به نظر ميرسد سلولهاي ايمني و ارتباط آنها با مغز، سهم مهمي در يادگيري و حافظه دارند. شايد علت اختلال حافظه در پيري،تضعيف سيستم ايمني باشد،در اين صورت، ميتوان دارويي براي افزايش حافظه ساخت.
يکي از مشکلات مهم پا گذاشتن به سن،اختلال در حافظه است. وقتي سن افراد بالا مي رود، چه اتفاقي در مغزشان ميافتد که حافظه خود را از دست مي دهند؟ مطالعات جديد نشان ميدهند که در اين زمينه هم سيستم ايمني را ميتوان سرزنش کرد. اگر چنين باشد،آيا با تقويت سيستم ايمني بدن مي توان حافظه را قوي نگه داشت؟به گزارش نيوساينتيست، جاناتان کيپ نيز، از دانشگاه ويرجينيا، از پژوهشگراني است که فکر مي کند پاسخ اين سوال ميتواند مثبت باشد. به دنبال مطالعاتي که نشان ميداد پاسخ ايمني بدن مي تواند در ترميم سلولهاي عصبي کمک کننده باشد،کيپ نيز و گروهش، گروهي موش توليد کردند که فاقد سلول هاي سي.دي4 بودند.
سلولهاي سي.دي.4 دستهاي از سلولهاي تي و در واقع نوعي از سلولهاي ايمني بدن هستند. آنها متوجه شدند که اين موشها در تکاليفي که نياز به يادگيري و حافظه داشت خيلي ضعيف عمل ميکردند،اما با تزريق سلول هاي سي.دي4 ،حافظه آن ها بهتر کار مي کرد. به طور مشابهي، وقتي سلولهاي سي.دي4 را در موشهاي سالم از بين بردند، حافظه آنها مختل شد.
اما چه اتفاقي در مغز ميافتد؟آزمايشهاي بعدي نشان داد که يادگيري باعث پاسخ استرس خفيفي در مغز مي شود. در نتيجه اين پاسخ، سلولهاي سي.دي4 روانه غشايي ميشوند که مغز را احاطه مي کند. در آنجا، آي.ال4 آزاد مي شود که هم پاسخ استرس را خاموش مي کند و هم به سلولهاي آستروسيت پيام مي دهد پروتئيني آزاد کند که يادگيري را افزايش مي دهد.
البته هنوز به درستي روشن نيست که مطالعاتي از اين قبيل بر روي حيوانات،کاملا به يادگيري و حافظه انسان هم مربوط باشد،اما شواهدي وجود دارند که به طور غيرمستقيم از اين امر حمايت مي کنند.
براي مثال، بيشتر داروهاي شيمي درماني،سيستم ايمني را تضعيف مي کنند. شايد به همين دليل بيماران سرطاني که تحت شيمي درماني هستند،اغلب نشانه هاي اختلالي را نشان مي دهند که به شيمي مغزي شهرت دارد، اختلالي که در آن توانايي هاي شناختي فرد دچار آسيب مي شود و حافظه هم ضعيف مي شود.اين سري مطالعات تازه که نشان مي دهند، سيستم ايمني بسيار بيشتر از آنچه تا به حال تصور مي شد، بر عملکرد مغز و در نتيجه رفتار و شخصيت ما موثر است
بنابراين، شايد دليل کندي مغز در سنين بالا را هم بايد در سلول هاي ايمني جستجو کرد. به گفته محققين، با افزايش سن، اولين گروه سلولي که آسيب ميبيند، سلولهاي تي هستند. البته هيچکس نمي گويد اين تنها دليل ابتلا به اختلالاتي مثل دمانس يا زوال عقلي است، اما مي تواند يکي از دلايل آن باشد.
ولي اگر واقعا سلول هاي سيستم عصبي در حافظه انسان سهم دارند، پس آيا مي توان دارويي ساخت که با آن، حافظه بهبود يابد؟در حقيقت کيپنيز دارويي تقويت شناختي بر پايه سيستم ايمني براي موشها ساخته و هدف کوتاه مدت مطالعه خود را درمان سندرم رت اعلام کرده است. سندرم رت يک اختلال رشدي است که با مشکلات رفتاري همراه است و اخيرا مرتبط با سلول هاي تي غيرعادي در بدن افراد، تشخيص داده شده است.
در نهايت، کيپ نيز بر اين باور است که اين قبيل داروها، نه فقط براي بازگرداندن حافظه و توانايي هاي شناختي افراد سالمند کاربرد دارد، که براي تقويت حافظه افراد سالم هم مي تواند مفيد باشد.
وي در اين باره مي گويد: "شايد اگر يک فرد خيلي تيزهوش داشته باشيد، نتوانيد او را تيزهوش تر کنيد؛ اما اگر فقط يک فرد عادي را انتخاب کنيد،ممکن است بتوانيد حافظه او را تقويت کنيد."
البته ايده بسيار جذابي است. اين سري مطالعات تازه که نشان مي دهند، سيستم ايمني بسيار بيشتر از آنچه تا به حال تصور مي شد، بر عملکرد مغز و در نتيجه رفتار و شخصيت ما موثر است، دري تازه به زمينهاي جديد گشوده که پر از اما و اگرهاي علمي جديد است. اما پيش از به کارگيري آنها، بايد به آن فکر کرد.
اگر حق با کيپنيز باشد و بتوان با تقويت سيستم ايمني به طور خاص،حافظه افراد را دستکاري کرد،اين کار چه عواقبي را به همراه خواهد داشت؟ پيش از انجام چنين کاري، بسياري از مولفه ها بايد ارزيابي شوند.
آزمايش موفق ژن درماني براي رفع مشكل حافظهبه گزارش بي.بي.سي دانشمندان آمريکايي از اين روش براي افزايش ميزان مواد شميايي استفاده کرده اند که به افزايش ارتباط بين سلول هاي مغزي منجر مي شود. به گزارش نشريه نيچر، اين ارتباط در بيماران مبتلا به آلزايمر مختل مي شود.
سازمان خيريه اي که به انجام تحقيقات در مورد آلزايمر کمک مي کند، اعلام کرده است که در اين مطالعه، روشي براي جلوگيري از کاهش مخابره پيام الکتريکي بين سلول هاي عصبي مغز ارايه شده است. افزايش جمعيت مسن در بسياري از کشورهاي جهان سبب رشد شيوع بيماري آلزايمر و ديگر انواع ديمنشيا يا زوال عقل، شده است.
محققان موسسه بيماري مغز و اعصاب گلدستون در سانفرانسيسکو مي گويند، افزايش اين ماده شيميايي مغز که يک پروتئيني در غشاء سلول هاي عصبي به نام EphB2 است، مي تواند از وخامت اين بيماري بکاهد و حتي از بروز بدترين اثرات آن جلوگيري کند.
نتايج اين تحقيق نشان مي دهد که اين ماده شيميايي نقش مهمي در حفظ حافظه دارد که در بيماران مبتلا به آلزايمر از بين مي رود.يکي از مهم ترين مشخصاتي که در مغز بيماران مبتلا به آلزايمر ديده مي شود، ساخت پلاک هايي از توده هاي يک ماده پروتئيني سمي به نام اميلويد است. ادامه تجمع اين توده ها به مرگ سلول هاي مغز منجر مي شود.
به نظر مي رسد از ديگر مشخصات اميلويدها توانايي آن ها براي وصل شدن به EphB2 ها است که منجر به کاهش ميزان اين پروتئين در مغز مي شود.
اين موضوع تا حدودي عوارض اين بيماري را بر روي حافظه توضيح مي دهد. در جريان اين پژوهش ميزان EphB2 در مغز موش ها تغيير داده شد؛ کاهش اين پروتئين در موش هاي سالم، عوارض از دست دادن حافظه، شبيه به آن چه در آلزايمر رخ مي دهد را ايجاد کرد و افزايش اين پروتئين در موش هاي مبتلا به آلزايمر منجر به کاهش عوارض مربوط به کمبود حافظه شد.
دکتر لنارت موک فردي که اين مطالعات را رهبري کرده است، مي گويد، تيم تحقيقاتي او از دستيابي به اين نتيجه هيجان زده شده است. با اين حال، محققان بريتانيايي مي گويند، يافته اين تحقيق با اين که جالب است، اما پاسخي قطعي براي درمان بيماري آلزايمر نيست.
فرآوري: معصومه آيت اللهيبخش تغذيه و سلامت تبيان
منابع:بهنوش خرمروز- خبرانلاين
ايرنا
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید