سابقه مصرف نوشيدني ها در دنيا به دوران باستان برميگردد. در کشور ما نيز آثار کشف شده نشان ميدهد از دوران ساساني و حتي قبل از آن سازه هايي براي توليد نوشيدني ها وجود داشته است. بررسي شکل و ساختار اين سازه ها و همچنين کشف برخي از دانه هاي گياهي نشان داد که اين سازه ها متعلق به توليد نوشيدني ها هستند. در ابتدا باستان شناسان تصور ميکردند که اين سازه ها احتمالا به توليد نوشيدني براي دربار شا هان ساساني اختصاص داشته است اما تعداد بيشتر سازه هاي کشف شده توليد انبوه نوشيدني را در آن زمان نشان ميدهد.
اين سوابق تاريخي نشان ميدهد که انسان از دير باز به دنبال نوشيدني هايي متنوع با طعم هاي مختلف بغير از آب بوده است هر چه از زمان گذشته به زمان حال مي آييم شاهد تنوع زياد نوشيدني ها هستيم چنان که با پيشرفت صنعت نيز اين نوشيدني ها با بسته بندي هاي مختلف بهداشتي با ماندگاري طولاني به بازار آمده و در دسترس مردم قرار گرفته است و با اين تنوع حق انتخاب را براي مردم بالا ميبرد.
اما ميبينيم که متاسفانه در جامعه کنوني از بين تمام نوشيدني هاي توليد شده نوشابه هاي گازدار طرفداران فراواني را به خود اختصاص داده است به طوري که آمار ها نشان ميدهد سرانه مصرف نوشابه هاي گازدار براي هر ايراني 42 ليتر در سال است در حالي که استاندارد ج هاني آن 11 الي 12 ليتر در سال ميباشد. به نظر، عدم آگاهي افراد از مضرات اين گونه نوشيدني ها علت مصرف بيش از حد آن مي باشد البته گاهي افرادي هم که از مضرات آن آگاهي دارند طعم و رنگ اين نوشابه ها را به مضرات آن ترجيح ميدهند و اين نشان ميدهد که تغيير شيوه اين تغذيه کار بسيار مشکلي است و بايد تمام رسانه ها و سازمان هاي مرتبط با همکاري يکديگر تلاش خود را در جهت تغيير اين شيوه غذايي بيشتر کنند. اما گاهي شاهديم که چنان تبليغاتي از اين گونه مواد غذايي ميشود که افرادي را هم که از مضرات اين نوع نوشابه هاي گازدار آگاه هستند دچار سردرگمي ميکند و فرد مردد در مصرف کردن يا نکردن آن ميشود. از جمله مضراتي که اين نوع نوشيدني ها دارند ميتوان به نکات زير اشاره کرد :
پوسيدگي دندان ها :
از آنجا که اين نوشابه ها حاوي مقادير زيادي شکر و اسيد هستند براي سلامت دندان ها بسيار مضر بوده و باعث پوسيدگي دندان ها مي شوند. پوسيدگي دندان هنگامي اتفاق مي افتد که دندان ها در معرض اسيد قرار مي گيرند و اين وضعيت در دو حالت بوجود مي آيد، اولا قند و شکر موجود غذاي ما موجب فعاليت باکتري هاي موجود در دهان مي شوند. ثانيا پوست به دليل تاثير مستقيم اسيد موجود در غذا هاي مصرفي است که در اين حالت اسيد، ميناي دندان را در خود حل ميکند.
سنگ کليه :
فسفات نوشابه هاي گازدار با کلسيم موجود در بدن ترکيب شده و رسوب حاصل در کليه ها ايجاد سنگ ميکند.
پوکي استخوان :
اسيد فسفريک موجود در نوشابه هاي گازدار موجب کاهش جذب کلسيم در بدن و در نتيجه به هم خوردن نظم خواب ميگردد.
اختلال در خواب :
کافئين موجود در نوشابه هاي گازدار موجب بروز اضطراب، افزايش فشار خون و برهم خوردن نظم خواب مي شود.
تشديد بيش فعالي در کودکان :
قند وکافئين موجود در نوشابه هاي گازدار از عوامل تشديد بيش فعالي در کودکان است. نوشابه هاي گازدار علاوه بر موارد گفته شده مواد قندي بالاي آن موجب چاقي و گاز کربنبک آن ميتواند موجب اختلال در هضم غذا شود.با اين تفاسير توصيه ميشود که افراد هر چه بيشتر به سمت نوشيدني هاي مفيد بروند و آن ها را جايگزين نوشيدني هاي مضر کنند.
يکي از اين نوشيدني هاي مفيد که علاوه بر اين غذا هم محسوب ميشود، دوغ است.
مصرف دوغ به دليل دارا بودن کلسيم و ويتامين پوسيدگي دندان ها را کاهش ميدهد. همچنين به دليل دارا بودن باکتري هاي مفيد از جمله استرپتوکوکوس ترموفيلوس و لاکتوباسيلوس بولگا ريکوس بر حفظ سلامت گوارش موثر بوده و سبب عدم رشد ميکرو ارگانيسم هاي مضر ميشود.
مصرف دوغ به عنوان يک نوشابه لبني يک چ هارم نياز روزانه بدن به کلسيم را تامين ميکند.دوغ بهتر است بدون گاز و کم نمک استفاده شود چرا که دوغ پر نمک ميزان ابتلا به بيماري هاي قلبي، عروقي و نيز فشار خون را افزايش ميدهد.
دوغ ضمنا بايد درون يخچال نگهداري شود که البته مدت زمان سلامت آن با توجه به نوع دوغ بسته بندي و فرآيند انجام شده بر روي آن متفاوت است، از نظر ظاهري دوغ بايد پس از بهم زدن به رنگ سفيد يا شيري بوده و طعم يا بوي نامطبوع نداشته باشد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید