به منظور برخوردار بودن از فرزند صالح، رعايت نکات زير توصيه مي گردد:
1. اولين قدم و شرط، صالح بودن والدين است. چرا که فرزند، خواسته يا ناخواسته از والدين خود تأثير مي پذيرد.
2. رعايت آداب اسلامي هنگام آميزش.
3. رعايت احکام شرعي خوراک و غذاي مصرفي در خانواده پيش از آميزش؛ همانند رعايت حلال و حرام بودن غذاي مصرفي، رعايت حقوق مالي ديگران در غذا و استفاده از مواد مجاز و مشروع.
4. رعايت آداب اخلاقي و معاشرت با فرزند .
5. عدم ابتلاي والدين به بيماري هاي ارثي و ژنتيکي که بايد هنگام انتخاب همسر مد نظر باشد و نيز توجه به نژاد و نسل والدين به خصوص مادر.
6. رعايت اصول ديني، رواني و بهداشتي در دوران بارداري و شيرخوارگي و طفوليت.
7. رعايت آداب شيردادن و غذاخوردن توسط والديم و فرزندان در مقاطع مختلف سني.
8. پرورش روحيه دين باوري و رعايت قوانين تعليم و تعلم و تربيت اخلاقي و ديني در مقاطع مختلف سني ( که در هر مقطعي قوانين و شکل تعليم و تربيت متفاوت است).
9. جلوگيري از بروز آسيب ها و آفت ها و اختلال هاي خانوادگي حتي مشاجرات ابتدايي و ساده.
10. رعايت شرايط انتخاب همسر ايده آل.
تربيت فرزند صالح روند بسيار پيچيده اي است که مي توان به سادگي آن را در چند جمله خلاصه کرد؛ ولي راه کارهاي کلي آن را مي توان چنين بيان کرد:
الف) شناخت مسؤوليت سنگين فرزندداري و نقش آن در سرنوشت دنيايي و آخرتي پدر و مادر. در اين مسير، بايد اهميت موضوع را به درستي شناخت و سرمايه گذاري لازم را براي آن انجام داد.
ب) مراقبت از رفتارهاي فرزند پيش از هر چيز تحت تأثير رفتارهاي پدر و مادر است و همواره از آنان الگو مي گيرد؛ بنابراين هر قدر رفتار والدين، منضبط تر باشد و به اصول اخلاقي و ديني پايبند باشند، فرزند از آن الگوي مناسب تري خواهد گرفت.
ج) مراقبت بر مراوده ها و رفت و آمدها و سلامت اخلاقي افرادي که با انسان مرتبط هستند، در روحيات و عادات کودک نقش به سزايي دارد.
ه) مراقبت بر محيط تربيتي و درسي.
و) مراقبت بر ابزارها و وسايلي که ممکن است در خانه باشد و از آن ها استفاده ناصحيح صورت گيرد؛ مانند ويدئو و کامپيوتر و وسايل ديگر.
ز) آشنا کردن کودک با آموزه هاي ديني و روش هاي صحيح اخلاقي، به وسيله تشويق و تنبيه و بردن آنان به مجالس مناسب وعظ و محافل قرآني.
چه عواملي را در خشمگين شدن همسران موثر است؟مثال بزنيد و چهطور ميتوانيم خشم خودمان و همسرمان را کنترل کنيم؟
شناخت ناکافي نسبت به خلق و خو و ويژگيهاي همسر که متاسفانه عدم آگاهي از تفاوتهاي جنسيتي نيز باعث دامن زدن به اين موضوع ميشود و همچنين عدم مهارت در فن گفتگو و ايجاد ارتباطي موفق و نيز عدم آگاهي از روشهاي صحيح برخورد با مسايل متفرقه و روزمرهاي که شايد بسيار تکرار شود زمينهساز ناراحتي و رفتارهاي پرخاشگرانه ميشود.
به طور مثال سکوت همسر، دير آمدن شوهر به منزل، کمک نکردن مرد در امور خانه، عدم تعادل در برقراري ارتباط همسران با خانواده و يا حتي مسايل تربيتي فرزندان از اين جملهاند.
به خاطر داشته باشيد شناخت افرادي که با آنها در ارتباط هستيد همواره به نفع شماست. وقتي همسر خود را درست بشناسيد اين شناخت به ميزان زيادي در روابط زناشوييتان تاثير ميگذارد و بنابراين به عنوان نخستين و مهمترين پيشنهاد توصيه ميشود، سعي کنيد با شناخت و آگاهي بيشتر و دقيقتر از روحيات، احساسها، ويژگيها، مهارتها، نقاط مثبت و منفي همسر خود بزرگترين گام را به سوي روابطي بهتر و صميمانهتر برداريد.
چه قدر بايد به کودکانمان محبت کنيم تا آنها از لحاظ رواني به اندازه کافي امنيت خاطر داشته باشند؟
يکي از نيازهاي اساسي رواني افراد، برخورداري از محبت ديگران است. کودک از نخستين لحظه تولد ميخواهد خود را به مادر بچسباند و هدف از جنب و جوشهايش همين است. مادر است که اولين تماس ميان کودک و ديگران را برقرار ميکند و در او ميل به ارتباط با اشخاص ديگر را به وجود ميآورد. او وقتي در نقش مادري خود مهارت خواهد يافت که به کودک علاقهمند باشد و او را از مهر و محبت و سلامتي برخوردار کند. دقت کنيد کودک شما اگر از محبت پدر و مادر به طور متعادل بهره ببرد رواني شاد و با نشاط خواهد داشت و در باطن خود احساس محروميت نميکند و گرفتار ناکامي و مشکلات رواني نميگردد.
دوست دارم فرزند خردسالم تا قبل از پايان خردسالى، حافظ قرآن شود: چه راهكارى را پيشنهاد مىكنيد؟
ج: سنين خردسالى (زير 7 سال) سنين آموزشهاى سخت و فشرده نيست. شما مىتوانيد اين كار را با ورود فرزندتان به دوره آموزشپذيرى (7 سال دوم زندگى) آغاز كنيد.
امام صادق عليهالسلام فرمود:
الغلام يلعب سبع سنين و يتعلم الكتاب سبع سنين. **زيرنويس=كلينى، كافى، ج 6، ص 47.
كودك 7 سال بازى مىكند و 7 سال قرآن مىآموزد.
حتى توصيه مىشود در سن آموزشپذيرى نيز مراقب فشارهاى آموزش و حفظ قرآن باشيد. مايل نيستيم فرزند شما خداى نخواسته از قرآن زده شود.
اگر اصرار داريد حفظ قرآن فرزندتان را پيش از دورهى آموزشگاهى (زير 7 سال) آغاز كنيد، حتما پس از 4 سالگى باشد تا هم، سطح شناختى مناسب در او ايجاد شود و هم انگيزه پيدا كند. اين زمان، به تعبير دكتر ژان پياژه (1980 - 1896)، مرحله پيش عملياتى است و فرزند شما را براى مراحل بعد (عمليات عينى و صورى) آماده مىكند. تأكيد مىكنم كه براى حفظ قرآن در دوران خردسالى، هيچ گونه فشارى نباشد. نشاط فرزند، فضاى مناسب براى حفظ، علاقهمندى فرزند و حفظ در دراز مدت، مانع از آثار سوء احتمالى مىشود.
امام على عليهالسلام مىفرمايد:
قليل مدوم عليه خير من كثير مملول منه. **زيرنويس=نهجالبلاغه، كلمه قصار 444.
كم با دوام، بهتر از زياد خسته كننده است.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید