اولين تمبر دفاع مقدس
براي اولين بار به منظور بزرگداشت فداکاري رزمندگان اسلام يک قطعه تمبر به ارزش پنج ريال در تيراژ پنج ميليون چاپ و عرضه شد. بر روي اين تمبر که به مناسبت هفته جنگ در روز ششم مهر 1362 به چاپ رسيد، آرم هفته جنگ با آيه شريفه «نصرمن الله و فتح قريب» طراحي شده بود همچنين به منظور بزرگداشت ارتش جمهوري اسلامي در روز سي ام شهريورماه سال 1360 تمبر يادبودي منتشر شد.
اولين تمبر سرداران شهيد دفاع مقدس
اولين تمبر از سري تمبرهاي سرداران شهيد دوران دفاع مقدس با تصوير سردار شهيد دکتر مصطفي چمران در تاريخ 18/8/1360 به چاپ رسيد
اولين تهاجم موفق در جبهه جنوب
اولين تهاجم موفق در جبهه جنوب در روز بيست و ششم اسفندماه سال 1359 به نام عمليات امام مهدي (عج) در غرب سوسنگر با موفقيت انجام شد.اين عمليات به فرماندهي شهيد اسحاق عزيزي و ياري نيروهاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و نيروهاي مردمي بود که بيش از 96 کشته و صد مجروح و 68 اسير از دشمن بعثي بر جاي گذاشت و بسياري از ادوات آنها منهدم گرديد.
اولين تهاجم همه جانبه و آغاز علني جنگ تحميلي
ساعت چهارده و پانزده دقيقه روز سي و يکم شهريورماه سال 1359 جنگنده بمبافکنهاي رژيم بعثي عراق چند فرودگاه کشورمان را ناجوانمردانه بمباران کردند.بعدازظهر همين روز سه فروند ميگ 23، فرودگاه بينالمللي مهرآباد تهران را مورد حمله قرار دادند همزمان با تهران فرودگاههاي نظامي و بينالمللي تبريز شيراز، همدان، دزفول و اصفهان مورد حمله قرار گرفت. در نخستين روز مهرماه نيروي زميني عراق با استعداد 12 لشگر و 2500 تانک و نفربر قسمت اعظم نوار مرزي را در جبهههاي مياني تصرف کردند.
اولين تهاجم و درگيريهاي دريايي
با آغاز جنگ و همزمان با تهاجم گسترده ارتش عراق از طريق زمين و هوا تهاجم دريايي ارتش در اين روز هم درگيريهايي نيروهاي دريايي هم خسارت و تلفاتي به وجود آورد لشگر 92 زرهي اهواز گزارش داد:«دو فروند ناوچه موشکانداز عراقي و يک فروند ناوچه گارد ساحلي خودي در حوالي دماغه شط به گل نشسته است.همچنين در درگيريهاي مرزي اين روز در بوشهر ايران چهار ناوچه موشک انداز عراق را در آبهاي بوشهر غرق کرد به گزارش راديو بغداد نيروهاي عراق هشت قايق جنگي و يک جت فانتوم ايران را در جريان دريگري با نيروهاي ايران در اروند منهدم کردند.
اولين جشنواره تئاتر دفاع مقدس
اولين جشنواره تئاتر دفاع مقدس از تاريخ 287 ارديبهشت ماه سال 1373 به مدت 7 روز به همت واحد فرهنگي هنري بنياد حفظ آثار و ارزشهاي دفاع مقدس در تهران برگزار گرديد در اين جشنواره 211 نمايشنامه از 66 شهرستان کشور دريافت شد که پس از تصويب و بازبيني 10 کار نمايشي به مدت 5 روز اجرا شد.
اولين جشنواره مطبوعات
در اولين جشنواره مطبوعات که سال 1373 برگزار شد. هيأت داوران بخش مسابقه، شهيد سيد مرتضي آويني را به عنوان بهترين مقالهنويس و الگوي شايسته عرصه مطبوعات معرفي کرد. همچنين روزنامه کيهان را به دليل مطالب دفاع مقدس و نيز توجه به مسأله تهاجم فرهنگي برگزيد. طرح اوليه جشنواره در اواسط سال 1372 در معاونت امور مطبوعاتي و تبليغاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تدوين و با نظرات اصحاب قلم تکميل گرديد و مقدمات برپايي اوليه جشنواره مطبوعات در ارديبهشت ماه سال 1373 نيز مهيا شد.
اولين جلسه شوراي امنيت
در تاريخ 24/7/59 اولين جلسهي شوراي امنيت در مورد جنگ ايران و عراق تشکيل شد و نخست وزير ايران براي شرکت در جلسه شرکت کرد. شهيد محمدعلي رجايي يک ساعت و 45 دقيقه قبل از جلسه با کورت والدهايم دبيرکل سازمان ملل گفتوگو کرد و بعد براي سخنراني حاضر شد. و شوراي امنيت بدون توجه به منشور و ماده 29 و 99 که ميبايد به کشور متجاوز هشدار دهد فقط طي قطعنامهاي خواستار قطع جنگ شدند.
اولين جلوگيري از پيشروي دشمن
شهيد دکتر چمران در ابتداي جنگ تحميلي در منطقه «دب حردان» با استفاده از آب رودخانه کارون توسط پمپاژ و کانال، دشتهاي منطقه را غرقاب کرد و جلوي پيشروي مکانيزه و زرهي دشمن به سوي اهواز را سد کرد.
اولين جنگ در جبهه شمال
از نيمه دوم سال 1364 زمينههاي اصلي شدن در جبهه شمال بروز کرد و اولين نبردي که با اين هدف (پنهان) به اجرا درآمد، والفجر9 بود، اين عمليات با هدف گشودن جبههاي گسترده در منطقه سليمانيه و جلوگيري از تمرکز ارتش عراق در منطقه عملياتي والفجر8 به اجرا درآمد و طي آن منطقه وسيعي آزاد شد که در صورت تثبيت تاثير آن در سرنوشت جنگ متحمل بود اما دو هفته بعد به دليل پارهاي نابسامانيها منطقه آزاد شده سقوط کرد.
اولين حضور مقام معظم رهبري در جنگ
حدود يک هفته از جنگ ميگذشت که من به اهواز رفتم چون دشمن نزديک اهواز بود من سال 1359 را تا آخر و يکي دو ماه از سال 1360 را در جبهه بودم در منطقه اهواز و دزفول و مختصري نيز در غرب بودم.
اولين حضور نماينده امام در خوزستان
آيتالله سيد محمد علي موسوي جزايري عضو مجلس خبرگان و نماينده ولي فقيه در استان خوزستان از جمله علمايي است که از اولين روز دفاع مقدس در صحنه حضور داشته است.
اولين حفر کانال
اولين حفر کانال در عمليات فرمانده کل قوا صورت گرفت. اين عمليات در منطقه دارخوين در 21 خردادماه سال 1360 از سه محور آغاز شد. هدف آن، تصرف خاکريزهاي دشمن و سه کيلومتر پيشروي به سمت جنوب (به طرف پل مارد) بود.
اولين حمله ثبت شده شيميايي
در طول جنگ تحميلي عراق با استفاده مکرر از سلاحهاي شيميايي و ميکروبي عليه رزمندگان اسلام بر تخلفات خود از کنوانسيون ژنو افزود اولين حمله ثبت شده شيميايي عراق در تاريخ 23/10/1359 (13 ژانويه 1981) در منطقهاي بين هلاله و ني خزر در 50 کيلومتري غرب ايلام بود، در تاريخ 28 اکتبر 1983 ايران به دبير کل سازمان ملل نامهاي نوشت و خواستار اعزام هيأتي جهت اين تخلف شد.
اولين حمله چريکي
شهيد چمران، بعد از حمله ناجوانمردانه ارتش صدام به مرزهاي ايران و يورش به شهرها و روستاها و بويژه مردم بيدفاع نتوانست آرام بگيرد وي خدمت امام سيد و با اجازه ايشان به همراه آقاي خامنهاي نماينده ديگر امام در شوراي عالي دفاع و نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي به اهواز رفت. از آنجايي که چمران هميشه خود را در گرداب خطر ميافکند و هراسي از مرگ نداشت، از همان بدو ورود دست به کار شد و در همان شب اول، حمله چريکي را عليه تانکهاي دشمن که تا چند کيلومتري شهر اهواز پيشروي کرده بود آغاز کرد.
اولين حمله عراق به مناطق کردنشين
اولين حملات هوايي عراق به مناطق کردنشين و دهکدههاي ايران هشتم اسفندماه سال 1357 بود. اين حملات به وسيله هليکوپتر و هواپيماهاي عراقي در مناطق سردسير در بانه و آبادي شورطه صورت گرفت.
اولين حمله موشکي عليه شهرها
اولين حمله موشکي عراق عليه شهرهاي ايران شانزدهم مهرماه سال 1359 با شليک سه فروند موشک به شهر مقاوم دزفول آغاز شد که بر اثر اصابت اين موشکها به مناطق مسکوني شهر پنجاه تن به شهادت رسيدند و تعدادي نيز مجروح شدند.در طول 8 سال دفاع مقدس دوازده هزار شهيد و بيش از پنجاه هزار نفر مجروح ثبت شده است.
اولين حمله هوايي دشمن
اولين تهاجم و درگيريهاي هوايي در تاريخ 31/6/1359 همزمان با آغاز تهاجم گسترده هواپيماهاي رژيم بعثي عراق در شهرهاي مختلف آغاز شد.در اين تهاجمها چند فروند هواپيماي عراقي سرنگون شد.
اولين خبر تجاوز نيروهاي عراق
اولين اطلاعات از تمرکز نيروهاي عراق در منطقه مرزي استان کردستان در 31 شهريورماه 1359 رسيد که ارتش عراق نيروهايي را در حوالي شهر پنجوين مقابل شهر مريوان متمرکز کرده که از آن جمله يک گردان توپخانه سنگين است و لشکرهاي 28 پياده به همراه لشگر 16 زرهي قزوين، لشکر پياده تهران و لشگر 81 زرهي کرمانشاه مامور به کردستان شده بودند تا با حمله احتمالي مقابله کنند ارتش عراق نيز از ضعف نيروهاي رزمي آگاهي داشت و در حمله نيروهاي مناطق داخلي ايران شهر مريوان نيز هدف گلوله قرار گرفت و در روز ششم مهرماه خبر تقويت و پيشروي نيروهاي عراقي از پنجوين و حوالي آباديهاي «بايوه» و «باشماق» و مسلح کردن تعدادي از مرز نشينان مخالف حکومت اطلاع داده شد. اين اولين خبر تجاوز نيروهاي عراق در محور پنجوين مريوان بود.
اولين خبر منتشر شده پذيرش قطعنامه 598
در تاريخ 27 تيرماه سال 1367، ساعت چهارده بعدازظهر صدا وسيماي جمهوري اسلامي خبر پذيرش قطعنامه 598 را بدينگونه اعلام نمود : جمهوري اسلامي ايران قطعنامه 598 را پذيرفت».
اولين خبرنگار شهيد صدا و سيما
رسول مصطفائي اولين خبرنگار شهيد صداوسيما بود که در ماههاي اول دفاع مقدس (17/9/1359) به شهادت رسيد.
اولين خط پدافندي
اوايل آبان ماه با حدود 30 نفر از نيروها آمديم سلمانيه و محمديه و سپس به طرف دشمن در جنوب محمديه پيش روي كرديم. يك نهر آبي را ديديم كه يك سمت آن كارون و سمت چپ آن جاده ي اهواز – آبادان قرار داشت و جلوي ما به طرف مارد و عراقيها بود. در كنار همان نهر شروع كرديم به كندن، با اينكه هيچ كس سنگر ساختن را به ما نياموخته بود، اما اولين سنگر دفاعي با نام « خط شير » ساخته شد.
اين سنگرها به صورتي ساخته شده بودند كه ارتفاع آن كمتر از 5/1 متر بود و در هر يك از آنها يك نفر به سختي جا مي گرفت.
بعضي از بچه ها شبها مجبور بودند كه در حالت آماده باش همراه مگسهاي سمج در درون سنگرهايشان بمانند و گپ هاي با صفا داشته باشند. اول صبح كه مگس ها خسته مي شدند و هوا رو به خنكي مي رفت تازه بچه ها مي توانستند بخوابند.
در اين شرايط بود كه اولين خط پرافندي به نام « خط شير » ساخته شد.
اولين خط دفاعي
اولين خط دفاعي در جبهه دارخوين ايجاد شد زماني که نيروها به منطقه رسيدند هيچ سرپناهي نداشتند با سقوط پاسگاه ژاندارمري آنجا موضع گرفتند از آنجايي که فاصله خط تا دارخوين زياد بود آن پاسگاه به عنوان قرارگاه تعيين شد در روستاي «سليمانيه» و روستايي پايين تر به نام «محمديه» يک شيار عميق وجود داشت که در همان شيار سنگر کنده شد و اولين خط دفاعي به نام «خط شير» با حضور سيصد نفر حماسه استقامت را متبلور ساخت.
اولين خلبان شهيد
اولين خلبان شهيد در دوران دفاع مقدس شهيد فيروز شيخحسني فرزند حمزه بود وي در سال 1331 در شهرستان تنکابن از خطه سرسبز شمال ديده به جهان گشود.در اولين روز جنگ تحميلي مصادف با سي و يکم شهريورماه سال 1359 طي مأموريتي از پايگاه چهارم شکاري اصفهان عازم جبهه هاي نبرد شد و در همان روز پس از درگيري هوايي با دشمن به شهادت رسيد.
اولين خودروهاي پدافند شيميايي
استفاده مکرر رژيم متجاوز عراق از بمبهاي شيميايي در جبههها موجب شد تا طراحان و متخصصان در صدد مقابله با آن برآيند، از اين رو جهادسازندگي اصفهان طراحي وساخت خودروهاي پدافند شيميايي را به طور جدي در دستور کار خود قرار داد و موفق شد اولين سري از اين خودروهاي ساخته و به جبهه عرضه کند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید