پيشوايان دين آيات بسياري از قرآن را به موضوع مهدوديت تفسير کرده اند. چيزي نزديک به 140 آيه. از اين روايات برخي به اصحاب ايشان اشاره مي کند. برخي هم به شرح علائم ظهور مي پردازد. روايات ديگري هم هست که ازاقوام و پيامبران گذشته سخن مي گويد و ياران و شرايط قائم را به وضعيت آنها تشبيه مي کند. در اين مجال چند آيه را به عنوان مثال ذکر ميکنيم .
متقين و رمز رستگاري
امام صادق عليه السلام در تفسير آيه «ذلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ»1 ؛ اين است همان کتابي که ، در آن هيچ شکي نيست پرهيزگاران را راهنماست .
فرموده اند: متقين، شيعيان علي بن ابي طالب هستند و غيب، حجت غايب است. بر اساس اين روايت در ارتباطي عميق تر با مهدي موعود (عجل الله تعالي فرجه) مي توان از اين آيه چنين برداشت کرد که کساني راه رستگاري را در قرآن مي يابند که به امام غايب اعتقاد دارند.
امام، تاويل کننده آيات
در قرآن مي خوانيم؛ «بَقِيَّةُ اللّهِ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ وَمَا أَنَاْ عَلَيْكُم بِحَفِيظٍ»2 ؛ اگر ايمان آورده ايد ، آنچه خدا باقي مي گذارد برايتان بهتر است و من نگهبان شما نيستم.
امام باقر عليه السلام فرموده اند: هنگامي که مهدي ظهور کند … اولين سخني که بر زبانشان جاري مي شود همين آيه است. گويا خداوند مهدي (عجل الله تعالي فرجه) را ذخير ه کرده است براي روزگاري که انسان با کارنامه سياهش از اصلاح امور خود وامانده و از سوي ديگر راه هاي رستگاري خودش را با از بين بردن پيشوايان حقيقي به روي خود بسته است و شايد سرّ اين که خداوند گفته است: آنچه خدواند برايتان نگه داشته است بهتر است همين باشد که انسان تا از خود نا اميد نشده و به ضرورت وحي و امام معصوم پي نبرده است اقبالي به آن نشان نمي دهد. امام همين که از غيبت به درآمد براي تحقق جامعه آرماني مهدوي و محو کامل فتنه هاي عالم تا پاي جان مي ايستد. چنان که قرآن وظيفه ياران مهدي (عجل الله تعالي فرجه) را هنگام ظهور دولت مهدي چنين توضيح مي دهد: «وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّى لاَ تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ كُلُّهُ لِلّه»3 ؛ تا رفع کامل فتنه ها با کافران بجنگيد. امام باقر عليه السلام در توضيح اين آيه فرموده اند: «هنگام قيام قائم زمان تأويل اين آيه است.
مژده به مستعضعفان
«وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ »4 ؛ و خواستيم بر کساني که در زمين فرودست شده بودند منت نهيم و آنان را پيشوايان مردم گردانيم و ايشان را وارث [زمين] کنيم. امام باقر و امام صادق عليهم السلام اين آيه را مخصوص صاحب الامري دانسته اند که در آخرالزمان ظاهر مي شود. بلي با ظهور امام، جهان به مستضعفان سپرده مي شود. اما اين انتقال قدرت بدون هزينه و دردسر نخواهد بود. ياران مهدي (عجل الله تعالي فرجه) به سختي آزمايش مي شوند.
________________________________________
1- سوره بقره آيه 2
2- سوره هود آيه 81
3- سوره انفال آيه 39
4- سوره قصص آيه 5
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید