تفاوت بين برنج قهوه اي و سفيد تنها در رنگ آنها نيست. دانه كامل برنج داراي چندين لايه مي باشد. اگر فقط يك لايه خارجي آن را برداريم، آنچه ناميده مي شود، برنج قهوه اي است. در اثر اين فرايند، مواد مغذي موجود در برنج، به مقدار خيلي كم از بين مي روند.
حال اگر برنج قهوه اي آسياب شود، مقدار زيادي از لايه هاي دانه برنج به همراه سبوس و مواد مغذي آن از بين مي روند و آن چه باقي مي ماند، همان برنج سفيد است.
در طي آسياب كردن برنج قهوه اي و تبديل آن به برنج سفيد،67 درصد ويتامين ب3، 80 درصد ويتامين ب1 ، 90 درصد ويتامين B6 ، نصف منگنز، نصف فسفر، 60 درصد آهن و تمامي فيبرهاي محلول و اسيدهاي چرب ضروري موجود در آن از بين مي روند.
خواص برنج قهوه ايبرنج قهوه اي منبع خوبي از منگنز، سلنيوم و منيزيم مي باشد.
يك فنجان برنج قهوه اي، 80 درصد از نياز روزانه بدن به منگنز را تامين مي كند. منگنز به توليد انرژي از پروتئين و كربوهيدرات كمك مي كند و همچنين در ساخت اسيدهاي چرب نيز وارد عمل مي شود. منگنز براي سلامت سيستم اعصاب و براي توليد هورمون هاي جنسي بسيار مهم است. منگنز جزء مهم آنتي اكسيدان مي باشد كه جلوي تخريب سلول را مي گيرد. منگنز جلوي رعشه، ضعف روحي، جوش هاي پوستي و آسيب هاي لوزالمعده را مي گيرد.
يك فنجان برنج قهوه اي پخته شده در حدود 3/27 درصد از نياز روزانه بدن به سلنيوم را تامين مي كند. سلنيوم يكي از اجزاي اساسي سوخت و ساز بدن مي باشد، براي مثال در سوخت و ساز هورمون هاي تيروئيدي شركت مي كند، نوعي آنتي اكسيدان مي باشد و وظيفه ايمن سازي بدن را بر عهده دارد. سلنيوم با كمك ويتامين E نقش آنتي اكسيداني خود را كامل مي كند. سلنيوم نه تنها براي مقابله با سرطان مهم است، بلكه براي بيماري هاي قلبي، كاهش علامت هاي تنگي نفس و درد و همچنين تسكين ورم و التهاب مفاصل بسيار مفيد مي باشد.برنج قهوه اي از آنجا كه داراي مقدار زيادي فيبر و سلنيوم مي باشد، براي بيماران مبتلا به سرطان روده بزرگ بسيار مفيد مي باشد.
برنج قهوه اي و تمامي غلات و دانه هاي سبوس دار، منبع بسيار خوبي از منيزيم مي باشند. منيزيم فعال كننده بيش از 300 نوع آنزيم مي باشد. اين آنزيم ها در استفاده بدن از گلوكز و انسولين شركت مي كنند. بر اساس مطالعات به دست آمده برنج قهوه اي، خطر ابتلا به ديابت نوع 2 را كم مي كند.
منيزيم، فشار خون را كم مي كند، سردردهاي ميگرني را از بين مي برد، كاهش دهنده تنگي نفس مي باشد، از گرفتگي عضلاني جلوگيري مي كند، جلوي خستگي را مي گيرد و ابتلا به سكته قلبي و بيماري هاي قلبي را كم مي كند. همچنين منيزيم توسط كلسيم، حركات اعصاب و عضلات را كنترل مي كند.منيزيم هم مانند كلسيم براي سلامت استخوان مفيد است. دو سوم منيزيم بدن، در استخوان ها جاي دارد.
روغن برنج قهوه اي(يا روغن سبوس برنج)، داراي مقدار كمي كلسترول LDL(كلسترول بد) مي باشد.
باسماتي جزوي از برنج هاي قهوه اي مي باشد. باسماتي و ديگر برنج هاي قهوه اي، شاخص گليسمي كمتريي دارند.برنج قهوه اي را مي توان تا 6 ماه نگهداري كرد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید