يکي از گياهان نيروزا و مقوي که شهرت زيادي در جهان دارد "جينسينگ" مي باشد که بهتر است آن را "گياه جواني" يا "نوش دارو" بناميم.
در کتاب هاي سنتي و به عربي ريشه گياه را "جنسه" و "جنسا" مي نامند. به فرانسوي و انگليسي Ginseng و Asiatic ginsengو chinese ginseng گفته مي شود.
گياهي است از خانواده عَشقه Araliaceae که نام علمي آن Panax ginseng مي باشد.
ترکيبات شيميايي
اين گياه داراي گلوکوزيدهاي استروئيدي به نام پاناکيلون، يک ساپونين به نام پاناکسوزيد يا پاناکسين، مواد صابوني، يک اسانس روغني فرار به نام پاناسين و يک هورمون و ويتامين B و ويتامين D، ترکيبات استيلني، استرول ها و سرانجام يک گلوکوزيد به نام جينسينگ مي باشد. علاوه بر اين جينسنگ سرشار از ويتامينهاي A ، B6 و فلز روي است.
خواص و کاربرد
جين سينگ گياهي نيرو بخش بوده و در حفظ سلامتي بدن و هماهنگي فعاليت هاي حياتي آن نقش به سزايي دارد. لازم به ذکر است که خواص اين گياه در ريشه آن وجود دارد.
ساير خواص جينسينگ عبارتند از:
* افزايش توان ذهني* افزايش قدرت جسماني
* بهبود فعاليت حافظه
* افزايش شادابي و نشاط
* افزايش قدرت تحمل و پايداري
* از بين بردن استرس
* مقابله با پيري و عوارض آن
* تقويت سيستم ايمني بدن
* تنظيم سوخت و ساز (متابوليسم) بدن
* جلوگيري از سردرد
* بهبود بي خوابي و بد خوابي
* كاهش عوارض يائسگي
* برطرف ساختن يا بهبود مشكلات جنسي
* رفع خستگي، ضعف و بي حالي
* افزايش قدرت سيستم قلبي و عروقي
* تنظيم فشار خون (كاهش دهنده فشار خون در صورت بالا بودن آن و افزايش دهنده فشار خون در صورت پايين بودن آن)
* تنظيم سطح قند خون بدن
* مقابله با افسردگي
* تقويت کننده قواي عمومي بدن و به ويژه تقويت کننده توانايي جنسي مردان
* کاهش ميزان و شدت سرماخوردگي در فصل زمستان
خواص فوق به دليل وجود تركيباتي خاص به نام جينسينوسايد( ginsenoside ) در ريشه اين گياه است. هر چه ريشه اين گياه پيرتر شود، تجمع جينسينوسايدها نيز افزايش مي يابد. لذا مي توان گفت با افزايش تدريجي سن گياه خواص درماني و دارويي ريشه آن نيز افزايش مي يابد.
ريشه جينسينگ مي تواند بيشتر از صدها سال زندگي كند. ولي به تدريج تغييراتي در ساختار آن حاصل مي گردد.
شواهد به دست آمده حاكي از آن است كه اين گياه براي از بين بردن آثار ناشي از خستگي و ضعفِ قواي ذهني و جسمي موثر است و براي درمان بيماراني كه از دردهاي سينه (بيماري هاي ريوي) شكايت دارند نيز پيشنهاد مي شود. همچنين اين گياه قادر به از بين بردن تومورها و افزايش طول مدت زندگي افراد است.
مطلب مهم اين است كه علي رغم داشتن خواص درماني، اين گياه عمدتاً نقش حفاظتي و پيشگيري كننده دارد و كمتر به عنوان درمان قطعي و سريع بيماري ها موثر است.
تهيه چاي جينسينگ
براي تهيه چاي جينسينگ، مقداري آب را بجوشانيد و ترجيحا اين کار را در ظروف غير فلزي مانند قوري لعابي يا چيني يا پيرکس انجام دهيد. مقداري از ريشه خشک شده ي جينسينگ (حدود 1 تا 3 گرم ) را به آب جوش اضافه کنيد. سپس شعله را کم کنيد و اجازه دهيد تا مدت 20 تا 30 دقيقه بجوشد. در صورت تمايل مي توانيد بيشتر از اين مدت نيز آن را بجوشانيد، تا جايي که آب به نصف مقدار اوليه اش برسد.
جينسينگ
حال صبر کنيد تا چاي کمي سرد شود و دماي آن به دماي اتاق برسد(اين توصيه اي است که در طب سنتي چين به آن اشاره شده و پيشنهاد شده است که چاي به صورت ولرم نوشيده شود)بهتر است که روزانه، 1 يا 2 فنجان از اين چاي بنوشيد.
ريشه گياه جينسينگ را مي توان به صورت قطعه قطعه استفاده کرد. توجه کنيد که ريشه ها در هنگام تهيه چاي آن و نيز تا پايان مرحله خنک شدن، بايد در داخل قوري بمانند.
دم کردن ريشه کمک مي کند تا نرم و قابل استفاده شود. علاوه بر اين مي توان با قرار دادن تعدادي از ريشه ها در ماکروويو، آنها را نرم و قابل برش کرد.
دقت کنيد که ريشه ها هنگام گرم کردن، نسوزند. مي توانيد آن ها را به تنهايي يا همراه عسل ميل کنيد.مصرف 1 تا 2 گرم پودر جينسينگ خالص و مرغوب در روز توصيه شده است. يا اين که مي توانيد قطعه اي از ريشه آن را به اندازه يک سکه، روزانه مورد استفاده قرار دهيد.
عوارض جانبي
اگرچه جينسينگ عموما بي خطر است، اما عوارض جانبي هم دارد. سردرد، بي قراري، مشکلات خواب، بي نظمي در ضربان قلب، تحريک پذيري، تنگي نفس، اسهال، استفراغ و خون دماغ از عوارض جانبي آن است.
مراقب باشيد
همان طور که در بالا ذکر شد، اين گياه نقش درماني ندارد، پس وقتي افراد به برخي بيماري ها مبتلا هستند، مخصوصا اگر دارو مي خورند، بايد از مصرف مقدار زياد يا طولاني مدت جينسينگ پرهيز کنند، مانند:
* مبتلايان به فشار خون بالا* بيماران قلبي
* مبتلايان به اندومتريوز
* افراد مبتلا به شيزوفرني
* افراد مبتلا به ديابت (بايد مراقب افت قند خون باشند)
* افراد مبتلا به بي خوابي
* زنان باردار و شيرده (جينسينگ شبيه هورمون استروژن عمل مي کند)
* کساني که آسپيرين، وارفارين و داروهاي کاهش دهنده فشار خون مصرف مي کنند، نبايد جينسينگ مصرف کنند.
* همچنين بايد از مصرف ساير مواد محرک مانند چاي، قهوه و نوشابه هاي کولادار همراه با جينسينگ خودداري نمود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید