اضطرابي عجيب درونش را فرا گرفته بود؛ اما گامهايش را محکم واستوار برمي داشت ،کودکي را که در آغوش داشت به نزد قومش آورد. گفتند: اي مريم ،کاربسيار عجيب و بدي انجام دادي! اي خواهر هارون! نه پدرت مرد بدي بود ونه مادرت زن بدکاره اي! " مريم" که روزه سکوت داشت به کودکش اشاره کرد؛ يعني از او بپرسيد.
گفتند: چگونه با کودکي که درگهواره است سخن بگوييم؟ ! ناگهان کودک زبان به سخن گشود وگفت: " من بنده خدايم، او کتاب( آسماني) به من عطا کرده ومرا پيامبر قرار داده است ومرا هرجا که باشم موجودي پربرکت خواسته و تا زماني که زنده ام، مرا به نماز وزکات امر فرموده است. سلام خدا برمن، درآن روز که متولد شدم ودر آن روز که مي ميرم و آن روز که زنده برانگيخته خواهم شد". ابن بصير که يکي از ياران امام صادق (ع) است مي گويد: از ايشان پرسيدم: چرا خداوند يکتا عيسي را بدون پدر و ساير مردم را از پدران و مادرانشان آفريد؟ امام در پاسخ فرمودند:
" براي آنکه مردم به تمام و کمال از قدرتش آگاه شوند و بدانند که او قادر است مخلوقي از زن و بدون واسطه مرد، خلق کند؛ همان گونه که قادر است مخلوقي را بدون مرد و زن خلق کند. خداوند عزوجل چنين کرد تا مردم بدانند که او بر هرچيزي تواناست".
اختلاف در تاريخ تولد عيسي(ع)
حضرت عيسي بن مريم(ع) پيامبر بزرگ الهي واولوالعزم، در روز دسامبر سال قبل از هجرت پيامبر بزرگ اسلام (ص)، در بيت اللحم واقع در سرزمين فلسطين به دنيا آمد. با اين حال تاريخ تولد حضرت عيسي(ع) دقيق نيست و در قرن ششم قبل از هجرت، روز ?? دسامبربه عنوان عيد ميلاد مسيح(ع) برگزيده شد، در صورتي که تاريخ نويسان معتقدند تولد ايشان ? يا ? سال قبل از آن بوده است. حضرت عيسي(ع) به فرمان خداوند به گونه اي اعجاز آميز از مادري باکره و مقدس متولد شد و سپس درگهواره شروع به سخن گفتن کرد و پيامبري خود را بشارت داد. زمان جواني حضرت عيسي (ع) دوره بحراني تاريخ يهود است. يهوديان تحت سيطره روميان، چشم انتظار موعودي نجات بخش بودند. با اين حال با ظهور مسيح (ع) ، علي رغم ديدن نشانه ها و معجزات برحق آن حضرت باز هم با ايشان به مخالفت برخاستند. آن حضرت در دوران حيات خود به موعظه و شفاي بيماران مي پرداخت ودر تعليمات خويش بيشتر از تمثيل بهره مي گرفت. معجزات فراوان، تبيين مسائل اخلاقي به همراه مثال ها،
شفاي بيماران علاج ناپذير و بالاخره پافشاري بر اطاعت از شريعت و پرستش خداي يکتا باعث شد تا تعداد زيادي گرد وي جمع شوند.
در حديث صحيح از حضرت امام رضا(ع) نقل شده است :" ولادت حضرت عيسي(ع) در شب ?? ماه ذيقعده رخ داد" . در حديث معتبري از امام رضا(ع) نقل شده است:" روزي که عيسي به دنيا آمد، روز سه شنبه بوده ، چهار ساعت و نيم از روز گذشته بود و نهري هم که حضرت عيسي(ع) در کنار آن متولد شد، نهر فرات بود".
مسيح (ع) در قرآن
از القاب بسيارمشهور حضرت عيسي، واژه " مسيح" است که به تبع آن پيروانش را " مسيحي" مي خوانند. طبق اقوال مختلف، حضرت عيسي(ع)، مسيح خوانده شد. چون بر سر يتيمان دست مي کشيد برخي نيز گفته اند اين لقب از آن رو بود که او چشم نابينايان را مسح مي کرد وبينا مي شدند. آن بزرگوار هيچ مبتلا و بيماري را مسح نمي کرد مگر اينکه شفا مي يافت. بعضي نيز گفته اند او با گردش بر روي زمين و مسافرت هاي پي درپي زمين را مسح مي کرده است.
کلمه " مسيح" که به معناي نجات دهنده است، به زبان يوناني به " کريستوس" ترجمه شده. پيروان عيسي را مسيحي و به زبان هاي اروپايي " کريستين" گويند. عيسي (ع) که از پيامبران اولوالعزم و صاحب کتاب انجيل است، در " بيت اللحم" در جنوب اورشليم از مادري پاک به نام مريم زاده شد. قرآن کريم در آيه ?? سوره مريم، حضرت عيسي را در بياني رسا و زيبا به همگان معرفي مي کند:" اين است عيسي پسر مريم؛ گفتار حقي که در آن ترديد مي کنند".در سوره مبارکه مريم درباره تولد حضرت عيسي (ع) به تفصيل سخن رفته است. همچنين در سوره هاي نساء ، توبه، مائده، آل عمران و تحريم از آن حضرت نام برده شده است. در قرآن مجيد نام حضرت مسيح ?? مرتبه با اسم" عيسي" يازده بار با نام " مسيح" و دومرتبه با وصف " ابن مريم" آمده است. ذکر نام انبياي الهي در قرآن نشان از عظمت مقام وتاکيد بر الگو گرفتن از سيره زندگي آنان دارد.
عيسي(ع) کلمه خدا
حضرت مسيح(ع) درقرآن " کلمه خدا" معرفي شده واين وصف در ميان همه پيامبران تنها به او اختصاص يافته است. قرآن در سه آيه، اين وصف را براي حضرت مسيح(ع) به کار برده است. اين وصف اشاره به مخلوق بودن عيسي(ع) مي کند. همان گونه که کلمات مخلوق ماست، موجودات عالم آفرينش نيز مخلوق خداست. همان گونه که کلمات اسرار درون ما را بيان مي کنند و نشانه اي از صفات و روحيات ماست، مخلوقات اين عالم نيز روشنگر صفات جمال و جلال خدايند. منتها اين کلمات با هم متفاوتند، بعضي برجسته و بعضي ساده وکوچکند. عيسي(ع) نيز از نظر آفرينش برجستگي خاصي داشت و آن اين بود که بدون واسطه پدر آفريده شده بود.
حواريون چه کساني هستند؟
در قرآن مجيد پنج بار از حواريون حضرت مسيح (ع) ياد شده که دو مرتبه آن در سوره صف است. اين تعبير اشاژ به دوازده نفر از ياران خاص حضرت مسيح (ع) است که نام آنها در انجيل هاي کنوني ( انجيل متي ولوقا باب ?) ذکر شده ، اين واژه از ماده " حور" به معني شستن و سفيد کردن است و چون آنها قلبي پاک وروحي باصفا داشتند و در شستشوي روح و جان خود وديگران تلاش وکوشش مي کردند، اين واژه برآنها اطلاق شده است. در بعضي از روايات آمده که حضرت عيسي (ع) هر يک از آنها را به عنوان نماينده خود به يکي از مناطق مختلف جهان فرستاد. آنها افرادي مخلص، ايثارگر، مجاهد و مبارز بودند وشديدا به حضرت عيسي(ع) عشق مي ورزيدند. در بعضي از تفسيرها آمده که حواريون، صياد بودند و چون جامه هاي سفيد مي پوشيدند، آنها را به اين نام مي خواندند. به ياران حضرت عيسي(ع) " نصارا" گفته مي شد. از امام رضا (ع) پرسيدند: چرا به پيروان حضرت عيسي(ع) نصارا مي گويند؟ فرمود: " زيرا اصل ايشان از شهري است از سرزمين شام که آن را ناصره مي گويند و حضرت مريم و حضرت عيسي(ع) پس از بازگشت از مصر، در آنجا فرود آمدند".
هفت ويژگي حضرت عيسي(ع)
آيات ?? تا ?? سوره مريم،روشن ترين تصوير را از تولد حضرت عيسي(ع) ترسيم و آنچه را به صورت خرافه مطرح است، نفي مي کند. در اين آيات، هفت ويژگي از ويژگي هاي برجسته، دو برنامه و يک دعا آمده است. هفت ويژگي
ياد شده عبارت است از:
بنده خدا بودن که اين نشان دهنده آن است که بندگي ، بزرگترين مقام آدمي است
صاحب کتاب آسماني
مقام نبوت، زيرا نبوت هميشه با داشتن کتاب آسماني همراه نيست
مبارک بودن که همان سودمند بودن به حال جامعه است
نيکوکاري به مادر
جبار و شقي نبودن
رستگار،فروتن و حق شناس بودن".
بيان معجزات حضرت عيسي(ع)
حضرت عيسي(ع) از جانب پروردگار به نبوت برگزيده شد و مانند ديگر پيامبران ادامه دهنده رسالت عظيم هدايت و راهبري بشر بود. خداوند متعال در آيه ??? سوره مائده معجزات حضرت عيسي(ع) را به عنوان يک پيامبر چنين برمي شمارد: " ياد کن نعمتي را که به تو ومادرت بخشيدم. زماني که تو را با روح القدس تقويت کرد که در گهواره و به هنگام بزرگي با مردم سخن مي گفتي و هنگامي که کتاب و حکمت و تورات و انجيل را به تو آموختم و هنگامي که به فرمان من از گِل، چيزي به صورت پرنده مي ساختي و در آن مي دميدي و به فرمان من پرنده اي مي شد وکور مادرزاد و مبتلا به بيماري پيسي را به فرمان من شفا مي دادي ومردگان را ( نيز) به فرمان من زنده مي کردي و هنگامي که بني اسرائيل را از آسيب رساندن به تو بازداشتم در آن موقع که دلايل روشن براي آنها آوردي. ولي جمعي از کافران گفتند: اينها جز سحر آشکار نيست". اين آيه علاوه بر بيان بعضي از معجزات حضرت عيسي(ع) به عنوان پيامبر، به مسئله تربيت الهي هر پيامبر صاحب رسالت از ابتداي تولد اشاره مي کند.
عروج حضرت عيسي(ع)
درباره عروج حضرت عيسي(ع) سخنان بسيار گفته اند. بسياري از مورخان معتقدند: يهوداي اسخر يوطي، يکي از حواريون ، فريب دنيا را خورد و محل اختفاي حضرت عيسي(ع) را به يهوديان نشان داد. اما مسلما يهوديان نتوانستند حضرت را دستگير کنند و زماني که وارد آن مکان شدند، خداوند او را به آسمان بالا برد و شخص ديگري که شبيه او بود به دار آويخته شد واو هرچه فرياد زد که من عيسي نيستم، نپذيرفتند. بعضي گفته اند او همان اسخريوطي بوده و بعضي گفته اند او همان ماموري بود که وارد آن مکان شد وهرچه گشت عيسي را نيافت و وقتي بيرون آمد شبيه او شد و ديگران که بيرون بودند او را دستگير کرده به دار آويختند .اما در روايتي از امام باقر(ع) آمده است: " حضرت عيسي به حواريون گفت: خداي تعالي به من وحي کرده است که مرا در اين ساعت نزد خود خواهد برد. کدام يک از شما حاضريد جان خود را فدا کنيد ودر بهشت با من باشيد؟ جواني از بين آنان برخاست واعلام آمادگي کرد.پس خدا او را شبيه عيسي کرد و يهوديان او را دستگير کردند و به دار آويختند.
رجعت حضرت عيسي(ع)
امام حسن مجتبي (ع) فرمود: " هيچ کس از ما نيست ، مگر اينکه بر گردنش بيعت طاغوت زمان را دارد، به جز قائم که عيسي بن مريم پشت سر او نماز مي گزارد". آنچه از کلام امام حسن مجتبي(ع) برمي آيد ، اين است که مسيح (ع) به زمين هبوط مي کند در حالي که مسلمان است و حکومت اسلامي همه جا حکمفرماست. اين حالت به هنگام ظهور مهدي (عج) است و مسيح با آن حضرت نماز مي گزارد. او چهل سال عمر مي کند ودر اين دولت عادل و مبارک، حاکمي دادگستر است و با کافران مي جنگد. نيز در حديثي از پيامبر اکرم(ص) آمده است : " سوگند به آنکه جانم به دست اوست ، ديري نيست که فرزند مريم در ميان شما نزول کند".
انجيل
"انجيل" کلمه اي يوناني به معناي بشارت و جمع آن به زبان عربي " اناجيل" است. زندگينامه عيسي مسيح و بيانات اخلاقي ايشان دراناجيل آمده است که مجموعه آنها را " عهد جديد" مي گويند. از اين انجيل ها، چهار انجيل " متي"،" مرقس"، " لوقا" و" يوحنا" در پيش همه مسيحيان جهان معتبر است وانجيل هاي ديگري را که شمار آنها از ??? انجيل فراتر مي رود، کليسا خارج از کتب آسماني دانسته است.
انجيل " برنابا"
يکي از اناجيل غير رسمي کليسا، انجيل مربوط به قديس " يوسف برنابا" است. وي از مسئولان و حواريون بزرگ مسيح بود وانجيل وي حلقه گمشده مسيحيت واسلام است. اخبار قرآن مجيد درباره حضرت مسيح و داستان هاي آن موافقت زيادي با اين انجيل دارد. در انجيل برنابا چنين آمده است: " آدم همين که آفريده شد، جمله " لااله الا الله ، محمد رسول الله " را ديد که در فضا نوشته شده و روشنايي آن از آفتاب بيشتر است. از خدا خواست آنها را برانگشتان او نقش کند و پروردگار نيز " توحيد" را بر شست راست او و " نبوت" را بر شست چپ او نگاشت".
اسدالله افشار
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید