در حملات حاد سنگ کيسه ي صفرا، جهت کاهش انقباضات کيسه و کاهش درد نيز، از رژيم کم چربي استفاده مي شود. کلسترول ، به واسطه ي تغذيه، به ويژه غذاهايي مثل تخم مرغ و چربي هاي حيواني به بدن مي رسد. کلسترول صفرا پس از ريخته شدن به روده (جهت هضم مواد چرب) مجدداً جذب مي شود و به کبد برمي گردد تا دوباره براي ساخت صفرا استفاده شود. بدين ترتيب کلسترول صفرا بين کبد و روده ها در چرخش است.
چربي هاي مواد غذايي حيواني مانند، خامه، کره، کليه ي گوشت ها و... داراي کلسترول مي باشند. ولي غذاهاي گياهي به هيچ وجه کلسترول ندارند. يعني کليه ي چربي هاي گياهي مثل روغن زيتون، آفتاب گردان، سويا ، و کليه ي مغزها مثل گردو، بادام و ... بدون کلسترول اند.
در صورتي که کيسه ي صفرا تنبل شده باشد، دريافت متوسط چربي براي تحريک انقباض آن و ممانعت از رکود صفرا، مطلوب خواهد بود.
گوشت هاي حيواني داراي چربي هايي به صورت مخفي در بين لايه هاي خود هستند که در بطور ظاهري به نظر نمي آيند. گوشت ماهي جزو گوشت هاي کم چرب بوده و کلسترول آن نسبت به گوشت مرغ و گوشت هاي قرمز کم تر است.
کليه ي چربي هاي گياهي و دانه هاي گياهي کلسترول ندارند.
براي مثال در اين جا مقدار کلسترول در چند ماده ي غذايي براي آگاهي شما آورده شده است:
* پنير چدار: داراي 105 ميلي گرم کلسترول در هر 100 گرم است.* يک زرده ي تخم مرغ کامل داراي 1602 ميلي گرم کلسترول است (برعکس سفيده ي تخم مرغ که کلسترول ندارد).
* شير 2درصد چربي: حاوي 8 ميلي گرم کلسترول و شير کامل داراي 14 ميلي گرم کلسترول در هر 100 گرم است.
* ماست کم چرب: حاوي 6 ميلي گرم کلسترول در هر 100 گرم است.
* کره ي حيواني: حاوي 219 ميلي گرم کلسترول در هر 100 گرم است.
همان طور که گفته شد، کليه ي چربي هاي گياهي و دانه هاي گياهي کلسترول ندارند.در صورتي که کيسه ي صفرا تنبل شده باشد، دريافت متوسط چربي براي تحريک انقباض آن و ممانعت از رکود صفرا، مطلوب خواهد بود.
رعايت نکات تغذيه اي زير براي افراد مبتلا به سنگ کيسه صفرا مفيد مي باشد:
1- افراد داراي سنگ کيسه صفرا و يا مستعد به ابتلا، بهتر است از چربي هاي گياهي و غيراشباع به ويژه روغن زيتون به عنوان جايگزيني براي چربي هاي حيواني استفاده کرده، وغذاهاي گياهي را به ميزان بيشتري در رژيم غذايي خود بگنجانند.
2- مصرف سبزيجات فراوان و ميوه ها به دليل فيبربالاي آن ها براي تمام اين افراد توصيه مي شود.
3- غلات کامل، سبوس و نان هاي سبوس دار بايد در رژيم غذايي اين افراد گنجانده شود، زيرا سبوس اين خاصيت را دارد که به مواد صفراوي ريخته شده به روده متصل شده و سپس آن ها را از بدن دفع کند همانطورکه توضيح داده شد، در حالت عادي کلسترول موجود در مواد صفراوي پس از ريخته شدن به روده، دوباره به سمت کبد برگشته تا در ساخت اسيد صفراوي به طور مجدد شرکت کند. در اين حالت کبد مجبور است از کلسترول موجود در خون برداشت کند، که اين خود باعث کاهش کلسترول خون از يک طرف و کاهش کلسترول موجود در صفرا از طرف ديگر مي شود.
4- از مصرف غذاهاي سرخ کرده، آجيل، سس، آب گوشت، نيمرو، کره، خامه و ساير غذاهاي پرچرب بايد پرهيز شود. بهترين راه تامين چربي عبارت است از استفاده از چربي هاي گياهي، گوشت لخم، شير و گوشت ماهي .
5- چربي هاي قابل رويت بايد به طور کامل از گوشت پاک شود و غذاها بيش تر از طريق پخت کردن و برشته کردن تهيه شوند.
6- سوسيس، ماهي کنسرو شده در روغن، سس هاي خامه دارومايونز نيز بايد محدود شود.
7- پروتئين دريافتي نيز بايد از طريق شيرکم چرب، پروتئين هاي گياهي، سفيده ي تخم مرغ، گوشت هاي کم چرب (مثل ماهي )، تامين شوند.
8- امروزه ثابت شده است که،مصرف ويتامين هاي گروه B به ويژه B6، اسيدفوليک و B12 نقش مهمي در حذف چربي ها در بدن بازي مي کنند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید