بري بري (به انگليسي: Beriberi) يک نوع سوءتغذيه است که در اثر کمبود تيامين (ويتامين ب۱) بروز ميکند.
تيامين در شکاندن مولکولهاي قند مانند گلوکز به منظور توليد انرژي نقش مهمي دارد. علاوه بر اين، در ساختار غشاي سلولي نورونها نيز وجود دارد. کمبود اين ويتامين موجب ابتلا به بريبري و پيدايش علايمي چون خستگي مفرط و اختلال در کارکرد قلب، دستگاه عصبي، ماهيچه ها و دستگاه گوارش ميشود.
علت:بريبري بر اثر کمبود تيامين ظاهر ميشود. بدن انسان قادر به توليد اين ويتامين نيست، و بايد آن را از رژيم غذايي خود دريافت کند. تيامين به طور طبيعي در غلات و غذاهاي تازه، به خصوص آرد کامل، گوشت تازه، حبوبات، سبزيجات، ميوه ها و شير وجود دارد. بنابراين، بريبري در افرادي بروز ميکند که اين غذاها را به دلايل مختلف، چون فقر و قحطي، از رژيم غذايي خود حذف کرده يا ميزان آنها را از مقدار مورد نيز بدنشان کم کرده اند.
بريبري ميتواند همچنين در افرادي که از برنج سفيد (که داراي ميزان کمي تيامين است) استفاده مي کنند ديده شود. اين بيماري در قرن نوزدهم و قبل از آن، در کشورهاي آسيايي که برنج سفيد را به عنوان غذاي اصلي خود مصرف ميکردند شايع بود.
افراد الکلي داراي رژيم غذايي نامناسب، و نوزادان شيرخواري که مادر آنها دچار کمبود تيامين هستند نيز در معرض ابتلا به بريبري قرار دارند.
در گوشت برخي ماهيها آنزيم تياميناز وجود دارد که موجب از بين رفتن تيامين ميشود. اين آنزيم با پختن ماهي از بين ميرود، ولي مصرف خام آن در کشورهايي چون ژاپن ميتواند موجب بريبري شود.
علايم:به طور کلي، علايم بريبري شامل کاهش وزن، اختلال در ادراک حواس، اختلالات هيجاني، ضعف و درد در اعضاي بدن و نامنظمي ضربآهنگ قلب هستند. ورم بخشهايي در بدن نيز از علايم ديگر بريبري است. به علاوه، ممکن از غلظت اسيد لاکتيک و اسيد پيروويک در خون افزايش يابد. بريبري وخيم موجب نارسايي قلبي و مرگ ميشود.
بريبري را به دو نوع تقسيم ميکنند:
* بريبري مرطوب: اين نوع بريبري بيشتر قلب را تحت تأثير قرار ميدهد و موجب نارسايي قلب و سست شدن ديواره هاي مويرگها ميشود. مورد دوم باعث ايجاد ورم در بافتها ميشود. تنگي نفس و افزايش اسيد لاکتيک خون از ديگر نشانه هاي بريبري مرطوب هستند. بريبري مرطوب ميتواند موجب مرگ شود.
* بريبري خشک: بريبري خشک اعصاب محيطي را تحت تأثير قرار ميدهد و موجب فلجي يک يا چند عضو ميشود. از علايم ديگر آن لرزش، سوزش و بيحسي در اعضا و بياشتهايي است.درمان:
درمان بريبري از طريق مصرف تيامين به صورت قرص يا با تزريق صورت ميگيرد. علايم بهبودي بيمار از ساعاتي پس از شروع درمان ظاهر ميشود. در صورت دردسترس نبودن اين ويتامين به شکل دارو، درمان ميتواند با رژيم غذايي غني از تيامين (مانند نان کامل) انجام گيرد. روند بهبودي در درمان از طريق رژيم غذايي کندتر خواهد بود.
برگرفته از سایت راسخون
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید