درمان افسردگی های خفیف تا متوسط با زعفران
نتایج مطالعات پژوهشگران نشان می دهد که گیاه زعفران همانند داروی معروف " ایمی پرامین " دارای خواص ضد افسردگی است .
بر اساس نتایج یک تحقیق ، مصرف زعفران به میزان 30 میلی گرم در روز ، اثرات ضد افسردگی قابل توجهی در بیماران افسرده با شدت ضعیف تا متوسط دارد .
بنا به گفته یکی از پژوهشگران ، در طب سنتی ایران از زعفران به عنوان یک عامل تقویت کننده روحیه و نشاط آور یادآور شده است . وی اظهار داشته است که 30 درصد از افراد بالغ به طور طبیعی با یک دوره افسردگی مواجه اند و میزان ابتلا به افسردگی در زنان حدود 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان است .
افسردگی نتیجه تغییرات بیوشیمیایی مغز است و یکی از بیماریهای شایع در بالغین محسوب می شود .
چند راه کار برای کم خوری
اگر ميخواهيد وزن خود را كاهش دهيد سعي كنيد در بشقابهاي كوچك غذا بخوريد. يك مطالعه جديد نشان ميدهد استفاده از ظرف و قاشق كوچكتر به كمخوري كمك ميكند.
به گزارش رويترز هلث از نيويورك: استفاده از بشقاب و قاشق كوچكتر به كنترل بهتر ميزان غذاي مصرفي كمك ميكند.
دكتر "بريان وانسينك" از دانشگاه "كورنل" و همكارانش افزودند: افرادي كه درصددكاهش وزن هستند بايد از بشقاب و قاشق كوچكتر استفاده كنند. اين در حالي است كه افرادي كه ميخواهند وزن اضافه كنند مانند سالمندان يا كساني كه سوء تغذيه دارند را ميتوان به استفاده از بشقاب و قاشق بزرگتر ترغيب كرد.
در يك مطالعه محققان دريافتند نوجوانان در ليوانهاي بلند و باريك نسبت به ليوانهاي كوتاه و پهن ۷۷درصد كمتر آب ميوه ميريزند. وانسينك و گروه وي براي بررسي اين موضوع ۸۵كارشناس تغذيه از جمله استادان دانشگاه، كارمندان و دانش آموختگان يك دانشگاه بزرگ آمريكا را كه در يك برنامه تفريحي بستني خوري شركت كرده بودند، مورد مطالعه قرار دادند. به اين افراد بطور تصادفي كاسه و قاشقهاي بستني خوري بزرگ و كوچك داده شد و به آنها اجازه داده شد خودشان در ظرفشان بستني بريزند. سپس مقدار بستني را كه اين افراد خوردند وزن شد و هم زمان پرسشنامه كوتاهي را پر كردند كه در آن در مورد مقدار بستني كه خورده بودند و تفاوت اندازه قاشق و ظرف مورد استفاده در تحقيق با ظروفي كه معمولا مورد استفاده قرار ميدهند از آنها سوال شد.
در اين مطالعه ديده شد افرادي كه كاسههاي بزرگتري داشتند بدون اينكه خود بدانند ۳۱درصد بيشتر از افرادي كه ظرف كوچكتري داشتند بستني خوردند.
همچنين بدون توجه به اندازه كاسه، افرادي كه قاشقهاي بزرگتري داشتند ۱۴/۵درصد بيشتر بستني خوردند. تقريبا همه بزرگسالان يعني ۸۲تا ۸۵درصد تمام بستني خود را خوردند. در مجموع، افرادي كه كاسه و قاشقهاي بزرگي داشتند نسبت به افرادي كه كاسه و قاشقهاي كوچكتري داشتند ۵۷درصد بيشتر بستني خوردند. حتي اين افراد شامل كارشناسان تغذيه معمولا از اينكه غذاي بيشتري براي خود ميكشند، آگاهي ندارند.
به گفته "وانسينك و همكارانش"، بر اساس اين يافتهها "بيماران چاق براي كم خوردن ميتوانند در خانه از بشقاب و قاشق كوچكتر استفاده كنند. محققان در نتيجهگيري اعلام كردند: افرادي كه سوء تغذيه دارند استفاده از بشقاب و قاشقهاي بزرگتر به افزايش مصرف غذاي آنها كمك ميكند.
نقش شام خوردن در چاقی و لاغری
امروزه ثابت شده است که ریشه اصلی چاقی در پر خوری و مصرف غذا های پر کالری نیست,بلکه علل اصلی آن ترکیباتی هستند که آن غذا ها را تشکیل می دهند. غذا های ما مخلوطی از سه ماده ی انرژی زا می باشند.کربوهیدرات ها,چربی ها و پروتئین ها.در میان این سه ماده حیاتی انرژی زا,چربی ها و پروتئین ها چاق کننده نیستند.کربوهیدرات ها هم به دو دسته تقسیم می شوند.کربوهیدرات های بد و کربوهیدرات های خوب.کربوهیدرات های خوب به آن دسته از مواد غذایی قندی گفته می شود که گلیکمی ایندکس آن ها بین رقم های 1 تا 50 است. یعنی آن ماده ی غذایی تا 50 درصد قدرت گلوکز را بالا می برد و به همان نسبت انسولین از لوزالمعده ترشح می شود و به قند خون می ریزد.رقم گلیکمی ایندکس بین 50 تا 100 قند خون را بسته به مقدار کربوهیدرات های بد خیلی بالا می برد.ما می توانیم غذا های مصرفی خود را به سه قسمت تقسیم کنیم: 1-غذا هایی با گلیکمی ایندکس خیلی بالا که قند خون را خیلی بالا می برند, 2-غذا هایی با گلیکمی ایندکس متوسط که قند خون را کمتر بالا می برد, 3-غذا هایی با گلیکمی ایندکس خیلی پایین که بر روی قند خون تاثیری ندارند. آن چه مسلم است این که هر چه بیشتر قند خون از طریق غذا های مصرفی بالا برود به همان نسبت هم انسولین به خون ریخته می شود و یا بر عکس اگر غذا های مصرفی تاثیر چندانی در بالا رفتن قند خون نداشته باشند به همان نسبت انسولین بسیار کمی به خون ریخته می شود و یا اصلا به خون ریخته نمی شود.برای مبارزه با چاقی باید سعی کنیم از غذا هایی استفاده کنیم که زیاد انسولین طلب نباشند. چرا که انسولین چاق کننده است در حالی که هورمون های دیگر مانند گلوکاگرل هورمون های لاغر کننده هستند.اگر ما لوزالمعده و یا پانکراس را دائما تحریک کنیم و مرتبا سبب ترشح انسولین به خون شویم,باید بدانیم که انسولینی که به خون ریخته می شود در حدود 4 ساعت در خون می چرخد. انسولین هورمونی است که اگر زیاد در خون ریخته شود دیگر به جا و محل تولیدی اول خود بر نمی گردد.این هورمون در خون اعمال فیزیولوژی بسیار مهمی را انجام می دهد. از جمله این که سبب حمل قند های موجوددر خون (گلوکز) تا سلول های بدن به منظور تولید انرژی می شود و اگر هنوز هم قند خون زیاد باشد آن ها را در کبد به صورت گلیکوژن در می آورد و اگر باز هم قند خون زیاد باشد به ساختن گلیکوژن ادامه می دهد و سپس آن ها را در ماهیچه ها ذخیره می کند.گلیکوژن های ذخیره شده در کبد و ماهیچه ها ظرفیت تا بیشتر از 500 گرم را ندارند.این گلیکوژن ها ذخیره های گلوکز هستند که به صورت امانت و موقتی در آن جا ذخیره شده اند.در موقع نیاز,گلیکوژن باید به گلوکز تبدیل شود و قند خون را بالا ببرد.این عمل را هورمون دیگری از لوزالمعده و یا پانکراس به نام آل هورمون گلوکاگرل به عهده دارد.گلوکاگرل وقتی به خون ریخته می شود که قند خون به صورت هیپو در بیاید و انسولین هم در خون موجود نباشد.فراموش نکنیم که مقدار قند خون در یک میزان معین ثابت می ماند و از نظر ژنتیکی ثابت شده است که این میزان 1گرم در یک لیترخون است. ثابت ماندن مقدار قند خون در خون یکی از مهم ترین اعمال فیزیولوژیکی بدن است که خداوند متعال آن را تعیین کرده است تا از این طریق غذای مغز دائما تامین شود. مغز انسان در مدت 24 ساعت در حدود 100 گرم قند و یا گلوکز را از خون گرفته و مصرف می کند. در نتیجه این 100 گرم قند باید خیلی سریع جانشین شود.www.zibawe.com
دو عضو مهم دیگر بدن نیز همانند مغز انرژی خود را فقط از قند خون تامین می کنند,یکی کلیه و دیگری سلول های قرمز خون.این دو عضو مهم بدن دائما انرژی خود را از قند خون می گیرند و در سطح قند خون تاثیر می گذارند.حال با توجه به این مطالب سوالی مطرح می شود که آیا شام خوردن عامل اصلی چاقی محسوب می شود و اگر اینطور است چطور می توان گرسنه خوابید! ای کاش به جای شام بیشتر به صبحانه خوردن اهمیت می دادیم.در حال حاضر اکثریت بچه های محصل بدون صبحانه به مدرسه می روند.منظور از شام نخوردن این نیست که اصلا شام نخورید و گرسنه بخوابید,بحث اصلی ما روی شام خوردن در وقت مناسب شب است.چرا که متاسفانه در کشور ما اکثر خانواده ها در ساعات پایانی شب شام صرف می کنند.دانشمندان طی تحقیقات زیادی به این نتیجه رسیده اند که مصرف غذا در دیر هنگام سبب بالا رفتن وحشتناک قند خون می شود. قدم اول برای رهایی از چاقی آن هم برای همیشه و داشتن اندام متناسب این است که به هر نحوی که شده نوشابه های شیرین و آرد سفید را تا جایی که امکان دارد از برنامه غذایی خود حذف کنیم.این مواد قند خون را به طور وحشتناکی بالا می برند و سبب ترشح انسولین می شوند. در حقیقت این قند یا آرد سفید نیست که منجر به بروز چاقی می شود بلکه عامل اصلی آن همان انسولین است که در خون می چرخد. هورمون انسولین تنها هورمونی است که به هورمون آنابول(anabole) معروف است یعنی هورمون چاقی.در مقابل هورمونی وجود دارد که به هورمون کاتابول(katabole) معروف است که همان هورمون لاغری است.هورمون های لاغری عبارتند از گلوکاگون که رغیب سر سخت انسولین می باشند و جایگاه آن در کنار سلول های ترشح کننده انسولین در جزایر لانگرهانس است.یکی دیگر از هورمون هایی که دشمن واقعی هورمون انسولین است هورمون زوماتوتروپین است که از قسمت جلوی هیپوفیز ترشح شده و به خون می ریزد.این هورمون که مخفف آن sth است در صورتی به خون می ریزد که اولا انسان خواب باشد و دیگر این که انسولین در خون نباشد.این هورمون به اصطلاح شب کار است و این هورمون وقتی ترشح می شود که هورمون ملاتونین باعث خواب فرد شده باشد .عمل اصلی این هورمون موثر در رشد بچه ها بوده و در بزرگسالان باعث ذوب چربی ها (لاغری) می باشد.این هورمون شب کار چربی ها را از لابه لای ماهیچه های اطراف قلب و کلیه ها آزاد می کند.در این صورت ماهیچه ها بهتر رشد کرده و کار ترمیم سلول ها به راحتی صورت می گیرد. جمع آوری کننده :ایما مختاری وافر
منيزيم و رفع بی خوابی
منيزيم از جمله مواد معدني مفيد براي سلامت بدن است و کمبود آن مي تواندعوارض بسياري ايجاد نمايد ، به طوري که محققان نقش اين ماده در برطرف شدن بي اشتهايي و بي خوابي افراد را موثر مي دانند. وجود منيزيم در بدن براي سلامت کبد و قلب و اعصاب مفيد است. در تعادل متابوليسم تاثير دارد و در توليد و ترميم سلولها و هم چنين در جذب کلسيم نيز نقش دارد.
به عقيده محققان ، به واسطه نقش قابل توجه منيزيم در متابوليسم و اعصاب مي توان از تاثير درماني آن در رفع اختلالات خواب و تغذيه استفاده نمود.
افرادي که دچار بي خوابي بوده و يا در مواردي دچار حالت تهوع صبحگاهي هستند بايد از اين ماده معدني به اندازه مناسب و کافي استفاده کنند. منيزيم در غلات و دانه هاي سبوس دار ، ميگو ، غذاهاي دريايي ، سبزيجاتي که برگ سبز دارند و سويا موجود است.
نکته قابل توجه اينکه منيزيم بر اثر پختن بيش از حد از بين مي رود . به همين دليل توصيه مي شود در صورت امکان برخي از مواد غذايي حاوي منيزيم به طور خام مصرف شود.
افراد به طور متوسط روزانه 300 ميلي گرم منيزيم نياز دارند اما به منظور درمان بي خوابي و بي اشتهايي بهتر است 100 ميلي گرم منيزيم بيشتر يعني 400 ميلي گرم استفاده نمايند که اين ميزان افزوده بايد به دستور پزشک مصرف شود تا فرد مبتلا به عوارض آن از جمله اسهال نشود.
همچنين ، بهترين زمان استفاده از مکمل هاي منيزيم نيز قبل از خواب شبانه و به همراه کلسيم است تا جذب آن نيز تسريع شود. در ضمن کلرايد منيزيم تاثيري به مراتب کمتر از منيزيم دارد.
انجير مانع رشد ميکرب هاي مضر در مواد غذائي ميشود
مطالعات جديد نشان مي دهد که انجير و عصاره آن ممکن است اثر بازدارنده بر رشدو بقاي ميکرب هاي مضر مواد غذائي داشته باشد.
سال هاي متمادي است که عصاره انجير در درمان بيماري هاي مزمن متعددي مانند برونشيت ، زخم ها و ناراحتي هاي دهان و يبوست مورد استفاده قرار گرفته همچنين استعمال خارجي شيره آن براي درمان زگيل توصيه شده است.
اخيرا گروهي از محققان در کاروليناي شمالي ، اثرضد ميکربي عصاره انجير را در کاهش بار ميکربي انواع ميکرب هاي آلوده کننده مواد غذائي اشريشيا کلي و سالمونلا مورد بررسي قرار داده اند. اين يافته مي تواند در صنعت مواد غذائي مورد توجه قرار گيرد. طبق نظر اين محققين ، عصاره انجير را به حالت اوليه يا به شکل تغيير يافته و مايع آن مي توان به مواد غذائي فرآيند شده افزود. همچنين ، جزء فعا ل عصاره انجير را نيز مي توان جدا و تخليص نموده و بعنوان افزودني طبيعي غذائي به بسياري از محصولات غذائي اضافه کرد.
خرما
خرما غذایی پر انرژی و به راحتی قابل نگهداری است.میزان پروتئینوچربی موجود در گوشت خرما بسیار کم است و چربی,بیشتر در منطقه ی پوست آن متمرکز شده و اهمیت آن در نگهداری و محافظت از میوه از لحاظ فیزیولوژیکی بیشتر از ارزش تغذیه ای آن است.در خرما بین 1 تا3درصد پروتئین یافت می شود اما به دلیل کم بودن اسیدهای آمینه ی موجود در آن,نمی توان از خرما به عنوان منبع تغذیه ای پروتئین استفاده کرد.با وجود داشتن انواع ویتامین های آ,ب6,ب3 و فولات و همچنین مقدار قابل ملاحظه ای پتاسیم,بیشترین اهمیت تغذیه ای خرما نقش آن در تامین فیبر غذایی است.طبق نظر حکمای طب سنتی جوشانده ی50 گرم خرما در یک لیتر آب,شربت بسیار موئثری برای رفع خشونت و نرم کردن سینه است.به علاوه خرما برای درمان فلج,پارکینسون,تقویت کلیه,نرم کردن مفاصل و رفع کمر درد مفید است.در کشور هندوستان از صمغ درخت خرما برای درمان اسهال و معالجه ی بیماری های مجاری تناسلی و ادراری استفاده می شود و از میوه ی خرما بدون هسته, برای نرم کردن سینه و به عنوان ملین و همچنین بهبود آسم و ناراحتی های سینه و رفع سرفه بهره می برند.سایر فواید خرما شامل کمک به خون سازی(به دلیل داشتن فولات)و درمان سنگ مثانه می باشد.خرما به دلیل داشتن مقدار زیادی منیزیم در پیشگیری از سرطان نقش موثری دارد. تحقیقات نشان می دهند که میزان ابتلا به انواع سرطان در افراد ساکن نواحی خرما خیز جهان کمتر است.جمع آوری کننده :ایما مختاری وافر
هويج براي بهبود كمخوني و زخم معده مؤثرست
متخصصان تغذيه معتقدند پوست هويج سرشار از املاح معدني و ويتامين است بنابراين توصيه كردهاند هيچ وقت هويج را پوست نكنيد، بلكه با برس مخصوص آن را تميز كرده و سپس مصرف كنيد.
اين متخصصان مصرف هويج را براي بهبود يبوست، كم خوني، بواسير، روماتيسم، نقرس يا كيسه صفرا مؤثر دانستهاند. هويج عضلات روده و معده را درمان ميكند و زخم معده را التيام ميبخشد. همچنين اين ميوه ضد نفخ است و كار رودهها را تنظيم ميكند و ملين نيز هست.
قدما نيز معتقد بودهاند كه مصرف هويج با پوست از پيري و چين و چروك پوست جلوگيري مي كند. همچنين براي اينكه بچهها زودتر دندان درآورند، توصيه شده است هويج كوچكي را گاز بزنند و به لثه خود بمالند.
كشف فوايد جديدي در شير مادر
پژوهشگران ميگويند تغذيه با شير مادر در دوران نوزادي خطر ابتلا به سرطان را افزايش نميدهد.
به گزارش پايگاه اينترنتي رويترز هلث ، در سال ۱۹۳۰محققان بر اين باور بودند كه با انتقال ويروسهاي سرطان زا از مادر به فرزند شيرخوار خطر ابتلا به بدخيمي در نوزادان افزايش مييابد. بعد از آن مطالعات زيادي در اين زمينه صورت گرفت ولي نتايج خاصي بدست نيامد.
در تحقيق جديد دكتر ريچارد مارتين از دانشگاه بريستول احتمال ابتلا به سرطان بر اثر تغذيه با شير مادر را در ۴۳۷۹شركتكننده بررسي كرد.
پيگيري اين افراد براي مدت ۷۳سال نشان داد شير مادر خطر ابتلا به سرطان را افزايش نميدهد.
دانشمندان با بررسي اطلاعات بدست آمده از ۱۴مطالعه قديمي دريافتند شير دادن خطر ابتلا به سرطان را در كودكان افزايش نميدهد.
خطر ابتلا به سرطان سينه در مادراني كه به كودكان خود شير ميدهند قبل از يائسگي تا ۱۲درصد كاهش مييابد.
اين مطالعه در نشريه " "Journal of national cancer instituteبه چاپ رسيده است.
تاثیر مخرب نوشابه های گازدار بر دندانها
دندانپزشکان انگلیسی در مورد تاثیر مخرب نوشابه های گازدار بویژه به نوجوانان هشدار دادند. انجمن دندانپزشکان انگلیس با انتشار گزارشی در نشریه تخصصی دندانپزشکی انگلیس هشدار داد که مصرف نوشابه های گازدار ، تاثیر به شدت مخربی بر دندانهای افراد مختلف بویژه نوجوانان دارد .
این تحقیق نشان می دهد که شکر و گاز موجود در نوشابه های گازدار ، دلیل عمده تخریب دندانها ست . بر اساس این تحقیق ، نوشیدین نوشابه های گازدار امکان تخریب بخشهای مختلف دندان ها را بیش از 5 برابر افزایش می دهد .
پژوهش دانشمندان انگلیسی نشان می دهد که مصرف حتی یک بار در روز این نوشابه ها ، تاثیر مخربی بر بافتهای دندانها دارد .
ویتامینB12 چيست ؟
20 سال طول کشيد تا دانشمندان موفق به کشف 12B يا سيانوکوبالانس شدند . برای استخراج 20 ميلی گرم 12B نياز به حدود يک تن جگر است ، اين موضوع اهميت پيدا می کند که بدانيد يک آمپول 12B صد گرم است ! !
اين ويتامين محلول در آب است ، در مقابل حرارت مقاوم می باشد . 12Bدر مقابل محيط های قليايی بسيار ناپايدار است . ويتامين 12Bدخالت مستقيم در تقسيم سلولی دارد و از اين جهت می تواند تاثيرات ويژه ای بر روی بدن داشته باشد .
بزرگ شدن گلبولهای قرمز يکی از علائم واضح کمبود 12B می باشد ميزان ذخيره 12B در بدن انسان در کبد و عضلات می باشد و ميزان اضافه آن از طريق ادرار دفع می گردد.
ویتامینB12 درچه موادي يافت مي شود؟
لازم است مطلع باشيد که 12B در منابع گياهی يافت نمی شود . منابع حيوانی مثل گوشت قرمز– جگر– دل- قلوه از منابع غنی اين ويتامين هستند .
شير و زرده تخم مرغ حاوی مقداری 12B می باشند.
- 12B عامل مهمی است برای رشد کودکان و بچه هايی که باکمبود اين ویتامين مواجه باشند ضمن ظهور علائمی مثل عصبي بودن و افسردگی ، کندی رشد را نيز خواهند داشت .
- افرادی که رژيم گياهخواری دارند شک نداشته باشند که به کمبود 12 Bدچار خواهند شد .
- خانمها در هر دوره پريود مقداری 12B و آهن را از دست می دهند به همين علت بهتر است این کمبود را جبران کنند.
- ويتامين 12B نقش بسيار مهمی در پوشش ميلينی سيستم های عصبی دارد ، و چنانچه به ميزان مورد نياز به بدن نرسد ، می تواند براحتی سيستم عصبی شما را دچار اختلال نمايد ، هرچند که در منابع اشاره ای به اين مسئله نشده ولی به تجربه نشان داده شده افرادی که دچار کمبود 12B می باشند دردها را بيشتر از ديگران احساس می کنند .
- بعضی از افراد به تزريق وريدی (نه عضلانی) آمپول 12B حساسيت نشان می دهند که به شوک آنافيلاکسی مشهور است .
- نکته قابل توجه اينکه آزمايشات نمی توانند با دقت ميزان کمبود اين ويتامين را از طريق متد شيميايی نشان دهند بنابراين نبايد خيلی هم خوش خيال بود.
12B با حضور فاکتور داخلی در معده جذب می گردد . آنهايی که زخم معده دارند حتما با کمبود 12B مواجه می شوند.
قند را در دهان خود نگذاريد
پوسيدگي دندان، يکي از علل شايع از دست دادن دندانها در سن زيرسی سالگي است. به گفته داندانپزشکان، يکي از عوامل مهم ايجادکننده پوسيدگي، گذاشتن قند در دهان است. به توصيه بهداشت جهاني به دليل تاثير مخرب قند بر روي دندانها ، هيچگاه نبايد قند را در دهان گذاشت.
در ميان ايرانيان عادت شده که اول قند را در دهان ميگذارند بعد چاي را مينوشند که اين عادت نادرست موجب فرسودگي دندانها ميشود. براي کاهش ميزان تخريب شيريني قند بهتر است قند در چاي حل شود . حتي بهتر است به جاي قند از خرما که گلوکز طبيعي و تنظيم شده دارد و باعث بيماري ديابت نميشود، استفاده کرد و به جاي شکر،عسل مورد استفاده قرار بگيرد. بايد بعد از خوردن هر نوع مواد غذايي شيرين ، دندانها با مسواک و حداقل آب ساده شسته شود
کودکان به تناول مواد شيرين مانند شکلات و جويدن قند علاقه نشان ميدهند درحالي که مصرف بيرويه اين مواد موجب پوسيدگي دندانهاي شيري و ايجاد فاصله بين آنها ميشود. بزرگسالان بايد از خوردن پشت سرهم غذاي گرم و سرد، ترش و شيرين و تند به کودکان خود اجتناب کنند.
اين عمل باعث ترک خوردن،خرد شدن و از بين رفتن ميناي دندانها ميشود. خوردن پيتزا ، اسنک ، همبرگر داغ و برخي از غذاهاي خانه همراه با نوشابه، آب و سالاد سرد باعث آسيب دندانهاي شيري و دائمي افراد بخصوص کودکان ميشود. خانوادهها بايد خود و کودکان را ملزم کنند کهبعد از خوردن هر نوع خوراکي، دندان و دهان خود را با آب ساده بشويند
هويج
هويج با داشتن مواد مقوي و ويتامين ها يکي از مهمترين و مفيد ترين سبزيجات براي بدن است. خوردن هويج مقاومت بدن را در مقابل بيماريهايي عفوني بالا مي برد.
در هويج يک نوع انسولين گياهي وجود دارد که اثر کم کننده قند خون را دارا مي باشد بنابراين عقيده قديمي که هويج براي مبتلايان به بيماري قند خوب نيست کاملاً غلط است و بيماران قندي مي تواننده به مقدار کم از اين گياه استفاده کنند . مصرف هويج در برطرف کردن بيماريهاي آب آوردن نسوج بدن ، عدم دفع ادرار، تحريک مجاري هضم و تنفسي ، سرفه هاي مقاوم ، آسم ، اخلاط خوني و دفع کرم اثر معجزه آسايي دارد.
از هويج مي توان در موارد زير استفاده کرد:
1. براي برطرف کردن يبوست. 2. هنگاميکه کودک شروع به دندان در آوردن مي کند يک قطعه هويج باريک را براي دندان زدن به او بدهيد . 3. اشتها آور مي باشد. 4. اگر آسم يا گرفتگي صدا داريد آب هويج بخوريد. 5. خوردن هويج براي بيماريهاي بواسير موثر است. 6. براي خارج کردن سنگ کيسه صفرا هويج اثر معجزه آسا دارد. 7. خوردن هويج جوشهاي صورت را درمان مي کند. 8. هويج اعمال روده ها را منظم مي کند و کمبود الياف غذاهاي گوشتي را جبران مي کند بنابراين آنهايي که گوشت زياد مصرف مي کنند حتماً بايد هويج بخورند تا مشکل يبوست نداشته باشند. 9. براي بر طرف کردن اسهال بچه ها مفيد مي باشد. 10. آب هويج در صبح ناشتا مواد سمي را از خون خارج مي کند. 11. هويج را نبايد هيچگاه پوست کند زيرا مواد مغذي و ويتامين هاي خود را از دست مي دهد بلکه بايد آنرا با برس کاملاً تميز شست و مصرف کرد. 12. هويج يکي از سبزيهاي ضد سرطان است به ويژه سرطانهايي که افراد سيگاري به آن مبتلا مي شوند. 13. هويج سيستم ايمني بدني را تقويت کرده، عمر را طولاني کرده ، کلسترول خون را کاهش مي دهد. 14. هويج از ابتلا به سرطان معده و پروستات جلوگيري مي کند. 15. هويج خون را تصفيه مي کند. هويج سبب افزايش شير درمادران شير ده مي شود.
هويج رماتيسم و نقرس را بر طرف مي کند. البته با تمام خواص زيادي که هويج دارد در مصرف آن نبايد زياده روي کرد ديده مي شود آنهائيکه هويج زياد مصرف مي کنند رنگ پوست و چشم آنها زرد مي شود که البته خطري ندارد چون اگر چند روز هويج مصرف نکنند دوباره پوست و چشم به رنگ طبيعي خود برمي گردد.
چاقی با بیانی ساده
چاقي عبارت است از:افزايش تعداد و يا اندازه سلولهاي چربي. تري گليسيريد نوعي چربي است که از ميزان غذاي اضافي بدن ساخته مي شود و در نقاط خاصي از بدن ذخيره مي گردد.
کبد عضوي است که مسئوليت تبديل قند حاصله از غذاي اضافي به چربي را به عهده دارد. چنانچه افراد بدون توجه هر روزه باز هم به نيت سير شدن، غذايي مازاد بر نياز خود دريافت کنند کبد ناچارا چربي ها را به بعلت کمبود زمان در اطراف خود ذخيره ميکند که منجر به ايجاد بيماري کبد چرب مي گردد که منشأ بسياري از بيماري هاي خطرناک مي باشد . چاقي يکي از معضلات جهان است و تنها راه مبارزه با آن اصلاح تغذيه خانواده است، درست خوردن و پرهيز از ریزه خوري و پرهيز از مصرف تنقلات مي تواند نقش عمده اي در جلوگيري از چاقي داشته باشد.
غذاهايي که مي توانند باعث چاق شدن شود: نوشابه، چيپس، شيريني، شکلات، آب ميوه، آجيل. برخلاف تصور، غذا ها آنقدر قدرت چاق کنندگي بالايي ندارند بلکه اين خورا کی های جنبي هستند که افراد را چاق مي کنند.
چاقی و كوچولوها
-کودکان اگر چاق شوند مقدار سلول هاي چربي آنها افزايش مي يابد ولي بزرگسالان اندازه سلولهايشان . اندازه را مي شود کوچک کرد اما تعداد را نمي توان کم کرد !!
- متخصصين تغذيه، کودکان چاق شما را ميتوانند به طريقي لاغرکنندکه هيچ لطمه اي به سلامتي آنان وارد نشود.
- والديني که کودکان چاق و چله را مي پسندند متأسفانه سلامتي آينده کودکان را فداي هوسهاي جاهلانه خود مي کنند.
- چاقي کودکان نوعي بيماري خطرناک است که ممکن است در بزرگسالي به قيمت جان آنها تمام شود، بنابراين به سادگي از کنار آن نگذريد.
- مقصر اصلي در چاقي کودکان مادران و پدران هستند ودر درجه بعدی معلمين هستند، نه کس ديگر .
ارتباط چاقی با آقايان : چاقي آقايان بيشتر در ناحيه شکم ايجاد مي شود.
آقاياني که دچار چاقي مي شوند و اضافه وزن پيدا مي کنند در فاصله نه چندان زياد به مرز سکته و ديابت مي رسند، کمتر از آنکه فکرش را بکنند.
مردان پرخور که کار بدني را بهانه مي کنند ظالماني هستند که باعث يتيم شدن فرزندان خود مي شوند.
چاقي آقايان، به ميزان 50% از فعاليت هاي جنسي آنها مي کاهد.
مردان پر خور که به آرامي چاق مي شوند، بهترين پس انداز کننده هاي مالي براي جراحان قلب و عروق مي شوند.
خانم ها بدانند كه چاقی عاملي است مهم براي افسردگي زنان.
چاقي در زنان و دختران ، باعث بالا رفتن تفاوت ظاهري سن آنان با همسرانشان و نهايتاً احساس سرخوردگي و زیبا نبودن خواهد شد.
چاقي باعث خرابي پوست و فرسوده شدن روح مي گردد. چاقي در زنان آن چنان زيبايي را مي خورد که گويي اصلاً وجود نداشته است.
چاقي فقط بر اثر خوردن است، آنهايي که مي گويند ما اگر آب هم بخوريم چاق می شويم دروغگوياني بيش نيستند.
اختلالات تيروئيد، اختلالات هورمون های زنانه واختلالات پرولاکتين عاملي براي چاقي هستند ولي نه آنقدر که فردي را بيش از چند کيلو چاق کنند، بلکه بيشتر بهانه ايست براي افراد پرخور که ديگران را گول بزنند تا از سرزنش فرار کنند.
چاقي ، مادر همه بيماري های جسمي، روحي و رواني است.
مشكلات ناشي از تغذيه ناسالم در نوجوانان
1 ـ كموزني و لاغري: كه بيشتر ناشي از تصور غلط نوجوانان از تناسب اندام است و به دنبال آن بعضي اقدام به رژيم سخت و خودسرانه ميكنند كه سلامت آينده آنان را به خطر مياندازد. بويژه در دختران كه دوران مهم بارداري و شيردهي را به دنبال دارند، اين مسئله ممكن است باعث قاعدگي نامنظم و يا عدم قاعدگي آنها شود. همچنين در توليد مثل و باروري آنها تداخل كند.2 ـ اضافه وزن و چاقي: كه اغلب در اثر كميتحرك و فعاليت بدني، استفاده مداوم از تلويزيون و رايانه و نيز رژيمهاي غلط غذايي و مصرف زياد تنقلات، نوشابهها و غيره است.
3 ـ كمخوني:ناشي از فقرآهن كه يكي از مشكلات شايع تغذيهاي به ويژه در دختران در اين سنين است كه بر رشد جسمي، ذهني و سيستم ايمني آنها اثر سوء دارد. كمخوني در اين دوران در اثر افزايش نياز (به دليل رشد)، استفاده از رژيمهاي غذايي فقر غذايي، آلودگيهاي انگلي و آلودگيهاي محيطي (مانند ذرات ريز سرب معلق در هوا) به وجود ميآيد.
4 ـ بياشتهايي عصبي يا پرخوري عصبي: منجر به سوء تغذيه ميشود و نياز به اصلاح رفتار خواهد داشت. در كنار آن مشاوره تغذيهاي ضروري است.
5ـ آكنه (جوش صورت): كه مشكل 80% نوجوانان است بيشتر تحت تاثير عوامل هورموني، استرس، فازهاي قاعدگي و ژنتيك رخ ميدهد. استفاده از مواد غذايي مانند مغزها در بروز آن تاثير زيادي ندارند. مطالعات نشان داده است كه ارتباطي قوي بين دريافت غذا و بروز آكنه وجود ندارد. اما ارتباط آن با كمبود دريافت مواد مغذي مانند ويتامين اي و روي شناخته شده است
چند مورد ازخواص ویتامینE
نتایج تحقیقات حاکی از آن است که ویتامین "E " در مقابله با بسیاری از بیماری ها به بدن کمک می کند و سلول ها را از انواع مشخصی از آسیب ها حفظ کرده ، طول عمر آنها را افزایش می دهد.
این خاصیت ویتامین "E" در طول زمان باعث کند شدن نوعی از آسیب سلولی شده که به طور طبیعی با افزایش سن رخ می دهد .
ویتامین "E " سطح ایمنی بدن را درمقابل بسیاری از بیماریهای تضعیف کننده سیستم ایمنی، بالا می برد .
این ویتامین نقش مهمی در درمان بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان پوست ، دهان ، گلو ، معده ، روده بزرگ ، پستان و پروستات ایفا می کند . همچنین خطر ابتلا به سرطان ریه ، مری و دهانه رحم را کاهش می دهد.
تحقیقات نشان می دهد که ویتامین " E" مانع از انسداد شریان ها توسط کلسترول موسوم به "کلسترول بد" می شود.
همچنین ویتامین "E" یک ترکیب ضد انعقاد قوی است که به جریان یافتن راحت خون در شریان هایی که دارای پلاک های چربی چسبیده به دیواره هستند، کمک می کند .
ویتامین "E" از پیشرفت بعضی از بیماریها مانند بیماری آلزایمر که باعث کاهش قدرت ذهنی و فیزیکی می شوند، جلوگیری می کند.
همچنین ویتامین "E" می تواند با بیماری آب مروارید که باعث کاهش دید و کوری می شود ، مقابله کند .
از کاربردهای دیگر این ویتامین می توان به کند ساختن پدیده پیری سلول ها و بافت ها ، تقویت فرد در مقابل آلوده کننده های محیطی ، نگهداری و سلامت سلول های قرمز خون ، مقابله با کم خونی ، درمان اختلالات وابسته به " چربی های بد هضم " درمان شماری از بیماریهای پوستی ، کمک به بهبود سریع تر زخم ها ، کمک به درمان اختلالات تولید مثلی ، کاهش ناراحتی های قبل از شروع دوره قاعدگی اشاره کرد .
از جمله منابع غذایی این ویتامین
می توان به آجیل ( بادام ، فندق و گردو ) ، تخم آفتابگردان ، روغن ذرت ، مارگارین ، مایونز و روغن های گیاهی مثل ذرت ، گل آفتابگردان ، سویا ، پنبه دانه ، کانولا و جوانه گندم ( غنی ترین منبع ) اشاره کرد . ویتامین "E" معمولا غیر سمی است . میزان بسیاربسیار زیاد آن ( خیلی بیشتر از 1200 واحد روزانه ) می تواند باعث تهوع ، نفخ ، اسهال و تپش قلب شود .
در صورتی که فشارخون دارید و یا اینکه از داروهای رقیق کننده خون نظیر کومارین یا وارفارین استفاده می کنید ، قبل از مصرف ویتامین " E " با پزشک خود مشورت کنید .
رابطه کلسترول خوب با سلامت عروق
ميدانيد كه كلسترول توسط بدن توليد ميشود اما از طريق مواد غذايي مي تواند وارد بدن شده و نهايتاً چربي خون را افزايش دهد. اما كلسترول دو نوع دارد.
نوع اول،(ال دي ال LDL(، كه يك ليپوپروتئين با چگالي پائين بوده و به كلسترول بد شهرت دارد. چون به جدار عروق مي چسبد و موجب تنگي آنها مي شود. اغلب عروق نظير رگ هايي كه به قلب و مغز خون مي رسانند در معرض اين گرفتگي قرار مي گيرند. به طور كلي، هر چه سن انسان بالاتر مي رود، امكان اين گرفتگي بيشتر مي شود و اگر عروق به انسداد كامل برسد، خطر بروز سكته قلبي يا مغزي فرد را تهديد خواهد كرد.
نوع دوم، (اچ دي ال HDL( ، كه درست بر عكس اولي عمل مي كند. اين ليپو پروتئين چگالي بالايي دارد ودرعروقمانعتنگي ميشود. به طوري كه، اگر در طول زندگي بتوانيم نسبت اين كلسترول را در خونمان بالا نگه داريم به سلامت عروق ، قلب و مغزمان كمك كرده ايم.
چگونه مي توانيم با افزايش كلسترول خوب و كاهش كلسترول بد سلامت عروقمان را تضمين كنيم؟
تحقيقات زيادي رابطه بين تغذيه و فعاليت هاي بدني را با نوع كلسترول ايجاد شده در بدن ثابت كرده اند. اين تحقيقات نشان دادهاند، مصرف چربيهاي جامد نباتي و حيواني در افزايش كلسترول بد نقش بسزايي دارند.ازطرفديگر،افراديكه فعاليت هاي ورزشي منظمي دارند، كلسترول خوب در بدنشان بيشتر توليد ميشود. به علاوه، فعاليت هاي بدني منظم چربي هاي اضافي را مي سوزاند و وزن نيز كاهش پيدا مي كند و به دنبال آن كلسترول خون نيز تنظيم خواهد شد. بيشتر غذاهايي كه اسيد چرب امگا 3 دارند، موجب افزايش كلسترول خوب مي شوند.
اين 5 توصيه مي تواند با تنظيم نسبت كلسترول خوب و بد به سلامت شما كمك كند:
1) ورزش منظم نظير پياده روي، دويدن، شنا، دوچرخه سواري يا استفاده از وسايل ورزشي كه در مراكز بدن سازي وجود دارند، مانند تردميل و دوچرخه ثابت حداقل نيم ساعت در روز براي افراد سالم و يك ساعت براي آنان كه كلسترول بالا دارند.
2) مصرف مواد غذايي حاوي امگا 3، مانند ماهي هاي چرب و تخم مرغ حاوي امگا 3
3)كاهش مصرف غذاهاي چربي نظير شير و ماست پر چرب، كله پاچه، پوست مرغ، گوشت چرب، انواع سس هاي چرب، خامه، سرشير، كره، سوسيس و كالباس، انواع پيتزاها .
4) استفاده از غذاهاي سالم خانگي (كه با ميزان كم روغن هايي چون روغن كلزا، كانولا و يا آفتاب گردان تهيه شده اند.
5)مصرف بيشتر سبزيجات تازه و آبپز و انواع ميوه ها (روزانه 5 تا 6 واحد)، كه حتي مي توانيد هر روز صبح با خود به سر كارتان ببريد و ميل كنيد.
آجيل خطر ابتلا به سرطان را نصف مي كند
خوردن غذاهاي حاوي ويتامين E از جمله آجيل و روغن زيتون با عث نصف شدن خطر ابتلا به سرطان مي شود.
محققان مركز سرطان شناسي در اورلاندوي فلوريدا با هدف بررسي نقش تغذيه مفيد در كاهش انواع سرطان به اين نتيجه رسيدند كه مصرف مواد غذايي مانند آجيل و روغن زيتون مي تواند ابتلا به سرطان مثانه را در انسان به نصف تقليل دهد.
محققان اين مركز همچنين گفتند: مصرف ويتامين E نقش موثري در كاهش حمله هاي قلبي دارد اما هنوز از نظر عملي نتوانسته اند مدارك قابل مستندي را در اين خصوص ارائه كنند.
گفتني است ، مطالعه اخير روي 1000 نفر از ساكنين هيوستون تگزاس صورت گرفت و موارد ابتلا به سرطان مثانه را در بين كساني كه ويتامين E بيشتري مصرف كرده بودند 25 درصد كمتر از بقيه مشاهده كردند.
*************************************************
من ((شلغم )) هستم !
فارسى من شلغم و برشاد است ، در بعضى از كتب به جاى برشاد، بوشاد نوشته اند. اعراب نام مرا معرب كرده و شلجم و سلجم گفته اند، ولى در زبان عربى نام من لفت است . گياه شناسان قديم ايران مرا جزو هويج ها مى دانستند و به همين جهت است كه در لغت نامه هاى قديم در تعريف من مى نويسند ((هويجى است كه آنرا در آش ها مى ريزند)) من داراى فقط هشت درصد مواد نشاسته اى ، دو درصد چربى و دو درصد مواد سفيده اى هستم و مقدارى سلولز دارم و به همين جهت است كه خوردن من شخص را سير مى كند و نيروى لازم به او مى دهد، ولى كسى را چاق نمى كند و براى مبتلايان به مرض قند، ضرر ندارم . بلكه با داشتن مواد مفيد ديگر به درمان آن كمك مى كنم . مواد سفيده اى من مناسب اعصاب و مغز بوده و قوه حافظه را زياد مى كند و به اعصاب نيرو مى بخشد. من داراى ويتامين هاى آ - ب - پ و ث هستم و املاحى مانند فسفر، كلسيم و گوگرد، منيزى و يد دارم ، و مقدار كمى در من ارسنيك و گوهر شب چراغ روبيديم وجود دارد و تنها گياه خوراكى هستم كه اين دو عنصر مفيد را با هم جمع دارد. روبيديم از عناصر مفيدى است كه در هر گياه پيدا شود آنرا مفيد كرده و اثر مواد و عناصر شفابخش آنرا چندين برابر مى كند، و نيز به علت وجود ارسنيك و اين گوهر گرانبها است كه خوردن من از سخت ترين امراض ، يعنى جذام جلوگيرى مى كند - بيمارى جذام يك بيمارى قديمى است كه عامل اصلى آن فقر و بدبختى و فقدان عوامل غذايى است و موقعى اين مرض و ميكرب سرسخت آن مسرى مى شود كه شخص دچار كمبود عواملى مانند ارسنيك و گوگرد باشد و در غير اين صورت قابل سرايت نيست ، علاوه بر ويتامين ها و مواد سودمندى كه در بالا به آن اشاره كردم در من يك تركيب ميكرب كش با طيف وسيع وجود دارد كه بسيارى از ميكربها و ويروس ها را از بين مى برد و روى اين اصل است كه من زكام و سرماخوردگى را معالجه كرده و از ابتلاى به آن جلوگيرى مى نمايم . من خلطآور و درمان كننده سرفه ، مخصوصا سرفه هاى خشك هستم و سينه و شكم را نرم مى كنم و براى مداواى آنژين ، تنگ نفس - سياه سرفه تجويز مى شوم . غذاهايى كه با من پخته شوند، مدتى در برابر امراض پوستى بيمه مى نمايد. من قوه بينايى را زياد مى كنم ، و از شب كورى جلوگيرى مى نمايم و غرايز جنسى را تقويت مى نمايم . شستشو با آب جوشانده ى من جهت تركيدن پوست و شقاق - نقرس - خارش مفيد است . من مقاومت بدن را برابر جميع امراض زياد مى كنم و درد مفاصل و اعصاب را تسكين مى دهم . فشار خون را پايين مى آورم و از رقت خون جلوگيرى مى كنم و در تقويت تخمدان ها و آلات تناسلى نقش اساسى دارم و رحم را براى پرورش نوزاد سالم و قوى تقويت كرده ، و زنان را مستعد آبستنى مى كنم . من ادرار را زياد مى كنم و اين خاصيت در ساقه هاى نازك و نو رشته ى گياه من خيلى زياد است ، و به همين علت و داشتن گوگرد فراوان سنگ هاى كليه و مثانه را از بين مى برم ، ضماد من دمل را باز مى كند و اورام را فرو مى نشاند. به اطفالى كه دچار برفك شده اند، از جوشانده ى من بخورانيد و اثر آن را ببينيد، در فصل زمستان تا مى توانيد از وجود من استفاده كنيد و تمام سال از منافع آن بهره مند شويد.
اسم من ((فلفل )) است !
براى معالجه بى حسى و فلج مرا بكار بريد.
تقويت كننده حافظه و اعصاب و مسكن دردهاى عصبى هستم .
اگر مرا در دندان كرم خورده بريزيد از پيشرفت كرم خوردگى جلوگيرى مى كنم .
غلظت خون را از بين مى برم .
آنان كه به جذام مبتلا هستند، به سراغ من بيايند.
پادزهر خوبى هستم ...و هزاران خاصيت ديگر كه كمتر كسى از آن مطلع است !
فارسى من پلپل است و معرب آن فلفل مى باشد. زادگاه من هندوستان بوده و به دو رنگ سياه و سفيد در بازار عرضه مى شوم . فلفل سياه ميوه نارس من است كه آنرا خشك كرده اند و چنانچه ميوه من پس از رسيدن خشك كرده و بعد در آب خيسانده ، لفافه ى خارجى آنرا بگيرند، به رنگ سفيد درآمده و فلفل سفيد خوانده مى شود. ميوه من داراى 5/1 تا دو درصد اسانس است با بوى مطبوع و طعمى تند همراه با يك ماده ى عامله تند و صمغى كه در الكل و اتر حل مى شود، من مخاط را تحريك مى كنم و عطسه آور مى باشم . زياده روى در خوردن من باعث افزايش ترشحات معدى است و به همين جهت است كه مبتلايان به ناراحتى هاى معدى نبايد در خوردن من افراط كنند و استفاده از مقدار كم من براى آنها هم مفيد است . گرد كوبيده من حشرات را متفرق مى كند و اگر آنرا در لابلاى پارچه بپاشند بيد نمى خورد و از گزند حشرات محفوظ مى ماند. سابقا كچلى را با من معالجه مى كردند. به هضم غذا كمك مى كنم . زهكش بلغم و ضد زهر مى باشم . من مقوى حافظه و اعصاب و مسكن دردهاى عصبى هستم . جويدن دانه من همراه با مويز جهت رفع رطوبات دماغ و معده مفيد است . ماليدن ميوه من با روغن جهت فلج و بى حسى توصيه شده است . اگر يك حبه قند را در يك قاشق فلزى قرار داده روى آتش ذوب نمايند و بعد مقدارى گرد فلفل به آن مخلوط كرده گرم گرم در حفره ى دندان هاى كرم خوردگى بريزند درد آن را تسكين داده و از پيشرفت كرم خوردگى جلوگيرى مى كند. ماليدن من به لثه درد دندان را ساكت مى كند.
من بلغم را از بين مى برم و جگر را گرم مى كنم و اشتها را زياد ميكنم . من غذا را نرم و لطيف كرده و اخلاط غليظ را از بين مى برم من خون غليظ را سبك مى كنم ، و براى درمان جذام مفيد مى باشم . من بادشكن بوده و دل درد را معالجه مى كنم و آروغ ترش را برطرف مى سازم ، حمول دانه من خارج كننده جنين و بعد از جماع مانع باردارى است . و اين يكى از هزاران طرق تنظيم خانواده و جلوگيرى از ازدياد نفوس است . ضماد من بازفت خنازير را فرو مى برد. و جهت سفيدك ناخن مفيد است و با آب پياز و نمك جهت روياندن موى گرى ((داءالثعلب (( مفيد است ((داءالثعلب ريزش موى سراسرى بدن است كه معمولا پس از ابتلا به امراض عفونى ايجاد مى شود(( براى معالجه مسمومين مخصوصا ترياك خورده و عقرب گزيده چنانچه دسترسى به پزشك نداشته باشيد بهتر است جوشانده ى مرا مكرر به مسموم بخورانيد و بگذاريد قى نمايد. در گذشته عده اى معتقد بودند كه اگر مار گزيده دانه مرا بخورد وتندى آن را حس ننمايد زهر در بدن او تاثير عميق كرده و معالجه آن آسان نيست ، ولى اگر تندى آنرا حس كند، قابل مداوا و درمان است . مقدار خوراك من حداكثر تا پنج گرم است . من براى اشخاص گرم مزاج خوب نيستم و توليد سر درد مى كنم و سينه را به خس خس مى اندازم و براى كبد ضرر دارم ، و برعكس براى پيران و اشخاص سرد مزاج مفيد مى باشم .
فلفل سبز
من بى برى يا فلفل سبز هستم . اسم من فلفل سبز يا بهتر بگويم پلپل سبز است . به من بى برى - بى بر، و بوبر هم گفته اند. عده اى به غلط به من فلفل هندى گويند در صورتى كه نه تنها زادگاه اولين من آمريكا است ، بلكه مخصوص مناطق معتدله بوده و در هندوستان و مناطق گرمسير و استوايى به عمل نمى آيم . در آمريكا بيش از سى نوع من كاشته مى شود، ولى تاكنون سه چهار نوع آن بيشتر به ايران نيامده است . ميوه من وقتى برسد قرمز مى شود و به همين جهت است كه به من فلفل قرمز و اعراب فلفل احمر مى گويند. سرخى رخسار من همانند جوهر زردك است و در بدن تبديل به ويتامين ((آ)) مى شود. من داراى ويتامين هاى ((ب ))، ((آ)) و ((ب 2)) هستم و مقدار زيادى ويتامين ((ث (( دارم و مقدار اين ويتامين در من بقدرى زياد است كه عده اى از كارخانجات داروسازى آنرا از ميوه ى من استخراج مى كنند - علاوه بر ويتامين هاى فوق الذكر در من داراى مقدارى ويتامين ((پ (( بوده و حافظ جوانى مى باشم ، مشروط بر اين كه در خوردن ميوه تند من زياده روى نشود. ميوه من داراى يك ماده رنگين - يك ماده عامله - مقدارى مواد سفيده اى و مقدارى مواد قندى مى باشد. در دانه هاى ريز من مواد سفيده اى و مواد روغنى وجود دارد. در بعضى از انواع من كه تندى كمترى دارند، مقدارى ترشى از نوع جوهر ليمو و ترشى سيب ديده مى شود. من همانند فلفل سياه و دار فلفل به هضم غذا كمك مى كنم و باد شكن مى باشم . پيران و اشخاصى كه مزاجى سرد دارند بايد از ميوه من زياد ميل نمايند تا غذايشان سبك و لطيف گردد و از توليد فضولات سنگين و سفت جلوگيرى نمايد. وقت پيرى بر مذاق تند نتوان زيستن كى تواند داشت بى فلفل كسى كافور را پيران با خوردن من رنگ چهره ى خود را سرخ مى كنند و معده ى خود را گرم كرده و آروغ ترش را از بين مى برند. جوانان نيز بد نيست مرا همراه با غذاهاى سنگين بخورند تا با جوهرى كه در بر دارم آنها را نرم و هضمشان را معتدل نمايم . جوهر تند من محرك جلد است . ترشح بزاق را زياد مى كند و تسكين دهنده ى بواسيرهاى دردناك و ملتهب است . كسانى كه مبتلا به زخم معده هستند و همچنين كسانى كه در موقع ادرار احساس سوزش مى نمايند، و آنهايى كه كبد ملتهب دارند، بايد از خوردن من پرهيز نمايند. دانه هاى ريز ميوه من پس از خشك شدن عطسه آور است و در ساختن انفيه بكار رفته و براى درمان امراض عصبى و داروهاى روماتيسمى توصيه شده است . در هنر آشپزى و تدبير منزل علاوه بر اين كه مرا در انواع غذاها مى ريزند، با من دلمه و ترشى نيز درست مى نمايند، و گرد ميوه ى خشك شده مرا با انواع سس ها و چاشنى ها مخلوط مى نمايند. غدير
اسم من ((توت فرنگى )) است !
در من چند نوع فلز موجود است .
آنها كه نوزاد پسر مى خواهند، از وجود من استفاده كنند،
مقوى قلب بوده ، التهاب صفرا را خاموش مى كنم .
تصفيه كننده خونم .
يكى از دشمنان سرسخت تنگى نفس هستم و سرفه هاى خشك را درمان مى كنم ....
فارسى من ((چيالك (( است ، به من چيلك و چلم هم مى گويند. تركى من ((چيكلك (( است و به همين نام در كتب داروسازى قديم آمده ام ، در تنكابن به من ليدانه و در گيلان جميل گويند و با اينكه از قديم در جنگل هاى مرطوب و معتدل ايران مخصوصا قره داغ و حسن بگلو بطور خودرو به عمل آمده ام ، معذلك عده اى مرا خارجى تصور كرده توت فرنگى لقب داده اند.
ميوه من خوش طعم و لذيذ بوده و از قديم مرا برادر بزرگ تمشك مى دانستند، ميوه ى من داراى چند نوع قند - مواد سفيده اى و كمى چربى است و فلزاتى مانند آهك - آهن - منيزى - يد - برم - فسفر و مقدار زيادى پتاسيم دارد كه با چندين نوع ترشى گياهى تركيب شده و به صورت املاح قليايى در آمده است ، خوردن اين ميوه ترشى خون را از بين مى برد و محيط بدن را قليايى مى كند و اگر خانمى چند ساعت قبل از آميزش مقدارى از ميوه مرا بخورد ترشح دهانهاى رحم او قليايى شده ، كروموزومهاى (دخترزا) را از بين برده ، و محيط رحم را براى پرورش پسر آماده مى سازد و اين روش در ايران زياد تجربه شده و نتايج عالى داده است .
ماليدن ميوه من به پوست بدن و گرفتن حمام توت فرنگى يكى از اسرار موفقيت بعضى از زيبارويان جهان است .
ميوه من مقوى قلب بوده ، التهاب صفرا را خاموش مى كند و بهترين صفرابر مى باشد. خون را تصفيه مى كند مناسب مزاج هاى سوداوى است و جهت امراض جلدى از قبيل جرب توصيه شده است . تنگى نفس را برطرف مى كند و سرفه ى خشك را درمان مى نمايد، و خارش و بواسير را درمان مى كند و خلاصه در همه احوال همتاى تمشك بوده و شباهت زيادى به آن دارد. ساقه ى زيرزمينى من كه عده اى به غلط آنرا ريشه تصور مى كنند، استوانه اى شكل بوده و سطح خارجى آن تيره و مغز آن قرمز رنگ است و به همين جهت خوردن آن رنگ ادرار و مدفوع را قرمز مى كند. جوشانده ى بيست در هزار اين ساقه قابض - ضد اسهال و پيشاب آور است . املاح موجود در ميوه هاى من خاصيت نرم كننده ى سينه و شكم را دارند و همراه با سلولزى كه در آن است ، حركات دودى روده ها را زياد كرده به هضم غذا كمك مى كنند. بعضى از اشخاص نسبت به ميوه ى من حساسيت دارند و پس از خوردن آن دچار كهير مى شوند. براى اطلاع اين دسته بد نيست بدانيم اين اشخاص نسبت به ميكربها و عوامل خارجى ميوه حساس بوده و اگر آنرا خوب بشويند به اين عارضه مبتلا نخواهند شد. ساقه زيرزمينى من به علت داشتن آهن - آهك و اسيد ساليسيليك مسكن و تب بر بوده و براى مبتلايان به نقرس و امراض كبدى مفيد است . سنگ كليه و مثانه را از بين مى برد و درمان خوبى براى رماتيسم است ، و به علت داشتن منيزى ترمز سرطان بوده و به علت قليايى كردن خون از پيشرفت اين مرض جلوگيرى مى كند. قند ميوه من از نوع قند توت بوده و براى مبتلايان به مرض قند مفيد است . ميوه من معالج خوبى براى مبتلايان به تصلب شرايين است و به علت داشتن ويتامين هاى متعدد، يكى از ميوه هاى بسيار مفيد شناخته شده است . برگ و ساقه زيرزمينى من خاصيت ضد عفونى كننده نيز دارند و فشار خون را پايين مى آورند و اختلالات كليه و مثانه را برطرف مى كنند. از ميوه تازه من و شربت و مرباى من تا مى توانيد استفاده كنيد و بقيه خواص مرا در تمشك مطالعه نماييد.
من تمشك هستم
اسم من تمشك است . به من تميش - تلس - سه گل - توت سه گل و تلو هم مى گويند. در كتب قديم از من به اسامى عليق الجيل - توت العليق ياد شده است و در همه جا مرا برادر و قائم مقام چيالك (توت فرنگى ) معرفى كرده اند.
من داراى انواع خاردار نيز مى باشم ، به انواع خاردار من در نورلم ، در شيرگاه و مياه دره تميش در آمل دوته - در راميان تموش و بورنيگان در تنكابن و الش و ولش و جولوش در آستارا، هندل در لاهيجان كره تيق در ارسباران ، بورجن در طوالش ، تميشه بور در رودسر، و رامسر تمشك ، در بجنورد دولانا، در مازندران تمش و در كردستان تورك نامند.
ميوه من مثل چيالك سرشار از ويتامين هاى ث ، قند، توت ، جوهر ليمو و ترشى سيب است و به همين جهت طعم ترش مطبوعى دارد، و به علت داشتن املاح زياد، خون را قليايى كرده و ترشى آن را از بين مى برد.
ميوه من بسيار خنك و ضد رطوبات بدن است و راه ورود ميكربها را به عروق مى بندد و از خونريزى و فساد خون جلوگيرى كرده ، و رقت خون را درمان مى كند.
ملين و اشتهاآور بوده و ادرار را زياد مى كند. مسكن صفرا و پاك كننده صفرا از امعاء است . بهترين درمان روماتيسم و تصلب شرائين است ، براى كسانى كه از درد معده رنج مى برند، ميوه ى خوبى است و از تحريكات جلدى جلوگيرى مى نمايد.
قندش براى مبتلايان به مرض قند مفيد و مداوا است خوردن آن تنفس را آسان و تنگ نفس را درمان مى كند.
شربت من براى مبتلايان به تب و آبله مرغان و سرخك بسيار مفيد است . غرغره جوشانده من براى درمان دردگلو و آنژين سود فراوان دارد.
سكنجبين ميوه من خنك كننده بوده و براى رفع يرقان و التهاب صفرا و كبد سودبخش است . ميوه من مقوى احشاء رحم است ، ضماد برگ من جهت زخم هاى سرد و برآمدگى چشم از حدقه مفيد است ، عصاره برگ و ساقه من كه تازه چيده و كوبيده و با كمى صمغ مخلوط نمايند، جهت امراض چشم مخصوصا جوش پلك و ريزش اشك و ناخنه و ورم پلك چشم مفيد مى باشد. جويدن برگ من جهت ورم لثه و رفع بى حسى آن مفيد مى باشد. جوشهاى دهان را از بين مى برد و بوى بد دهان را برطرف مى نمايد.
نوشيدن آب برگ و ساقه من كه تازه باشد با كمى صمغ عربى جهت تقويت معده و خونريزى معدى و بند آمدن اسهال و معالجه بواسير نافع است . در طب سنتى ايران نوشته اند كه اگر زنى هنگام رگل جوشانده برگ و ميوه تمشك بنوشد در آن ماه از آبستن شدن معاف خواهد بود.
گل من نيز اسهال را بند مى آورد و ضماد برگ من بر روى دكمه بواسير خونى نافع است . ميوه ى من قابض ترين اعضاى من است ، نوشيدن جوشانده ى ريشه من علاوه بر بند آمدن اسهال ، سنگ كليه و مثانه را خرد مى كند. ضماد برگ من ورمها را فرو مى نشاند و كورك و دمل را باز مى كند. و مانع زيادشدن زخم هاى خوره اى است .
ماليدن عصاره ميوه ى من جهت زخم هاى آبدار و چركى نافع بوده ، آنها را خشك مى كند و گل من نيز همين خاصيت را دارد.
ضماد برگ و ساقه هاى نازك من جهت درد بيخ ران و كوفتگى پا كه در اثر ورزش و راه پيمايى عارض شود نافع است . پخته برگ و ميوه من مو را سياه مى كند و خضاب خوبى است و مداومت در استفاده از آن ، مانع سفيد شدن مو مى باشد و اين خاصيت به علت داشتن فلز منگنز است كه در آن زياد بوده و عامل سياهى موى بدن انسان مى باشد.
ميوه من پادزهر سموم حيوانى است و مخصوصا ضد سم مارماهى شاخ دار است . مقدار خوراك عصاره و گل من 9 مثقال است
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید