پژوهشگران علوم پزشکي مي گويند نتايج تحقيقات نشان مي دهند مصرف مداوم متفورمين بخصوص در افرادي که از درمان ترکيبي با انسولين استفاده مي کنند، مي تواند با بروز کمبود ويتامين ب ۱۲ همراه باشد.
ياکوبال آمين يک ويتامين حساس و مهم است . اين ويتامين موجب درمان يک نوع کم خوني خطرناک به نام آنمي پرنشيز مي شود . ويتامينB12 که شايد تا به حال آمپول هاي تقويتي آنرا تزريق کرده باشيد، آخرين ويتاميني بود که کشف شد . اين ويتامين رابطه نزديکي با اسيد فوليک دارد .
اين ويتامين بسيار حساس است و به سرعت تخريب مي شود . تحمل نور ، حرارت و مواد اسيدي و قليايي را ندارد . حتي دربدن هم به سرعت تخريب مي شود . در حقيقت اگر وسيله خاصي براي انتقال آن به خون وجود نداشت ما اصلاً B12 دريافت نمي کرديم .
طبق بررسي هاي انجام شده، افرادي که جهت کنترل قند خود به طور مداوم متفورمين – يکي از داروهاي مورد استفاده در درمان ديابت – مصرف مي کنند، به مرور زمان با علائمي چون خستگي، کاهش توان بدني و کم خوني مراجعه کرده، که اين علائم طبعا کنترل ديابت را در اين افراد با مشکلات بيشتري همراه خواهد کرد.
در مطالعات مشاهده شده است که بيماراني که به صورت درازمدت متفورمين مصرف ميکنند، در معرض خطر کمبود ويتامين B12 هستند؛ که ممکن است با گذشت زمان اين کمبود شديدتر هم بشود.
به همين دليل محققين توصيه ميکنند که در طول درمان دراز مدت با متفورمين وضعيت ويتامين B12 تحت نظر باشد تا بتوان از کمبود و عوارض آن پيشگيري کرد.
ويتامين B12 براي حفظ سلامتي سلولهاي عصبي و گلبولهاي قرمز خون ضروري است.
اين ويتامين در گوشت، لبنيات، تخم مرغ، ماهي، صدف و غلات غني شده با اين ويتامين وجود دارد و همچنين ميتوان آن را به صورت يک مکمل هم مصرف کرد.علائم کمبود ويتامين B12 عبارتند از خستگي، تغييرات ذهني، کمخوني و تخريب عصبي (نوروپاتي).
محققان پيشنهاد مي کنند براي پيشگيري از بروز اين عوارض، پزشک معالج به طور مرتب ميزان ويتامين هاي بدن از جمله ب۱۲ را تحت نظر داشته باشد تا به محض مشاهده هرگونه تغيير در ميزان طبيعي ترکيبات آلي بدن، پيش از بروز هرگونه عوارض جدي در صدد رفع آن برآيد.
B12 در توليد سلولهاي بدن نقش دارد و نقش آن مانند اسيد فوليک،شرکت در همانند سازي ژن هاي هسته سلول است . تکثير سلولي در دستگاه گوارش، مغز استخوان و بافت عصب با کمکB12 صورت مي گيرد . اگرB12 دريافت نکنيم ظرف حدود يک سال ذخيره موجود در کبد تمام شده و توليد سلولي در اندامهاي ياد شده دچار اختلال مي شود .
B12 در دستگاه گوارش به توليد سلولهاي مخاطي ديواره کمک مي کند . اگرB12 نباشد زبان متورموسرخرنگ مي شود واختلالات گوارشي مثل اسهال بروز مي کند .
B12 در مغز استخوان موجب توليد سلولهاي خوني مي گردد ، در صورت کمبودB12، ژنهاي موجود در گلبولهاي قرمز بزرگتر از حد طبيعي شده ، زود از بين مي روند و فرد مبتلا به کم خوني مگالوبلاستيک مي شود .
B12 در بافت عصبي نقش توليد سلولهاي رشته هاي عصبي را عهده دار است . کمبودB12 اختلالات عصبي را به همراه دارد که کرخي و لرزش بدن است و سوزش در پاها نيزاحساس مي شود .
در صورتيکه تعدادي ازعلائم کمبودB12، در شما بروز کرد به پزشک مراجعه کرده و با آزمايش خون ميزانB12 و اسيد فوليک خونتان را کنترل کنيد .
علايم فقر ويتامين B12 در بدن بيماران ديابتي ميتواند به صورتهايي چون عصبانيت، تغييرات خلق و خو، کم خوني و کم خوابي و تخريب عصبهاي بدن نمايان شود. البته اين علايم به دليل شباهت داشتن به علايم بيماري ديابت و يا کهولت سن در برخي از اوقات پزشکان را به اشتباه مياندازد.
تخمين زده ميشود که ۲۴۶ ميليون نفر در سراسر جهان به ديابت مبتلا باشند و اين ميزان اکثرا در ميان افراد چاق و يا داراي اضافه وزن بيش از ديگران است که البته اين افراد بيشتر به ديابت نوع دو مبتلا هستند.
به نقل از پزشکان بدون مرز
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید