انواع بيماري هاي غير واگير (غير مسري) مانند بيماري هاي قلبي و عروقي، فشار خون، سکته مغزي، حوادث، سرطان ها، زخم هاي اثني عشر، سنگ هاي صفراوي و کليوي، بيماري هاي رواني و عصبي از مهمترين علل ايجاد کننده تلفات در کشور ما محسوب مي شوند. حدود 38 درصد مرگ و مير در کشور ما ناشي از بيماري هاي عروق قلبي مي باشد. تشخيص اين گروه بيماري ها نسبت به بيماري هاي واگير مشکل تر است و اکثرا نياز به کادرهاي متخصص و وسايل آزمايشگاهي مي باشد.
عوامل بيماري زا در بيماري هاي غير واگير بسيارند. حتي عوامل بيماري زاي زنده که در ايجاد بيماري هاي واگير نقش دارند در بيماري هاي غير واگير از اهميت خاصي برخوردارند مانند بعضي از آنژين هاي چرکي که منجر به روماتيسم قلبي، مفصلي و امراض کليوي مي شوند و يا پيدايش نوزادان عليل و ناتوان در اثر ابتلا مادر به سرخجه و توکسوپلاسموز در حين بارداري.
ديگر عوامل بيماري زا عبارتند از: عوامل شيميايي (دخانيات، سموم)، عوامل فيزيکي (اشعه، انواع تصادفات)، عوامل رواني (استرس ها، نگراني ها، افسردگي ها)، عوال ژنتيکي (نقش گروه هاي خوني در پيدايش زخم يا سرطان معده، ديابت، عدم وجود نوعي آنزيم که منجر به سرطان ريه مي گردد.)
درمان بيماري غير واگير نيز اغلب طولاني و پرهزينه مي باشد و اغلب ايجاد ناتواني در فرد مي کند. توجه به برنامه هاي پيشگيري، بخصوص در مورد افراد در معرض خطر، بهترين راه کنترل اين نوع بيماري ها مي باشد.
مهمترين بيماري هاي غير واگير
1. حمله هاي قلبي
بيماري هاي قلبي و عروقي علت اصلي مرگ و مير حدود 50 درصد از تلفات انساني در کشور هاي صنعتي است. در کشور ما نيز حدود 38 درصد مرگ ها به علت بيماري هاي عروقي قلبي مي باشد. اغلب اين بيماري ها در اثر افراط در خوردن بيش از حد غذاهاي چرب، بخصوص چربي حيواني، نمک، نخوردن ميوه و سبزيهاي تازه و ورزش نکردن و استعمال دخانيات مي باشد.
پنج عامل مهم که در ايجاد بيماري هاي قلبي و عروقي تأثير دارند عبارتند از: فشار خون بالا، افزايش ميزان کلسترول خون، استعمال دخانيات، عوامل رواني ـ اجتماعي و فشار هاي روحي.
درمان بيماري هاي عروق قلبي بسيار مشکل و پرخرج مي باشند و بدون شک بهترين راه، پيشگيري است. از سنين کودکي و نوجواني بايد عادات و رفتار هاي بهداشتي جايگزين عادات و شيوه هاي غلط زندگي گردد.
پيش گيري از حمله هاي قلبي
ـ از مصرف زياد نمک و شيريني جات بايد خود داري گردد.
ـ مصرف غذاهاي چرب مثل شير پر چربي، خامه، پنير چرب، تخم مرغ و چربي هاي حيواني مانند گوشت گوسفند و گاو بايد محدود شود.
ـ مبارزه با مصرف دخانيات از دوران کودکي بايد شروع شود.
ـ انجام حرکات ورزشي و شرکت در ورزش هاي گروهي در کودکان بايد مورد تشويق قرار گيرد.
ـ انجام ورزش هاي صبحگاهي براي تناسب اندام و منع چاقي کودکان و نوجوانان لازم است.
ـ استفاده از ميوه هاي خشک و تازه به جاي شيريني جات.
ـ توجه به بهداشت رواني و داشتن آرامش و روحيه اي آرام براي جاي پرخاشجويي و برتري طلبي و عصبيت.
2. کم خوني
کم خوني يک مشکل مهم بهداشتي در بسياري از کشور ها، بخصوص در کشور هاي فقير و در حال توسعه مي باشد. کم خوني انواع مختلفي دارد ولي همه مبتلايان از ناراحتي هاي مشترکي رنج مي برند. اين ناراحتي نتيجه کاهش نيروي اکسيژن رساني خون به بافت ها مي باشد. شدت ناراحتي ها بستگي به ميزان کم خوني و سرعت پيشرفت آن دارد. افراد کم خون زود خسته مي شوند. تنگي نفس، طپش قلب، سرگيجه، سردرد، احساس وزوز در گوش، پريدگي رنگ و بي اشتهايي و سوء هضم و تهوع از علائم ديگر کم خوني مي باشند.
مهمترين کم خوني ها عبارتند از:
ـ کم خوني هايي که در اثر کمبود بعضي مواد مورد نياز در خون سازي مي باشد مثل آهن، ويتامين هاي b12 و c و اسيدفوليک.
ـ کم خوني هايي که در اثر از بين رفتن گلبولهاي قرمز خون ايجاد مي شود مانند کودکاني که از مادران Rh منفي بدنيا مي آيند و يا از بين رفتن گلبولهاي قرمز در اثر سم هاي ميکروبي، انگل ها، سم مار، خوردن بعضي مواد شيميايي مثل نفتالين و مواد غذايي از قبيل باقلا ممکن است ايجاد کم خوني کند.
بنابر اين با خوردن مواد غذايي مورد نياز بدن يعني استفاده از مواد غذايي حاوي آهن مانند گوشت، جگر، زرده تخم مرغ، سبزيجات برگ سبز، حبوبات و از ميوه ها انگور، هلو، زرد آلو و انواع ويتامين ها و شناسايي افراد حساس به باقلا، رعايت بهداشت فردي براي جلوگيري از ايجاد سم هاي ميکروبي و انگلي، مي توان از انواع کم خوني ها پيش گيري نمود. براي جلوگيري از کم خوني نوزادان متولد شده از مادران «RH منفي» بايد مادر در دوران بارداري تحت مراقبت باشد و نيز نوزاد او بايد تحت مراقبت کامل قرار گيرد.
3. تالاسمي
تالاسمي يک بيماري خوني ارثي است که در کشور ما فراوان است. ازدواج هاي فاميلي ممکن است سبب تولد کودکان مبتلا به تالاسمي گردد.
اين بيماري بر دو نوع است: خفيف و شديد. در نوع خفيف مبتلايان داراي طحال بزرگ هستند و گاه زردي در آن ها ديده مي شود که بايد حتما با آزمايش خون اين گونه افراد شناسايي شده و تحت درمان اشتباه قرار نگيرند.
در نوع شديد، علائم از 4 تا 6 ماهگي ظاهر مي شود. مبتلايان لاغر و دچار سوء تغذيه مي باشند. رشد آن ها کند و بلوغ با تأخير ظاهر مي شود. رنگ پريده و بسيار ضعيف هستند. عمر آنان کوتاه مي باشد. در اين گونه افراد استخوان هاي گونه ها بزرگ مي شود و قيافه اي شبيه موش خرما پيدا مي کنند.
پيش گيري از بيماري تالاسمي
بهترين راه پيشگيري، خود داري از ازدواج هاي فاميلي و انجام آزمايشات خون و مشاوره هاي ژنتيکي قبل از ازدواج مي باشد.
4. گواتر
گواتر يعني بزرگ شدن غده تيروئيد به هر علت از جمله کمبود يد. عده تيروئيد در جلوي حنجره قرار دارد و کار آن تنظيم سوخت و ساز بدن مي باشد. گاه گواتر به علت کم کاري غده تيروئيد ايجاد مي شود که موجب کوتولگي و عقب ماندگي ذهني در کودکان مي گردد. در بزرگسالان، ايجاد بيماري مي کند که اين بيماري بصورت خستگي، ضعف، عدم تحمل سرما، يبوست و گرفتگي صدا ظاهر مي شود. در ظاهر اين افراد داراي صورت پف کرده، سرد و زرد رنگ و ابروهاي کم مو، زبان کلفت و ناراحتي هاي قلبي مي باشند.
گاهي گواتر در اثر پرکاري تيروئيد ايجاد مي شود که همراه با علائمي مانند ضعف عمومي، عرق فراوان، لاغري، عصبانيت، اسهال، عدم تحمل گرما و خيرگي چشم مي باشد. گاهي هم گواتر به علت کمبود يد و يا خوردن مواد گواترزا ايجاد مي شود. اين بيماري بيشتر در مناطق کوهستاني، در زنان باردار، شيرده، پسران و دختران در سن بلوغ بخصوص در دختران ديده مي شود که در صورت استفاده از يد به مقدار کافي اين بيماري تا سنين 20 - 25 سالگي ببهود مي يابد. در دوران حاملگي کمبود يد مي تواند به جنين آسيب برساند و منجر به کوتولگي و عقب ماندگي ذهني نوزاد گردد که در صورت معالجه سريع مي توان از ميزان آسيب کاست.
مهمترين منابع يد: نمک يد دار، ماهي هاي آب شور، ميگو داراي مقدار زيادي يد مي باشند. بعضي مواد غذايي مانند گل کلم، کلم دلمه اي، شلغم، بادام زميني ضد جذب يد هستند و موجب کمبود يد در بدن مي شوند.
5. ديابت
ديابت يا بيماري قند در اثر بالا رفتن قند خون ايجاد مي شود. علائم آن عبارتند از: پيدايش قند در ادرار، پرنوشي، تکرر ادرار، پرخوري، ضعف، لاغري و گاهي خارش. توارث در ايجاد اين بيماري اهميت زيادي دارد. نصف مبتلايان به بيماري قند از فاميل هايي هستند که در بين آن ها بيماري قند وجود دارد. زياده روي در مصرف قند، چربي، الکل و نيز چاقي زمينه را براي بروز ديابت مساعد مي سازد. فشار هاي عصبي نيز در بالا رفتن ميزان قند مؤثرند. بهبودي از بيماري قند تقريبا امکان پذير نيست ولي با روش هاي جديد مي توان بر طول عمر مبتلايان افزود.
افراد مبتلا اغلب به طور مکرر دچار کورک، دمل، کفگيرک مي شوند. حس سوزش، خارش، بي حسي و کرختي دست و پا دارند ممکن است دچار لنگيدن متناوب، قانقاريا و اختلال ديد گردند. اگر بيمار ديابتي بد حال شد بايد فوري 2 حبه قند بزرگ در آب حل کرده و به او خورانيد و درصورت بيهوشي بايد او را به پزشک برسانيد.
براي تشخيص به موقع لازم است: سالي يکبار قند خون اندازه گيري شود بخصوص در مورد افرادي که بيماري قند در خانواده آن ها ديده شده است ـ مادراني که نوزاد درشت (4کيلو گرم يا بيشتر) بدنيا مي آورند بايد مورد مراقبت و آزمايش قرار گيرند ـ افرادي که زياد دچار دمل و کورک مي شوند و زخم آن ها دير بهبود مي يابد، نيز بايد مورد مراقبت قرار گيرند.
6. صرع
صرع بيماري است که بر اثر اختلال در فعاليت مغز بوجود مي آيد. اين بيماري تغييراتي در وضع ادراکي و فعاليت هاي حرکتي يا حسي بيمار پديد مي آورد. حمله هاي صرع بطور ناگهاني شروع شده و غلب زود خاتمه مي يابد. حمله هاي صرع متفاوت است. در صرع کوچک فرد مبتلا ممکن است فقط براي چند لحظه نسبت به محيط بي توجه باشد و حالت مات داشته باشد ولي در صرع بزرگ هوشياري به مدت طولاني از بين مي رود و ايجاد فعاليت هاي غير طبيعي مي کند. اين حملات غالباً با تشنج همراه است. بيمار هنگام تشنج ناگهان به زمين مي افتد و دچار انقباضات عضلاني شديد مي شود. در تشنجات ضايعه عصبي و مغزي هميشه وجود دارد. علت بيماري صرع واضح نيست. اغلب بيماران داراي ضايعات بزرگ يا کوچک مغزي و يا داراي اختلالات سوخت و ساز مغزي هستند.
پيشگيري و کنترل بيماري صرع
براي پيشگيري از بروز حملات صرع بايد مادران در دوران بارداري و زايمان تحت نظر پزشک باشند. نوزاد در اولين فرصت پس از تولد بايد توسط پزشک معاينه شود. اين کار بخصوص براي نوزادي که با حالت خفگي متولد شده و يا بي حال بوده و پستان نمي گيرد و يا خيلي زود به زردي دچار شده باشد، ضروي است. کودکان را در مقابل ضربه هاي سر، تصادف و سقوط بايد محافظت کرد.
بيماران مبتلا به صرع بايد تا حد امکان بي دغدغه و طبيعي زندگي کنند. خواب و استراحت کافي داشته باشند. فعاليت بدني بيمار بايد کم باشد از انجام ورزش هاي سنگين خود داري کنند. از رانندگي و شنا منع شوند. تفريحات سالم و فعاليت هاي اجتماعي براي بيمار مفيد است.
در موقع حملات تشنجي بايد ترتيبي داده شود که از وارد آمدن ضربه و ضايعه به بيمار جلوگيري گردد. براي ممانعت از گاز گرفتن و زخمي کردن زبان بايد جسم نرم و مقاومي از گوشه دهان، بين دو رديف دندان هاي بيمار قرار داد. بطوري که راه هوا باز باشد. سر بيمار بايد به يک طرف خم شود که ترشحات حلق و دهان و مواد استفراغي به راحتي خارج گردند. يقه بيمار را باز کرده تا گردن آزاد و تنفس راحت گردد. در هنگام صرع دست و پاي شخص مصروع نبايد کنترل و نگه داشته شود. بيماران صرعي حتما بايد تحت نظر پزشک باشند و دارو مصرف نمايند.
نکاتي مهم درباره کودکان صرعي:
1. تغذيه: تغذيه کودکان صرعي بايستي حتي المقدور طبيعي باشد و با غذاي ديگر افراد خانواده تفاوتي نداشته باشد. غذاهايي که حملات صرعي را تشديد کند يا صرع زا باشد وجود ندارد.
2. ورزش: حرکت بدني، بازي و ورزش از عوامل مهم نمو کودک است و کودک صرعي هم از اين حکم مستثني نيست. کودک در اثر ورزش و بازي بخود اطمينان پيدا کرده و هر قدر اعتماد به نفس او بيشتر شود براي درمان آماده تر است. اما براي او بعضي از محدوديت ها اجباري است مثلا طفل بايستي از ورزش هاي خسته کننده يا بازي هايي که در ارتفاعات انجام مي شود خود داري کند. اگر چه بروز حملات صرعي در حين شنا خيلي کم است ولي در موقع شنا هميشه بايد طوري تحت نظر باشد که هر ان او را بتوان نجات داد. شنا در رود خانه و دريا و همين طور دوچرخه سواري در شهر هاي بزرگ ممنوع است. دوچرخه سواري در خانه و جاهاي خلوت هنگامي آزاد است که کودک حداقل سه ماه دچار حملات صرعي نشده باشد.
3. واکسن: به افراد مبتلا به صرع واکسن دوگانه که حاوي واکسن کزاز و ديفتري است به جاي واکسن سه گانه (کزاز، سياه سرفه، ديفتري) تزريق مي گردد و مادران بايد در هنگام تزريق واکسن، صرعي بودن کودک را ياد آوري کنند.
4. تماشاي تلويزيون: چنان چه کودک نسبت به تلويزيون و نور متناوب حساس است نبايد تلويزيون تماشا کند و هم چنين توصيه مي شود که در روز هاي آفتابي از عينک دودي استفاده کند. براي جلوگيري از کمبود خواب که باعث حمله صرع مي گردد، تماشاي تلويزيون تا ساعت معيني حداکثر تا ساعت 8 بعد از ظهر مجاز شناخته مي شود. علاوه بر اين، محتواي برنامه نيز مهم است. صحنه هاي هيجان آور ممکن است در بيمار اثر کرده و ايجاد حمله صرع بنمايد.
5. تربيت کودکان صرعي: در مورد تربيت کودکان صرعي اشتباهاتي وجود دارد از جمله اين ها، بد عادت کردن، لوس و نازک نارنجي بار آوردن است و يا اين که بعلت نگراني بيش از حد والدين، کودک دائماً تحت نظر قرار مي گيرد، او را به مدرسه مي برند و بر مي گردانند، در فواصل استراحت در مدرسه برايش غذاي مقوي مي برند و همين باعث تمسخر کودک توسط همکلاسانش مي شود و باعث تشديد اختلال رفتاري او مي گردد. پرستاري مبالغه آميز مادر از کودک بحدي پيش مي رود که مادر حتي پوشيدن و درآوردن لباس بچه 10 ساله اش را به عهده مي گيرد. اين کودک به مرور زمان راحت طلب، حساس، زود رنج و از خود راضي بار مي آيد. يک کودک صرعي بايد حتي الامکان طبيعي تربيت شود. بنابر اين والدين بايد:
ـ تحمل داشته باشند که حملات کودکان خود را ببينند، آن را دقيقا به پزشک اطلاع دهند.
ـ دادن دارو بايد مرتب و بدون هيچ سر و صدايي صورت گيرد، بايد دانست که ترس والدين از دارو به طفل منتقل شده و خوردن دارو را برايش سخت مي کند.
ـ محدوديت ها بايد متناسب با سن کودک باشد. در عين حالي که با کودک مانند يک بچه سالم رفتار مي شود، توانايي هاي او بايد در نظر گرفته شود و بايد برايش امکاناتي را فراهم ساخت تا هر چند ساعت يک بار تحرک داشته باشد.
ـ کودک بايد برنامه منظم روزانه داشته باشد.
ـ خواهر و برادران او را نبايد برايش الگو قرار داد.
ـ کودک را بايد به محض رهايي از حملات به مدرسه فرستاد.
ـ براي انجام دادن کاري که به کودک محول شده است ضمن تشويق کردن او بايد وقت کافي در اختيارش قرار داد.
ـ معلم را بايد در جريان بيماري کودک قرار داد.
7. مسموميت
مسموميت عبارت است از اختلالات و آسيب هايي که توسط مواد سمي در دستگاه هاي مختلف بدن بوجود مي آيد. مسموميت ها ممکن است به طور تصادفي و يا در اثر بي احتياطي به قصد خودکشي و يا ديگر کشي ايجاد شود.
علائم مسموميت بيشتر به صورت تهوع، استفراغ، خشکي دهان، درد شکم و اسهال، گيجي، اغماء، تشنج، تاري ديد، سرفه، دفع خلط، اختلال در تنفس و ضربان قلب، کاهش درجه حرارت، تب مي باشد.
راه هاي ورود سم به بدن
1. از راه دستگاه گوارش مثل مسموميت از طريق مصرف مواد غذايي فاسد و غير بهداشتي.
2. از راه دستگاه تنفس مثل تنفس گاز هاي سمي.
3. از راه پوست به وسيله تزريق و گزش حيوانات.
کمک هاي اوليه در مورد مسموميت
مسموميت ناشي از گزش جانوراني مثل مارها، حشرات، کرم ها، عنکبوت ها مي تواند موجب مرگ شود.
ـ در مورد مار و عقرب گزيدگي بايد عضو را پائين تر از سطح قلب قرار داد و بالاي محل گزيدگي را بسته و بوسيله چاقوي حرارت داده شده شکافي ايجاد نمود. سپس با مکيدن محل شکاف زهر را خارج کرد البته مشروط به آن که گزش نيم ساعت قبل صورت گرفته باشد.
ـ در مورد زنبور گزيدگي، بايد نيش را خارج نموده و جاي آن را با موادي مانند آمونياک يا جوش شيرين و آبليمو ماليد.
ـ در مورد مسموميت هايي که در اثر خوردن بعضي مواد آلوده و سمي ايجاد مي شوند بايد:
ابتدا نوع سم تشخيص داده شود که اين کار بايد از طريق استشمام بوهاي مختلف از اطراف دهان بيمار، ديدن بقاياي غذاي مصرف شده، شيشه خالي دارو يا ساير موادي که فرد مسموم خورده است انجام شود و در صورت لزوم از اطرافيان سوال گردد.
سپس رقيق کردن سم: در صورتي که فرد مسموم بيهوش نباشد براي رقيق کردن سم از آب، شير، دوغ و ماست مي توان استفاده کرد.
خنثي کردن سم: براي کم اثر کردن سم از تخم مرغ، نشاسته، آرد و خمير سيب زميني استفاده مي گردد.
مرحله آخر خارج کردن سم از معده: تا زمان رسيدن به طبيب و بيمارستان بوسيله توليد استفراغ (در مواردي که مسموميت از اسيد، نفت، آمونياک باشد بايد از استفراغ جلوگيري شود. براي ايجاد استفراغ در ساير موارد مسموميت اب نمک ولرم يا پرمنگنات به مسموم داده و بوسيله انگشت قسمت عقب گلوي او را تحريک کنيد) سم از معده خارج مي گردد.
مسموميت هاي غذايي
ـ مسموميت غذايي ممکن است از طريق خوردن غذاهاي فاسد مثل گوشت ها، کنسرو ها، تخم مرغ، شير، خامه و ماهي آلوده صورت پذيرد.
ـ مسموميت ممکن است از خوردن گياهان سمي ايجاد شود مثل مصرف نوعي قارچ سمي يا گياه سمي.
ـ از طريق ظروف مسي، روي، سربي و آلودگي غذا با حشره کش ها صورت مي گيرد.
علائم مسموميت غذايي
اين علائم عبارتند از: بي حالي، تب، شکم درد، اسهال، استفراغ، سرگيجه و شوک.
10 نکته براي ايمني غذا عبارتند از:
1. مواد غذايي را که از قبل آماده و بي خطر شده اند انتخاب کنيد.
2. غذا را کاملا بپزيد.
3. غذا را بلافاصله پس از پختن مصرف کنيد.
4. غذاي آماده را براي مصارف بعد با دقت نگهداري کنيد.
5. غذاي از قبل پخته شده را به حد کافي گرم کنيد.
6. تمام وسايل و سطوح آشپزخانه را با دقت و وسواس کامل پاکيزه کنيد.
7. غذا را از تماس با حشرات، جوندگان و ساير حيوانات دور نگه داريد.
8. از آب سالم استفاده کنيد.
9. دست ها را قبل از تماس با مواد غذايي بشوئيد.
10. در هنگام مسافرت نبايد در هر کجا و هر زمان مواد خوراکي تهيه و مصرف نمود. احتياطاً بايد تمام غذاهاي پخته نشده (به جز ميوه ها و سبزيهايي که مي توان پوست کند) و همچنين شير پاستوريزه نشده را آلوده بدانيم. بستني ممکن است از شير آلوده باشد و يخ نيز ممکن است از آب تصفيه نشده تهيه گرديده باشد، لذا مصرف همه آن ها خطر مسموميت دارد.
8. سرطان ها
سرطان يعني رشد بي رويه سلولي، در حالات طبيعي رشد سلول ها در داخل بدن از روي نظم خاصي بوده و تحت کنترل بدن است اما در بافت هاي سرطاني، رشد غير طبيعي و غير لازم و بي رويه سلول ها که از لحاظ شکل و طرز کار با سلولهاي طبيعي بدن متفاوتند و موجب تغييراتي در بدن مي شوند که به مجموعه اين توده سلولي و علائم و عوارض آن ها بيماري سرطان گفته مي شود.
بعضي از عوامل سرطان زا عبارتند از:
ـ انواع دخانيات که از صد ها ماده شيميايي سرطان زا تشکيل مي شوند. اين مواد پس از ورود به بدن و انتشار در آن باعث ايجاد سرطان در اندام هاي مختلف بدن مثل ريه، حنجره، معده، مثانه و ... مي شوند.
ـ اشعه افتاب و اشعه ايکس (X) و قرار گرفتن در معرض اشعه ناشي از انفجارات اتمي نيزخاصيت سرطان زايي دارند.
بطور کلي چهار عامل در ايجاد سرطان ها دخالت دارند و اگر يکي از آن ها نباشد سرطان ايجاد نمي شود:
1. عامل سرطان زا.
2. مدت لازم.
3. شدت لازم.
4. زمينه شخصي.
براي پيشگيري از ايجاد سرطان ها بايد عوامل چهارگانه کنترل شوند. عدم استفاده از مواد سرطان زا مثل سيگار، الکل، استفاده بي رويه از اشعه آفتاب و اشعه ايکس و يا کاهش مدت زمان تماس با مواد سرطان زا و کاهش دفعات استفاده از مواد سرطان زا مي تواند در پيشگيري بسيار مفيد باشد.
در مورد زمينه شخصي رعايت اصول بهداشت فردي، رواني، اجتماعي و بالا بردن سطح سلامتي احتمال پيدايش سرطان ها را کاهش مي دهد.
سرطان هاي شايع در ايران بترتيب عبارتند از: سرطان پوست، مري، معده، پستان، غدد لنفاوي، مثانه، دهانه رحم، ريه، خون و تيروئيد.
عوامل مؤثر براي پيشگيري از سرطان ها
ـ آموزش بهداشت در مورد عوامل سرطان ها.ـ تغذيه صحيح و عدم استفاده از مواد غذايي سرطان زا.
ـ تأمين بهداشت رواني و دوري از استرس و فشار، خود داري از مصرف و استعمال مواد مخدر، دخانيات و نوشيدن نوشابه هاي الکلي.
ـ برخورداري از مسکن و محيط سالم.
ـ انجام آزمايش هاي دوره اي براي تشخيص زودرس سرطان ها.
ـ بهسازي محيط و حذف عوامل فيزيکي، شيميايي، بيولوژيک سرطانزا.
ـ رعايت بهداشت شخصي.
ـ عدم تماس با مواد سرطان زا.
علائم اوليه سرطان ها
علائم هفت گانه زير ممکن است در بيماري هاي غير سرطاني هم پيدا شوند ولي بايد مهم تلقي شده و پيشگيري لازم انجام گيرد.
1. تغييرات در نظم و نحوه دفع مدفوع و يا ادرار.
2. هر زخم سطحي که بعد از ده روز خوب نمي شود.
3. هر نوع خونريزي و هر نوع ترشح از سوارخ هاي طبيعي بدن.
4. پيدايش هر توده اي در بدن بخصوص در پستان ها.
5. سوء هضم و اشکال در فرو بردن لقمه.
6. تغييرات واضح در شکل و رنگ خالي که قبلا وجود داشته است.
7. سرفه هاي مکرر و مزاحم و کلفت شدن صدا.
در هنگام بروز هر يک از علائم 7 گانه فوق هر چه زود تر بايد به پزشک مراجعه گردد.
ايمن سازي
نگاهي به سير آرام رشد جمعيت احتمال مرگ و مير هاي بسيار زياد را قريب به يقين مي سازد که ناشي از همه گيري بيماري هايي نظير طاعون، آبله، تيفوس، سل و مالاريا، و کشتار هاي حاصل از آن ها بوده است.
در تاريخ زندگي انسان بيماري براي او هميشه مسئله بوده است و درمان و پيشگيري از آن ها يک نياز واقعي محسوب مي شده است. براي مثال سالها بيماري آبله موجب مرگ ميليون ها نفر و سبب کوري و ضايعاتي نزد عده کثيري از انسان ها مي شد. اما وقتي يک حرکت جدي و فراگير براي مبارزه با اين بيماري در سطح جهاني بعمل آمد، اين بيماري براي هميشه ريشه کن گرديد. در حالي که در جهان تعداد زيادي از کودکان در اثر بيماري هايي مثل سل، سياه سرفه، سرخک، ديفتري، کزاز و فلج اطفال از بين مي روند و يا دچار معلوليت و ناتواني مي گردد. اما اين بيماري ها به آساني با تزريق و يا خوراندن واکسن هاي مربوطه قابل پيشگيري هستند. منظور از واکسيناسيون بالا بردن سطح ايمني در بدن است. پس از تزريق واکسن دستگاه دفاعي بدن شروع به فعاليت کرده ايمني در بدن ايجاد مي شود و انسان را در مقابل ابتلا به بيماري مصون نگه دارد.
واکسيناسيون کودک را در مقابل چندين بيماري خطرناک محافظت مي کند. احتمال سوء تغذيه، معلوليت و مرگ در کودکاني که واکسينه نشده اند بسيار است. کودکاني که واکسن دريافت کرده اند در مقابل بسياري از بيماري هاي مهلک مصون مي گردند. واکسن قدرت دفاعي بدن کودک را تقويت مي کند.
بهداشت براي خانواده - انتشارات انجمن اولياء و مربيان، ص 46
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید