سخنانی چند از پیامبر اکرم و ائمه معصومین (ص) درباره جوانی
* قـال رسول اللّه (ص): اوصیکم بالشبان خیرا فانهم ارق افئده ان اللّه بعثنی بشیرا ونذیرا فحالفنی الـشـبـان وخـالفنی الشیوخ ثم قرا فطال علیهم الامدفقست قلوبهم,
رسول اکرم فرمود: به شماها دربـاره نـیـکـی کـردن به جوانان سفارش میکنم زیرا که آنها دلی رقیقتر و قلبی فضیلت پذیرتر دارند. خداوند مرا به پیامبری بر انگیخت تا مردم را به رحمت الهی بشارت دهم و از عذابش بترسانم. جـوانان سخنانم را پذیرفتند و با من پیمان محبت بستند, ولی پیران از قبول دعوتم سرباز زدند و به مخالفتم برخاستند و دچار قساوت و سخت دلی شدند.
* قال علی (ع): بادر شبابک قبل هرمک, وصحتک قبل سقمک
علی (ع) فرموده: دریاب جوانیات را قبل از پیری و سلامتت را قبل از بیماری.
* عن جعفربن محمد عن آبائه (ص) فی قوله تعالی: ولا تنس نصیبک من الدنیا.
قال لا تنس صحتک وقوتک وفراغک, وشبابک ونشاطک وغناک وان تطلب به الاخر
امام صادق (ع) از پدران خود, در تفسیر آیه ولا تنس نصیبک من الدنیا. روایت کرده است که: سلامت, نیرومندی, فراغت, جوانی, نشاط و بی نیازی خود را فراموش منما و در دنـیـا از آنـهـا بـهـره برداری کن و متوجه باش که از آن سرمایههای عظیم به نفع آخرت خود استفاده نمایی.
* قال ابوعبداللّه (ع): کان فیما وعظ به لقمان ابنه یا بنی واعلم آنک ستسال غدا اذا وقفت بین یدی اللّه عـزوجـل عـن اربـع شـبـابـک فـیـمـاابـلیته وعمرک فیما افنیته ومالک مما اکتسبته وفیما انفقته
امام صادق (ع) فرموده است: از مواعظ لقمان حکیم به فرزندخود این بود که فرزندم! بدان فردا در پـیـشـگاه الهی برای حساب, حاضر میشوی, درباره چهار چیز از تو میپرسند: جوانیات را درچه راهـی صرف کردی؟ عمرت را در چه کاری فانی نمودی؟ ثروتت را چگونه به دست آوردی؟ و آن را در چه راهی مصرف کردی*؟
قال رسول اللّه (ص): ان العبد لاتزول قدماه یوم القیامه حتی یسال عن عمره فیما افناه وعن شبابه فیماابلاه
رسول اکرم (ص) فرموده است که در قیامت هیچ بندهای قدم از قدم برنمی دارد تا به این پرسشها پاسخ دهد: اول آن که عمرش را درچه کاری فانی نموده است. دوم: جوانیاش را در چه راهی صرف کرده است.
* قال علی (ع): شیئان لا یعرف فضلهما الا من فقدهما: الشباب والعافیه.
عـلـی (ع) فرموده: دو چیز است که قدر و قیمتشان را نمیشناسد, مگر کسی که آن دو را از دست داده باشد: یکی جوانی و دیگری تندرستی است.
* قال رسول اللّه (ص): یا اباذر اغتنم خمسا قبل الخمس, شبابک قبل هرمک وصحتک قبل سقمک وغناک قبل فقرک وفراغک قبل شغلک وحیاتک قبل موتک.
رسـول اکرم (ص) به ابی ذر غفاری فرمود: پنج چیز را پیش از پنج چیز غنیمت بشمار: جوانیات را قـبل از پیری, سلامتت را قبل از بیماری, تمکنت را قبل از تهیدستی, فراغتت را قبل از گرفتاری, زندگانیات را قبل از مرگ.
* قال رسول اللّه (ص): فلیاخذ العبد المومن من نفسه لنفسه, ومن دنیاه لاخرته, وفی الشبیبه قبل الکبر وفی الحیوه قبل الممات.
رسول اکرم (ص) فرمود: بر مرد با ایمان لازم است که از نیروی خود به نفع خویشتن استفاده نماید و از دنیای خود برای آخرت خویش, و ازجوانی خود پیش از فرا رسیدن ایام پیری و از زندگی پیش از رسیدن مرگ.
* وعنه (ص): ان للّه ملکا ینزل فی کل لیله فینادی یا ابنا العشرین جدوا واجتهدوا.
ونـیـز فـرمـوده اسـت که فرشته الهی هر شب به جوانان بیست ساله ندا میدهد (برای سعادت و رستگاری خود) کوشش و تلاش کنید.
* عـن الـنبی (ص): سبعه یظلهم اللّه فی ظله یوم لا ظل الا ظله, الامام العدل وشاب نشا فی عباده اللهب.
رسـول اکرم فرموده است: خداوند هفت گروه را در سایه رحمت خود, جای میدهد, روزی که سایهای جز سایه او نیست: اول زمامدار دادگر ودوم: جوانی که در عبادت خداوند, پرورش یافته باشد.
* قال علی (ع): من کرمت علیه نفسه لم یهنها بالمعصیه.
علی (ع) فرموده است: کسی که نفس شرافتمند و با عزت دارد, هرگز آن را با پلیدی گناه, خوار و پست نخواهد ساخت.
* قال علی (ع): کم من شهوه ساعه اورثت حزنا طویلا.
عـلی (ع) فرموده است: چه بسا لذت کوتاه و شهوت زودگذری که غصه و اندوه فراوانی به دنبال دارد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید