اينترنت از نظر کودکان چيست؟
اکثر کودکان اينترنت را ابزاري براي سرگرمي ميدانند نه براي کسب آگاهي، از همين رو خطري که کودکان را تهديد ميکند بسيار بيشتر است چون نميدانند چه ميخواهند و به کجا ميخواهند بروند و اين ناآگاهي باعث نگراني بيشتر والدين خواهد شد در نتيجه به نظر ميرسد که اگر کودکان بدانند که به کجا ميخواهند بروند پس احتمال خطر کمتر میشود که در ادامه به آن ميپردازيم .
والدين و اينترنت
شايد بيشترين استفاده والدين از اينترنت به خاطر سرگرمي باشد به همين دليل اهميت استفاده اينترنت توسط کودک را درک نکرده و اینترنت را براي کودک مناسب ندانند. با شناساندن مزاياي اينترنت به والدين اين مشکل نيز حل خواهد شد و خود والدين جهت حل مشکلاتي که براي کودکان وجود دارد اقدام خواهند کرد.
مزاياي اينترنت
اينترنت داراي مزاياي زيادي است از جمله آن میتوان به اين موارد اشاره کرد: «کودکان ساکن روستاها میتوانند با استفاده از اينترنت موزهها يا مکانهای ديدني شهرها و ساير کشورها را ببينند کودکان بيمار و ناتوان میتوانند با ساير همسالان خود گفتگو کنند و از احساس تنهايي خود بکاهند.» در رابطه با موضوعهای مختلف میتوان به مطالعه و تحقيق و بررسي پرداخت . همچنين نوجوانان هنگام گفتگو کردن با دوستان اينترنتي خود در مورد افکار و احساسات مهم و ناراحت کنندهاي که در خويش سراغ دارند راحتتر سازگاري پيدا میکنند.
معايب اينترنت
يکي ديگر از معايب بزرگ اينترنت ارائه مطالب و موضوعات خوب و بد در کنار يکديگر است . وقتي به دنبال موضوع خاصي در اينترنت میگردید ناگزير بايد به سراغ يکي از موتورهاي جستجو برويد. اين موتورهاي جستجو نيز غالباً توان تفکيک موضوع مورد درخواستي را به شکل مفهومي ندارند. در فضاي گفتگو شناخت مخاطب بهطور واقعي تقریباً غیرممکن است و اين موضوع میتواند آسيب رسان باشد. به دليل جذابيت زياد افراد را در حد اعتياد به خود جذب میکند و گاه ساعتها بدون آنکه شخص متوجه باشد او را سرگرم میکند .
سن 2 تا 4 سالگي
طي اين دوره استفاده از اينترنت مستلزم حضور والدين است. اين کودکان توجه محدودي به فعالیتهای آنلاين دارند اما تصاوير و اصوات اينترنتي میتواند به بازسازي قواي تجسمي آنها کمک کرده و تجربياتشان را دو چندان نمايد.
اينترنت به دليل مزاياي بيشمار خود فناوري است که بیشک هر فرد نيازمند استفاده از آن میباشد و اگر کودکان از اين فناوري منع شوند در نتيجه از پيشرفت منع میشوند پس مخالفت با اينترنت بهعنوان فناوري نوين کاري غیرمعقول است
کودک 5 تا 6 سالگي
وقتي کودکان به 5 سالگي میرسند احتمالاً خودشان میخواهند به مکاشفه در اينترنت بپردازند . بعضي از سایتها نيز براي اين کودکان زير 8 سال طراحي شدهاند و ابزار مناسبي را براي جستجو در اختيار کودکان قرار میدهند. اين کودکان بيشتر از موس استفاده میکنند و بازیهای کامپيوتري را دوست دارند. البته وابستگي بسيار زيادي نيز دارند. در اين سن بايد به نکات مهمي توجه کنيم که کاربرد بسياري براي ما دارد مثلاً بايد کامپيوتر را طوري قرار دهيم که صفحه آن را ببينيم و بدانيم کودک دارد چهکارهایی انجام میدهد کودک بايد ياد بگيرد که مسائل خصوصي خود را به ديگران نگويد چه وقتي آنلاين است و چه زماني که در زندگي واقعي هستند. در اين سن بهتراست کاربرد ايميل و چت را ياد نگيرند و اينکه اگر مسئله در اينترنت او را ناراحت کرد به شما بگويد.
کودک 7 تا 8 سال
بچه هاي اين سن به دنبال انجام کارهايي که از آن منع شدهاند میروند. وقتي آنلاين هستند به سايت هايي ميروند که اجازه ندارند و يا با کسي صحبت میکنند که نبايد. در اين سن دوست دارد در مورد جنسيت و توانمندي عقلي خود بداند، اعتماد میکند و سؤالی درباره شناسايي طرف خود نمیکند. در اين سن بهتر است يک قانون براي استفاده از اينترنت طراحي کنيد و سايتهاي مرتبط به کودک را به آنها معرفي کنيد. يک آدرس ايميل خانوادگي بسازيد. از فیلترهای ايميل براي جلو گيري از ایمیلهایی که نمیخواهید به کودک شما برسد استفاده کنيد .
درباره فریبهای جنسي با کودک صحبت کنيد چون او ميتواند بهراحتی به اين سايتها دسترسي پيدا کند. البته اين را مد نظر داشته باشيد که در اين قانون بايد از کودک نيز کمک بگيريد. کودک بايد به اين مفهوم برسد که بگويد با پدر و مادر صحبت کردم و مقررات استفاده از اينترنت را ياد گرفته ام و ميدانم که به کجاها بروم. من فهميدم که چه مدتي میتوانم آنلاين باشم. من هیچگاه اطلاعات شخصي، مانند آدرس منزل، شماره تلفن ، آدرس محل کار پدر و مادر را نخواهم گفت اگر چيزي مرا ناراحت کرد به پدر و مادرم میگویم. در اينترنت، وقتي آنلاين هستم درست عمل میکنم که به کسي آسيب نرسانم يا مخالف قانون نباشد.
سن 9 تا 12 سالگي
در اين سال شايد بتوان کودکان را بر حسب جنسيت نيز از هم جدا کرد دخترها بيشتر از پسرها تجربيات ناخوشايند اينترنتي را گزارش ميکنند. بيشتر آنها از اينکه تصاوير مستهجن را ببينند بهعنوان يک مسئله آزاردهنده نام ميبرند ولي پسران اين موارد را بيشتر هيجانآور ميدانند .با ايجاد سرگرمیهای مفيد آنها را از غرق شدن در مسائل پوچ و بیهدف دور نگه داريد . معنويت را از کودکي در آنها پررنگ کنيد تا به دليل کرامت وجودي خود به سمت و سوي سایتهای مبتذل و گفتگوهاي بیهدف نروند .
با ايجاد سرگرمیهای مفيد آنها را از غرق شدن در مسائل پوچ و بیهدف دور نگه داريد . معنويت را از کودکي در آنها پررنگ کنيد تا به دليل کرامت وجودي خود به سمت و سوي سایتهای مبتذل و گفتگوهاي بیهدف نروند .
معرفي چند سايت مناسب براي کودکان
سايتهاي دوستانه و کودکان از جمله سايتهاي مناسب براي کودکان زير 13 سال است که داراي شباهتهاي زيادي ميباشند اما تفاوتهايي هم دارند سايت دوستانه بيشتر جنبه ادبياتي دارد و سایت کودکان بيشتر جنبه سرگرمي که تفاوت عمده اين دو سايت با يکديگر است. رحمان دوست در مقاله آيا کودکان را در خيابان اينترنت رها کنيم ميگويد: سايت دوستانه يک کتابخانه صد و يک عنواني اينترنتي است که بچه ها بتوانند هر روز از سال يک کتاب بخوانند . همچنين بخش کودک و نوجوان سايت تبيان نيز میتواند به کودکان شما دنيايي تازه را معرفي کند .
اينترنت به دليل مزاياي بيشمار خود فناوري است که بیشک هر فرد نيازمند استفاده از آن میباشد و اگر کودکان از اين فناوري منع شوند در نتيجه از پيشرفت منع میشوند پس مخالفت با اينترنت بهعنوان فناوري نوين کاري غیرمعقول است اما شناخت اينترنت و اينکه هر فرد به چه ميزان نيازمند استفاده از آن است برحسب تفاوت فردي متفاوت میباشد. پس در فضاي اينترنت مانند خيابان بايد مراقب کودکانمان باشيم.
پيشنهادها
1- کودک خود را بشناسيد و بدانيد که علايق او چيست آنگاه سایتهای مرتبط با علايق کودکان خود را که مناسب سن آنها میباشد پيدا کنيد و خودتان به کودکانتان معرفي کنيد.
2- از سايتهاي معرفي شده براي کودکان استفاده کنيد و آنها را به کودک خود معرفي کنيد.
3- کامپيوتر را در فضاي عمومي قرار دهيد.
4- مراقب ايجاد اعتياد کودکان خود باشيد در اين موارد اضطراب و افسردگي و هيجان و بیقراری و تفکرات وسواسي به سراغ کودک مي آيد.
5- به کودکان معايب و مضرات چت و گفتگو را بگوييد و به آنها اجازه گفتگو با افراد ناشناس را ندهيد.
6- قانوني مانند قانوني که در مقاله به آن اشاره شد ايجاد کنيد.
7- با استفاده از فايل history میتوان ديد که بچهها به کجا رفته اند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید