ازدواج به عنوان يك پديده اجتماعي همواره از جنبه هاي مختلف قابل مطالعه و بررسي است. تا پيش از دوران معاصر، ساماندهي و فرايند ازدواج جوانان به عنوان يكي از مهم ترين كاركردهاي خانواده در درون ساختار يادشده از طريق دخالت مستقيم اعضاي خانواده، پرس وجوي اقوام و خويشاوندان و يا با معرفي خيرين امر ازدواج تحقق پيدا مي كرد، اما امروزه به دليل شرايط فرهنگي - اجتماعي، اين قرارداد اجتماعي مهم دستخوش تغييرات و تحولات اساسي شده است. به گونه اي كه ما شاهد روش هاي گوناگون ازدواج در سطح جامعه هستيم. ازدواج سنتي، ازدواج مدرن، ازدواجي كه مخلوطي از سنت و مدرنيته است و سرانجام ازدواج هاي اينترنتي.
همچنين تحقيقات نشان مي دهد مردان و زنان ازدواج كرده، تندرست تر و ثروتمندتر از همتايان مجرد يا طلاق گرفته هستند. بنابراين ازدواج موفق يكي از عامل هاي مهم ايجاد يك جامعه سالم است.
با اين همه در سال هاي نه چندان دور شيوه هاي سنتي براي ازدواج غالب جوانان در ايران به كار گرفته مي شد.
در اين نوع ازدواج فرد با هنجارها و ارزش هاي رايج يك جامعه درمورد ازدواج پيش مي رود. خانواده ها در انتخاب همسر براي فرزندشان نقش درجه يك را ايفا مي كنند. افرادي كه به صورت سنتي ازدواج مي كنند به طور معمول فاصله سني با همسر خود دارند و هرم قدرت در خانواده اغلب به دست مرد است. افراد در ازدواج هاي سنتي از سوي شبكه خويشاوندي حمايت مي شوند.
محبوبه ۳۴ ساله به صورت سنتي ازدواج كرده است. او اين گونه ازدواج را باعث سرافرازي زن مي داند و معتقداست كه در ازدواج سنتي معيارهايي نهفته است كه در ازدواج مدرن، وجودندارد.
به گفته او شناخت فرهنگ خانواده ها و حمايت خانواده در هنگام مشكل از مهمترين وجهه هاي ازدواج سنتي است.
وي مي گويد: در طول زندگي هيچگاه احساس سرافكندگي و خجالت نمي كنم زيرا او مرا انتخاب كرد و من با يك مراسم خاص وارد زندگي همسرم شده ام.
ازدواج مدرن هم براي خود دنياي متفاوتي دارد. در ازدواج مدرن نقش آفريني و تصميم گيري بين خانواده و خود جوان ها تقسيم شده است.
شايد مهم ترين مشخصه در ازدواج مدرن تنوع ساختاري و دخالت كمتر سنت ها در ايجاد يك خانواده باشد. فاصله سني زوج ها كم و حتي معكوس است و قدرت در چنين خانواده هايي به طور مساوي و توافقي بين زن و مرد تقسيم شده است.
در ازدواج هاي مدرن زن و مرد بدون حمايت خانواده ازدواج مي كنند، مراسم عروسي هم متنوع و با سنت هاي رايج جامعه متفاوت است.
اكبر ۳۴ ساله مردي است كه ۸ سال پيش به سبك مدرن زندگي خود را شروع كرده است. او درمورد ازدواج اش مي گويد: «در اين نوع ازدواج افراد مهلت تفكر بيشتري دارند. زيرا در دوران آشنايي، با اخلاقيات، دانش، روحيات، قدرت بيان و عقايد همديگر بيشتر آشنا مي شوند. شما تا وقتي فرد موردعلاقه خودتان را نشناخته ايد چگونه مي توانيد با او زندگي كنيد. در ازدواج مدرن آگاهي دوطرف از هم بالا مي رود.»
وي معتقداست من و همسرم به سنت ها احترام مي گذاريم، اما گاهي همين سنت ها دست و پاگير عمل مي كند. ما هيچگاه تعارف عرفي با هم نداشته ايم و عامل اصلي زندگي ما مهريه نبوده است.
به گفته او عاطفه حرف اول را در ازدواج مدرن مي زند و بدون عاطفه و شناخت طرف مقابل، نمي توان خوشبخت شد.
اكبر ازدواج حضرت علي(ع) و فاطمه (س) را در زمان خودش نوعي ازدواج مدرن مي داند و مي گويد: از نوع خواستگاري گرفته تا ميهماني حضرت علي (ع) و لحاظ كردن علاقه فاطمه(س) به علي (ع) همه نشان دهنده نوعي ازدواج به سبك مدرن است.
علاوه بر اين دو نوع ازدواج، در جامعه دختران و پسراني هستند كه ازدواجي تركيبي از سنت و مدرنيته انجام مي دهند.
دكتر احمدي مي گويد: مهمترين ويژگي اين نوع ازدواج معين نبودن هنجارهاي جامعه است. به اين معنا كه بر برخي از سنت ها و هنجارهاي موجود جامعه تأكيد مي شود و برخي ديگر مورد بي اعتنايي قرارمي گيرد.
به گفته او در اين نوع ازدواج نوعي به هم ريختگي هنجاري وجوددارد، براي نمونه زن يا مرد، همسر موردعلاقه خود را به شخصه تأييد مي كند، اما در جريان ازدواج مهريه به عنوان يك سنت پذيرفته مي شود و مراسم هم به شكل چشمگيري برگزارمي شود.
وي نوع سوم را قالب رايج ازدواج در ايران مي داند.
علاوه بر اين نوعي ازدواج ديگر هم وجوددارد كه بسيار متنوع و درعين حال پيچيده است.
همسريابي اينترنتي از جديدترين و متنوع ترين روش هاي ازدواج در جهان شده است!
در ايران سايت هايي در زمينه ازدواج اينترنتي پديدآمده است. در اين نوع ازدواج حتي يك نفر را نمي تواني پيداكني كه بداخلاق، خسيس، زشت، تنبل، بي سواد وبي ادب باشد، همه خوب اند و خوشگل و روشنفكر؟!
سبك ازدواج اينترنتي ابتدا در غرب رايج شد و بعد در ايران هم شاهد نمونه هايش بوده ايم.
اما به هرحال ازدواج اينترنتي در يك دنياي مجازي اتفاق مي افتد و در دنياي امروزه كه به سمت مجازي شدن پيش مي رويم بسياري از فرصت هاي مردم صرف ارتباطات با انسان هاي ناشناخته در شبكه اينترنت مي شود.
دكتر احمدي تأكيد مي كند بيشتر ازدواج هاي اينترنتي، محكوم به جدايي است.
به اين دليل در اين گونه ازدواج ها آگاهي ها و شناخت دوطرف از هم بسيار كم است و تقاضاها، تقاضاهاي واقعي و آشنايي ها كه در فضاي مجازي اتفاق افتاده است، آشنايي واقعي نيست. به اين دليل اطلاعات واقعي به دوطرف داده نمي شود.
با اين همه شايد بسياري از جوانان خواهان ازدواج سالم به شيوه هاي مدرن و يا حتي سنتي باشند، از همين رو جامعه بايد در زمينه فرهنگي فضا و بسترسازي مناسب را براي شناخت بيشتر دختران و پسران و تسهيل شرايط و رفع موانع موجود فراهم كند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید