اولين شليک در جنگ
ملک حسين پادشاه وقت اردن شليککننده اولين گلولهاي بود که از يک دستگاه تانک در جنگ ايران و عراق شليک شد.حامد المجبوري وزير خارجه عراق در گفت و گو با روزنامه الحيات گفت :«22 سپتامبر 1980 (31 شهريور ماه 1359) بود که صدام و ملکحسين در نزديکي خطوط آتش روي يک دستگاه تانک رفتند و پادشاه اردن با شليک اولين گلوله، آغاز جنگ را تبريک گفت.»
اولين شهر بزرگ اشغال شده
سربازان عراقي در اولين روز مهرماه سال 1359 شهر سومار را تصرف کردند در دومين روز تهاجم سراسري نفت شهر و مهران و روز بعد موسيان، در چهارم مهرماه ايران بستان را نيز از دست داد. اولين شهر بزرگ اشغال شده قصر شيرين بود که در پنجم مهرماه از دست داديم.
اولين شهر تصرف شده عراق
شهر بندري فاو اولين شهر از شهرهاي عراق است که در دوران دفاع مقدس در عمليات والفجر 8 به تصرف رزمندگان اسلام درآمد.در فاصله 90 کيلومتري شمال غربي آن شهر صنعتي بصره قرار دارد.عمليات والفجر 8 در بيستم بهمن ماه سال 1364 توسط سپاه پاسداران با پشتيباني هوايي و توپخانه و هوانيروز ارتش ساعت 22 با رمز يا زهرا (س) آغاز شد.طي اين عمليات پنجاه هزار نفر از نيروهاي دشمن کشته و زخمي شدند و دو هزار نفر ديگر به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.
شهر حلبچه دومين شهر تصرف شده توسط رزمندگان اسلام بود.
اولين شهر قرباني سلاحهاي شيميايي در جهان
پس از جنگ جهاني اول وسيعترين حملات شيميايي در طول جنگ 8 ساله عراق عليه ايران روي داد اولين استفاده ثبت شده 23 دي ماه سال 1359 در منطقهاي بين هلاله و نيخزر در پنجاه کيلومتري غرب ايلام اعلام گرديده است. گستردهترين حمله عراق در ساعت 16 روز هفتم تيرماه سال 1366 در شهر سردشت در استان آذربايجان غربي انجام شد که 110 نفر به شهادت رسيده و 1500 نفر مصدوم شدند. در طول 8 سال دفاع مقدس بنابر آمار موجود رژيم عراق 242 حمله شيميايي به مناطق کشورمان داشته است و در حال حاضر بيش از يکصدهزار مجروح شيميايي وجود دارد.
اولين شهيد تفحص
سرباز وظيفه يحيي عبدالمحمدي فرزند محمد اولين شهيد گروه تفحص شهدا بود وي از نيروهاي تيپ 26 انصار گردان شمال غرب بود که افتخار انجام وظيف را در جست و جوي پيکر پاک شهدا از آن خود کرد او در تاريخ 25/12/1369 در منطقه حاج عمران واقع در ارتفاعات پيرانشهر در حين انجام وظيفه بر اثر انفجار مين شربت شهادت را نوشيد.
اولين شهيد خبرنگار
اولين شهيد روزنامه کيهان، در دفاع مقدس، شهيد يوسف نصوحي پور عضو تحريريه اين روزنامه بود که در عمليات دبحران در چهاردهم آبانماه سال 1359 به شهادت رسيد. اولين شهيد روزنامه اطلاعات ايرج ايزدپناه بود که در تاريخ 18/10/1359 در هويزه به شهادت رسيد. اولين شهيد روزنامه جمهوري اسلامي، شهيد فتحالله ژيان پناه بود که در تاريخ 2/8/1359 در سرپل ذهاب به شهادت رسيد. اولين خبرنگار و گزارشگر شهيد خبرگزاري جمهوري اسلامي شهيد حسين فرهادي کوهپايي بود که در تاريخ 10/7/1359 در منطقه موسيان در غرب کشور به شهادت رسيد.
اولين شهيد روحاني دفاع مقدس
حجهالاسلام محمد حسن قنواتي (شريف) اولين روحاني شهيد دفاع مقدس است وي در سرزمين خوزستان در دهستان قصبه چشم به جهان گشود تحصيلات خود را با رفتن به حوزه علميه قم آغاز کرد تا از راه علم به مردم آگاهي دهد با شروع جنگ تحميلي گروه اللهاکبر را تأسيس نمود و در يک ماموريت در خرمشهر به شهادت رسيد.
اولين شهيد غير ايراني
اولين شهيد غير ايراني که در مصاف با دشمن بعثي در جبهههاي نبرد حق عليه باطل به شهادت رسيد.شهيد علي خفاجي فرزند عبدالامير بود وي از مسلمانان شهيد عراق بود که از سوي مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق از شهرستان جهرم عازم جبهههاي نبرد حق شد و در حلبچه به شهادت رسيد.پيکر پاک اين شهيد پس از تشييع در گلزار شهداي جهرم به خاک سپرده شد.
اولين شهيد مجلس
دکتر مصطفي چمران نماينده حضرت امام خميني در شوراي عالي دفاع و نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اولين شهيد مجلس در دوران دفاع مقدس بود.
اولين شکار با ضد هوايي ساخت سپاه
اولين موشک ضد هوايي نيروي هوايي سپاه «ميگ 25» عراق را در آسمان اصفهان شکار کرد.آقاي هاشمي رفسنجاني در مراسم اختتاميه اولين دوره آموزش عمومي تيپ ويژه هوابرد بسيج سپاه پاسداران و اولين دوره آموزش نظامي نمايندگان مجلس در چهارم مردادماه 1367، ضمن متزلزل دانستن دولت عراق، اظهار اميدواري کرد که در سال جاري با اعزام گسترده نيروها به جبهه تحولي سرنوشتساز در تاريخ جنگ و منطقه روي دهد.
اولين شکست دشمن
اولين شکست دشمن در تاريخ 9/8/1359 در عمليات کوي ذوالفقاري در جبهه آبادان رقم خورد.در اين عمليات بيش از 700 نفر از نيروهاي عراقي کشته شدند و 500 نفر ديگر به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.در اين عمليات غنائم زيادي ازدشمن توسط نيروهاي مردمي سپاه ارتش و نيروهاي کميته انقلاب اسلامي به دست آمد.
اولين عمليات آبي خاکي رزمندگان اسلام
عمليات خيبر در سوم اسفندماه سال 1362 در منطقه هور در جزاير مجنون آغاز شد اين عمليات آبيخاک رزمندگان اسلام در طول دوران دفاع مقدس بود در اين عمليات 1180 کيلومتر از زمينهاي منطقه آزاد شد اما حاج همت اکبر زجاجي، حميد باکري و ياغچيان در اين عمليات به شهادت رسيدند.
اولين عمليات استراتژي تعقيب دشمن
عمليات والفجر9 اولين عمليات از سلسله نبردهاي مربوط به استراتژي تعقيب دشمن در جبهه شمالي، در منطقه چوارتا با طراحي و فرماندهي سپاه پاسداران در سه محور اجرا شد و نيروهاي ايراني توانستند در دو مرحله به اهداف مورد نظر همچون کوخ نمنم، ناصر، ماماخلان، موبران، پلنگه سور و قله کاژال(پير) کچل که از بلندترين قلل منطقه است، دست يابند. اين عمليات در جبهه شمالي – سليمانيه – چوارتا- با رمز يا الله در پنجم اسفندماه سال 1364 آغاز شد.
اولين عمليات با فرماندهي مشترک ارتش و سپاه
در تاريخ 31/2/1360 همزمان سه عمليات به نام امام علي (ع) در شوش و سوسنگرد به اجرا درآمد. فرماندهي عمليات را سرهنگ نياکي فرمانده لشگر 92 بر عهده داشت. در اين عمليات يگانهاي لشگر 92 اهواز، نيروهاي سپاه و گروه جنگهاي منظم حماسه آفريدند.
اولين عمليات با نام يکي از آيات قرآن
عمليات والفجر اولين عمليات رزمندگان اسلام بود که با نام اولين آيه سوره والفجر، «والفجر و ليال عشر...»، در منطقه فکه به مرحله اجرا درآمد.
اولين عمليات برون مرزي
عمليات رمضان اولين عمليات برون مرزي رزمندگان اسلام بود که در 23 تيرماه سال 1361 مصادف با شب 21 رمضان و در ساعت 21:30 دقيقه با رمز مبارک «يا صاحبالزمان(عج)» در مطنقه عملياتي شلمچه در شرق بصره آغاز شد عمليات رمضان در مدت 15 روز در منطقهاي به وسعت 1600 کيلومتر مربع انجام گرديد.
اولين عمليات بيرون راندن دشمن تا نقطه رهايي
عمليات طريقالقدس در سي دقيقه بامداد روز يکشنبه هشتم آذرماه سال 1360 در منطقه سوسنگرد به اجرا گذاشته شد سربازان سپاه اسلام با اقتدار به نيروهاي بعثي مستمر در غرب سوسنگرد حمله کردند ضمن آزادسازي شهرستان و هفتاد روستاي تابعه تا نقطه مرزي تنگه چزابه پيشروي کردند و همچنين ارتباط نيروهاي دشمن را در شمال و جنوب خوزستان قطع نمودند. تعداد زيادي از افراد دشمن را به اسارت گرفتند و غنائم بسياري را به دست آوردند.
اولين عمليات تفحص پيکرهاي شهداء
با پايان يافتن دوران دفاع مقدس و پذيرش قطعنامه 598 کار جست و جوي مفقودين و پيکرهاي پاک شهداء يکي از مهمترين دغدغههاي مسئولان کشور و فرماندهان جنگ قلمداد شد. کار جست و جوي پيکرهاي پاک و مطهر شهداي دفاع مقدس از سال 1367 آغاز و تا آخرين روزهاي سال 1369 به صورت پراکنده ادامه يافت. اما با تشکيل کميته جست و جوي شهدا و مفقودين، اولين عمليات رسمي تفحص پيکرهاي پاک شهداء در پنجم فروردين ماه سال 1370، در منطقه پنجوين (در منطقه عملياتي والفجر4) در ارتفاعات کانيمانگا آغاز شد. کميته جست و جوي مفقودين بنابر مصوبه شوراي امنيت ملي در شهريور ماه سال 1370 تشکيل شد. تا اوايل سال 1382 نزديک به 48 هزار پيکر شهيد در عمليات کاوش در 286 منطقه شناسايي شده، کشف گرديد. بزرگترين گور دسته جمعي کشف شده مربوط به شهداي طلاييه با 140 شهيد بود. در بزرگترين تشييع انجام شده در سال 1373، پيکرهاي پاک 3120 شهيد در تهران تشييع شد.
اولين عمليات دريايي سپاه در خليج فارس
عمليات کربلاي 3 در شهريورماه سال 1365 اولين عمليات دريايي بود.
اولين عمليات رزمي کميته انقلاب اسلامي
مدتي از محاصره آبادان ميگذشت و از سوي عراق فشارهاي زيادي وارد ميشد که شايد تنها جاده منتهي به آبادان را هم به تصرف خود درآورد و در آن زمان تنها نيروهاي سپاه و تعدادي از نيروهاي مردمي که از نظر نظامي محدوديت هاي زيادي داشتند در مقابل دشمن ايستاده بودنتد در آن زمان مقرر شد در حدود يک تيپ يا بيشتر از نيروهاي کميته انقلاب اسلامي به فرمان آيتالله خامنهاي سريع به وسيله دهها فروند هواپيماي سي يکصد و سي وارد اهواز شدند و از آنجا وارد منطقه عملياتي گردند.با توکل به خدا فشاري که در آن روز از سوي دشمن به آبادان وارد گرديد.دفع شد و اين اولين گامي بود که کميتهها در رابطه با جنگ برداشتند.
اولين عمليات گسترده در غرب
عمليات کربلاي 10 اولين عمليات گسترده در غرب کشور بعد از انتقال ميدان اصلي جنگ از جنوب به شمال بود که به همت سپاه پاسداران طراحي و اجرا شد در اين عمليات فرمانده توپخانه سپاه حسن شفيعزاده به شهادت رسيد.
اولين عمليات منظم
اولين عمليات منظم رزمندگان اسلام امام مهدي (عج) بود اين عمليات در 26 اسفندماه سال 1359 در منطقه غرب سوسنگرد آغاز شد.
اولين عمليات مين روبي نيروي دريايي
عمليات مينروبي توسط واحدهاي قدرتمند نيروي پرتوان دريايي جمعه 23 مردادماه سال 1366 آغاز گرديد، عمليات مينروبي با قابليت کنترل فاصله چهارصد متر تا پانصد کيلومتر از آبهاي مناطق جنوبي صورت گرفت. عمليات قرنطينه دريايي نيز در پاکسازي آبهاي مورد نظر جهت تکميل عمليات انجام گرفت.
اولين عمليات نيروي هوايي ارتش
نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران تنها به فاصله دو ساعت پس از اولين حمله دشمن در بعدازظهر روز 31 شهريور در اولين عمليات خود دو پايگاه مهم هوايي عراق به نامهاي «الرشيد» و «شيبه» را آماج حملات کوبنده و بمبهاي آتشين خود قرار داده و صدمات جبران ناپذيري به اين پايگاهها وارد نمودند. خلبانان حماسهآفرين نيروي هوايي در بامداد روز يکم مهرماه با به پرواز درآوردن نزديک به دويست فروند هواپيماي جنگنده و حمله پايگاهها و مراکز مهم نيروي هوايي عراق به وسيله 140 فروند هواپيماي شکاري، درسي فراموش نشدني به دشمن متجاوز دادند در اين عمليات بزرگ هوايي، تمامي پايگاهها و مراکز مهم نيروي هوايي دشمن، به استثناي پايگاه «الوليد» مورد تهاجم قرار گرفت.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید