وجـود نـظـم در زنـدگى جوان ، يكى از مسائل بسيار مهم بوده و موفقيت او در آينده تحصيلى ، مرهون رعايت كامل نظم و ترتيب در زندگى اش مى باشد.
انـسـان در سـايـه نـظم بهتر مى داند كه چگونه زندگى كند، چطور از اوقات فراغت خود به نحو شايسته اى بهره بردارى نمايد.مـنـظور از نظم و ترتيب ، انجام كارها و اعمال با هدف معين است ، كه از وحدت و هماهنگى لازم برخوردار باشد، بطورى كه بارعايت آن ، انسان بتواند در مراجعه و دستيابى به كارها و موضوعات و وسائل و اطلاعات ، دچار سردرگمى و اتلاف وقت نگردد.
رعايت مقررات و قوانين جارى زندگى و قرار دادن هر چيزى در جاى معين خودش و انجام دادن هر كارى ، در وقت و زمان خود، نمونه اى از نظم است .نـظـم ، شـامـل هـمـه مسائل زندگى ، از قبيل : لباس پوشيدن ، نظافت كردن ، خوردن ، خوابيدن ، مـسـواك زدن ، معاشرت با دوستان و فاميل و همچنين چيدن وسائل و نوشت افزار و كتابهاى خود در جاى معين ، مطالعه كردن ، حفظ نمودن اطلاعات ، فراگيرى معلومات ، تفكر كردن و مى شود.
جـوان بـايد بداند، كى بخوابد، كى بيدار شود و چه وقت ، مطالعه كند، و چه موقع ، تفريح و ورزش نمايد و چه زمانى كارهاى محوله خانه را انجام دهد، مكان و زمان هرچيزى را بموقع تشخيص دهد و بـرايـش بـرنـامـه ريـزى كـنـد، هـرچـيـزى را بـه جـاى خـود بـگذارد تا هنگام مراجعه به آن ، دچارسردرگمى و آشفتگى نشود.
قـواى ذهـنى و عقلى جوان در سايه نظم ، ترتيب منطقى يافته و سبب موفقيتهاى درسى وى در آينده خواهد شد.از طـرفـى در سـايه نظم ، زندگى تحت قاعده در مى آيد و فعاليتها و كارها نظام پيدا مى كند و با راحـتـى بـيـشـترى انجام مى پذيرد، مشكلات سريعتر حل مى شود و جوان از آشفتگى در كارها و مطالعه مطالب تكرارى ، بخصوص در كتب درسى رهايى مى يابد.
هـدف عـمـده نـظـم در زنـدگـى ، بهره گيرى و صرفه جويى در وقت و داشتن ضابطه و معيار صحيحى براى اندوختن اطلاعات در ذهن است .
هـمچنين رعايت نظم و ترتيب در زندگى روزمره از جهت روانى ، سبب مى شود كه جوان ، حتى هـنـگـام تـحـصـيـل و فـراگـيرى دانش ، اطلاعات علمى خود را تحت قاعده و نظم فراگيرد و يـادگـيـرى ، بطور منظم صورت پذيرد، بطورى كه مطالب ، منسجم و به ترتيب درخزانه حافظه جايگزين شود وهرگاه شخص بخواهد به اطلاعات قبلى خود مراجعه كند و به راحتى و به سرعت ، اطلاعات و مطالب در ذهنش حاضر شود.
ايـن مـساله در آينده جوان ، تاثير بسزايى دارد، بخصوص در دوران تحصيل هنگامى كه مى خواهد خود را براى امتحانات و كنكور ورودى دانشگاه آماده سازد.رعايت نظم اصولا در سلامتى فكر و صحت جسم و اعتدال روح و روان انسان ، بسيار موثر است .نظام آفرينش براساس نظم و ترتيب بنا شده است و براساس نظم ، جريان دارد.
رعـايـت نظم ، موجب هماهنگى انسان با طبيعت گرديده و در اين راستا انسان از جهت روحى و روانى از سلامت و آرامش خاصى برخوردارخواهد بود.بـه سـبـب رعـايـت كردن نظم ، جوانان افكارشان شكل مى گيرد و زمينه ابتكارات وخلاقيتهاى هنرى ، علمى و فرهنگى در آنها فراهم مى گردد.بـى نظمى در جسم و جان ، آثار ناگوارى به جا مى گذارد و خارج شدن از قاعده طبيعت ، عوارض منفى در رفتار آدمى ايجاد مى كند.
مـعـمـولا افراد بى نظم در زندگى شان عصبانى و رفتارشان غيرعادى و نامتعادل است ، زيراخود بـى نـظـمـى در عـكس العملهاى روحى و اخلاقى آنان تاثير متقابل داشته و سبب تضعيف اراده و زمينه ساز عوارض و ناكاميهاى فراوانى در زندگى تحصيلى آنان خواهد شد.تجربه نشان داده است كه بى نظمى در فعاليتهاى حركتى و هوشى و عاطفى نيز تاثير منفى دارد، بخصوص عكس العملهاى آن در دوران بلوغ به صورت حادترى ظاهر مى گردد.
از طرفى بى نظمى ، سبب اتلاف وقت و ضايع شدن عمر و احساس ناراحتى و ايجاد روحيه شك و ترديد گرديده و خلاصه آثار نامطلوبى درشخصيت فرد به جا مى گذارد، به همين جهت است كه از ديـدگـاه مـولاى مـتـقـيـان على (ع ) آن قدر نظم در كارها و امور زندگانى اهميت دارد كه درآخرين لحظه هاى حيات خود ـ كه معمولا حساسترين و پر اهميت ترين سخنها گفته مى شودـ در قسمتى از سفارشاتشان خطاب به دو فرزند عزيزخويش ، امام حسن (ع ) و امام حسين (ع ) و همه جوانان آينده مى فرمايند: سفارش مى كنم به شما و همه فرزندانم و خانواده ام و (همه ) كسانى كه سخن من به آنان مى رسد: به رعايت تقوا و نظم در كارها.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید