شما تا چه حد با سکوت و نتایج بیشمارش آشنا هستید؟
ما اصولاً خوب بلدیم حرف بزنیم ولی سکوت کردن را بلد نیستیم چون ما در سکوت سخن گفتن را آموختیم ولی هرگز سکوت را نخواهیم آموخت سکوت از درون میجوشد نتیجه فکر و تعقل است سکوت از نشانههای حکمت است کسی که کم سخن بگوید بیشتر میاندیشد و بیشتر رشد میکند و میبالد.
سکوت نقش مهمی در ساختن شخصیت فرد دارد به همین خاطر یکی از مهمترین برنامههای سیر و سلوک عرفا همین سکوت است. شاید در ابتدا آسان به نظر بیاید اما سکوت کردن کار هر کسی نیست چرا که سخن گفتن جزء قوای شهوت به شمار میرود و از صفات رذیله است و ما قافله بشری دربند شهوات هستیم بهجز معدودی.
در آموزههای دین مبین اسلام سکوت ارزش ویژهای دارد و معصومان ما مکرر به آن سفارش کردهاند.
آثار و برکات سکوت چیست؟
سکوت در احادیث اسلامی تعبیر به صمت شده است از فضیلتهای اخلاقی است که زمینهساز پاک ماندن انسان از برخی گناهان خطرناک مانند غیبت، دروغ و تهمت است.
پیامبر اکرم (ص) در اندرز به ابوذر فرمود: چهار چیز است که جز مؤمن به آنها دست نمییابد: خاموشی که گام نخست عبادت است و نیز رسول خدا (ص) فرمودند: برتو باد به خاموشی بسیار که آن موجب طرد شیطان است.
امام رضا (ع) فرمودند: سکوت یکی از درهای حکمت است سکوت محبت میآورد و سکوت راهنمای آدمی به هر خیر و خوبی است.
امام حسن (ع) میفرماید: آدم خموش (با سکوت) پرهیبت است.
امام صادق (ع) میفرماید: خاموشی گنجی سرشار است و زیور بردبار و پوشش نادان.
امیر المومنین (ع) میفرماید: سکوت مرغزار اندیشه است.
اکنون که از طریق احادیث اسلامی و کلمات گوهربار معصومین (ع) آثار ارزشمند سکوت روشن شد سزاوار است که با تمرین و ممارست و به تدریج خود را به زینت اخلاق که سرآمد و زمینهساز فضائل دیگر است آراسته سازید.
تا هم از آسیبهای زبان در امان بمانید و هم از خیرات و برکات سکوت کردن بهرهمند شوید اگر دقت کرده باشید ما به طور ناخودآگاه برای افراد کم گو ارزش و احترام قائلیم و آنها را افرادی باوقار و قابلاعتماد میدانیم پس بیاید زبان به کام بگیریم و با سخنان بیارزش دنیا و آخرت دین و ارزش خود را تباه نکنیم و بدانیم با لحظهای سکوت چیزی را از دست نمیدهیم ولی امان از دهانی که بیموقع باز شود که چه فتنهها که نخواهد انگیخت.
منبع: سایت اطلاعرسانی دفتر استاد حسین انصاریان
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید