اساساً علت بیحجابی افراد جامعه با توجه به بالا بودن فرهنگ ما بالأخص با بالا رفتن سطح علم و دانش در جامعه چیست؟ لطفاً به شکل کامل توضیح فرمایید.
-------------------------------------------------------------------------------
عوامل متعددی میتواند منجر به این پدیده غیراخلاقی گردد که در اینجا به اختصار ما آنها را به دو گروه عوامل درونی و بیرونی تقسیم مینماییم و در مورد هریک به اختصار توضیح میدهیم. یکی از عوامل مهم در بیحجابی افراد جامعه عدم معرفت دینی است چه اینکه بدحجابی تعبیر کنیم بهتر است از اصطلاح بیحجابی. از این جهت که علیرغم آنچه ادعا میشود سطح علم و دانش در جامعه بالا رفته، باید اذعان کرد که آنچه به عنوان علم نمود پیدا کرده یک سری دانشها و اطلاعاتی است که هیچگاه جای معرفت دینی را نمیگیرد و علم نمایی بیش نیست و حتی در همین جامعه دینی ما که حداقل یک ربع قرن بعد از انقلاب تبلیغ شده است هنوز عدهای از محرمات و محرم نامحرمها را به درستی نمیدانند و برخی از امور را که جزء محرمات است همچون دست دادن با برخی از اقوام نامحرم، حضور عاری از حجاب در محافل یکدیگر و 000 بر آنها مکشوف و معلوم نیست و حتی برخی توصیهها و تذکرها را در این خصوص فقط امر حکومتی میدانند و از اینکه بیحجابی و بدحجابی یک حرام الهی است بیخبرند.
عامل دوم را میتوان در برخی افراد جستجو کرد، عدهای از افراد بااینکه میدانند برخی از حضورها و نمایشها خود در محضر دیگران حرام است اما غفلت نموده و سهلانگاری میکنند و گهگاه دیده میشود که با وضعی نامناسب در مجامع و محافل حضور پیدا میکنند که البته این خود به عوامل دیگری همچون خلأهای درونی افراد برمیگردد.
کمبودهای عاطفی در خردسالی و حتی بزرگسالی، هویت و شخصیت انسان را به شدت کاهش میدهد آنگاه نبود ایمان و اعتقاد کافی و کمبودهای عاطفی و درونی که تحت عوامل مختلف گریبان گیر یک زن شود، سعی میکند برای جبران آن خلأ به شیوههای گوناگونی از جمله توجه دیگران به خود و نمایاندن خود به دیگران روی میآورد.
عامل چهارمی که میتواند درافزایش بدحجابی مؤثر باشد بعد روانی زنهاست که اساساً سعی در زینت و زیور و آراستگی دارند و این توجه به خود در پیرایش و آرایش هنگامیکه مانعی همچون ایمان و اعتقاد نباشد یا ضعیف باشد نتیجهاش آن میشود که با چهرههای جذاب و جلبکننده در محافل و اجتماع ظاهر گردند تا آن تمایل درونی خویش را ارضاء نمایند.
از جمله عوامل گسترش این پدیده ضد اخلاقی از تلاش مستمر، آگاهانه و روزافزون استعمار در زدودن پوشش اسلامی نباید غافل بود. یکی از عوامل مهم جلوگیری از فساد و شیوع آن در سطح جامعه از بین بردن مظاهر شهوت، لذت رانی و محرک شهوت است. استعمارگران خارجی و ایادی داخلی آنها برای اینکه بتوانند در جوامع اسلامی با گسترش فساد جوانان و زنان و مردان به کامجویی و هوسرانی مشغول کنند، تمام تلاش خود را برای کشاندن زنان نیمه عریان و بزککرده و آرایشهای غلیظ و دلربا انجام میدهند و حتی برداشته شدن هر چادر از سر زن ایرانی و مسلمان را یک سنگر مهم در راستای اهداف شوم خود میدانند. حجاب یک اصل اجتماعی است و مصونیتی برای زنان از دست اهریمنان است و استعمار در جهت زدودن این دژ مستحکم از هیچ کوششی فروگذار نکرده و بلکه بودجههای سرسامآوری را که از طرق مختلف هزینه میشود صرف این راه میکند. مسئله کشف حجاب در دوره رضاخان نمونهٔ این تلاشهاست.
دگرگونی ارزشها عامل دیگری در راستای ترویج بیحجابی و بدحجابی است کوشش پی گیر استعمار و ایادی فرنگیمآبش سعی در نمایش چهرهای خشن، بیسواد، کهنهپرست از یک زن محجبه دارد. آنان برای اینکه بتوانند ارزش یک زن محجبه را در اسلام فروریزند و حجاب که نشانه اقتدار شخصیت یک زن مسلمان است را بریزند از راههای گوناگون به هجو و تمسخر چنین شخصیتی میپردازند و آنگاهکه موفق شوند یک ارزش را به ضد ارزش تبدیل کنند و آن را به مردم القا نمایند به آرزوی خود در فتح یک سنگر مهم دستیافتهاند. بدیهی است که چنانچه بیرون بودن موی سر، خودآرایی و بزک کردن در ملأ عام یک ارزش شود زنان و دختران نیز به همانگونهای رفتار میکنند که بدان ارزش یابند.
آخرین عامل را در ترویج بیحجابی از الگوهای نامناسب در اجتماع میتوان یاد کرد. مسئله الگو در اخلاق اسلامی و روانشناسی جایگاه مهمی دارد. از این رو بدخواهان پوشش و حجاب از هر تلاشی در راستای معرفی زن شایسته و الگو با ظاهری عاری از پوشش اسلامی دریغ نمیکنند و این نیز کمک مؤثر در راستای ترویج بیحجابی است. برای تحقیق بیشتر به منابع زیر مراجعه نمایید:
1- رساله حجابیه، رسول جعفریان
2- مسئله حجاب، شهید مرتضی مطهری
3- حجاب از دیدگاه قرآن و سنت، فتحیه فتاحی زاده
4- فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی، غلامعلی حدادعادل
5- زن از نظر اسلام، فرید مصطفوی الخمینی
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید