در حال حاضر چندين هزار سايت اينترنتي وجود دارد كه حاوي تصاوير مستهجن است. تصاوير موجود در اين سايتها بسيار وقيح و زننده است. اگر تا پيش از اين، استفاده ابزاري از زنان در تبليغ لباس و كالاهاي لوكس معمول بود، اين سايتها پا را فراتر نهاده و صحنههاي ارتباط را به طور آشكار تبليغ ميكنند.
مطالعات دقيق و گستردهاي در طول اين سالها در اين باره صورت نگرفته است . اين موضوع آنقدر به کودکان و نوجوان آسيب وارد مي کند که در کشور هاي غربي که ارتباط زن و مرد از محدوديت به مراتب کم تري از کشور ما برخوردار است را هم به تکاپو واداشته است .تا آنجا که روان شناسان و نظريه پردازانشان در پي يافتن راهي براي مصونيت فرزندان از خطرات موجود در دهکده ي جهاني مي باشند.
ذهن روانشناسان شبكه ايبيسي نيوز (ABC NEWS) ، بر اساس تجربيات خود در مواردي كه با كودكان سروكار داشتهاند، متفقاً بر اين باورند كه پسراني كه با تصاوير خشونتآميز و مستهجن سروكار داشتهاند، اغلب انگيزههاي بوالهوسانهاي نسبت به دختران دارند؛ در عين حال، دختران نيز پاسخ مثبتي به اين گونه تمايلات پسرها نشان ميدهند.
يکي از روان پزشكان كودك و خانواده چنين ميگويد: «اين گونه تصاوير، جنبه بسيار نامطلوب روابط دو جنس را – كه به هرزگي ميانجامد- منتقل ميكند. چيزي فراتر از دلبستگي ساده به قد و بالاي يك شخص كه چاشني آن يك ارتباط عاشقانه باشد.
روان شناسان معتقدند: گذشته از آسيبهاي عاطفي و رواني احتمالي اين تصاوير بر جوانان و نوجوانان و نيز علاوه بر خطر آسيبهاي جسماني كه به دليل روابط جنسي به وقوع ميپيوندد، به دليل به تصوير كشيدن صحنههاي نامتعارف بسيار خطرناكتراز انچه ما تصور مي کنيم ، ميباشد.
دستاندركاران سايتهاي مستهجنانگار نميتوانند اين گونه اقدامات را به عنوان جهانبيني خود طرح كنند، چرا كه آنها اصلاً جهان بيني ندارند؛ اما قصدشان اين است كه اين قبيل مسايل را جزء اصلي جهانبيني فرد كنند.
آن چه باعث دغدغه خاطر شده و آنها را (کشور هاي غربي)بر آن داشته تا در اين زمينه صحبت به ميان آورند، صرفاً مساله نگاه كردن كودكان به تصوير افراد در وضعيت نامناسب و يا حتي ديدن تصاوير مستهجن نبوده، بلكه مسأله مهمتر، نوع تصاويري است كه شايع شده است.
نگراني نسلهاي گذشته والدين اين بود كه مبادا فرزندان آنها مبادرت به خريد مجلات نامناسب نمايند، اما نكتهاي كه مطرح هست اين است كه اگر تصاوير محرك زنان بيان كننده استفاده ابزاري از زنان در آن مجلات بود، بعضي وبسايتهاي فعال دراين عرصه، تمام توان خود را بر استفادهي ابزاري اين چنين مصروف داشتهاند.
اين مسايل و آسيب هاي ناشي از آن به گونهاي نيست كه در قالب نمودار بيان شود ، علاوه بر آن، بهرهگيري از امكانات سمعي و بصري اين وبسايتها، چيزي معادل تورق و مشاهده شش صفحه از آن مجلات است كه حقيقتاً تكان دهنده است.
دستاندركاران سايتهاي مستهجنانگار نميتوانند اين گونه اقدامات را به عنوان جهانبيني خود طرح كنند، چرا كه آنها اصلاً جهان بيني ندارند؛ اما قصدشان اين است كه اين قبيل مسايل را جزء اصلي جهانبيني فرد كنند. مسلماً تغيير باورها و نگرشهاي شكل گرفته افراد، بسيار سختتر از القاي نگرشهاي سالم براي رويارويي آنها با اين گونه تصاوير ترسيم شده است. به ويژه كه در مورد كودكان زير سن بلوغ و نوجواناني كه در آستانه بلوغ قرار دارند، ميتواند باعث تجربه زودهنگام مفهوم ارتباط – عاطفي و فيزيكي- آن هم با دخالت عوامل بيروني گردد.
اين قبيل مسايل با پركردن خلاهايي كه با روياها و خيالات كودك پر ميشوند و به كمك تصاوير عيني كه تا به حال به ذهن كودك خطور نكرده، خواب و خيال او را به يغما ميبرند.
ما بايد تلاش كنيم و اگر دير بجنبيم، دير جنبيدن ما خلايي ايجاد ميكند كه وسايل ارتباط جمعي به سرعت آن را پر ميكنند. بايد فضايي ايجاد كنيم كه نوجوان احساس كند، تحت هر شرايطي ما تكيه گاه قابل اعتماد او هستيم، تكيه گاهي دلسوز كه ميتواند به او رو كند. اگر چنين نشود، شخص ثالثي در چترومهاي شبكههاي اينترنت منتظر آنها خواهد بود.
نوجواناني كه تصور و احساس درستي از ارتباط ندارند ، نه تنها با ديدن صحنههاي محرک ، هيجان زده ميشوند، بلكه ممكن است اين قبيل روابط را به سان الگوي رابطه تلقي كنند. هم چنين اينترنت امكان بهرهگيري از بازيهايي را براي كودكان فراهم ميآورد كه آنها را به مراحل خطرناكي ميكشد. امكان ورود به تالارهاي گفتوگو، فرصتي براي آنها ايجاد ميكند كه شخصيتي مجازي و نقشي را به خود بگيرند كه واقعي نيست. امکان تبادل اطلاعات از طرف افراد ناشناس وجود دارد.اطلاعاتي که به ضرر فرزندان ماست.
پدر و مادر ها ، شما ميتوانيد اين فاصله را پر كنيد. متأسفانه تا زماني كه شما در اتاق مجاور يا پاي تلفن نشستهايد يا مشغول تماشاي تئاتر هستيد، قادر به کمک به فرزندانتان نيستيد .
بايد پذيرفت كه وقتي نوجوانان به دنبال تصاوير مستهجن باشند، بالاخره به آن دست خواهند يافت. لذا بهترين فيلتر، آن فيلتري است كه از ارتباط مناسب شما با فرزندتان ناشي شود.
براي فعال سازي اين فيلتر، والدين ميبايست راجع به مسايل مختلف از جمله ارتباط با جنس مخالف با فرزندان خود صحبت كنند. راجع به خطرات ارتباطات نامناسب حرف بزنندو در مقام دوست فرزندان به آن ها کمک کنند.
البته بحث راجع به مسايل جنسي، براي بسياري از افراد سنگين و مشكل بوده و پرداختن به آن خارج از چارچوب اخلاقي است، اما هر چه پدر و مادرها پاسخ روشنتري به سؤالات كودكان خود بدهند، صادقانهتر برخورد كنند، كمتر حالت قضاوت گونه به خود گيرند و نيز اطلاعات دقيقتري راجع به محتواي شبكه اينترنت داشته باشند، خيلي به هدف نزديك شدهاند. والدين ميبايست ابهامات را برطرف كنند .
والدين بايد در مورد سايتهايي كه فرزندانشان بازديد ميكنند، با آنها صحبت كنند و راجع به شناخت خود نسبت به سايتهاي مورد بازديد آنها كاملاً مطمئن شوند و حتماً به آن سايتها سركشي كنند.
اگر والدين به موردي غير اخلاقي برخورد كردند، وظيفه آنهاست كه احساس خود را به زبان بياورند. اين پدر و مادر هستند كه بايد رشته كلام را به دست گرفته و با فرزندان صحبت کنند.
ما بايد تلاش كنيم و اگر دير بجنبيم، دير جنبيدن ما خلايي ايجاد ميكند كه وسايل ارتباط جمعي به سرعت آن را پر ميكنند. بايد فضايي ايجاد كنيم كه نوجوان احساس كند، تحت هر شرايطي ما تكيه گاه قابل اعتماد او هستيم، تكيه گاهي دلسوز كه ميتواند به او رو كند. اگر چنين نشود، شخص ثالثي در چترومهاي شبكههاي اينترنت منتظر آنها خواهد بود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید