يکي از حقوق فرزندان بر عهده والدين، ساماندهي امر ازدواج آن ها مي باشد. از آن جا که ازدواج از رويدادهاي مهم و سرنوشت ساز زندگي است، والدين در امر ازدواج و انتخاب همسر فرزندانشان نقش خطيري بر عهده دارند. پدر و مادري که در تمام دوران کودکي و نوجواني فرزندشان دلسوزانه در رشد و بالندگي او تلاش کرده و از جان و دل بزرگش کرده اند، اکنون هم که يک جوان برومند شده و به سن ازدواج رسيده، باز هم از هيچ تلاشي براي فراهم شدن اسباب خوشبختي او فرو گذار نمي کنند.
توصيه به شما والدين عزيز
1ـ بدانيد هر چه زودتر تلاش کنيد تا پس از بلوغ (جسمي، عاطفي، اجتماعي و...) فرزندانتان از نعمت داشتن همسر بهره مند شوند اين کار به نفع آن ها است؛ چرا که آن ها را از خيلي از خطرات و مفاسد محفوظ داشته و سلامتي جسمي و روحي آن ها را تأمين مي نماييد.
2ـ بدانيد هر اندازه در فراهم شدن زمينه هاي ازدواج دختر و پسرتان گام هاي مثبت برداريد، به همان اندازه سعادت و خوشبختي آن ها را فراهم کرده ايد.
3ـ بدانيد که شما در قبال فرزندانتان مسئوليد؛ هر لطمه اي به آن ها بخورد زيانش مستقيماً متوجه خود شما مي شود و هر سعادتي هم نصيب آنان شود، بهره و خوشبختي اش نصيب پدر و مادر ها نيز خواهد شد. پس چه بهتر که به خاطر خشنودي خدا و براي سعادت فرزندانتان ـ که سعادت خود شما هم هست ـ آنان را در اين امر مهم ياري کنيد.
4ـ والدين عزيز؛ به دختر و پسرتان هم در انتخاب همسر شايسته کمک کنيد و هم در تأمين اقتصادي تشکيل زندگي مشترکشان ياري رسانيد.
5 ـ اگر دختر و پسرتان هنوز در حال تحصيل است ولي به ازدواج کردن نياز دارند، چه اشکالي دارد که دست در دست همديگر داده و يک زندگي ساده و آبرومندي براي آنان فراهم کنيد و آن ها را ياري کنيد تا تحصيلاتشان را ادامه دهند.
کمک والدين عروس و داماد با هم مي توانند بسياري از مشکلات مثل مسکن، اقتصاد و ... را برطرف سازد.
6ـ تا کار از کار نگذشته، زودتر به فکر ازدواج فرزندتان باشيد. خود را از قبل براي ازدواج آبرومندانه او آماده کنيد؛ به خصوص اگر فرزندتان دختر باشد که بايد زرنگي به خرج دهيد و مثل آن هايي نباشيد که دخترشان را کنج خانه پشت پرده مي نهند و دست روي دست مي گذارند تا شايد يک خواستگاري پيدا شود. کمک از واسطه راز دار، آموزش مهارت هاي هنري زنانه، فراگيري مهارت هاي ارتباطي و حضور فعال در جمع زنان، با سر و وضع مناسب زمنيه ساز خوبي اند.
7ـ اين روزها مد شده که هرگاه صحبت از خواستگاري و ازدواج پيش مي آيد، پدران و مادران (مخصوصاً والدين دختر) مي گويند: «فرزندمان مي خواهد درس بخواند؛ هنوز وقت ازدواجش نرسيده»! پدر و مادر عزيز! اين حرف شما خلاف عقل و شرع است و حتي خلاف ميل و خواسته دروني فرزندانتان مي باشد. مگر شما دوران نوجواني خودتان را فراموش کرده ايد؟! شما که اندازه و همسن اينان بوديد، همسر نمي خواستيد؟! پس چرا اکنون با ازدواج اين جوانان مخالفت مي کنيد؟ متوجه باشيدکه معمولاً فرزندانتان، مخصوصاً دختران، خجالت مي کشند که صريحاًَ بگويند: «همسر مي خواهيم». باعث مي شود فرصت هاي گزينش بهترين از دست برود و سال هاي بعدي به هر کسي براي ازدواج جواب مثبت دهيد.
8ـ پدر و مادر عزيز سنگ اندازي و اشکال تراشي چرا؟! از روي خودخواهي و هواي نفس يا آرزوي جهل و ناداني تيشه بر ريشه سعادت فرزندانتان نزنيد و با کج سليقگي و بهانه هاي خلاف عقل و شرع و اعمال نظرهاي غلط و دخالت هاي بي جا، باعث بدبختي و تباهي آن ها نشويد. آنان را مجبور نکنيد با کسي که خود انتخاب مي کنيد و آن ها راضي نيستند، ازدواج کنند.
9ـ به خاطر خوشبختي فرزندتان در انتخاب همسر شايسته، نهايت دقت خود را به کار گيريد و ببينيد که فرد مورد نظر داراي ملاک ها، معيارها و شرايط مناسب براي ازدواج را دارا مي باشد. با عقل و درايت و تجربيات خود، خوب تحقيق کنيد و نتايج و نظرات خود را در اختيار فرزندتان قرار دهيد. ايشان را کمک کنيد تا با مشاور ازدواج در اين باره گفتگو کند.
10ـ به فرزندتان در انتخاب همسر مناسب مشاوره دهيد اما تصميم گيري نهايي را بر عهده خود او بگذاريد و توجه داشته باشيد که اين پسر و دختر هستند که مي خواهند عمري در کنار هم زندگي کنند، نه شما؛ آن ها هستند که بايد همديگر را بپسندند؛ اين رسم انصاف و عدالت نيست که پدر و مادر بدون نظرخواهي از آن ها، درباره ازدواجشان تصميم بگيرند و آن ها را در برابر عمل انجام شده قرار دهند.
سخني با شما دختر و پسر گرامي
1ـ بدانيد که پدر و مادرتان از همه بيشتر به شما دل مي سوزانند و هميشه خير و صلاح شما را مي خواهند البته گاهي هم ممکن است نادانسته سبب رنجش شما شوند؛ پس احترام و اطاعت آن ها واجب است. نبايد آن ها را با کارهاي خود برنجانيد و ناراحتي کنيد.
2ـ بدانيد که پدر و مادرتان تجربه هاي فراواني دارند. ممکن است آنچه را پدر و مادر عاقل و فهميده در «خشت» مي بينند، شما در «آينه» هم نبينيد. پس به نصايح آن ها توجه کنيد و از تجربه هايشان استفاده کنيد.
3ـ انصاف نيست که حساب خود را با والدينتان جدا کنيد و با خود بگوييدکه «من با آن دختر و پسر مي خواهم زندگي کنم، نه پدر و مادرم». بدانيد که ازدواج پيوند خانواده هاست؛ همسر آينده شما عروس و داماد اين خانواده و عضوي از آن است و هيچ وقت نمي توانيد بي خيال خانواده هايتان باشيد.
4ـ در تمام مراحل انتخاب، تحقيق، عروسي و... از نظرات سازنده والدينتان کمال بهره را ببريد و آن ها را در اين کارها مقدم بداريد و به تنهايي تصميم نگيريد. موقعيت خانوادگي خود را هميشه در نظر بگيريد و انتظارات خود را طبق شرائط آن ها تعديل کنيد.
5ـ اگر خداي نکرده يقين داريد که پدر و مادرتان از روي جهل و ندانم کاري، اشکال تراشي و بهانه جويي کرده و مانع ازدواجتان مي شوند، با کمال احترام و مودبانه با آن ها گفتگو کنيد و آن ها را قانع سازيد و يا از شخص بزرگي دلسوز، براي واسطه گري استفاده کنيد و مواظب باشيد که مشکلات افزون نگردد.
منابع كمكي:
1ـ ابراهيم اميني، انتخاب همسر، تهران، انجمن اوليا و مربيان، ج 5، 1384.
2ـ علي اکبر مظاهري، جوانان و انتخاب همسر، قم، دفتر تبليغات اسلامي، 1375.
مسعود نورعليزاده
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید