اولين عمليات نيروي هوايي ارتش
نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران تنها به فاصله دو ساعت پس از اولين حمله دشمن در بعدازظهر روز 31 شهريور در اولين عمليات خود دو پايگاه مهم هوايي عراق به نامهاي «الرشيد» و «شيبه» را آماج حملات کوبنده و بمبهاي آتشين خود قرار داده و صدمات جبران ناپذيري به اين پايگاهها وارد نمودند. خلبانان حماسهآفرين نيروي هوايي در بامداد روز يکم مهرماه با به پرواز درآوردن نزديک به دويست فروند هواپيماي جنگنده و حمله پايگاهها و مراکز مهم نيروي هوايي عراق به وسيله 140 فروند هواپيماي شکاري، درسي فراموش نشدني به دشمن متجاوز دادند در اين عمليات بزرگ هوايي، تمامي پايگاهها و مراکز مهم نيروي هوايي دشمن، به استثناي پايگاه «الوليد» مورد تهاجم قرار گرفت.
اولين عکسالعمل ستاد مشترک ارتش جمهوري اسلامي ايران پس از عزل بنيصدر
پس از عزل بنيصدر از فرماندهي کل قوا توسط امام خميني (ره) ستاد مشترک ارتش جمهوري اسلامي ايران،در اطلاعيه 530 خود اعلام کرد:نيروهاي زميني ،هوايي و دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران ماموريتهاي خود را تحت رهنمودهاي امام خميني رهبر کبير انقلاب اسلامي برپايه قانون اساسي و نظام جمهوري اسلامي ايران با تمام توانايي انجام خواهند داد.
اولين فرمانده لشگر شهيد
شهيد حاج ابراهيم همت اولين فرمانده لشگر از يگانهاي رزمي سپاه است. او فرمانده لشگر 27 محمد رسول الله (ص) بود که پس از سالها مجاهدت در تاريخ 16/12/1362 در جزيره مجنون به شهادت رسيد.
اولين فرماندهان شهيد در سانحه هواپيما
در روز هفتم مهرماه سال 1360 يک فروند هواپيماي سي 130 در حوالي کهريزک سقوط کرد که در آن پيکرهاي پاک جمعي از شهدا، مجروحان و نيز عدهاي از چهرههاي شاخص ارتش اسلام بودند که طرح تاريخي شکست حصر آبادان را با موفقيت کامل اجرا کردند. سرداران رشيد اسلام سرلشگر وليالله فلاحي رييس ستاد مشترک، سرتيپ جواد فکوري مشاور ستاد مشترک و فرمانده سابق نيروي هوايي، سرتيپ سيد محمود نامجو وزير دفاع، يوسف کلاهدوز قائم مقام سپاه پاسداران خرمشهر از جمله شهداي اين واقعه جانگداز بودند.
اولين فرماندهان نيروهاي مسلح
اولين فرمانده نيروي زميني ارتش جمهوري اسلامي در دوران دفاع مقدس تيمسار «ظهيرنژاد» بود، اولين وزير دفاع و فرمانده نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران «سرهنگ جواد فکوري» بود. اولين فرمانده نيروي دريايي ارتش ناخدا «بهرام فاضلي» بود.
اولين فرمانده سپاه پاسداران برادر «مرتضي رضايي بود».
اولين فرمانده نيروي زميني سپاه «شهيد حسن باقري» (افشردي) بود.
اولين فرمانده نيروي دريايي سپاه سردار «حسين علايي» بود.
اولين فرمانده نيروي هوايي سپاه اکبر رفان بود.
اولين فرماندهي که وارد خرمشهر شد
عمليات بيتالمقدس يک ماه به درازا کشيد و در اين مدت حسين خرازي نه تنها به عنوان بازوي توانمند فرماندهي عالي عمليات نظامي ايفاي نقش کرد بلکه از هر لحظه براي حضور مستقيم در خط مقدم منطقه نبرد سود ميبرد. او اولين فرماندهي بود که قدم به خاک خونين شهر گذارد.
اولين فيلم جنگي سينماي ايران
اولين اثر سينمايي با مضمون جنگي پس از شروع جنگ تحميلي فيلم «مرز» به کارگرداني جمشيد حيدري بود.مرز نخستين فيلمي است که ماجراي آن بر محور تجاوز دشمن و مقاومت در برابر تجاوز قرار گرفته است و ميتوان صفت جنگي را بر آن اطلاق کرد. اين فيلم تنها اثر جنگي به نمايش درآمده در سال 1360 و اولين تجربه سينمايي کارگردانش است.
اولين فيلم عمليات نيروي هوايي
عقابها اولين فيلم سينماي ايران است که عمليات نيروي هوايي را در جريان 8 سال دفاع مقدس به تصوير ميکشد.فيلم عقابها به کارگرداني ساموئل خاچيکيان و به نويسندگي محمدرضا يوسفي تدوين شده است.
اولين فيلمساز شخصيتپرداز
ابراهيم حاتميکيا اولين فيلمسازي است که در سينماي دفاع مقدس شخصيتپردازي واقع گرايانه را در ميان نيروهاي خودي جدي گرفت فيلم مهاجر يکي از نمونههاي موفق کوشش حاتميکيا بود در سالي که جنگ تحميلي به پايان رسيد فيلم مهاجر دومين تجربه موفق حاتميکيا جلوي دوربين رفت.
اولين فيلمنامه نويسي جانباز
اولين مسابقه فيلمنامه نويسي جانباز از سوي مرکز توسعه فرهنگي ،معاونت فرهنگي و ورزشي سازمان امور جانبازان در سال 1382 برگزار شد.اين فيلمنامه در سه بخش دنبالهدار، بلند و کوتاه به ترتيب برگزيدگاني داشت و جوايزي اعطا شد.
اولين قرارگاه عملياتي غرب
شهيد صياد شيرازي به خاطر هراسي که درکردستان ارائه داده بود از فرمانده وقت کل قوا تاييدکار گرفته بود.او لازم ميديد که براي فرماندهي مناطق غرب و شمال غرب که در دست ضد انقلاب بود قرارگاهي که به اين مناطق مرکزيت داشته باشد تشکيل دهد اين قرارگاه با اين اوصاف در آن زمان بود که با همت او برپا شد البته آن موقع به خاطر پايين بودن درجه ايثار (سرگرد) با کمک بنيصدر اولين درجه موقت را دريافت کرد.وي با اخذ دو درجه به سرهنگي رسيد و با حکمي که توسط او صادر شد قرارگاه عملياتي غرب شکل گرفت اين قرارگاه متشکل از نيروهاي ارتش و سپاه بود.
اولين قرارگاه مشترک سپاه و ارتش
در عمليات طريقالقدس براي اولين بار قرارگاه مشترک «نصر» ميان ارتش و سپاه توسط سردار سرلشگر شهيد حسن باقري (افشردي) بنيان نهاده شد. شهيد باقري خود فرماندهي آن قرارگاه را بر عهده گرفت.
اولين كاربرد واژه دفاع مقدس
اولين بار که امام خميني واژه دفاع مقدس را به کار بردند در 22 بهمن سال 1360 مصادف با شانزدهم ربيعالثاني 1402 به مناسبت سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي بود.
اولين كاروان نفتکش
نخستين کاروان نفت کشهاي کويتي دو روز بعد از تصويب قطعنامه 598 شوراي امنيت، حرکت خود را از سواحل امارات متحده عربي در درياي عمان به سوي خليج فارس آغاز کرد.در همين کاروان با توجه به اسکورت ناوهاي آمريکايي يک مين منفجر شد که حيثيت امريکا به خطر افتاد.
اولين كتاب با قهرمان دختر
اولين اثر که قهرمان داستان دختر است کتابهاي «کلاس انشاءوکليد» نوشته منصوره شريف زاده است که در سال 1360 منتشر شد.
اولين كتاب داستاني جانبازان
اولين مجموعه مشترک داستانهاي کوتاه ويژه نوجوانان درباره جانبازان درسال 1376 انتشار يافت.آثار اين مجموعه مربوط به برگزيدگان نخستين دوره مسابقه داستاننويسي کوتاه درباره جانبازان جنگ تحميلي بود که به همت دفتر ادبيات ايثار وابسته به بنياد جانبازان برگزار شد.
اولين كتاب کودک درباره مهاجرت
در نخسين سال آغازجنگ تحميلي کتابي به نام «وقتي که دود جنگ در آسمان دهکده ديده ميشود» از يک نويسنده نوظهور منتشر شد که تنها تا آغاز آوارگي يک خانواده روستايي خوزستاني پيش رفته بود، نخستين داستاني که به طور جدي به موضوع مهاجرت پرداخت و وارد مسائل آن شد کتاب «مهاجر کوچک» آقاي رضا رهگذر (محمدرضا سرشار) در سال 1360 بود.
اولين كتاب کودک دفاع مقدس
اولين داستان کوتاه راجع به آزادگان در سال 1360 توسط محمد خليل زاده منتشر شد، که شامل مجموعه دو داستان قهرمانان جنگ است .او در يکي از اين دو داستان مجموعهاي به نام اسيران که نخستين بار در ادبيات داستاني دفاع مقدس به موضوع آزادگان پرداخت و کوشيد تا وضعيت خشن و غيرانساني اردوگاههاي اسراي ايراني در عراق را مقابل چشمان خوانندگان خود بگذارد.
اولين كشور عربي طرفدار عراق
روزنامه «گاردين» چاپ انگلستان به نقل از منابع فلسطيني در بيروت مينويسد:«شاهحسين پادشاه اردن حدود 5000 نفر از نيروهاي خود را به عراق اعزام داشته تا وظايف امنيت داخلي را بر عهده بگيرند و سربازان عراقي براي رفتن به جبهه جنگ با ايران آزاد باشند».
گاردين خاطرنشان ساخت که شاهحسين اولين رهبر يک کشور عربي بود که در جنگ ايران و عراق به طرفداري از عراق برخاسته است.
اولين كنفرانس دفاع مقدس
دانشگاه امام حسين (ع) سپاه پاسداران انقلاب اسلامي با درک ضرورت و فوريت کار جمعآوري و تدوين تجارب علمي و عملي دفاع مقدس و بازکردن فضاي مباحث دفاعي در سطح دانشگاهيان و متخصصان کشور در ارتباط با مسائل مختلف نظامي و دفاعي و کمک به ارائه يک خط مشي برنامهريزي شده براي مقابله با تعرضات احتمامي نظامي يک زنجيره فعاليتهاي تحقيقاتي را از سال 68 در اداره کل مطالعات دفاعي خود آغاز کرد و با برگزاري سلسله کنفرانسهاي بررسي دفاع مقدس با همياري رده هاي سپاه و ارتش و دانشگاههاي کشور به انجام اين مهم همت گماشت. اولين نشست در هفته دفاع مقدس سال 1369 به مدت سه روز در دانشگاه امام حسين برگزار شد.
اولين كنگره فرهنگي ادبي ايثار و جانبازي
بنياد مستضعفان و جانبازان استان تهران، اولين کنگره فرهنگي، ادبي را در روز جانباز مصادف با چهارم شعبان 1412 ولادت حضرت ابوالفضل العباس (ع) برگزار کرد. اين کنگره که شخصيت و فرهنگ جانبازي را از دريچه ديد هنرمندان و نويسندگان به تصوير کشيد، آثار نويسندگان و هنرمندان طراز اول کشور وديگران را در زمينههاي شعر، داستان، نقاشي، و مقاله به مسابقه گذاشت و به برگزيدگان کنگره جوايز ارزندهاي اهدا نمود.
اولين گردهمايي سراسري فرماندهان نيروي هوايي سپاه
اولين گردهمآيي سراسري فرماندهان نيروي هوايي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي براي بررسي وضعيت و امکانات موجود و راههاي برخورد هرچه فعالتر با جنگ درتاريخ 28/6/1366 آغاز شد و دو روز ادامه يافت.
در اين گردهم آيي موضوعات زير مورد بحث قرار گرفت:
1- نقش نيروي هوايي با توان موجود در جنگ، 2-مسائل و مشکلات لجستيک ، 3- نيرو و آموزش، 4-تشکيلات، 5-تعمير و نگهداري، 6-امور فرهنگي.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید