فعالیت و تمرینات جسمانی سبب آن میگردد که سطوح برخی از هورمونها در مقایسه با مقادیر استراحت افزایش یا کاهش پیدا کنند. کاتکولامینهای مترشحه از مرکز غدد فوق کلیوی از نظر فیزیولوژی رابطه نزدیکی با اعمال دستگاه عصب سمپاتیک دارند. سطوح افزایش یافته کاتکولامینها ظاهراً کمککنندههای مهمی در عملکردهای ورزشی میباشند. اپینفرین و نوراپینفرین با توجه به نقش کمکی آنها در اعمال ورزشی، تأثیرات مثبت مختلفی روی دستگاههای قلب و عروق و سوخت و ساز در بدن دارند.
ورزش یکی از جدیدترین رویکردها برای پیشگیری از افسردگی و کاهش علائم آن میباشد و میتواند تدبیر درمانی معتبر و مؤثری باشد. بررسیهای انجام شده در 15 سال گذشته نشان داده که ورزش برای بسیاری از بیمارانی که گرفتار افسردگی خفیف تا متوسطاند، تأثیر مفید و ضد افسردگی دارد اما اثر ورزش بر افسردگیهای شدید ثابت نشده است. کسی مطمئن نیست که ورزش چگونه به بهتر شدن روحیه افراد کمک میکند، به اعتقاد برخی از متختصصان، تکان دادن عضلات بزرگ و حجیم به گونهای آهنگین با افسردگی ناسازگار است. جمع دیگری معتقدند که ورزش تغیيرات قابل ملاحظهای در موقعیت شیمیایی مغز ایجاد میکند و احتمالاً بر روی پیامبرهای عصبی و اندورفین (که اخیراً معلوم شده مادهای شبیه مورفین دارد) اثر میگذارد: برای اینکه ورزش بر افسردگی تأثیر مفیدی بر جای بگذارد، باید به طور منظم، هر هفته 3 و ترجیحاً 5 بار یا بیشتر، در هر جلسه دست کم نیم ساعت انجام شود. برای اجرای چنین برنامه فعال ورزشی باید برنامه تمرینی راحتی در نظر گرفت. افراد مسنتر و کسانی که با بیماری یا مشکلات جسمانی روبرو هستند باید قبل از شروع ورزش با پزشک خود مشورت کنند. ترکیبی از دویدن و راه رفتن رایجترین ورزش است که برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار میگیرد، اما هر تمرین منظم ايروبيك (هوازی) نیز میتواند تأثیر مشابهی بر جای گذارد. ترکیب راه رفتن– دویدن عملیترین اقدام تمرینی برای اغلب بیماران است زیرا ارزان تمام میشود و به تجهیزات خاصی جز یک جفت کفش و لباس راحت نیاز ندارد، همچنين ميتوان در هر شرایط آب و هوایی این تمرین را به تنهایی یا به اتفاق دیگران انجام داد. شنا کردن، دوچرخهسواری، قایقرانی و حرکات موزون هوازی نیز هر یک برای خود طرفدارانی دارند، اما این تمرینها معمولاً نیاز به تجهیزات و یا هم بازی دارند.
مطالعه و تحقیق در زمینه رابطه فعالیت جسمانی و افسردگی به قرن نوزدهم برمیگردد. در دهههای اخیر مطالعات فراوانی به منافع تمرینات بدنی در زمینه تقویت روحیه و خلق و خو در افراد سالم و افسرده اشاره کردهاند.
مطالعاتی چند گویای آن است که عدم فعالیت بدنی خطر بیماریهای جسمی و افسردگی بالینی را افزایش میدهد. چنانچه افراد زندگی فعالی داشته باشند، وظایف خود را بهتر انجام داده و شاداب و سرحالتر به نظر میرسند و نگرانیها و افسردگیهایشان تقلیل مییابد. فعالیتهای بدنی روزانه باید به عنوان سنگ بنای روش زندگی سالم پذیرفته شده و جزیی از زندگی روزمره مردم درآید.
طبق نتیجه تحقیق "جویز و تیکل" در سال 1998 تحت عنوان تمرین و افسردگی و اضطراب و روابط آنها بر روی 188 دانشجو این گونه برآورد شده که سطوح بالای تمرین موجب افزایش احترام به نفس و کاهش علائم افسردگی در خانمها میشود و طبق نتایج بدست آمده از تحقیق فاتحی در سال 1379 که بر روی دو گروه از دانشجویان انجام شد، چنین برآورد میشود که اختلاف معنیداری از نظر میزان افسردگی بین دو گروه دانشجویانی که ورزش میکردند با دانشجویان غیر ورزشکار مشاهده گردید. طبق این تحقیقات، محققین نتیجه گرفتند که تمرین مناسب جسمانی میتواند نقش پیشگیرنده و یا بازدارنده در افسردگی داشته باشد. بنابراین فراهم کردن امکانات برای ورزش و ایجاد انگیزه و علاقه و تشویق مردم به انجام حرکات ورزشی میتواند باعث ارتقاء اعتماد به نفس افراد و افزایش آمادگی مقابله با مشکلات زندگی شود.
امروزه میلیونها نفر به مزایای حرکت پی بردهاند، ما داریم به این موضوع پی میبریم که افراد فعال، زندگی پربارتری دارند، آنها با بنیهترند و مقاومتشان در برابر بیماریها بیشتر است و اندام متناسبی نیز دارند. افراد فعال همچنین اعتماد به نفس بیشتری دارند، کمتر افسرده میشوند و اغلب حتی در سنین بالا با توان و نیرو روی طرحهای تازه کار میکنند. به یاد داشته باشید هر یک از ما از نظر جسمی و ذهنی موجود منحصر بفردی هستیم و ساعتهای مشخص استراحت و شادابی خودمان را داریم، همه ما از نظر قدرت، استقامت، انعطافپذیری و خلق و خو با یکدیگر متفاوتیم اگر شما بدن خود و نیازهایش را بشناسید، قادر خواهید بود استعداد فردی خودتان را پرورش دهید و به تدریج زیربنای مناسبی بسازید که یک عمر پایدار بمانید.
1. جان اچ گریست و جیمز دبلیو جفرسون- افسردگی و درمان آن – ترجمه مهدی قراچه داغی- نشر گفتار 1378
2. . اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل – ورزش برای تندرستی – معاونت امور دانشجویی فرهنگی حقوقی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی- زمستان 74 و بهار75
12. Soiner TH.Tikel JJ . Exercise and depressive and anxious symptom. Journal of occupational rehabilitatation. Sep 1998. USA.
3. فاتحی آذر- افسردگی و ورزش- آبان 1379
4. باب اندرسون- بدنسازی و تمرینهای کششی – ترجمه تهمینه میر هاشمیان
5. معانی ایرج- بیماری نامرئی، افسردگیهای روانی- انتشارات چاپخش 1368 تهران
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید