چگونه فرزندان خود را پاي بند مقررات کنيم؟
همه والدين دوست دارند که فرزندشان تابع قوانين و مقررات باشد و در مکانها و موقعیتهای مختلف رفتارهاي مناسبي از خود نشان دهد. اما حتماً خودتان متوجه شدهاید که پايبند کردن کودکان به مقررات گاه کار مشکلي است و براي بسياري از والدين، مواقعي پيش ميآيد که فرزندانشان به رعايت قوانين و مقررات، تن در نميدهند و بارها از انجام آن سرپيچي ميکنند. در اينجا، چندين راه براي اطاعت فرزندان شما از قوانين و مقررات، ارائه گرديده است.
به کودکان، حق صحبت بدهيد
کودکان هم بايد در تعيين مقررات و محدوديتها، حق صحبت داشته باشند بايد فرصتي به آنان داده شود تا آنچه را که فکر و احساس ميکنند، بازگو کنند. حتي يک کودک پنج تا شش ساله نيز ميتواند با شما صحبت و شما را در وضع مقررات منصفانه، کمک کند اما شنيدن حرفهاي او به اين معنا نيست که بهطور حتم، حرفش را بپذيريد و از خواسته هاي خود پرهيز کنيد. البته برخي از محدوديتها را ميتوانيد به کمک کودکان وضع کنيد و برخي ديگر را بايد خود مقرر نماييد.
بايد به کودکان فرصتي داده شود تا آنچه را که فکر و احساس ميکنند، بازگو کنند.
براي کودک خود استدلال بياوريد
اگر کودکان بدانند به چه دليل مقرراتي براي آنان وضع ميشود، بهتر پایبند آنها باقي ميمانند جمله ي «حق نداري با دوچرخه به خيابان بروي.» وضع قانون بدون دليل است اما اگر بگوييد: «دوچرخه سواري در خيابان، خطرناک است و ممکن است آسیب ببینی.» در واقع، دليلي ارائه ميدهيد و در اين صورت، پذيرفتن آن سادهتر ميشود.
از قبل اطلاع بدهيد
ناگهان و بیمقدمه، قانون و محدوديت وضع نکنيد اجازه دهيد کودکان قبل از رعايت محدوديت، از وجود محدوديت و مقرراتي که وجود دارد، آگاه باشند. چگونه ممکن است وقتي شما هيچ حرفي نزدهايد، فرزندتان پيشاپيش بداند که نبايد در خيابان، دوچرخه سواري کند يا اينکه تا چه ساعتي ميتواند بيرون باشد؟
کودکان بايد بهطور دقيق بدانند که از آنان چه انتظارهايي داريد و آنان چه بايد بکنند.
يادآوري کنيد
کودکان گاهي مقررات و محدوديتها را فراموش ميکند. اگر احساس ميکنيد فرزند شما قاعدهاي را فراموش کرده است، آنقدر صبر نکنيد تا او به دردسر بيفتد و بعد اقدام کنيد. اما اگر بعد از چند بار يادآوري، احساس کرديد باز هم به رفتارش ادامه ميدهد، جريمه لازم را برايش در نظر بگيريد.
منظورتان را بهروشنی بيان کنيد
محدوديتها را بهطور کامل مشخص کنيد. منظورتان را بهروشنی بگوييد و راهنماييهاي لازم را بيان کنيد. کودکان بايد بهطور دقيق بدانند که از آنان چه انتظارهايي داريد و آنان چه بايد بکنند. از گفتن عبارتهاي گنگ و نامشخص، خودداري کنيد.
تا حد امکان از جمله هاي مثبت استفاده نماييد
سعي کنيد در بيان مقررات براي فرزندتان، از جملههاي مثبت استفاده کنيد. بهجای اينکه به فرزندتان بگوييد: «با توپ داخل اتاق، بازي نکن.» بهتر است بگوييد: «ميتواني با توپت در حياط و روي چمنها بازي کني.» در اين صورت، فرزند شما با اشتياق، قوانين و مقررات را اجرا مينمايد.
هنگام صحبت با کودک خود از کلمات انتزاعي استفاده نکنيد
کودکان شما در دورهای از رشد هستند که هنوز توانايي درک بسياري از کلمات و مفاهيم را ندارند بنابراين در هنگام گفتگو با آنها از واژههایی که تناسبي با سن آنها ندارد و يا کلماتي که انتزاعي هستند، خودداري کنيد. براي مثال در هنگام گفتگو با کودکتان و زماني که او بر خواستههای خود پافشاري میکند به او نگوييد" منطقي باش، چرا صحبتهای مرا درک نمیکنی؟" اين شيوه صحبت براي کودکان غیرقابل هضم است. از واژههای ملموس و قابل فهم براي بيان مقاصد خود استفاده کنيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید