شيريني ها:
يکي از مهم ترين مواد غذايي که زينت بخش ميهماني هاي نوروز است، انواع شيريني هاست. مصرف شيريني در ديد و بازديدهاي عيد رواج زيادي دارد. به طور کلي در انواع ميهماني ها، شيريني يکي از مهم ترين موادي است که مورد استفاده قرار ميگيرد. افراط در مصرف شيريني ميتواند لطمات فراواني به سلامت انسان وارد سازد. يکي از زيانهاي مهم مصرف زياد شيريني، چاقي و عوارض و اختلالات ناشي از آن است. مواد قندي و نشاستهاي به آساني تبديل به چربي شده و در بدن ذخيره ميشوند و ايجاد چاقي ميکنند.
ضمنا افراط در مصرف شيريني به سلامت دندانها لطمه وارد کرده و موجب پوسيدگي دندانها ميشود. همچنين باعث افزايش فشار خون و چربيهاي نامطلوب خون شده که در نهايت سلامت قلب و عروق را دچار اختلال مينمايد.بنابراين بهتر است در ايام نوروز و اصولا در همه اوقات زندگي از افراط در مصرف شيريني و انواع مواد شيرين خودداري نماييم. برخي از هموطنان مان تصور ميکنند در ايام جشنها و مراسم خاص، مجاز به تغيير گسترده در برنامه غذايي معمول روزانه هستند و ميتوانند در اين اوقات، در مصرف برخي موادي که براي سلامت انسان مضر است، افراط کنند.
مواد غذايي حاوي فيبر:يکي ديگر از عوارضي که معمولا بعد از تعطيلات نوروز گريبان گير اشخاص ميشود، يبوست و اختلالات گوارشي است. علت مهم بروز اختلالات گوارشي، افراط در مصرف غذا و نيز استفاده زياد از غذاهاي چرب و سرخ کرده است. يکي ديگر از مهم ترين دلايل يبوست، عدم يا کمبود استفاده مواد فيبري داراي باقيمانده است.
در ايام تعطيلات نوروز معمولا افراد از ميوه، سبزي، سالاد، حبوبات و ساير مواد غذايي حاوي فيبر، کمتر استفاده ميکنند. اين قبيل مواد خوراکي علاوه بر فيبر، حاوي مواد مغذي مفيدي هستند که تاثير قابل توجهي در جهت سلامت انسان دارد. يکي از مهم ترين خواص فيبري غذايي، پيشگيري از يبوست و نيز درمان اين اختلال شايع قرن حاضر است.
مواد غذايي حاوي فيبر، باعث تسريع عبور غذا از دستگاه گوارش شده و از بروز يبوست پيشگيري مينمايند. ضمنا خواص مهم ديگري نيز در بردارند، از جمله آن که موجب کاهش چربي هاي نامطلوب خون و تنظيم تعادل فشار خون مي شوند و در پيشگيري از بيماريهاي قلبي عروقي و سرطان به خصوص سرطان کولون(روده بزرگ) موثرند.
مصرف آب کافي:اختلال ديگري که در ايام نوروز به طور معمول در برنامه غذايي افراد رخ ميدهد، کمبود مصرف آب است. در تعطيلات عيد به علت آنکه افراد بيشتر اوقات خود را به سفر مي گذرانند و يا صرف ديد و بازديد دوستان و اعضاء فاميل ميکنند، به طور معمول کمتر آب مصرف مي نمايند. کمبود مصرف آب ميتواند اختلالات مهمي در سلامت انسان به جا گذارد؛ از جمله آن که موجب بروز يبوست و ناراحتي هاي گوارشي ناشي از آن شود.
کمبود مصرف آب در انجام واکنشهاي بيوشيميايي حياتي که در داخل بدن انجام ميشود، اختلال ايجاد ميکند. آب در حفظ سلامت، شادابي و طراوت پوست تاثير مهمي دارد و کمبود مصرف آن باعث کاهش رطوبت و طراوت پوست شده و يکي از عوامل موثر در خشکي و پژمرده شدن پوست و پيري و چروک شدن آن است.
ضمنا مصرف آب کافي، باعث فعاليت بهتر و مناسبتر کليه ها در تصفيهخون و دفع مواد زائد از بدن ميشود. پس مصرف آب کافي را در برنامه غذايي روزانه خود فراموش نکنيم. اين موضوع بايد در تمام اوقات زندگي، اعم از روزهاي عادي و يا ايام خاص مانند نوروز، مسافرت و غيره رعايت شود. برخي از افراد فقط در تابستان و روزهاي گرم سال آب ميل ميکنند و در فصل سرد، به علت آنکه تشنه نميشوند، آب کافي مصرف نميکنند. توجه داشته باشيم که در تمام اوقات و روزهاي زندگي، ما نياز به مصرف آب داريم و هرگز نبايستي ميزان آب مصرفي را کاهش دهيم، مگر در بيماري هاي خاصي که پزشک مصرف آب را ممنوع يا محدود کرده باشد.
انجام ورزش و پياده روي:مشکل ديگري که به هنگام تعطيلات عيد معمولا در زندگي افراد رخ ميدهد، کمبود تحرک و فعاليت جسمي مانند پياده روي، ورزش و غيره است. به همين علت بسياري از اشخاص، بعد از ايام نوروز افزايش وزن پيدا ميکنند و يا افراد در سنين بالاتر مبتلا به افزايش فشار يا چربي هاي خون ميشوند.
ورزش و تحرک جسمي مناسب روزانه براي همه افراد اعم از زن و مرد، بزرگ و کوچک و پير و جوان ضروريست. فعاليت جسمي علاوه بر آن که موجب کاهش چربي هاي نامطلوب خون ميشود و در تنظيم تعادل فشار خون موثر است، از افزايش وزن و چاقي نيز پيشگيري کرده و در سلامت قلب و عروق تاثير مهمي دارد. علاوه بر آن، روحيه سازي و حفظ شادابي، نشاط و نيز پيشگيري از افسردگي، بي حوصلگي و احساس کسالت بسيار موثر است.
توصيه هاي مهم:با نگاهي اجمالي بر نکات مورد بررسي در اين مجموعه، ميتوانيم موارد زير را به طور خلاصه، جهت برخورداري از تغذيه صحيح و حفظ هر چه بيشتر سلامت، در ايام نوروز به خوانندگان محترم، پيشنهاد نماييم:
- در مصرف مغزها اعتدال را رعايت کنيم و از آجيل بدون نمک استفاده کنيم. به خصوص از مصرف آجيل در اوقات نزديک وعدههاي اصلي غذايي خودداري شود.
- از ميوه ها به خصوص ميوه هاي داراي پوست مثل مرکبات، کيوي و امثال آن در ديد و بازديدهاي عيد استفاده کنيم. در صورت استفاده از ميوههايي که با پوست مصرف ميشوند (مانند سيب، انگور و...) بهتر است از شستشو و ضدعفوني کردن آنها مطمئن شويم.
- از مصرف سبزي خوردن و سالاد در خارج از خانه خودداري نماييم ولي حتما از اين مواد غذايي در ايام نوروز، در خانه به مقدار کافي استفاده کنيم.
- در مصرف شيريني و مواد شيرين به هيچ وجه نبايد افراط کنيم. سعي نماييم مصرف شيريني را در ايام عيد به حداقل برسانيم.
- مصرف غذاهاي سرخ کرده و پرچرب به هيچ وجه براي سلامت انسان مفيد نيست و بهتر است از مصرف اين قبيل غذاها خودداري نماييم.
- مصرف حبوبات را در ايام نوروز و به طور کلي در تمام اوقات زندگي فراموش نکنيم.
- در مصرف آب کافي کوتاهي نکنيم و روزانه حدود 6 تا 8 ليوان آب استفاده نماييم. البته در سفرها بايد از سالم و بهداشتي بودن آب اطمينان داشته باشيم.
- ورزش و پياده روي در ايام نوروز نبايستي فراموش شود، زيرا در حفظ سلامت و شادابي بدن و پيشگيري از بروز چاقي، يبوست و افزايش چربي هاي نامطلوب خون بسيار مفيد است.
- توجه داشته باشيم که ديد و بازديدها و سفرهاي نوروز نظم خواب ما را بر هم نزند، زيرا اختلال در نظم خواب، سلامتي بدن را به خطر مي اندازد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید