فريب تبليغات كاذب را نخوريد.
آخرين بررسي هاي انجام شده در كشور حكايت از وجود 5/2 تا 3 ميليون معتاد دارد و اين در حالي است كه آمار غيررسمي اين تعداد را 4 تا 6 ميليون نفر ذكر مي كند. كارشناسان معتقدند كه مخفي نگهداشتن اعتياد توسط افراد مهمترين عامل در عدم شناسايي و شمارش معتادان است. تحقيقات انجام شده در مراكز ترك اعتياد بهزيستي نشان مي دهد كه 63 درصد معتادان، ترياك، 20 درصد هروئين و 5 درصد شيره مصرف مي كرده اند. همچنين روش مصرف مواد مخدر در ميان معتادان 49 درصد تدخين(كشيدن)، 26 درصد خوردن و 4/6 درصد نيز تزريق بوده است. همه آمار ها حاكي از آن است كه مصرف مواد مخدر در كشور در حال افزايش است و اين در حالي است كه عده اي با آگاهي از اين مسأله روش هاي فريبكارانه ترك اعتياد را ارايه مي دهند كه نه تن ها باعث ترك نمي شود، بلكه عوارض زيادي را نيز براي معتاد به وجود مي آورد. يكي از اين روش ها كه آگهي هاي آن بر سر هر كوي و برزن يافت مي شود، ترك اعتياد به وسيله گيا هان دارويي است كه متأسفانه شيوع فراواني پيدا كرده است و همواره جان عده زيادي را تهديد مي كند.در اين گزارش به كم و كيف درمان اعتياد به وسيله گيا هان دارويي و مخاطرات ناشي ازآن پرداخته شده است.
كپسول هاي گياهي ترك؛ اعتياد مجدد بدون آگاهي"شهرام نادري" كارشناس دفتر پيشگيري از اعتياد سازمان بهزيستي در مورد كپسول هاي گياهي دست ساز ترك اعتياد مي گويد: بسياري از عطاري ها با فريب معتادان، مواد مخدر را در قالب كپسول هاي گياهي دست ساز ترك اعتياد با تضمين درمان به بيماران مي فروشند و اين در حالي است كه عده زيادي از معتاداني كه به مراكز درماني ترك اعتياد مراجعه مي كنند، بيماراني هستند كه پس از چندين بار استفاده از دارو هاي گياهي ترك اعتياد عطاري ها، چندين سال متوالي به آن اعتياد پيدا كرده و با مشكلات بسياري براي درمان خود مواجه شده اند.وي ضمن توصيه به بيماران، مبني بر اين كه به هيچ وجه براي درمان اعتياد به دارو هاي گياهي عطاري ها اعتماد نكرده، حتماً به پزشكان متخصص مراجعه كنند، مي افزايد: دارو هايي كه در حال حاضر در كلينيك هاي معتبر ترك اعتياد براي بيماران تجويز مي شود، سال ها در دانشگاه هاي معتبر ج هان، پژوهش و بر روي هزاران بيمار آزمايش شده است، در حالي كه بسياري از صاحبان عطاري ها بدون داشتن دانش پزشكي لازم در اين زمينه دارو هاي گياهي دست ساز را بدون آگاهي از خطرات و عوارض غيرقابل جبران آن بر روي معتادان به آن ها تجويز كرده و به بيماران وعده بهبودي صددرصد مي دهند.بسياري از مواقع مشاهده شده كه عطاري ها برخي مواد مخدر را از گياه خشخاش مي گيرند و به عنوان داروي گياهي ترك اعتياد به بيماران تجويز مي كنند و اين در حالي است كه بيمار پس از مدت كوتاهي مصرف، به اين دارو ها اعتياد شديدتر از ترياك پيدا مي كنند.
وي توصيه مي كند: در هنگام مصرف هر گونه داروي ترك اعتياد دقيقاً بايد به نام دارو، تاريخ مصرف، تاريخ ساخت و مجوز وزارت بهداشت توجه شود و دارو هاي دست ساز به هيچ وجه مورد استفاده قرار نگيرند.
هيچ يك از دارو هاي گياهي ترك مورد تأييد علمي نيستدكتر محمدعلي كفاشيان پزشك و كارشناس ترك اعتياد نيز در مورد دارو هاي گياهي ترك اعتياد مي گويد: تاكنون هيچ داروي گياهي اختصاصي با اثرات ثابت شده در اين مورد وجود ندارد. به جز داروي " ايبوگين" كه در حال حاضر در ايران موجود نيست و از دارو هاي بومي آفريقاي غربي است كه اثر آن نيز در دست تحقيق است.
آثار موقت ترك و عوارض دائم مصرفدكتر كامبيز كامكاري روانپزشك و كارشناس ترك اعتياد نيز مي گويد: برخي از دارو هاي گياهي در صورت استفاده به جا و درست مي تواند تا حدي در زمينه ترك اعتياد اثربخشي داشته باشد و اين در حالي است كه اثر مصرف خودسرانه دارو هاي گياهي ترك اعتياد موقتي است.
در توضيح اين مسأله بايد گفت: در مغز هر فرد آنتي فالين وجود دارد كه به صورت طبيعي زماني كه مقدراي چربي مغز بر روي اين ماده از مغز قرار مي گيرد موجب آرامش افراد مي شود، اما زماني كه فرد معتاد از مواد مخدر استفاده مي كند به علت قرار نگرفتن چربي هاي مغز بر روي اين ماده، اين چربي ها تجزيه نمي شود.
وي مي افزايد: مكانيسم هاي مغز، كار تجزيه چربي مغز را انجام نمي دهد و اين امر موجب مي شود كه به تدريج با از بين رفتن اين چربي، وابستگي فرد معتاد به مصرف موادمخدر بيشتر مي شود.
برخي دارو هاي سنتي ريشه آرام بخش دارد، چون با تجزيه چربي مغز موجب آرامش بدن فرد مي شود، اما اين اثربخشي به صورت موقتي است و براي اثربخشي درازمدت نياز به دارو هاي ديگر است.
وي خاطرنشان مي كند: افراد نمي توانند خودسرانه و بدون مشورت با پزشك دارو هاي گياهي ترك اعتياد را مصرف كنند، چون ميزان و نوع اين دارو ها بستگي به شرايط بدني فرد و ميزان اعتياد فرد به موادمخدر دارد كه بايد از طريق انجام آزمايش هاي مربوط به آن توسط پزشك تشخيص داده شود.
وي مي افزايد: دارو هاي گياهي كه در طب سنتي تجويز مي شود نيز بايد به گونه اي باشد كه تاريخ انقضا داشته و تازگي خود را از دست نداده باشد، چرا كه در غير اين صورت ديگر اثربخشي لازم را ندارد.
اين روانپزشك مي افزايد: متأسفانه ادعاي بسياري از پزشكان در مورد ترك اعتياد فريبكاري است، براساس حقوق حرفه اي پزشكي، فريبكاري در تبليغات پزشكي ممكن است به صورت تصريحي يا تلويحي انجام شود. يعني اگر پزشك به دروغ ادعايي كند كه انجام آن عمل از عهده اش خارج باشد به صراحت، مخاطب خود را فريب داده است. همچنين اگر پزشكي اطلاعات گمراه كننده به اشخاص دهد يا تمام اطلاعات را در اختيار فرد نگذارد، باز هم مرتكب عمل فريبكارانه شده است. حق هر بيمار است كه راجع به بيماري خود، نوع و شدت بيماري اطلاع داشته باشد كه بدبختانه برخي پزشكان ما اين آگاهي ها را به بيماران نمي دهند.
راه هاي درمان اعتياددكتر ش هاب صالح پور كارشناس ترك اعتياد در مورد درمان اعتياد مي گويد: ويژگي هاي خاصي لازم است تا درمان اعتياد به شكلي موفقيت آميز صورت گيرد كه عبارتند از:
تصميم جدي فرد معتاد براي درمان: پزشكاني كه با مسأله درمان اعتياد درگير بوده اند، به خوبي مي دانند كه بيمار معتاد براي درمان نياز به انگيزه اي بسيار قوي دارد. چرا كه بدون چنين انگيزه اي، چه در آغاز كار و چه در خلال درمان و چه پس از آن، احتمال شكست، فوق العاده بالا خواهد بود، بنابراين در ابتداي كار و قبل از آغاز درمان، قوي بودن انگيزه را در بيمار بايد محك زد، تقريباً تمامي افراد معتاد، افراد كم اراده و سست عنصر و فاقد اعتماد به نفس كافي هستند (اين ويژگي ها هم موجب گرايش به اعتياد مي شوند و هم نتيجه آن هستند)، بنابراين نبايد از يك بيمار معتاد، اراده اي قوي انتظار داشت. اما داشتن انگيزه لازم است.
ايجاد اراده و اعتماد به نفس و تقويت انگيزه، چه در آغاز درمان، چه در جريان آن و چه پس از تكميل آن، وظيفه عمده پزشكي است كه مي خواهد اعتياد بيماران را درمان كند.
علايم و نشانه هاي ظاهري ترك، در صورت انجام يا عدم انجام درمان، رفته رفته پس از هفته نخست برطرف مي شوند و معمولاً پس از دو يا سه هفته، بيمار از اين نظر مشكلي شديد نخواهد داشت و در واقع وظيفه پزشك در درمان تن ها رفع علايم نيست و آنچه بيشتر مهم است، تقويت روحيه وايجاد اميدواري و اعتماد به نفس است.
بيماران معتاد غالباً شخصيتي كودكانه دارند. آنان (حداقل در روز هاي نخست درمان) نياز به يك منبع انرژي دارند كه به ايشان دلگرمي دهد، پزشك بايد اين نقش را ايفا كند و با خونسردي، خوشرويي، همدردي و متانت اعتماد بيمار را جلب نموده، سبب آرامش او گردد و با توجه به تمامي مشكلاتش، سعي در كنترل و تقليل ناراحتي هاي بيمار معتاد نمايد.
گر چه وجود انگيزه در فرد معتاد مهمترين ركن ترك اعتياد است، ولي پزشك در تقويت اين انگيزه، اساسي ترين نقش را عهده دار است.
حمايت كافي توسط اعضاي خانواده و اطرافيان بيمارحمايت كافي توسط اعضاي خانواده نقش بسيار مهمي در درمان اعتياد ايفا مي كند. به طور كلي ارتباط محكمي ميان اين حمايت و نتيجه درمان وجود دارد. هر چه اين حمايت بيشتر و جدي تر باشد، طول مدت درمان كوتاهتر شده، نتايج درمان به طور چشمگيري بهتر خواهد بود.
ضمناً اين حمايت نقشي بارز در پيش آگهي طولاني مدت درمان ايفا مي كند و رابطه اي معكوس با عود اعتياد دارد.
در درمان اعتياد به شكل سرپايي، وجود حداقل يك پرستار مطمئن و دايمي در هفته نخست درمان ضروري است و اگر چنين فردي موجود نبوده يا بيمار نتواند در هفته اول درمان به پزشك دسترسي روزانه و حتي شبانه داشته باشد، روش ترك "بدون افيون" با شكست مواجه خواهد شد.دارو هايي كه در اين روش استفاده مي شوند، حداقل در سه روز اول در اكثر بيماران ايجاد ضعف، بي حالي و خواب آلودگي شديد مي كند و از اين جهت نياز به پرستار، مبرم و حياتي است.
پس از هفته نخست درمان، حال عمومي بيمار به وضوح بهتر شده و اين نياز كمتر خواهد بود و تعداد مراجعات به پزشك نيز كمتر مي شود. بدون وجود هر سه اين ويژگي ها، معمولاً درمان با شكست مواجه خواهد گرديد و بهتر است به آن مبادرت نگردد.برگرفته از سایت راسخون
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید