سم زدايي و پاك كردن مواد افيوني از بدن نخستين گام براي بيماراني است كه وارد برنامه هاي درمان و توانبخشي ترك اعتياد ميشوند. به همراه آن بايد بيمار به شركت فعال در گروه هاي خودياري و درمان هاي غيردارويي تشويق شود چرا كه سم زدايي تنها در دراز مدت با موفقيت چنداني همراه نخواهد بود. ِ
سمزدايي به شيوه هاي ساده با داروهاي مسكن و آرام بخش و نيز به اشکال پيچيده كه نياز به بستري شدن و بيهوشي دارد، امكانپذير است.
سم زدايي سرپايي :در اين روش از داروهايي استفاده ميشود كه باعث رفع برخي از علائم ترك ميشوند (مانند كلونيدين، بوپرنورفين، ....) به همراه اين داروها از داروهاي ضدافسردگي، داروهاي ضد درد غير مخدر، داروهاي ضد تهوع، داروهاي خواب آور نيز استفاده ميشود. با توجه به اينكه مصرف هركدام از داروهاي ذكر شده فوايد و عوارض خاص خود را دارد ، نظارت حرفه اي و تخصصي در طول انجام سمزدايي ضروري است.
سم زدايي سريع :در مـــوارد مقاوم، در افراد جوان و در افرادي كه از ساير روشهاي درماني فايده نبردهاند از اين روش استفاده ميشود. در اين روش با كمك امكانات بيهوشي و مراقبت هاي ويژه و بستري شدن بيمار، سرويس هاي تخصصي دارويي ارائه ميشود.
سم زدايي فوق سريع :
در كساني كه به ساير روشهاي سم زدايي مقاوم بوده و تحمل علائم شديد ترك را نداشته و يا قادر به تكميل كردن برنامه هاي ترك نبوده اند از اين روش استفاده ميشود . در اين روش ابتدا بيمار تحت بيهوشي سبك قرار ميگيرد. و در طول اين مدت (5 الي 6 ساعت) با كمك داروهاي ضدافيوني، مواد افيوني از بدن بيمار پاك شده و تنها برخي از بيماران ممكن است پس از اتمام بيهوشي علائم خفيف ترك را تجربه كنند. البته در برخي ديگر تا 72 ساعت كماكان احساسات درد و ناخوشي ادامه خواهد داشت .
پس از سم زاديي با هركدام از روشهاي فوق براي پيشگيري از عود دو كار اصلي بايد انجام گيرد.
1) استفاده از داروي پيشگيري از عود (نالتروكسون )
2) درمان هاي غيردارويي
براي شروع داروي پيشگيري از عود (نالتركسون ) حتماً دوره سم زدايي بايد به اتمام رسيده باشد.
درمان هاي غير دارويي :
• گروه درماني: امكان صحبت در مورد مشكلات و بررسي و بحث و تبادل نظر در مورد مسائل مربوط به فرآيند درمان را فراهم ميكند.
بعضي معتقدند گروه درماني بهترين روش براي درمان معتادان است.
• خانواده درماني: پيرامون هر فرد معتاد، خانواده اي در رنج است. در درمان يا ادامه اعتياد خانواده نقش بسزايي دارد.
• درمان هاي شناختي - رفتاري: در اين روش كه بر مبناي يادگيري شكل گرفته است، بر توانايي انسان بر آموختن رفتارهاي سازگار و ناسازگار و چگونگي تغيير آن تأكيد ميشود.
• روان درماني روانپوشي: در اين روش به انگيزه هاي فردي، ارتباطي و اجتماعي كه در طي دوران رشد بر فرد حادث شده و زمينه ساز پيدايش اعتياد شده است، اشاره ميشود.
• گروه خودياري معتادان گمنام(NA): گروه هايي هستند كه توسط خود معتادان به منظور حمايت از يکديگر، گفتگو، راهنمايي و ارائه راهحل تشكيل ميشود. اين گروه ها فاقد درمانگر بوده و خود معتادان آنها را اداره ميكنند . در اين گروه ها بر مسئوليت خود فرد در ارتباط با اعتياد تأكيد ميشود. اين گروه بر اساس دوازده قدم و دوازده سنت كه نمايانگر قاعده و اصول اين گروه هاست، اداره ميشود.
• جامعه درمان مدار(TC): برنامه هاي اقامتي طولاني مدتي هستند كه 9-12 ماه طول ميكشند و بر مبناي خودياري اند.برگرفته از سایت راسخون
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید