اساسي ترين نياز مرد
مردان سرپرست زنانند ،به دليل آنکه خداوند برخي از ايشان را بر برخي برتري داده وبه دليل آنکه از اموالشان خرج مي کنند .پس زنان صالح ،متواضع وفرمانبردارند وبراي آنچه خدا حفظ کرده ،اسرار شوهر خود را حفظ مي کنند (نساء،34).
در مقاله گذشته در مورد اساسي ترين نياز « زن » گفتگو شد ، در آن اشاره شد که زن ، نيازمند اين است که همواره «معشوق » مرد باشد ؛ و اين حس و نياز اساسي زن در تمام لحظات زندگي ، مورد توجه مرد قرار بگيرد و با ابراز محبت لفظي و عملي ، اين نياز همسرش را ارضاء نمايد.
در اين مقاله به شناخت اساسي ترين نياز مرد، وچگونگي ارضاءآن مي پردازيم :
در آيه فوق خداي حکيم به دو نکته اشاره مي کند: 1ـ مردان سرپرست زنانند «مديريت مرد » 2ـ تواضع واطاعت زن نسبت به شوهر « تکريم مرد » .لذا مي توان نياز اساسي مردان را که زنان بايد به آن توجه کنند اين دو نياز مهم دانست :
1ـ قبول مديريت ورياست مرد از سوي همسرش
2ـ مقبوليت ومورد تکريم واقع شدن از سوي همسرش
شايد در اينجا پرسشي مطرح شود که «چرا مرد بايد بر زن رياست کند ؟وآيا اين ظلم وتحقير زن نيست ؟ »
براي پاسخ به سؤال هاي فوق مي بايست بررسي کرد که مديريت ورياست مرد با فطرت مرد و زن هماهنگ است يا اينکه مغايرت دارد ؟
خانواده مانند هر اجتماع ديگر نياز به « مدير » دارد ، به عبارت ديگر يک نفربايد تصميم نهايي را بگيرد و ديگران مطيع و منقاد او باشند ، در مورد خانواده سه شکل مديريت قابل تصور است:(الف ـ زن ومرد هر دو به يکسان مديريت کنند . ب ـ زن مدير باشد ج ـ مرد مدير باشد.)در مورد نوع اول مديريت امکان پذير نيست، زيرا مديريت مشترک در حقيقت بدون مديريت و رياست است و مشکلات ناشي از فقدان مدير و تصميم گيرنده را بدنبال دارد و در مورد خانواده ، اين مسئله به انحلال خانواده منتهي مي شود.
در مورد دوم ،يعني زن مدير باشد ،اين امر با فطرت زن مغايرت دارد ،خانم کليودالسون روانشاس درمورد روحيه زن اين گونه مي گويد :
«تمام زنها علاقه مندند که تحت نظر شخص ديگر کار کنند و به طور خلاصه از مرئوس بودن و تحت نظر رئيس کار کردن بيشتر خوششان مي آيد »(مظهري ،ص،271). و همچنين خانم مارابل مورگان روانشناس ومشاور خانواده در مورد رياست مرد ومرئوس بودن زن اين گونه بيان مي کند :
«مرد و زن ،هر چند از لحاظ و ضعيت يکسان هستند ،اما از حيث وظيفه وکارکرد با يکديگر تفاوت دارند .خداوند مقرر داشت که مرد رئيس و زنش معاون و نايب او باشد. هر سازماني يک رئيس دارد و واحد خانواده نيز از آن قاعده مستثني نيست هيچ راهي وجود ندارد که شما اين ترتيب را تغيير دهيد ! بعضي مواقع خانواده ها تلاش کرده اند که اين ترتيب را معکوس کنند و يک زن را بعنوان رئيس خانواده انتخاب کرده اند زماني که نظام جديد پا مي گيرد وقوام مي يابد نظام خانواده وارونه مي شود !! وطولي نمي کشد که اين سيستم جديد متلاشي مي شود . وقتي به شوهرتان امکان مي دهيد که رئيس خانواده باشد ،کار درستي انجام مي دهيد »(مورگان ،ص،75).
پيامبر اسلام (ص) فرموده اند :
اَََلرَّجُلُ سَيدُ اَهلِهِ وَالمَرأَةُ سَيدَةُ بَِيتِِها
مرد سيد و بزرگ خانواده اش است و زن سيده و بزرگ خانه است.
مرد و زن ،هر چند از لحاظ و ضعيت يکسان هستند ،اما از حيث وظيفه وکارکرد با يکديگر تفاوت دارند .خداوند مقرر داشت که مرد رئيس و زنش معاون و نايب او باشد. هر سازماني يک رئيس دارد و واحد خانواده نيز از آن قاعده مستثني نيست هيچ راهي وجود ندارد که شما اين ترتيب را تغيير دهيد !
در حديث فوق پيامبر (ص) تقسيم کار کرده است ، مرد را مسئول اعضاي خانواده دانسته وزن که از خلاقيت وظرافت زنانه برخوردار مي باشد ،مسئوليت کارهاي داخلي منزل را به زن محول نموده است، اين تقسيم وظيفه با توجه به فطرت وظرفيت زن مي باشد . در اين مديريت به آن معني نيست که زن حق هيچ گونه رأي واظهار نظر ندارد بلکه مدير خانه هم مانند هر مؤسسه وسازماني بايد از نظرات زير دستان بهره ببرد و با آنها در مواردي مربوط به اعضاي خانواده مي شود مشورت کند ، البته در پايان گفتگو مدير تصميم نهايي را مي گيرد ،ودر اين تصميم گيري بايد مصلحت و حقوق همگي را رعايت کند و در صورتي حقي از آنها را ضايع نمايد در مقابل خالق آنها ،مسؤل مي باشد.
گاهي اوقات افراد ناآگاه ويا مغرض بين زنان مسلمان القاي منفي مي کنند که اين قبول رياست مرد، بندگي است و يا قبول مرد سالاري است ؛وبعنوان احقاي حق زنان آنها را در مقابل شوهران خود قرار مي دهند که عموماًموجب از هم پاشيدگي کانون مقدس خانواده مي شود .خانم مورگان براي رفع اين شبهه اين مي گويد: «زندگي زناشويي به يک رژيم سلطنتي مي ماند جايي که در آن شوهر شاه و همسر او ملکه ،در يک ازدواج سلطنتي ،تصميم شاه حرف آخر است ،هم براي ملکه وهم براي کشورش .بي شک ملکه برده شاه نيست ،زيرا او مي داند که قدرتش در کجا نهفته است .او ملکه است اونيز مي تواند بر تخت بنشيند ،او حق دارد ودر واقع مي تواند براحتي تمامي احساساتش را بيان کند،با اين که پادشاه به مقدار زيادي از قضاوت ملکه الهام مي گيرد ،اما در صورت اختلاف نظر وعقيده ،شخص پادشاه است که تصميم نهايي رامي گيرد.»( مورگان ،ص،76).
چگونه قلب همسرمان را تسخير کنيم؟
همان گونه که در سوره نساء اولين خصلت يک زن صالح را «قانتات » بيان نموده است ،علامه طباطبايي در مورد معناي قانتات مي فرمايد :قنوت به معني اطاعت وخضوع دائم است (طباطبايي،ج8،ص181). وهمچنين در بخش روايات حديثي از تفسير قمي نقل مي کند «امام باقر (ع) فرمودند :قانتات يعني مطيعات »
رعايت نکات زير در تحکيم زندگي مؤثر مي باشد :
1ـ اطاعت از همسر در تمام موارد به غير از انجام کار حرام و يا ترک کار واجب .
2ـ پيشنهادات خود را با حفظ احترام به او ارائه دهيد ،و پا فشاري بر پذيرش آن نداشته باشيد .
3ـ به او دستور ندهيد ،اگر نظر اصلاحي داريد بهتر است به اين گونه آن را بگوييد :من فکر مي کنم در مورد فلان موضوع اگر اين گونه عمل کنيم بهتر است ،نمي دانم نظر شما چيست ؟ خوب است پيرامون پيشنهاد من هم فکر کنيد اگر مناسب مي دانيد عمل نماييد ،نظر شما چيست ؟
4ـ در مواقعي که همسرتان در تصميم گيري اشتباه کرده است ،با احترام ( دقت کنيد ،همان گونه که به فرد محترم اشتباه او را تذکر مي دهيد!) اشکالات تصميم اورا ملايم (بدون سرزنش و تحقير ) بيان مي کنيد و از او مي خواهيد که پيرامون آن فکر کنند ، وبه همين گونه ارائه طريق درست ومناسب نماييد .
5ـ هيچ گاه اشتباهاتش را به رخ او نکشيد و يا با قياس به آن ،تصميم گيري هاي درست او را تخطئه نکنيد .
6 ـ مهم تر از همه ،هميشه اورا به عنوان رئيس وآقا وسرور خانه بپذيريد .
مطمئن باشيد با انجام موارد فوق قلب همسرتان را تسخير کرده ايد و او را به اطاعت خود سوق خواهيد داد ،اين مطلب را ملا فيض کاشاني آن عارف وعالم رباني وقتي دخترش به خانه همسرش مي رفت اين گونه به او آموزش داد
«دخترم ،از آشيانه اي که در آن بزرگ شدي ،به سوي جايگاهي مي روي که شناخت کافي نداري وهمنشيني که هنوز با او انس نگرفتي ،در مقابل او متواضع باش تا او مايه سربلندي ات باشد ،به منزله گهواره اي براي او باش تا او تکيه گاهت باشد ؛ازاو اطاعت کن تا او مطيعت باشد. اورا به خشم نياورد و از او دوري مکن ،اگر به تو نزديک شد ،تو نيز به او نزديک شو واگر از تو دوري کرد ،تو نيز از او دور شو »(سلاري فر ،ص10).
منابع :
1- قرآن
2-تفسير الميزان جلد 8 ،سيد محمد طباطبايي
3-خانواده در نگرش اسلام وروانشناسي ،محمد رضا سالاري فر
4-زن کامل ،مارابل مورگان ،ترجمه پريسا علي نيا
- عباس خراساني ( مدرس دانشگاه علامه)
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید