تاريخچه پيدايش مسيحيت در ايران به پيوند ارامنه و ايرانيان به گذشته هاي باستاني بر مي گردد، درست از آغاز تاريخ ايران، زيرا که ارامنه از خانواده بزرگ هند و اروپايي هستند.
تاريخچه پيدايش مسيحيت در ايران به پيوند ارامنه و ايرانيان به گذشته هاي باستاني بر مي گردد، درست از آغاز تاريخ ايران، زيرا که ارامنه از خانواده بزرگ هند و اروپايي هستند. با ظهور مسيحيت، ارامنه دين پرستش خدايان طبيعت و الهه ها را کنار گذاشتند و مسيحيت در ارمنستان دين رسمي شد.
در مورد آشوري ها، بر اساس شواهد و مدارک موجود، قرن ها در ايران سکونت داشته اند، ليکن نمي توان تاريخ دقيق ورود آنان را به ايران مشخص کرد. آشوري ها از بدو پيدايش مسيحيت بدين آيين گرويده اند. اکثريت آنان در قرن اول تا سوم ميلادي به اين دين روي آوردند.
اما در مورد پيدايش مسيحيت در بين فارسي زبانان ايران، مي توان به دوره قاجار و مصادف با ترجمه کتاب مقدس اشاره کرد. اين گروههاي مسيحي که عموماٌ «پروتستان» هستند، در شهرهاي مختلف ايران شروع به ساخت کليساهايي نمودند. با وقوع انقلاب اسلامي، بسياري از اين کليساها تخريب يا تعطيل شد و هر گونه فعاليت بشارتي مسيحيان فارسي زبان، غيرقانوني اعلام گرديد.
اصول تعاليم کليساهاي مسيحي همواره بر اين مسئله تاکيد مي کند که سياست را بايد به سياستمداران سپرد و کار خدا را به روحانيون و هميشه در تمام عرصه ها کليساها از سياست فاصله داشته و دارند و کليساي بشارتي ايران هم به طبع، تعاليم انجيل را در سرلوحه کار خودش قرار داده است و دين را در واقع وجدان حکومت مي پندارد و کار سياست را مختص به سياست مداران مي داند. به همين دليل جامعه ي مسيحي ايران در تمام دوران حضورش در ايران از دخالت در مسائل سياسي طفره رفته است.
در طي اين سالها شاهد احکام و فشارهاي گوناگوني بر جامعه ي مسيحيان و در کل اقلييت هاي مذهبي در ايران بوده ايم، از جمله ي اين فشار ها مي توان به نظارت بر افراد حاضر در کليساها و حتي نظارت بر متن موعظه کشيشان، ممنوعيت حضور فارسي زبانان در مراسم مذهبي مسيحيان، دستگيري و صدور حکم اعدام براي نو کيشان مسيحي و... اشاره کرد که تمام اينها تنها بخش کوچکي از اين فشارهاست و حالا هم علاوه بر اين مسائل بايد ممنوعيت برپايي کليساهاي خانگي و اعلام علني و رسمي يک مقام مسئول مبني بر اينکه مسيحيت تبشيري (تبليغي) يک فرقه ي گمراه است اضافه کرد.
در تمام اديان الهي دعوت و بشارت پيروان اديان ديگر مورد تاکيد قرار گرفته است، مسيحيت هم از اين مسئله مبرا نيست. در اين ميان مرتضي تمدن، استاندار تهران مسيحيان تبشيري را با طالبان و وهابيت مقايسه کرده و گفته است: آنان مانند جريان طالبان و وهابيت که به عنوان يک آفت خود را در دين اسلام جا زده اند، به نام مسيحيت و به پشتوانه انگليس حرکتي را طراحي کرده اند، اما با ياري خدا توطئه آنها به سرعت شناسايي و ضربات اوليه به آنان وارد شد و در ادامه هم اين مطلب را بيان کرد که : انواع و اقسام فرق کاذب، انحرافي و فاسد در حوزه اعتقادي ما دندان تيز کرده اند و در برخي مناطق فعاليت مي کنند.
اينگونه به نظر مي رسد که اگر هم نوبتي باشد بعد از کرد ها و اقلييت هاي مذهبي همچون بهائيت و اصلاح طلبان پيرو خط امام و مخالف سياست هاي کنوني نوبت به مسيحيان رسيده است تا آنها را گماشته نيروهاي خارجي از جمله انگليسي ها و عامل نفوذ و فريب خورده ي خارجي قلمداد شوند.
در چند سال اخير عليرغم سانسورهاي شديد و برخوردهاي متمادي با مسيحيان شاهد رشد چشمگير گرويدن مسلمان زاده ها به دين مسيحيت بوده ايم و حتي سايه ارتداد و حکم اعدام بر سر اينگونه افراد نتوانسته از تغيير دين آنها جلو گيري کند. تغيير موضع علني بر عليه مسيحيان ايران را مي توان به همين مسئله نسبت داد و اين موضع گيري ها را هم مي توان به روند پاک کردن صورت مسئله به جاي حل کردن مسئله از طرف مسئولان حکومتي اضافه کرد.
هر چند قانون اساسي جمهوري اسلامي، آئين مسيحيت را به رسميت شناخته است، اما در سال هاي گذشته مقام هاي عالي رتبه جمهوري اسلامي ايران محدوديت هاي گسترده اي را براي اقليت هاي مذهبي و به ويژه مسيحيان در ايران اعمال کرده اند. اين مسئله بسيار جاي تاسف دارد که جمهوري اسلامي ايران بعد از کشور کمونيست کره? شمالي در جايگاه دوم ليست کشورهاي خطرناک براي مسيحيان از ديد سازمان ديدبان جهاني حقوق بشر قرار گرفته است، از ?? کشور اول در آمار ???? سازمان ديدبان جهاني ، ? کشور داراي اکثريت مسلمان هستند که جفا بر کليسا در ? کشور از اين ليست روند رو به رشدي داشته است. جمهوري اسلامي ايران از آن دست کشورهايي است که سرکوب بسياري را در مورد جنبش رو به رشد کليساهاي خانگي روا داشته است.
?? کشور اول اين ليست به ترتيب از اين قرار است ؛ کره? شمالي ، جمهوري اسلامي ايران، افغانستان ، عربستان سعودي ، سومالي ، مالديو ، يمن ، عراق ، ازبکستان، لائوس و همچنين عراق که در اين ليست تازه وارد شده است و اين در حالي است که کشور موريتاني از جايگاه ? به ?? نزول کرده است.?
اگر الگوي مسلمانان پيامبر اسلام است اين نکته هم حائز اهمييت است که در دوران پيامبر اسلام چه در زماني که اسلام جزو اقليت بود و چه در زماني که اسلام جزو اکثريت بوده در تمام آن دوران چيزي به جز مدارا و دعوت همراه با صلح در دستور کار پيامبر اسلام نبوده است. و مصداق اين سخن را مي توان از اين سخن پيامبر اسلام در يافت که فرمودند: لا تباغضوا و لا تحاسدوا و لا تدبوا و کونواعباد الله اخوانا با يکديگر بغض و کينه نداشته باشيد نسبت به يکديگر حسد نورزيد و به يکديگر پشت نکنيد، همه بندگان خدايند و با يک ديگر برادري کنيد.?
تمامي اديان الهي و صاحب کتاب براي يک هدف آمده اند و آن چيزي به جز پرستش خداي يکتا نيست و اگر شخصي يا گروهي پيروان دين ديگر را گمراه و يا وابسته به گروهاي منحرف نسبت دهند مطمئناٌ اين طرز رفتار مخالف رسالت صاحبان کتاب است و اگر کشوري خود را مجري اسلام در دنيا قلمداد مي کند پس ناگزير براي اثبات آن بايد اين مسائل پيش پا افتاده را مد نظر داشته باشد.
اصل ?? قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران به اين مطلب اشاره مي کند که ايرانيان زرتشتي، کليمي و مسيحي تنها اقليتهاي ديني شناخته مي شوند که در حدود قانون در انجام مراسم ديني خود آزادند و در احوال شخصيه و تعليمات ديني بر طبق آيين خود عمل مي کنند. ولي آيا اين اصل به درستي رعايت مي شود؟
به اميد روزي که همه ي ما بدون در نظر گرفتن رنگ، نژاد و مذهب با صلح در کنار هم زندگي کنيم.
محسن العجيلي
پاورقي:
?)آمار بر گرفته از سايت خبري محبت نيوز
?)بخاري باب الهجره? ص ???.
کپي برداري با ذکر منبع مجاز است.
با تشکر محسن العجيلي
مقالات ارسالي به آفتاب
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید