اين روزها در سراسر دنيا اكيپ هاي پزشكي بيماري مشغول فعاليت و تلاش بي وقفه مي باشند ههمگي با اشتياق به دنبال معمايي مي گردند كه چندين سال است جان هزاران نفر از انسانها را مي گيرد معمايي كه با خود داستانهاي زيادي به وجود آورده است كه اين ها در تمامي ابعاد جسمي ،اجتماعي ،فرهنگي و اقتصادي پنهان گرديده است هر روز رسانه هاي گروهي اعم از تلويزيون – راديو – روزنامه و نشريات پزشكي مطالب تازه و گره أي كور را بيان مي كنند و افرادي در انتظار به سر مي برند انتظاري كه هنوز به سر نرسيده است براي هيچ كس هنوز آشكار نگرديده است از كجاي دنيا چگونه صدايي بلند مي شود و نور امكيد را در دل طاعون زدگان قرن بيست و يكم روشن نمايد با توجه به حساسيت اين موضوع همه ما بايد اطلاعاتي دقيق در مورد اين بلاي خانمانسوز قرن ، ايدز داشته باشيم .آيا مي دانيد كه هر دقيقه أي كه مي گذرد 11 نفر بر تعداد افراد مبتلا به ويروس H.I.V اضافه مي شود همچنين از سال 1981 كه اين بيماري شناخته شد كه (سال 2000 )مي باشد 52 ميلون نفر آلوده به ويروس ايدز شده اند اين است كه چه مرد و چه زن در برابر سلامت خود و جامعه مسئولند مي دانيم كه خداوند كريم تماي افراد را به رعايت اصول بهداشتي و شئونات اسلامي و خانواده بشارت داده است قرآن كريم در سوره بقره آيه شريفه 195 اشاره فرموده است كه با دست خود ، خود را به هلاكت ميفكنيد.پس ما جدا بايد مراقب اطراف خود و مسئول در قبال خودمان و جامعه مان باشيم ،بايد بدانيم كه ايدز هنوز درمان قطعي ندارد ملي كاملا قابل پيشگيري مي باشد .لذا جهت بالا رفتن اطلاعات و مشاركت عموم افراد جامعه مطالب و آمار و ارقامي در ارتباط با اين بيماري تقديم مي گردد.اطمينان داريم كه با كمك شما آسانتر بتوانيم خودمان و جامعه مان را از اين خطر بزرگ و جدي حفظ نمائيم .
عامل ايدز:
ويروسي است به نام ويروس نقص ايمني انساني (Human Immuno deficency Virus)HIV كه به سيستم دفاعي بدن حمله كرده و باعث اختلال در فعاليت آن مي گردد لنفوسيتها بيشترين سلولهايي هستند كه درگير ويروس HIV مي شود و در نتيجه بدن در مقابل انواع عفونتها و سرطانها بي دفاع شده است و مرگ حادث مي گردد.
بيماري ايدز :
نام بيماري (AIDS) از حروف اول كلمات Acquired Immuno Deficieney Syndrom گرفته شده و به معني سندرم نقص سيستم ايمني اكتسابي است .
چند ماه تا ده سال يا بيشتر بعد از ورود ويروس به بدن ، بيماري ظاهر مي شود دراين دوره طولاني هيچگونه علامت و نشانه ظاهر ي در شخص آلوده به ويروس ديده نمي شود حتي ممكن است انسان از آلودگي خويش هم باخبر نباشد بيشترين امكان خطر سرايت و انتقال ويروس را به خود اختصاص مي دهد .
اشكال باليني عفونت با HIV متنوع و پيچيده است بيماري از مرحله عفونت حاد به مرحله بدون علامت و سپس تورم غدد لنفاوي منتشر و بالاخره بيماري با علائم مويد نقص ايمني اكتسابي و در نهايت ايدز با عفونتها ي فرصت طلب و سرطانها مخصوص سير مي كند و در شرايط مختلف اين مراحل مختلف بوده و مراحل بينابيني نيز مشخص نبوده و احتمالا در 5% افراد آلوده بيماري ظاهر نمي شود .
تشخيص
تشخيص آلودگي به ويروس HIV فقط با آزمايش خون ميسر است كه آن هم از زمان ورود ويروس به بدن انسان تا زماني كه شواهد آزمايشگاهي ظاهر شود بين 2 هفته تا 16 ماه فاصله وجود دارد كه به آن دوره پنجره (Window Period) گفته مي شود درمان
درمان
با استفاد ه از دوره هاي جديد مي توان بروز عفونتهاي فرصت طلب را در اين بيماري كاهش داد و باعث افزايش طول عمر آنان شد .همچنين استفاده از داروها ي ضد ويروس نيز در افزايش طول عمر بيمار مفيد بوده است ولي دارويي براي درمان قطعي بيماري كشف نشده است .
واكسن
هنوز واكسني بر أي اين بيماري كشف نشده است.
ايدز در دنيا
هر روز 22000 نفر در جهان به ويروس HIV مبتلا مي شوند كه بيش از 50% آنها 15 تا 24 سال سن دارند نكته جالب توجه اين است بيش از 90% از موارد جديد آلودگي در كشورهاي در حال توسعه است كه از هر 10 نفر 9 نفر از آلودگي خود بي خبرند از زمان شيوء بيماري ايدز در جهان تاكنون (سال 2000 ميلادي ) 53 ميليون نفر به HIV آلوده شده اند و از اين ميان 19 ميليون نفر به مرحله نهايي بيماري رسيده اند كه 3/16 ميليون نفر از آنها فوت نموده اند نسبت مبتلايان مرد به زن در دنيا 2 به 3 است . حدود بيست ميليون از افراد آلوده شده به ويروس ايدز را زنها مخصوصا روسپيان و زناني كه شريك جنسي متعدد دارند تشكيل مي دهند آلودگي در بين زنان روسپي 20% مي باشد در كشور هاي صنعتي به علت استفاده از داروهاي ضد ويروس و اقدامات پيشگيري خصوصا آموزشهاي عمومي مردم در زمينه روشهاي انتقال و پيشگيري ميزان ورود موارد جديد آلودگي و بيماري ايدز به شدت كاهش يافته است از طرف ديگر به علت فقدان آموزش كافي و عدم اعمال روشهاي پيشگيري در كشورهاي در حال تو سعه موارد جديد آلودگي HIV به طور سر سام آوري در حال افزايش است
ايدز در ايران :
اولين مورد ايدز در ايران در سال 1366 گزارش شد اين مورد يك كودك 6 ساله هموفيلي بود كه به دليل بيماري از فرآورده هاي خوني وارداتي استفاده مي كرد از آن پس تمام خونها و فرآورده هاي خوني اعم از داخلي يا وارداتي ملزم به آزمايش از نظر HIV شده اند آزمايشات توسط سازمان انتقال خون مي باشد از آن زمان تاكنون 2207 نفر آلوده به ويروس و 300 نفر به مرحله بيماري ايدز رسيده اند و 260 نفر از آنان فوت نموده اند .
67 درصد موارد ابتلا از طريق اعتياد و اشتراك در سرنگ و سوزن و 13 درصد از طريق آموزش جنسي بوده است
راههاي انتقال :
ويرس ايدز از سه راه قابل انتقال است
1-تماس جنسي
80 % از آلوده شد گان به HIV در دنيا به دليل برقراري روابط جنسي با افراد آلوده به ويروس بوده است بيشترين آلودگي بين فواحش و افراد هم جنس باز ديده مي شود .
2-از راه انتقال خون و فرآورده هاي خوني و ابزار آلوده به خون
ويروس ايدز از طريق انتقال خون و فر آورده هاي خوني آلوده به HIV قابل انتقال است در اكثر كشورهاي جهان خون و فرآورده هاي خوني از نظر HIV مورد بررسي قرار مي دهند و 50% از آلوده شدگان دنيا از اين طريق بوده است و اكنون آلودگي از اين طريق روبه كاهش است . و به 3% رسيده است .
هر وسيله تيز و برنده آلوده به خون كه بتواند در پوست يا مخاط ايجاد كند يا وارد بدن شود مثال ابزار پزشكي ، دندانپزشكي ، لوازم حجامت ، لوازم سوراخ كردن گوش و ختنه ، سوزن خالكوبي ، طب سوزني ، تيغ سلماني و مسواك مي تواند باعث انتقال ويروس گردد .
مهمترين راه انتقال ويروس در ايران و برخي از كشورهاي جهان استفاده افراد معتاد از سرنگ يكديگر براي تزريق مواد مخدر بوده است . 11% موارد آلودگي دنيا از اين طريق بوده است و تاكنون حدود 4 ميليون نفر معتاد بعلت استفاده مشترك از سرنگ و سوزن به HIV آلوده شده اند . سرعت انتشار آلودگي در بين معتادان تزريقي خيلي زياد است به طوري كه در مدت دو سال ميزان افراد آلوده به HIV در معتادين شهر كلكته هندوستان به 50% رسيده است .
3- از مادر به كودك
انتقال ويروس از مادر آلوده به فرزند هنگام حاملگي حين زايمان و پس از آم مسئول 5% موارد آلودگي در جهان است . نوزادي كه از مادر آلوده به HIV متولد مي شود براي مدت 15 تا 18 ماه تست HIV مثبت دارد ( بر اثر آنتي باديهاي مادري) بعد از اين مدت بچه اي كه واقعاً آلوده نباشد تست HIV منفي مي شود تخمين زده مي شود تاكنون در دنيا 3 ميليون كودك زير 15 سال به HIV آلوده شده اند انتقال از مادر به كودك مسئول بيش از 90% آلودگي كودكان است آلودگي كودكان طي حاملگي و زايمان و طي دوران شير دهي اتفاق مي افتد .
راههاي عدم سرايت
علي رغم جداسازي ويروس ايدز از ترشحات بدن مانند خون ترشحات جنسي مردانه و زنانه ، شير مادر ، بزاق ، ادرار ، اشك ، عرق مايعات جنب و صفاق مغزي نخاعي انتقال ويروس ايدز با همه آنها صورت نمي گيرد فقط خون ترشحات جنسي مردانه و زنانه وشير مادر عاما انتقال هستند . لذا HIV از راه تماسهاي عادي با هم ، كاركردن ، صحبت كردن ، همسفر شدن ، غذاخوردن و همچنين از راه حمام استخر و توالت قابل انتقال مي باشد لذا جداسازي افراد آلوده به ويروس يا بيمار لازم نيست .
پيشگيري
در حال حاضر بيماري ايدز هيچ گونه درمان قطعي و واكسن ندارد و هيچ روشي هم براي از بين قدرت آلوده كنندگي افراد آلوده وجود ندارد بنابراين بايد تاكيد فراواني براي پيشگيري از انتقال ويروس ايدز صورت گيرد .
1- بهترين راه جهت جلوگيري از طريق جنسي پايبندي به اصول اخلاقي و خانوادگي و اجتناب از بي بند و باريهاي جنسي انتخاب صحيح همسر و وفاداري دو جانبه زن و شوهر مي باشد.
2-استفاده از كاندوم ( جنس لاتكس و اسپر ميسايد ) تا حدودي مي تواند از انتقال ويروسجلوگيري كند .
3-استفاده از سرنگ و سوزن يك بار مصرف براي تزريقات
4- استريل كردن كامل لوازم پزشكي و دندانپزشكي
5- عدم استفاده مشترك از تيغ سلماني ، خلال دندان و مسواك
6- عدم استفاده مشترك از هر گونه ابزار آلوده به خون و ضد عفوني صحيح آنها
7-پرهيز از مصرف مواد مخدر و اعتياد تزريقي و استفاده از سرنگ وسوزن مشترك كه راه مهمي براي انتقال ويروس است و از طرف ديگر مصرف هر نوع ماده مخدر چه تزريقي و چه خوراكي ، حتي الكل ، چون باعث كاهش هوشياري و خويشتن داري مي گردد مي تواند انسان را در برابر رفتارهاي پرخطر قرار دهد .
8-در برابر تعارفات خانمانسوز مثل سيگار ، مواد مخدر شركت در مجامع خطرناك و وسوسه در انجام كارهاي ناسالم از طريق فاميل و دوستان ناباب مقاومت كنيد وبراي مقاومت در برابر وسوسه هاي شيطاني به قدرت لايزال الهي پناه ببريد .
9-جلوگيري از حاملگي مادران آلوده به ويروس ايدز
10- پيدا نمودن افراد ناقل ويروس و آموزش مشاوره آنان از طريق انجام آزمايش خون داوطلبانه افراد با رفتارهاي پرخطر ( روابط جنسي غير مطمئن ، استفاده كنندگان مشترك از سرنگ و سوزن بخصوص معتادان تزريقي و بيماران تالاسميك ، دياليزي ، هموفيلي ، آميزشي و همسرانافراد آلوده )
11- برخورد صحيح جامعه با افراد ناقل شناسايي شده و بيماران عدم طردآنان از جامعه و نزدن انگ اجتماعي به آنان ( جداسازي ناقلين و بيماران ضرورت ندارد و مي توانند مثل افراد معمولي در جامعه زندگي كنند .
در پايان بياد داشته باشيم :
ايدز تنها يك مشكل بهداشتي نيست بلكه يك مشكل اجتماعي و فرهنگي است .
ايدز بيماري ناآگاهي است .
پيشگيري از ايدز يك مسئوليت فردي و اجتماعي است .
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید