آیا «مشاجره، آزردگی، دل شکستگی و از دست دادن امید برای ادامه زندگی» برای شما آشنا نیست. واقعیت این است که این مسائل در هر زندگی مشترکی حتی موفقترین آنها میتواند وجود داشته باشد و بسیاری از ما در لحظاتی از زندگی مشترک، گیج و پریشان به دشواری «عشق» و «دوست داشتن» پی میبریم.
میخواهیم زندگی خوبی داشته باشیم، همسرمان را دوست بداریم و برای زندگی مشترک تلاش میکنیم اما کارهایمان با آن چه به دست آوردهایم در تضاد قرار میگیرد و از بیحاصل بودن تلاش و کوششمان مأیوس میشویم. چرا هیچ چیز به سرعت به دست نمیآید و چرا محبت و دوست داشتن مثل یک مهر تأیید تمام زندگیمان را تضمین نمیکند؟
درست است که گفتهاند ازدواج کردن سخت است، حفظ ازدواج سختتر و خوشبخت ماندن طی سالیان متمادی یک هنر تمامعیار است.
بارها شنیدهایم که حفظ یک رابطه صمیمی و سالم با همسر اولین قدم است و کلید اصلی آن نیز گفتوگوست. اما گفتوگو کردن یک مهارت است و گاهی اوقات زوجها با گفتوگو نه فقط مشکلی را حل نمیکنند بلکه درگیر مسائل بیشتری میشوند. فضای امن و صمیمی خانواده با بروز تعارض صدمه میبیند و مواجهه غلط زوج با تعارضها میتواند پایههای زندگی را سست کند.
هنربخش، کارشناس ارشد روانشناسی و کارشناس سازمان بهزیستی با اشاره به این که اصولاً در روابط بین فردی هر قدر صمیمیت بیشتر باشد، احتمال تعارض بیشتر است میگوید: در ذیل تمام تعارضها چه کوچک و چه بزرگ، عشق و محبت وجود دارد و آن چه زوجها فراموش میکنند این است که ریشه تمامی تعارضها این است که نیازشان به عشق و محبت توسط طرف مقابل به نحوی نادیده گرفته شده است.
زوجها باید بدانند عشق و صمیمیت و محبت همواره منتظر بروز و ظهور است و لازمه برآورده شدن آن، داشتن صداقت احساسی است.
صداقت احساسی یعنی این که زوجها باید احساسات مثبت و منفی خود را با صراحت به یکدیگر منتقل کنند. در زندگی روزمره بیان احساسات مثبت نسبت به یکدیگر را فراموش نکنند و به هنگام وجود اختلاف به یاد داشته باشند که هیچ اختلافی بدون ریشه داشتن در احساسات و افکار محبتجویانه طرف مقابل نمیتواند باشد و کمرنگ شدن زمینه عشق و محبت در روابط بین زوجها باعث بالا گرفتن اختلافات و تنشها میشود.
بنابراین توصیه اکید ما به زوجها این است که اختلافات را هر چند کوچک و جزئی با «صداقت احساسی» حل کنند. یعنی اگر واقعاً از حرکت یا حرفی از جانب همسرشان ناراحت هستند به زبان آورند و احساس خودشان را بگویند. مثلاً بگویند: «من خیلی ناراحت شدم که تو دیر به خانه آمدی» به جای این که بگویند: «باز که دیر آمدی، تو به هیچ کس اهمیت نمیدهی». در جمله اول، همسر صداقت احساسی دارد و از ناراحتی عمیق خود به علت دیر آمدن همسرش سخن گفته است و همدلی طرف مقابل را برمیانگیزد. بسیاری از زوجها تصور میکنند سرپوش گذاشتن روی اختلاف نظرها بهترین راه است در صورتی که درست برعکس است یعنی آسیبزنندهترین باور درباره حل اختلاف، مشمول زمان شدن آن است.
هرگز نباید تصور کرد اختلاف نظری که مشمول زمان میشود، خود به خود حل میشود بلکه این کار فقط به جمع شدن اختلافات روی همدیگر و دور شدن زوجها از یکدیگر منجر میشود. در برخی موارد نیز مشاهده میشود زوجها هر یک به شیوه خود سعی در حل مشکل میکنند در صورتی که فقط تلاش دو طرفه و همراه با همدلی و عشق و محبت است که میتواند در ثبات زندگی تأثیر داشته باشد. توجه کنید که فقدان گفتوگو نیز میتواند تولیدکننده تعارض باشد و نادیده گرفتن نیاز طرف مقابل به عشق و محبت میتواند زمینه بروز اختلافات بیشتر در زندگی مشترک را فراهم کند.
به گفته کارشناسان قرار گرفتن در مسیر صحیح گفتوگو، پیدا کردن راهی برای شنیدن احساسات صادقانه طرف مقابل، اگر از بیان آنها طفره میرود و فراموش نکردن مایه اصلی زندگی مشترک که همان محبت است میتواند هر اختلاف نظر جدی را حل کند.
بسیاری از زوجها عادت دارند احساسات واقعی خود را پنهان کنند و تصور میکنند با فاش شدن احساسات واقعی خود، آسیبپذیر شدهاند در صورتی که بهتر است درباره چیزی که مایه اختلاف نظر یا آزردگی است شفاف و صریح صحبت کنند مثلاً خانمی که از همراهی نکردن همسرش در کارهای منزل ناراحت است خوب است بگوید: «وقتی در کارها به من کمک نمیکنی، خیلی ناراحت میشوم». در این جمله اتهام، تحقیر و سرزنشی وجود ندارد و واکنش همدلانه همسر را برمیانگیزد. گاهی اوقات مسئله اصلی چیز دیگری است و اختلاف نظر جزئی بهانه است. مثلاً اتو نکردن لباس به تنهایی باعث ناراحتی نمیشود بلکه بیتوجهی و اهمیت ندادن به همسر است که باعث دلخوری زوجها میشود. از طرف دیگر سعی کنند خواستههای خود را شفاف مطرح کنند.
بسیاری از زوجها نمیتوانند خواستههای خود را از همسرشان به زبان آورند و برآوردن آن را از او بخواهند، در پایان به ذکر چند راهکار برای تثبیت زندگی مشترک و ابراز علاقه و محبت از سایت نیوزویک میپردازیم.
▪ ابراز محبت میتواند با کلمات تاییدآمیز، یاری رساندن، وقت گذاشتن و هدیه خریدن همراه باشد. کاری که روی دوش همسرتان سنگینی میکند، انجام دهید و رضایت او را جلب کنید.
▪ دوست هم باشید. در علایق او شریک شوید و سعی کنید تجربههای جدیدی از با هم بودن کسب کنید.
▪ سعی کنید همسر مورد علاقه او شوید. فهرستی از خصوصیات همسر ایده آل خود را بنویسید و آن را با شخصیت خود مقایسه کنید. ایده آل بودن کار دشواری است، پس توقعات بیجا را کنار بگذارید.
▪ او را تأیید کنید. حتی پس از یک اختلاف نظر به او بگویید میدانم که منظور بدی نداری، همیشه کارهایت دوستداشتنی هستند و ...
▪ روز او را با یک «سورپرایز» شروع کنید. یک صبحانه ویژه یا یک کمک غیرمترقبه میتواند شروع یک روز خوب برای همسرتان باشد.
▪ گاه یک یادداشت کوچک تشکرآمیز یا پیام محبتآمیز میتواند دنیایی از امید به سوی فرد روانه کند حتی بیش از یک هدیه گرانقیمت.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید