احکام نگاه کردن
(مسئله 69) جايز است به جهت رو گرفتن از نامحرم، مقدارى از چادر يا چيز ديگرى كه به سر انداخته، تا محاذى چانه پائين بيندازد، ليكن احتياط لازم اين است كه آن را به دست يا به چوب دور از صورت نگاه دارد، كه مثل نقاب نشود، و در غير اين صورت يك گوسفند كفاره بر او لازم است.
(مسئله 2442) نگاه کردن به بدن زن نامحرم و دختری که نه سالش تمام نشده , ولي خوب و بد را میفهمد, و نگاه کردن به او عادتاً امکان تهييج و تحریک شهوت دارد,و همچنين نگاه کردن به موی آنـان چـه بـا قصد لذت و چه بدون آن حرام است .
و نگاه کردن به صورت و دست آنان اگر بهقصد لـذت باشد حرام است , و بدون قصد لذت هم بنابر احتياط ترک آن لازم است .
و نيز نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم حرام میباشد.
(مسئله 2443) اگر انسان بدون قصد لذت به صورت و دست زنان کفار و جاهایی از بدنشان که عادت بر نپوشاندن آن دارند, در صورتي که نترسد که به حرام بيفتد,اشکال ندارد.
(مسئله 2444) زن بايد بدن و موي خود را از مرد نامحرم بپوشاند, بلکه احتياط واجب آن است که از پـسـري هم که بالغ نشده , ولي خوب و بد رامي فهمد و از نگاه کردن تحريک و تهييج شهوت او عادتاً ممکن باشد, بدن و موي خود را بپوشاند.
(مسئله 2445) نگاه کردن به عورت ديگري حتي به عورت بچه مميزي که خوب و بد را میفهمد حـرام اسـت , اگـر چـه از پـشـت شـيشه يا در آينه يا آب صاف و مانند اینها باشد.
ولي زن و شوهر میتوانند به تمام بدن يکديگر نگاه کنند.
(مسئله 2446) مـرد وزني که با يکديگر محرمند, اگر قصد لذت نداشته باشندمي توانند غير از عورت به تمام بدن يکديگر نگاه کنند اگرچه احتياط اين است که به مابين ناف و زانوها نگاه نکنند.
(مسئله 2447) مرد نبايد با قصد لذت به بدن مرد ديگر نگاه کند, و نگاه کردن زن هم به بدن زن ديگر با قصد لذت حرام است .
(مسئله 2448) مـرد نبايد عکس زن نامحرم را بيندازد, و اگر زن نامحرمي را بشناسد,نبايد بهعکس او خصوصاً در مواردي که معرض هتک و فساد باشد نگاه کند .
(مسئله 2449) اگر در حال ناچاري زن بخواهد زن ديگر, يا مردي غير از شوهر خود را تنقيه کند, يـا عـورت او را آب بـکـشـد, بايد چيزي در دست کند که دست او به عورت آن مرد يا زن نرسد, و هـمـچـنـين است اگر مرد بخواهد در حال ناچاري مرد دیگر, يا زني غير زن خود را تنقيه کند, يا عورت او را آب بکشد.
(مسئله 2450) اگر مرد براي معالجه زن نامحرم ناچار باشد که او را نگاه کند, و دست به بدن او بـزنـد اشـکـال ندارد.
ولي اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند, نباید دست به بدن او بزند, و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند نبايد او را نگاه کند.
احکام حجاب و رابطه با نامحرم
.پوشاندن پا از مچ تا انگشتان در مقابل نامحرم براي زن واجب است يا نه؟
بلي زن در مقابل نامحرم بايد روي پاها را هم بپوشاند.
2.سلام بر نامحرم چه حکمي دارد؟
در محیطهای جمعي سلام بر جمع مانعي ندارد؛ ولي بهتر است از سلامهای خصوصي که نوعاً زمينه ساز فتنه است، اجتناب شود. از امیر مؤمنان عليهالسلام روايت شده است که فرمود: (من به زن جوان سلام نمیکنم؛ زيرا میترسم در قلبم چيزي خلجان کند که مطلوب پروردگار نيست.)
3. آيا صحبت با نامحرم در محيط خلوت و به مدت طولاني جايز است؟
اگر محيط خلوتي باشد که ديگري نتواند به آن وارد شود بودن دو نامحرم در آن مکان، حرام است، و در غير آنجا هم، اگر صحبتهای شهواني باشد، يا مفسده ديگري بر آن مترتب شود، جايز نيست.
4.آيا رعايت حجاب در مقابل پسر خاله و پسر عمو لازم است، اگر چه مسنتر از خودم و جاي پدرم باشند؟
پسر عمه، پسر خاله، پسر دايي و پسر عمو همه نامحرم هستند و رعايت حجاب در برابر آنها واجب و ترک آن گناه است؛ و بالا بودن سن آنان موجب تغيير حکم نيست.
5. آيا میتوانیم با دختر نامحرمي، صيغه خواهر و برادري بخوانيم، و مثل خواهر و برادر با هم رفتار کنيم؟
خير، صيغه خواهر و برادري با نامحرم مشروع نيست، آنچه موجب محرميت میشود، انجام عقد ازدواج بهصورت دائم يا موقت، با رعايت شرایط مربوطه است.
6. با توجّه به اينکه کلاسهای دانشجويان دختر و پسر با هم برگزار میشود، طبعاً ناخودآگاه چشم آدم به دختران نامحرم ميافتد، حکم آن چيست؟
نگاه غیرعمدی و بدون قصد لذت اشکال ندارد.
7.شنیدهام که ميگويند گريم جزء آرايش حساب نمیشود، آيا اين مطلب درست است، و گريم کردن جايز است؟
گريم ـ اگر همراه کار حرامي نباشد ـ اشکال ندارد. بنابراين، گريم مردان بهوسیله مردان يا زنان بهوسیله زنان اشکال ندارد.
امّا اگر گريم زن يا مرد بهوسیله نامحرم صورت بگيرد، جايز نيست. نکته ديگر آن که هر جا (گريم) بهعنوان آرايش يا آرايش و تغيير چهره براي خانمها باشد، بايد از نامحرم پوشانده شود؛ امّا اگر صرفاً براي تغيير چهره باشد، احوط پوشاندن آن از نامحرم است.
8.در جلسات عقد و عروسي که داماد وارد میشود، تکليف خانمهایی که با او نامحرم هستند چيست؟
در مقابل داماد و ساير نامحرمان بايد رعايت حجاب کامل را بنمايند و فرقي بين مجلس عروسي و ساير موارد نيست.
9. عکسهایی که در کودکي (قبل از تکليف) گرفتهایم و مسلماً بدون حجاب و... بوده، الآن که بزرگشدهایم، اگر نامحرم ببيند ـ مثلاً پسر خاله يا شوهر عمه و... آيا اشکال شرعي دارد؟
اگر نامحرم بدون قصد لذت به عکسها نگاه کند مانعي ندارد و شما هم تکليفي نداريد.
10. در عقدها و عروسیها که معمولاً خانمها با لباسهای ويژه آن مراسم شرکت دارند و در اکثر مواقع نيز لباسها، بدن نما است و فيلمبرداري صورت میگیرد تکليف ما چيست؟
اگر ميدانيد يا احتمال میدهید که در آينده اين فیلمها توسط افراد نامحرم مشاهده میگردد لازم است حجاب کامل خود را موقع فيلمبرداري مراعات کنيد و اگر نمیتوانید، از واقع شدن در مقابل دوربين فيلمبرداري خودداري نماييد.
11.استفاده از کرمهای چرب کننده، مرطوب کننده، ضد آفتاب و... بر روي دست و صورت، اگر بهمنظور محافظت از پوست بکار برده شود ولو اينکه خوشبو باشد و يا باعث سفيد و روشن شدن پوست شوند؛ چه حکمي دارد؟
اگر آرايش و زينت محسوب نشود، و بوي خوش آن موجب التذاذ و تحريک نامحرم نگردد اشکال ندارد.
ولي در هر صورت بنابر احتياط واجب، صورت را از نامحرم بپوشاند.
12. در خانواده ما رسم است که در میهمانیها همه بستگان با يکديگر دست میدهند. دستدان بدون قصد لذت چه صورت دارد؟
دست دادن با نامحرم، اگر چه از بستگان نزديک مثل پسر دايي و پسر عمو باشند، حتي بدون قصد لذت هم جايز نيست. لازم است آنها را با احکام شرعي آشنا سازيد.
13.آيا دايي يا عموي جوان میتواند دختر خواهر يا دختر برادر خود را که جوان است، ببوسد؟
اگر قصد لذت شهواني و رتبه در کار نباشد، اشکال ندارد.
14. آيا چيدن و رنگ کردن ابرو جايز است؟
اصلاح و رنگ کردن ابرو براي خانمها اشکال ندارد؛ ولي بايد از نامحرم پوشانده شود.
15. نگاه کردن به استاد مرد براي بهتر فهميدن درس چگونه است؟
نگاه به صورت و گردن و دستهای مرد نامحرم که معمولاً نمیپوشانند، بدون قصد لذت و رتبه اشکال ندارد.
16. پوشيدن جوراب نازک براي خانمها چه حکمي دارد؟
چون پوشاندن روي پا در مقابل نامحرم واجب است. بنابراين، استفاده از جوراب نازک که پوست پا از زير آن پيدا باشد در مقابل نامحرم جايز نيست.
17. اگر انسان با دوست دختر خود به امامزاده برود و زيارت کند، آيا زيارتش همانند دوست معمولي صحيح است؟
رفتن به زيارت امامزادگان براي کسب ثواب است. اگر انسان در مسير کسب ثواب، گناهي مرتکب گردد، واضح است که به پاداش مذکور نخواهد رسيد و چهبسا موجب افزايش گناه نيز بشود.
18. آيا پوشيدن لباس تنگ و کوتاه براي خانمها جايز است؟
لباس خانمها در مقابل نامحرم، بايد اولاً بدن را بپوشاند و ثانياً به نحوی نباشد که موجب تحريک نامحرم گردد، و برجستگیهای بدن در آن ظاهر باشد.
19.لبخند زدن هنگام صحبت با نامحرم چه حکمي دارد؟
لبخند زدن و هر کاري که در معرض تهييج نامحرم است، جايز نيست، و در حديث آمده که هزار سال حبس در آخرت مجازات يک کلمه شوخي با نامحرم است.
20. معاينات پزشکي که مستلزم لمس و نظر به نامحرم است چه صورت دارد؟
در صورت نبودن پزشک مماثل،به مقدار ضرورت اشکال ندارد.
21.دانشجوي پرستاري هستم. در موقع کار در بيمارستان گاهي دستم با دست همکاران نامحرم تماس پيدا میکند. با اين که قصد و غرضي در کار نيست و کوشش خود را براي عدم تماس انجام میدهم، آيا مرتکب گناه میشوم؟
اگر در اثناي کار، دستتان بهطور اتفاقي با همکارانتان تماس پيدا کند، اشکال ندارد؛ ولي چنانچه بدانيد اين عمل بهطور مکرر ـ هر چند ناخودآگاه ـ انجام میگیرد، لازم است از دستکش و مانند آن استفاده کنيد.
22.اگر کسي با نگاه کردن يا لمس دختران غير بالغ لذت ببرد، چه صورت دارد؟
حرام است.
23. آيا لازم است حجاب را براي توریستها الزامي کنيم؟
افراد توريست، از جهت حکم فقهي حجاب، تابع دين خود هستند؛ لکن همان گونه که ملزم به رعايت ديگر قوانين کشور هستند نبايد اجازه داده شود بر خلاف ارزشهای ديني و فرهنگي کشور اقدام کنند، و موجب اشاعه فساد و ابتذال اخلاقي شوند.
24.آيا پوشيدن لباس آستين کوتاه براي آقايان جايز است؟
چنانچه مرد بداند زنان با قصد لذت به دستانش نگاه میکنند، احتياط واجب پوشاندن آن است.
26. معيار لباس شهرت چيست؟
لباس شهرت، لباسي است که پوشيدن آن به خاطر رنگ، کيفيت دوخت، يا علل ديگر مناسب نيست، بهطوری که اگر آن را در برابر مردم بپوشند، توجه آنان را به خود جلب میکند، و انگشت نما میشوند.
27.آيا لباس خانمها حتماً بايد سياه باشد؟
پوشيدن لباس سياه واجب نيست بلکه ملاک آن است که لباس خانمها بايد به رنگي نباشد که خلاف متعارف، و موجب جلب توجّه نامحرم گردد.
28. آيا پوشيدن جوراب براي خانمها لازم است؟
بلي، خانمها در برابر نامحرم بايد روي پاي خود را بپوشانند و در اين جهت فرقي بين حال نماز و غير نماز نيست.
29. ظاهر شدن خانمها با مانتوهاي تنگ، در بيرون منزل چه حکمي دارد؟
رفتوآمد خانمها در مقابل نامحرم با لباسی که برجستگیهای بدن آنها را مشخص کند يا معرضيت براي فساد داشته باشد، جايز نيست.
30.آيا پزشک معالج به مريض مَحرم است؟
پزشک، به مريض محرم نيست، ولي در مواقعي که معالجه متوقف بر نگاه يا لمس مريض است، به مقدار ضرورت میتواند نگاه يا لمس کند و در صورتي که لمس با دستکش يا از روي حايل دیگری کافی باشد، لمس مستقيم جايز نيست.
31.آيا نگاه کردن نامحرم به روي پا تا مچ که در نماز، الزامي براي پوشاندن آن نيست، حرام است؟
بلي، نگاه مرد به روي پاي نامحرم، حرام است و در حال نماز هم اگر خانمي بداند که در معرض ديد نامحرم است، بايد روي پا تا مچ را بپوشاند.
32.با توجّه به اينکه کلاسهای دانشجويان دختر و پسر با هم برگزار میشود، طبعاً ناخودآگاه چشم آدم به دختران نامحرم ميافتد، حکم آن چيست؟
نگاه غیرعمدی و بدون قصد لذت اشکال ندارد.
33.آيا نگاه کردن به عکسهای زنان و مردان غیرمسلمان که در کتابهای درسي به صورت نيمه عريان وجود دارد، جايز است؟
اگر با قصد لذت نباشد و مفسدهاي هم به دنبال نداشته باشد، اشکال ندارد.
34.آيا نگاه کردن به دست و صورت و موهاي زنان کفار جايز است؟
در صورتي که قصد لذت و خوف از وقوع در حرام نباشد، نگاه به دست و صورت و جاهايي از بدنشان که عادت در نپوشاندن آن دارند، اشکال ندارد.
34.نگاه به نامزدم که بعداً قصد ازدواج با او را دارم، چه صورت دارد؟
تا صيغه عقد دائم يا موقّت خوانده نشده، نامزد با نامحرمان ديگر تفاوتي ندارد، و نگاه به او با قصد لذت و شهوت، جايز نيست.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید