مسئله 638.بدون شك حجاب از مسلّمات اسلام است، و تمام فقهاى اسلام در آن اتّفاق نظر دارند، و هرگونه بدحجابى و بیحجابی بر خلاف شريعت مقدّسه است.
مسئله 639. انتخاب چادر مشكى براى زنان مكروه نيست. و استفاده از رنگهای ساده ديگر، مادام كه منشأ مفاسدى نشود، جايز است؛ البته رنگهای سنگين بهتر است.
مسئله 640. پوشيدن لباسهای زينتى حرام است و منظور از لباس زينتى اين است كه عرف آن را لباس زينت میخوانند، ولى مانتوهاى معمولى زينتى نيست، و لباسى كه تمام بدن جز صورت و كفّين را بپوشاند كافى است؛ هر چند چادر محفوظتر و شایستهتر است.
مسئله 641.مقدار پوشش، در برابر زنان غیرمسلمان آن است كه زنان مسلمان كه بدن خود را در برابر زنان غیرمسلمان برهنه نكنند.
مسئله 642. حجاب براى حفظ شخصیت زن، و جلوگیری از انحراف و گسترش فساد در جامعه اسلامى است. و همان گونه كه اصل پوشيدن لباس براى زنان و مردان منافات با آزادى آنها ندارد، حجاب نيز چنين است.
مسئله 643. دست دادن زن با مرد نامحرم با دستكش جز در موارد ضرورت جايز نيست مشروط بر اين كه فشار ندهد.
مسئله 644. نگريستن به مرد نامحرم هرگاه نظر از روى شهوت نباشد، اشكالى ندارد.
مسئله 645.زنان میتوانند به قسمتهایی از بدن بچههای غير بالغ كه معمولاً پوشانيده نمیشود نگاه كنند. و نگاه به عورت بچه غير مميز اشكالى ندارد، و مادران در موارد ضرورت میتوانند آن را جهت شستشو يا غير آن لمس كنند.
چند مسئله متفرقه
مسئله 646. آرايشگرى خانمى را آرايش میکند و میداند آن خانم با وضعيت نامناسب در اجتماع رفت و آمد مینماید، پولى كه از آرايشگر دريافت میکند حلال است؛ لكن آن خانم، كه خود را در معرض ديد نامحرمان قرار میدهد، گناهكار است.
مسئله 647. رانندگى اتومبيل براى زنان با حفظ حجاب اسلامى و جهات شرعى ديگر، مانعى ندارد.
مسئله 648. خروج زن از منزل براى انجام واجبات، مثل تشرّف به حج واجب، و مراجعه به دكتر، و صله رحم به مقدار لازم، و شركت در جلسات در مواردى كه اگر به مجالس دينى و مساجد نرود، از اسلام دور میماند، و تعاليم لازمه اسلامى را فرا نمیگیرد، و اخلاق اسلامى را ترك میکند، يا در آن ضعيف میشود، منوط به اجازه شوهر نيست؛ بلكه در چنين شرايطى شركت در مراسم مزبور، براى بانوان مانعى ندارد، هر چند شوهر راضى نباشد.
مسئله 649. يكى از مواردى كه نجس بودن لباس نمازگزار جايز است لباسهای كوچك نمازگزار، مانند جوراب است، ولى جورابهای بلند كه گاهى بجاى شلوار از آن استفاده میشود مشمول اين حكم نيست.
گفتگو با نامحرم
مسئله 650. گفتگو با زن نامحرم در صورتى كه بهطور عادى باشد مانعى ندارد.
مسئله 651. گفتگو با مردان نامحرم در حدود سخنان عادى، مشروط به اين كه منشأ فسادى نباشد جايز است.
مسئله 652. مرد و زنى كه میخواهند با يكديگر ازدواج كنند، میتوانند به مقدار لازم در جلسهای بنشينند و یکدیگر را ببينند و با يكديگر صحبت كنند. و اگر در يك جلسه مقصود حاصل نشد، میتوانند در چند جلسه با هم بنشينند و صحبت كنند، و سپس تصميم بگيرند.
مسئله 653. مكالمه تلفنى پسر و دختر و مراوده طرفين جهت دوستى جايز نيست؛ مگر به مقدارى كه براى تحقيق در ازدواج ضرورت دارد.
مسئله 654. اگر زن و مرد در مكانى هستند كه معمولاً هيچ كس رفت و آمد نمیکند، خلوت با اجنبيّه محسوب میشود. و خلوت با اجنبيّه، حتى اگر فكر میکنند به حرام نمیافتند حرام است.
مسئله 655. گاه دانشجوى پسرى در بين عدّهای دانشجوى دختر، و یا بالعكس درس میخواند، با توجه به اين كه اگر با اين شرايط تحصيل را ادامه ندهد متضرّر میشود اگر موجب كار حرامى نمیشود اشكالى ندارد؛ ولى سزاوار است مسؤولين كشورهاى اسلامى برنامهای براى جدا ساختن مراكز تحصيلى پسران و دختران تنظيم كنند.
مسئله 656. شنيدن صداى زن نامحرم، در صورتى كه بهقصد لذّت نباشد و سبب انجام گناه نشود اشكالى ندارد؛ ولى زن نبايد لحن صداى خود را طورى كند كه هوس انگيز باشد.
مسئله 657. خانمهایی كه در مجالس زنانه مداحى يا روضه خوانى با آهنگ میکنند اگر متوجه شوند كه مرد يا بچههایی كه خوب و بد را میفهمند صداى آنها را میشنود لازم است احتیاطاً، صداى خود را آهستهتر كند و يا بدون تكيه بر صوت بخواند.
مسئله 658. اگر زن با صوت قرآن بخواند، مرد نامحرم نمیتواند با قصد لذت يا خوف وقوع در حرام به آن گوش دهد و بين نوار و غير نوار فرقى نمیکند.
مسئله 659. عكس برداشتن مرد از زن نامحرم حرام نيست ولى اگر براى عكس برداشتن مجبور شود كه به بدن او غير از صورت و دستها نگاه كند يا دست به بدن او بزند حرام است و اگر زن نامحرمى را بشناسد، و آن زن مقيد به حجاب شرعى باشد نبايد بهعکس بدون حجاب او نگاه كند.
مسئله 660. ديدن عكس زنان بدون حجاب غیرمسلمان، بدون قصد لذّت در صورتى كه نترسد كه به حرام بيفتد اشكال ندارد. و بنابر احتياط جاهايى را كه مثل ران و شكم معمولاً میپوشانند به هيچ وجه نگاه نكند.
مسئله 661. عكس گرفتن از زنان بهوسیله زنان اشكال ندارد، اما اگر اين كار براى آن باشد كه عکسها را در اختيار نامحرمان قرار دهد، كار او حرام است .
مسئله 662. نگاه كردن به فیلمهای مبتذل، كه موجب فساد خود انسان يا خانوادهاش میشود، جايز نيست و بايد از نگاه كردن به آن خوددارى كرد.
مسئله 663. نگاه بهقصد لذت به شناگران ولو غیرمسلمان حرام میباشد.
مسئله 664. نگاه به فیلمهای خارجى با بدنهای عريان در صورتى كه خوف افتادن به حرام داشته باشد جايز نيست و نيز نگاه كردن بهجاهایی كه معمولاً پوشانده میشود مطلقاً حرام است چه قصد لذت داشته باشد يا نداشته باشد .
اختلاط زن و مرد
مسئله 665. احتياط واجب آن است كه مرد و زن نامحرم در محل خلوتى كه كسى در آنجا نيست و ديگرى هم نمیتواند وارد شود، نمانند؛ اگر در آنجا نماز بخوانند نماز آنها اشكال دارد.
مسئله 666. در کلاسهایی كه هم اساتيد مرد و هم اساتيد زن، تدريس میکنند، نگاه كردن دانشجويان مرد به استاد زن و بالعكس
- در صورتى كه نگاه هوس آلود نباشد ـ در مورد وجه و كفّين اشكالى ندارد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید