"تئوري آفرينش کتاب مقدس هم ميبايست در درس زيست شناسي به دانشآموزان تدريس شود." اين گفت? وزير فرهنگ ايالت هسن (Hessen)، واکنشهاي مثبت و منفي بسيار زيادي را در جامع? آلمان به همراه داشته است.
"تدريس تئوري آفرينش مبتني بر آموزههاي کتاب مقدس در کنار تئوري تکامل داروين در زنگ زيست شناسي." اين خواست? کارين ولف (Karin Wolff)، وزير فرهنگ ايالت هسن است که در گفتگويي با روزنام? فرانکفورتر آلگماينه سايتونگ (FAZ)، به چاپ رسيد. پس از درج و انتشار اين گفته، بحثهاي بسياري در بين دانشمندان و روحانيان مذهبي در آلمان به راه افتاد که دنبال? اين بحثها حتي به شوراي اروپا هم کشيده شد. آيا آلمان در آستان? خطر گسترش مخالفان تئوري تکامل داروين قرار دارد؟
ديدگاه مخالفان داروين
"طرفداران تئوري آفرينش بر اساس آموزههاي مذهبي" (Kreationisten)، نامي است که به مخالفان سرسخت و افراطي نظري? تکامل داروين دادهاند. اين دسته از افراد از انديشهاي پيروي ميکنند که بر اساس آن، بر خلاف نظري? داروين، انسان نه به شکل حيوان، بلکه از همان ابتدا به شکل امروزي آفريده شده است.
کارين ولف چه گفت؟
کارين ولف سياستمدار حزب دموکرات مسيحي آلمان، از سال ???? عضو کليساي پروتستان هسن و ناساو (Hessen und Nassau)، است. وي نخستين بار در سال گذشته در گفتگويي با خبرگزاري آلمان گفته بود که به نظر وي نبايد دانش آموزان را با شرح دوگان? داستان آفرينش سردرگم کرد. اشار? وي در آن زمان به تدريس نظري? آفرينش کتاب مقدس در کلاس ديني و تئوري تکامل داروين در کلاس زيست شناسي بود.
در همان زمان نيز وي از سوي اولريش کوچرا (Ulrich Kutschera)، پروفسور زيست شناس در دانشگاه کاسل، متهم به استفاده از زبان مخالفان داروين شد. اما ولف توضيح داد که وي هيچ تناقضي را بين نظري? تکامل داروين با آنچه که در کتاب مقدس آمده است، نميبيند.
در مصاحب? اخيرش با فرانکفورترآلگماينه سايتونگ، ولف از "زيست شناسي مدرن" سخن گفته که در آن تئوري آفرينش کتاب مقدس هم به دانش آموزان تدريس ميشود. وي همچنين افزوده است که دانشآموزان بايد اين امکان را داشته باشند تا بتوانند بين توضيحات علوم طبيعي و علوم ديني به مقايسه بپردازند: «علوم طبيعي چگونگي پيدايش جهان را شرح ميدهند و علوم ديني چرايي آن را.»
نگاهي فراتر از نگاه ولف
چرا سخنان وزير فرهنگ ايالت هسن تا اين اندازه هياهو برانگيز شد؟
«من فکر ميکنم که بهترين جا براي صحبت از اين قضيه همان کلاس ديني است. آموز? آفرينش مسحيت پايه و اساس علمي ندارد.» اين گفته، واکنش هارتموت ميشل (Hartmut Michel)، برند? جايز? نوبل، به سخنان اخير ولف بود.
اما ميشل تنها مخالف سرسخت اين موضوع نبود. در بين مخالفان، هم سِمت و هم حزبي ولف، يورگن شراير (Jürgen Schreier)، وزير فرهنگ ايالت زارلند نيز ديده ميشد: «مهم اينست که رشت? ديني، مسائل ديني را منتقل کند، قبل از آنکه به سؤالات اعتقادي آدمها در کلاس زيست شناسي پاسخ داده شود.»
مسئل? مهمي که واکنش مخالفان را برانگيخته، ترس از به خطر افتادن آزاديهاي مذهبي و همچنين دخالت کليسا در سياست است.
خطر گسترش طرز فکر " طرفداران تئوري آفرينش بر اساس آموزههاي مذهبي" نيز يکي ديگر از نگرانيهاي صاحب نظران در اين مورد بوده است. دامن? اين واکنشها به بيرون از مرزهاي آلمان نيز کشيده شد. کميسيون فرهنگ شوراي اروپا ?? عضو خود را از اين امر بر حذر داشت که آموز? انجيل را همتراز نظري? تکامل داروين قرار دهند.
به تازگي در همايشي در دانشگاه Trier، اعلام شد، طرز فکر" طرفداران تئوري آفرينش بر اساس آموزههاي مذهبي" بيش از پيش در مدارس رواج يافته است. اخيراً در بسياري از مدارس آلمان، فرانسه، اسپانيا، بلژيک و هلند جزوهاي ??? صفحهاي و رايگان به طور ناگهاني پخش شده است که در آن چنين آمده است: « آفرينش يک حقيقت است. تئوري تکامل دروغي بيش نيست.» در اين جزوه به تبليغ عقايد " طرفداران تئوري آفرينش ..." پرداخته شده است.
کارين تو تنها نيستي!
در حاليکه ولف به دليل گفتههايش از هر سو مورد انتقاد شديد قرار گرفت، کساني همچون نوربرت گايس (Norbert Geis)، به طرفداري از وي پرداختند. گايس که نمايند? حزب محافظهکار سوسيال مسيحي در پارلمان آلمان است، در گفتگويي با Cicero online - مجل? هنر سياسي - اينگونه اظهار داشت: "اگر يادآور شويم که کتاب مقدس آفرينش جهان را در دست قدرت بالايي ميبيند، در آن صورت ميتوان جوانان را با اين موضوع آشنا کرد که علوم طبيعي ضامن بيان حقايق نيستند."
به جز گايس، رولاند کُخ و کريستيان واگنر نيز که هر دو هم حزبي ولف به شمار ميآيند، اعلام کردند که ميتوان داستان خلقت در کتاب مقدس و تئوري تکامل داروين را با هم در کلاس زيست شناسي تدريس کرد.
هم? بحثها بر سر داروين است!
چارلز رابرت داروين، مشهورترين طبيعي دان انگليسي است که با نظري? خويش به نام "تئوري تکامل" انقلاب فکري عظيمي را در زمان خويش به وجود آورد. بر خلاف آموزههاي ديني که معتقد بودند انسان از همان ابتدا به صورت امروزي خويش آفريده شده است، داروين اظهار داشت که کل حيات از يک نياي مشترک سرچشمه گرفته است. بر طبق اعتقاد داروين، انسان همانند ديگر موجودات زنده، تکامل يافته است.
نظري? داروين دربار? رده بندي و رويکردش به جغرافياي زيستي به همراه کتابهايش دربار? گياهشناسي تجربي باعث شدند تا از وي به عنوان پديد آورند? مکتب داروينيسم نام ببرند. انتشار مهمترين کتاب او به نام "اصل انواع" در سال ???? انقلاب دارويني را به همراه داشت که نقط? عطفي در جهان بينيهاي پس از سال ???? به شمار ميآيد و هست? اصلي زيست شناسي نوين را تشکيل ميدهد.
به نقل از: سايت خبري دويچه وله 13/7/2007
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید