اجراي فرايض ديني علاوه بر اين که احساسات معنوي انسان را تحريک میکند موجب کاهش ناراحتیهای روزمره میشود. هر انساني در هنگام بروز مشکلات رابطه خود و خدا را تقويت میکند. دين میتواند اثرات بحرانهای شديد زندگي را تعديل کند. تحقيقات متعدد روان شناسي نشان میدهد که حالت رواني انسان با آشکار کردن مشکلات در حضور يک دوست صميمي رو به بهبود میرود. حال تصور کنيد اگر انسان مشکلات خود را باخدا بازگو کند و با دعا به درگاهش طلب ياري کند. حالت رواني او تا چه اندازه بهبودي پيدا میکند. پزشک فرانسوي، الکسيس کارل ثابت کرد که نماز موجب سلامت و نشاط رواني و معنوي مشخصي در خانوادهها میشود و همين حالت است که احتمالاً منجر به شفاي سريع برخي بيماران میشود.
بر اين اساس پدران و مادران وظيفه شناس اگر خواهان فرزنداني با هدف، با آرامش و بدون احساس پوچي و تنهايي هستند خوب است که روشهای تربيتي خود را بر پايه و اصول ديني بنا نمايند. براي ساختن اين شاکله نيرومند به ستونها و پايهريزيهاي مستحکم، با برهان و کاربردي نياز داريم. که در ادامه مطلب به اين موارد اشاره خواهيم کرد.
کساني که داراي تمايلات معنوي و مذهبي هستند در پژوهشهای مختلف آسيب پذيري کمتري نسبت به استرس و بیماریهای روان تني داشته و با دارا بودن انگيزه و اميد و حمايت عاطفي در سطحي بالاتر از آرامش دروني قرار میگیرند.
1- انتخاب همسر ايده آل و مؤمن
اولين گام براي داشتن تربيتي صحيح و معنوي در فرزندان انتخاب همسري شايسته و مؤمن بهعنوان پدر يا مادري خوب براي فرزندانمان است. شخصي که خود در طول زندگي سعي در داشتن تقيدات ديني نموده و داراي تربيت مذهبي بوده است، توانايي پرورش فرزنداني با ريشه ديني و مقيد به انجام تکاليف مذهبي را دارد. همچنين اين افراد هستند که در بطن وجودي خود میتوانند نطفهای پاک و صالح را به ثمر برسانند و يا با تهيه لقمه حلال بستر اين امر را فراهم کنند. و در روال تربيتي فرزند الگوهايي عملي براي ارائه سرمشق به فرزندان خود باشند. چرا که حتي در صورت تکرارهاي متوالي اگر الگويي مناسب وجود نداشته باشد مفاهيم نمیتوانند بهدرستی به عزيزان شما منتقل شود.
2- گذراندن دوره بارداري
گذراندن دوره بارداري به دور از گناه و سپري کردن آن با اذکار و عبادات و احتياط در اعمال و رفتار و خوردنیها نيز سهم عظيمي را در به بار آوردن اين نهال پربار و معنوي داراست.
3- مرور مداوم و مداومت در آموزش مفاهيم
دروني سازي آموزههای ديني بايد از دوران کودکي آغاز شود و با نظارت مستمر به ثمر بنشيند. مداومت باعث عمقي شدن مسائل و نفوذ در جان کودک است. البته در اين امر بايد از شیوههای تشويقي استفاده نمود و از اجبار کودک در انجام وظايف مشقت بار اجتناب نمود. اگر انجام تکاليف و رفتارهاي ديني را در محيط شاد خانوادگي و با خاطراتي مفرح همراه سازيم کودک نسبت به اين مسائل مشتاقتر شده و انگيزه بيشتري براي دريافت اين آموزهها خواهد داشت و حتي در مواقعي به دور از والدين نيز اين اعمال را با آسودگي و تمايل انجام خواهد داد.
براي ايجاد جوي پر نفوذ و تأثيرگذار در زمينه تربيت معنوي و ديني استفاده از شیوههای تشويقي بسيار بهتر از اجبار و تحميل و تهديد است.
4- آميختگي تفريحات با آموزههای ديني
اگر در برنامههای آموزشي و تفريحي کودک بخشي را به همراهي با الگوهاي ديني و مکانهای مذهبي متعلق سازيم تربيت ديني از اثرگذاري بيشتري برخوردار خواهد بود. بهعنوان مثال در ميان کتابهای قصه کودک بخشي را به قصهی زندگينامه ائمه معصومين و يا سفارشهای آنان البته بهتناسب سني کودک اختصاص دهيم.
در آخر ناگفته نماند براي ايجاد جوي پر نفوذ و تأثيرگذار در زمينه تربيت معنوي و ديني استفاده از شیوههای تشويقي بسيار بهتر از اجبار و تحميل و تهديد است. ضمن آنکه براي داشتن تأثيرات فوقالعاده، لازم است پدر و مادر خود الگوهاي راستيني براي انجام اين اعمال به دور از افراط و تفريط و بااحساس لذت و رضايت باشند و اثرات ناخودآگاه خود بر فرزندان را فراموش نکنند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید