ايام عيد و تعطيلات نوروزي نزديک است. در اين روز هاي زيبا، شاد و با طراوت، بسياري از خانواده هايي که قصد گشت و گذار و سير و سياحت دارند، در تلاش اند که تجهيزات و وسايل مورد نياز براي سفر نوروزي را مهيا کنند. تهيه و آماده سازي مواد غذايي مناسب سفر، يکي از مهم ترين نکاتي است که خانوادهها بايد به آن توجه ويژ هاي داشته باشند و در اين راستا اصول و قواعد خاصي را رعايت کنند.
نگهداري نامناسب مواد غذايي در طول سفر ميتواند سبب بيماري هاي ناشي از مصرف غذا هاي آلوده شده و تعطيلات ناگواري را به دنبال داشته باشد. از جمله اين بيماريها ميتوان به مسموميت هاي غذايي اشاره کرد؛ که علايم مشترک آن اسهال، تهوع، آشفتگي در معده، گرفتگي و انقباض عمومي بوده که به ويژه در کودکان، مادران باردار، مسنترها، بيماران خاص و افرادي که ايمني بدن آنها ضعيف است، شدت بيشتري خواهد داشت.
در اين نوشتار هدف ما بيان قواعدي ميباشد که رعايت اين موارد، سلامت بيشتري را در طي مسافرت، تضمين مي نمايد.
1- از قبل برنامهريزي کنيد.
ابتدا يک سردکن تهيه نماييد. براي تامين سرماي سردکن، نياز به مقدار کافي يخ داريد، ميتوانيد از بسته هاي ژل فريزري نيز استفاده کنيد؛ بسته هاي ژل فريزري را از شب قبل در فريزر قرار دهيد تا ژل آن منجمد شود. اين ژل ميتواد همانند يخ، سرماي مورد نياز سرد کن را تامين نمايد. تامين يخ يا بسته ژل فريزري بايد قبل از بسته بندي مواد غذايي صورت پذيرد.
چه غذا هايي را براي سفر به همراه خود ببريم؟
برخي از مواد غذايي مانند ميوه ها، سبزيجات، نان، کراکرها، بيسکويتها، برخي پنيرها و... براي نگهداري نياز به سرما ندارند، ليکن مواد غذايي که سريع فاسد مي شوند نظير گوشت، مرغ، ماهي، شير، تخم مرغ، خامه، پنير فتاي ايراني و ... نياز به سرما دارند. چنان چه غذا هاي پخته شده را بيش از نياز تهيه مي نماييد، برنامه ريزي کنيد تا باقي مانده آن را در سردکن حاوي يخ در طول سفر حفظ کنيد.
2- ايمني بسته هاي مواد غذايي را حفظ کنيد.
بسته هاي مواد غذايي را مستقيما از يخچال، به سردکن حاوي يخ منتقل کنيد. بسته هاي گوشت، مرغ و ماهي کاملا منجمد شده باعث حفظ سرما در سردکن شده و در طي سفر، ايمني غذا را بيشتر ميکند.سردکن را به طور کامل از يخ پُر کنيد تا سرما را به مدت طولاني تر حفظ کند. در سردکن هايي که داراي يخ کمتري هستند، فضا هاي خالي را با يخ بيشتري پُر کنيد يا سعي کنيد آن را با غذا هاي فاسدنشدني نظير ميوه و سبزيها پُر نماييد.
بسته هاي حاوي گوشت، مرغ و ماهي خام را با دو لايه کيسه نايلوني بپوشانيد تا چنانچه در کنار غذا هاي آماده خوردن يا مواد غذايي غير قابل پختن مانند کاهو، گوجه فرنگي يا خيار قرار گيرند، خونآبه ي آنها به اين گونه غذاها برخورد نکند.سعي کنيد براي سفر از دو سردکن استفاده کنيد. يکي براي مواد غذايي سريع فاسدشدني و ديگري براي غذا هايي که در طي روز استفاده ميشوند. همچنين بزرگ ترها و کوچک ترها بايد از دست زدن مداوم به سردکن حاوي غذا هاي سريع فاسدشدني و باز کردن درب آب خودداري کنند.
3- سرماي سردکن را حفظ کنيد.
سردکن را در محل سرد يا محلي که کمتر در معرض گرماي ماشين و يا نور خورشيد قرار دارد، جاسازي نماييد. از باز و بسته کردن درب سردکن که سبب از بين رفتن سرما در آن ميشود، خودداري کنيد. زماني که يخ موجود در سردکن ذوب ميشود، با جايگزين نمودن يخ تازه، سعي در حفظ سرماي آن نماييد.
4-غذا هاي حساس و فاسد شدني گرم شده را دور بريزيد.
جهت جلوگيري از کاهش سرماي سردکن، قبل از قرار دادن مواد غذايي گرم در درون سردکن، گرماي آن را خارج کنيد.بعد از مصرف غذا هاي گرم، باقيمانده آن را به سرعت سرد نماييد، زيرا گرماي موجود در غذا هاي گرم، باعث رشد و تکثير سريع باکتري هاي مسموميت زا ميشوند.
در انت هاي روز و پس از مصرف غذاها، چنانچه يخ درون سردکن، ذوب شده باشد و باقيمانده غذاها گرم شده باشند، بايد باقيمانده غذا هاي حاوي گوشت يا مرغ را دور ريخت. البته غذا هاي فاسد نشدني نظير ميوه ها، سبزيجات، نان و نوشيدني ها نياز به سرما ندارند و براي مصرف قابل قبول هستند.
5- دستها و ظروف را تميز و پاکيزه حفظ کنيد.
با شستن دستها و وسايل مرتبط با غذا، خود و خانواده تان را از خطر باکتري هاي بيماري زا حفظ کنيد. يادآوري ميشود شستن دستها، 50 درصد خطر آلودگي را کاهش ميدهد.اگر صابون و آب در دسترس نباشد، بشقاب و وسايل را به درستي بسته بندي کنيد تا آنها را در مقصد با آب گرم و مايع ظرف شويي شستشو نماييد.
6- ارجحيت غذاي خانگي
مواد غذايي را در مبدا و به صورت خانوادگي تهيه نماييد، اين عمل باعث ذخيره مالي و زماني براي خانواده در طي مسافرت ميشود؛ به عنوان مثال تهيه آبميوه خانوادگي اقتصادي تراز آبميوه هاي تک نفره ميباشد و همچنين به منظور استفاده از بطري آب معدني خانوادگي براي صرف آب، براي هر نفر از اعضاي خانواده به طور مجزا يک ليوان تهيه فرماييد.براي جلوگيري از ذوب شدن يخ مخصوص آب، آن را در سردکن قرار دهيد تا هم سرماي سردکن را بيشتر حفظ کند و هم ديرتر ذوب شود. بعد از صرف غذا، سردکن را دوباره با غذا هاي غير فاسد شدني، پر نماييد (در صورت عدم تامين يخ). چنان چه يخ براي سردکن تامين شود، مي توان غذا هاي فاسد شدني را نيز در درون سردکن قرار داد.
7- مصرف ميان وعده در طي مسافرت
در سفر هاي طولاني و براي جلوگيري از خستگي يا بي حوصلگي مسافرين، هر 1 يا 2 ساعت، يک ميان وعده مناسب را پيشنهاد دهيد. براي پيشگيري از اعتراض کودکان به منظور اعلام گرسنگي، هر يک ساعت يک خوراکي سبک به کودکان بدهيد. براي ميان وعده ها برخي مواد غذايي بهتر و سالم تر از بقيه هستند؛ مانند ميوه هاي تازه يا خشک شده، مغزها همانند پسته و بادام، بيسکويت و ... که قابليت مهار گرسنگي کودکان را داشته و در ضمن مانند چيپس، پفک، شکلات و نوشابه، سلامتي آنها را به خطر نمي اندازند.
8- رعايت موارد بهداشتي در رستوران هاي بين راهي
چنانچه در طي سفر، قصد خوردن غذا در رستورانها، کبابي ها، ساندويچي ها و... را داريد، سعي نماييد قبل از سفارش دادن غذا، وضعيت بهداشتي محل و پرسنل واحد صرف غذا را ارزيابي نماييد، اين عوامل بهترين عامل انتخاب شما مي توانند باشند. چنانچه به وضعيت بهداشتي اين محلها شک داشته باشيد، آنجا را ترک نماييد و محل مناسبتري را انتخاب کنيد. اگر ناچار به انتخاب محل هستيد، سعي کنيد قبل از مصرف غذا از کيفيت آن از طريق بينايي، بويايي، چشايي و ... مطلع شويد. ضمنا غذا هايي را انتخاب کنيد که از ترکيب مواد غذايي کمتري تهيه شده باشند. به عنوان مثال کباب برگ و يا جوجه کباب، در مقابل کباب کوبيده از ترکيبات کمتري تشکيل شده اند. لذا اولويت مصرف با کباب برگ يا جوجه کباب به جاي کباب کوبيده ميباشد.اميد است که با رعايت نکات ايمني ذکر شده سلامتي خود و خانوادهتان را در اين ايام فرخنده تضمين کرده و سفري سالم و خوش در پيش رو داشته باشيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید