در دوران بلوغ به دليل جهش رشدي، نياز به مواد مغذي افزايش مي يابد، اما در اغلب موارد اين نيازها با تغيير عادات غذايي تامين نشده و در بسياري از موارد كمبودهاي تغذيه اي ديده مي شود.
در اين دوران املاحي چون كلسيم، آهن، روي و منيزيم هم بايد به ميزان دو برابر دريافت شوند، اتفاقي كه معمولارخ نميدهد. وضع وقتي بدتر ميشود كه بدانيم 14 درصد از مجموع انرژي دريافتي نوجوانان پسر و 15 درصد از كل انرژي دريافتي نوجوانان دختر از نوشابه هاي گازدار و آبميوه هاي آماده تامين مي شود. همچنين نياز به اسيد فوليك و ويتامينهاي گروه B و نيز ويتامين هاي A،C وE برايرشد بافتهاي جديد به شدت بالا مي رود و در نتيجه نياز به مصرف ميوه ها و سبزيجات چندين برابر ميشود. در اين ميان عواملي نظير خوردن وعده هاي غذايي نامناسب، كم خوردن غذا، خارج از خانه غذا خوردن به ويژه در فصل مدرسهها و... كمبود اين مواد مغذي را افزايش ميدهد. در نتيجه دادن آموزش به اين سنين در جهت اصلاح عادات غذايي بسيار موثر خواهد بود.
بوفه مدرسه از جمله مكانهايي است كه در سلامت تغذيه اي بچه ها در هر گروه سني تاثير فراواني دارد. درواقع اگر پول توجيبي بچه ها اجازه دهد، ترجيح مي دهند اصلا از خانه غذايي نياورند و همه ميان وعده هاي خود را با خوراكي هاي بوفه تامين كنند.
مطالعات نشان ميدهد كه در اغلب غذاهاي آماده، اسيد فوليك، آهن، كلسيم و ويتامينA به ندرت ديده مي شود. به علاوه ميزان ويتامينC در اين غذاها بسيار كم است و اغلب، 50 درصد از كالري اين غذاها از گروه چربيها تامين مي شود، كه مصرف مداوم آنها چاقي را هم به دنبال دارد. جالب است بدانيد كه در سالهاي نوجواني بيش از يكصد هزار غذاي تبليغي از نظر بچه ها مي گذرد كه اكثر آنها از چربي فراوان و كربوهيدراتهاي ساده تشكيل شده اند و بيش از 65 درصد آنها را نوشيدني ها و شيريني ها تشكيل مي دهند. بيش از 80 درصد مواد غذايي كه در بوفه هاي مدارس به فروش مي رسند نيز از همين گروه مواد غذايي هستند.
در مطالعه اي كه در سال 2003 در دانشگاه كاليفرنيا به انجام رسيد،معلوم شد بچه هاي دبستاني بيشترين مواد غذايي چرب را در مدرسه و بوفه ها تهيه ميكنند و تخمين زده شد كه هر بچه،26 گرم چربي را در زنگهاي تفريح از بوفه ها دريافتميكند. اين ميزان در يك رژيم غذايي سالم بايد معادل 20 باشد. در ضمن كودك در هنگام ناهار، از غذاهايي كه در مدرسه به فروش مي رسند،31 گرم چربي دريافت مي كند در حالي كه اگر اين غذاها در منزل تهيه شود چربي دريافتي به 21 گرم تقليل مي يابد.
مطالعه ديگري هم كه در سال 2004 در مركز علوم ايالات متحده به انجام رسيد، نشان داد قسمت بزرگي از مواد غذايي كه در بوفه مدارس به فروش ميرسد، مواد غذايي پرچرب و نوشيدني هاي شيرين است. از آن بدتر اين كه 75 درصد از نوشيدني ها را نوشيدني هاي گازدار شيرين و آبميوه هاي آماده و 80 درصد از مواد غذايي را انواع آبنبات ها، چيپس و انواع شيريني جات تشكيل مي دهند. اين درحالي است كه بچه ها در مقاطع راهنمايي، كمترين مقدار ميوه ها، سبزيجات و شير و بيشترين مصرف انواع نوشيدني هاي شيرين و سبزيجات پر چرب نظير سيب زميني سرخ كرده را دارند.
به نقل از پزشک آنلاين
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید