مقدمه
اغلب مردم معنای واقعی کلمهٔ "اعتماد به نفس"را به خوبی درک نمیکنند. به همین دلیل آن نوع از اعتماد به نفس و خودباوری را که مطلوب و مورد نظرشان است در زندگی تجربه نمیکنند چون فکر میکنند اعتماد به نفس یعنی اینکه ایمان و اعتماد به موفقیتهایی که در کارها به دست میآورند. در صورتی که اعتماد به نفس واقعی و حقیقی آن است که قبل از اینکه در کاری موفق شویم نوعی اعتماد به توانایی خود برای انجامان کار داشته باشیم.
اعتماد به نفس چیست؟
"عزت نفس" یک منبع انرژی است. یک چتر وسیعی است که" اعتماد به نفس " زیر سایه آن است. اعتماد به نفس یعنی دیدن خود به عنوان فردی توانا، با کفایت، دوستداشتنی، ومنحصر به فرد.
کفایت یعنی توانایی که درحد کافی وتسلط بر امور باشد.
منحصر به فرد یعنی با در نظر گرفتن تفاوتهای فردی.
به تعبیر دیگر اعتماد به نفس یعنی آن احساس و شناختی که از تواناییها و محدودیتهای بیرونی و درونی خود دارید.
بنابراین وقتی که اعتماد به نفس و خودباوری خود را بر اساسان که وآنچه به راستی هستید و نه بر اساس موفقیتها و دستیابیها یا شکستها و ناکامیهای خود بنا میکنید چیزی را در خود خلق مینمایید که هیچ کس وهیچ چیز یارای گرفتنش را از شما نخواهد داشت. حال با توجه به مفاهیم بالا میتوان گفت که اعتماد به نفس واقعی همواره در درون خود شما تولید میشود نه از بیرون. اعتماد به نفس واقعی زاییدهٔ تعهد شما به خودتان است. این تعهد که هر آنچه لازم باشد انجام خواهید داد تا به خواستهها و نیازهایتان برسید.
اعتماد به نفس باور شخصی شماست نسبت به روح خودتان به عنوان یک انسان.
اعتمادبهنفس حقیقی این نیست که نترسیم. بلکه آن است که بدانید و مطمئن باشید با اینکه میترسید اما بیگمان دست به عمل خواهید زد.
انواع اعتماد به نفس!!!
* اعتماد به نفس رفتاری
* اعتماد به نفس احساسی، عاطفی
* اعتماد به نفس روحی و معنوی
به منظور ان که اقتدار شخصی لازم را به دست آورده و رضایت و غنایی که استحقاقش را دارید تجربه کنید، به هر سه نوع اعتماد به نفس نیاز دارید.
اعتماد به نفس رفتاری، به معنای قابلیت و توانایی در عمل کردن و انجام دادن کارهاست. از کارهای ساده گرفته تا کارهای سخت همانند جامه عمل پوشاندن به رؤیاهایتان. این همان نوع از اعتماد به نفس است که مورد نظر اغلب ماست.
اعتماد به نفس احساسی و عاطفی به معنای توانایی در تسلط و به کنترل درآوردن دنیای احساس و عواطف شماست. اینکه بدانید چه احساساتی دارید، معنای آنها را بفهمید و بتوانید انتخابهای احساسی درست بکنید و از خود در مقابل درد و رنج روحی و لطمهها و صدمههای عاطفی محافظت کنید و بدانید چگونه روابطی صمیمی، سالم و مانگار خلق نمایید.
سومین نوع از اعتماد به نفس که مهمترین آنها میباشد، اعتماد به نفس روحی و معنوی است. این نوع از اعتماد به نفس همان اعتماد و ایمان شما به جهان هستی و کل آفرینش و موجودات است. این ایمان روحی که زندگی، هدف و نهایتی مثبت را در پی خواهد داشت و شما به خاطر هدفی اینجا هستید وزندگی 70 – 80 - 90 سالهتان بر روی این کره خاکی هدف و مقصودی را دنبال میکند.
اعتمادبهنفس آن است که باور داشته باشید میتوانید و توانایی آن را دارید که تمام توانتان را به کار بگیرید و شرایط و اوضاع زندگی را آنگونه که مطلوب و دلخواه شماست تغییر دهید
چگونه اعتماد به نفس را در خود تقویت کنیم؟
اصل اول - گذشته را بپذیرید؛ آینده را دگرگون کنید
شما باید بدانید که گذشته را نمیتوان تغییر داد اما آینده هنوز آفریده نشده است. آینده چیزی نیست جز اندیشههای شما و کوشش برای آفریدن آنها. منظور ما این است که در بند گذشته نباشید نه اینکه از تجربیات، خطاها و شکستهای گذشته درس نگیرید. پس باید عاقلانه به گذشته نگاه کرد و اندیشه و وقت خود را صرف چیزی کنیم که توان آفریدن و دگرگون ساختنان را داریم.
اصل دوم – درباره اهدافتان با خود گفتگو کنید.
اهداف را به صورت جملاتی مشخص درآورید و به خود بگویید آن هم به صورت جملات مثبت. اهداف باید واقعی و معقول باشند نه بلندپروازانه که دسترسی به آنها ممکن نباشد و نه پیش پا افتاده که ارزش کوشیدن را نداشته باشند. اهداف معقولی برای هرساعت، روز، هفته وماه وضع کنید. موفقییت در اهداف کوتاه شما را برای دست یافتن به اهداف بلند مدت تشویق میکند و انگیزه تلاش را در شما بیدار میسازد. همواره اهداف را یاداور شوید تا بخشی از ضمیر ناخوداگاه شما گردد.
اصل سوم – تصمیم گرفتن را تمرین کنید.
روانشناسان نشان دادهاند که کودکانی که در سالهای اولیه زندگی خود تشویق شدهاند تا برای خود تصمیم بگیرند از دیگر
کودکانی که این موقعییت را نداشتهاند در اعتماد به نفس رتبه بالاتری کسب کردهاند. تمرین تصمیم گیری به شما کمک میکند تا نسبت به قدرت قضاوت خود اطمینان بیشتری به دست اورید ودرنتیجه اعتماد به نفس کاملتری کسب نمایید. مهم تصمیم گیری است. یادتان باشد که قضاوت درست نتیجه تجربه است وتجربه خود نتیجه چندین قضاوت نادرست. بنابراین از هرفرصتی برای تصمیم گیری استفاده کنید واین نیرو را در خود پرورش دهید.
تصمیم گیری مستلزم خطرپذیری واحساس مسئولیت است
اصل چهارم – نتایجی را که میخواهید مجسم کنید.
تصویر روشنی را از آنچه میخواهید به دست اورید، داشته باشید این کار باعث میشود تا انرژی خود را بران هدف متمرکز کنید. این برخورد تصویری باهمه آرمانها و اهداف برای شما مفید است و یاریتان میدهد تا کم کم زمینههای دست یابی به آنها را فراهم سازید.
اگر میخواهید از شر خصلتی رها شوید خودر ا در حالتی تصور کنید که از آن خصلت هیچ اثری در شما نیست. همین تصویر وتکرار آن وانجام دادن تمرینهای اصلاحی به شما کمک میکند تا از آن خصلت نا خوشایند رها شوید. این کار خیالپردازی و بی خاصیت نیست بلکه واقعیت روانشناختی پذیرفتهشدهای است که به بسیاری کسا ن یاری رسانده است.
اصل پنجم – دربرخی زمینهها متخصص شوید.
آگاهی عمومی لازمه زندگی فردی واجتماعی است اما کافی نیست. برای پیشرفت در زندگی فردی وحرفه ای شما باید در زمینههایی متخصص ومنحصر به فرد باشید. همین نکته که شما چیزی می دانید ودیگران نمیدانند به شما اعتماد به نفس میدهد. باید آموزش مداوم را به عنوان یک اصل در زندگی خویش بپذیرید.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید