذایی شما (مثلاً از حالت دوم به حالت اول) میتواند تمام چین و چروکهای پوست شما را از بین ببرد یا جلوی پیرشدن پوست شما را کاملاً بگیرد. ولی این هم غلط است که هر چه میخواهید بخورید و فکر کنید تاثیری روی پوست شما ندارد.
هر چیزی که میخورید، روی هر کدام از اندامهای شما تاثیری میگذارد و پوست نیز از این تأثیر مستثنی نیست. شاید فکر کنید استفاده از کرمهای گران قیمت مواد مغذی لازم برای پوست شما را تأمین میکنند. اما اینطور نیست. مصرف این گونه کرمها تغذیه کافی و مناسب را برای پوست فراهم نمیکنند.
فواید تغذیه پوست از راه غذا
- هر سلولی از بدن شما نیاز به مواد مغذی گوناگونی دارد. بعضی از این مواد مغذی مثل ویتامینها، املاح و اسیدآمینههای ضروری (که بدن قادر به ساخت آنها نیست) بایستی از طریق غذا برای بدن تأمین شوند. برای ساخت سایر مواد مغذی توسط بدن، باید از یک تغذیه سالم و مناسب برخوردار بود. بنابراین هیچ کرمی نمیتواند جایگزین آن شود.
- مالیدن کرم بر سطح پوست باعث نمیشود که مواد مغذی به داخل سلولهای پوستی نفوذ کنند و فقط تا زمانی که آن را نشویید، روی پوست شما وجود دارد.
میزان نفوذ ترکیبات اصلی کرم به داخل سلولهای پوستی بستگی به نوع پوست شما، مقدار ترکیبات موجود در کرم، کارخانه تولید کننده آن و بسیاری عوامل دیگر دارد. البته نمیتوان گفت که تمامی کرمهای موضعی بی تأثیر هستند، ولی اغلب غیر قابل اعتماد هستند.
به عبارت سادهتر، وقتی که ما مواد مغذی لازم برای پوست را از طریق غذاها دریافت میکنیم، این مواد وارد جریان خون میشوند و توسط جریان خون به سلولهای پوستی بدن میرسند.
تغذیه روی مکانیسمهای پیر شدن بدن تأثیر میگذارد. ممانعت از عمل این مکانیسمها، فرآیند پیری از جمله پیر شدن پوست را آهسته میسازد.
غذاهایی که برای حفظ سلامت پوست شما مفید هستند، برای سایر سیستمهای بدن و حفظ سلامتی کل بدن نیز تأثیرات مفیدی دارند.
محدودیتهای تغذیه پوست از راه غذا
فرآیند پیرشدن پوست به فیزیولوژی بدن هر فرد و عوامل مخرب محیطی مثل نورخورشید، باد و آلودگی هوا بستگی دارد.
تغذیه مناسب تا حدودی از پیرشدن پوست تحت تأثیر عوامل داخلی بدن جلوگیری میکند، ولی تأثیری روی عوامل خارجی و محیطی ندارد.
البته برای کاهش اثر عوامل خارجی نیز روشهایی وجود دارد. مثلاً برای کاهش اثر نورخورشید بر روی پوست، باید از کرمهای ضد آفتاب مخصوص (با SPF حداقل 30) استفاده کنید.
البته با مصرف غذاها نمیتوان مقدار مواد مغذی را در سلولهای پوستی خیلی بیشتر از حد طبیعی افزایش داد.
بعضی درمانهای پوستی (به خصوص آنهایی که اثرات سریع و چشمگیری در مدت زمان کوتاه دارند) بر اساس ایجاد مقادیر بالا و غیرعادی مواد مغذی در پوست انجام میشوند. در بیشتر موارد، برای ایجاد این مقادیر زیاد از روشهای موضعی (کِرم و...) یا بعضی تکنیکهای پزشکی مخصوص مثل الکتروفورز استفاده میکنند، زیرا انجام چنین کاری از طریق خوردن غیرممکن و خطرناک است.
درمان موضعی با ویتامین C فقط با غلظت 10 درصد یا بیشتر، بر روی پوست مؤثر است. در صورتی که با مصرف قرصهای خوراکی ویتامین C نمیتوان به چنین غلظتی در سلولهای پوستی دست یافت، زیرا ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است و سریعاً از طریق کلیهها دفع میشود. علاوه بر این، دریافت مقادیر بالای ویتامین C از طریق مکملها، برای بدن مضر است و باعث پیدایش سنگ کلیه، اسهال و تهوع میشود.
مصرف میوه، سبزی، آجیل، ماست، حبوبات، تخم مرغ، روغنهای گیاهی، غلات سبوس دار، چای و آب باعث میشود پوست کمتر دچار چین و چروک شود.
بعضی مواد برای مصرف موضعی پوستی بی خطر هستند، ولی هرگز نباید خورده شوند.
بعضی مواد مثل پپتیدها (متشکل از چند اسیدآمینه) و فاکتورهای رشد به راحتی توسط آنزیمهای گوارشی تجزیه میشوند. این مواد طی عبور از مجرای گوارشی، غیرفعال میشوند. بنابراین باید فقط به طور موضعی مصرف شوند.
بعضی مواد مغذی اگر خورده شوند، نمیتوانند به خوبی توسط مجرای گوارشی جذب شوند. این مسئله زمانی اتفاق می افتد که فرد نوعی مشکل گوارشی داشته باشد، مانند کمبود اسید معده. شاید هم مکمل خوراکی ضعیف باشد.
مطلب پایانی
داشتن یک تغذیه متعادل برای حفظ سلامتی پوست لازم است. البته تغذیه مناسب باعث جوان شدن پوست بطور چشمگیری نمیشود ولی بی توجهی در مصرف مواد غذایی لازم، باعث میشود پوست سریعتر دچار چین و چروک و پیری شود.
کمبود تعدادی از موادمغذی مثل ویتامین A، ویتامینهای گروه B و اسیدهای چرب ضروری باعث ایجاد بیماریهای پوستی میشود.
کمبود خفیف مواد مغذی (که عادی است و اغلب هم در نظر گرفته نمیشود) باعث بیماری خاصی نمیشوند، ولی قدرت بازسازی پوست را کاهش میدهند.
بهبود وضعیت تغذیه در چنین حالتی باعث میشود پوست جوانتر به نظر آید و بعضی علائم پیری پوست از بین بروند.
به عبارت دیگر، رفع چین و چروک پوست و جوان شدن آن، بدون دریافت مواد مغذی لازم امکان پذیر نیست.
در نهایت باید گفت دریافت بعضی مواد مغذی در مقادیر بالاتر از حداقل مورد نیاز (یعنی هنوز در محدوده دریافت استاندارد است نه بیشتر از آن) برای حفظ سلامتی پوست موثرتر از زمانی است که فقط با یک برنامه غذایی متعادل به بدن برسند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید