آيا در مورد تغذيه درست و رژيم غذايي مناسب وضعيت بدنتان چيزي مي دانيد ؟
آيا مي دانيد اهميت تغذيه مناسب در سلامت جسمي و رواني شما تا چه اندازه است؟ آيا شما شرايط فيزيولوژيکي خاصي داريد؟ بله همه ما شرايط فيزيولوژيک خاص و استرس هاي مخصوص به خود را داريم. در هر مرحله از زندگي ؛ نوزادي ، کودکي ، نوجواني و پيري نيازهاي تغذيه اي بدن ما متفاوت است . بارداري ، زايمان ، شيردهي ، فشارهاي روحي و غيره تغييراتي بر بدن ما تحميل مي کند که نيازهاي ما را تغيير مي دهد . بدن ما در مرحله اي از زندگي نياز بيشتري به يک ويتامين خاص دارد و در مرحله اي ديگر به يک عنصر معدني خاص، بيشتر نيازمند است .
از کجا بدانيم نياز ما چيست و با چه ماده غذايي تأمين مي شود؟ علم تغذيه و تحقيقات بسياري که در اين زمينه صورت گرفته مي تواند به ما کمک کند تا به نيازهاي بدنمان واقف شويم و با رعايت يک رژيم غذايي مناسب در بهترين وضعيت سلامت قرار بگيريم .ما تلاش مي کنيم تا از طريق اين پايگاه ، اطلاعاتي مفيد و به روز ، درباره تغذيه در اختيار شما قرار دهيم .
مبحث تغذيه شامل بحثهاي گسترده ايست که هر روزه با آن در تماس هستيم ، سلامت غذا و مواد غذايي ، رژيمهاي غذايي براي بيماري هاي خاص خصوصاً بيماري هاي قلب و عروق که مهمترين عامل مرگ و مير در کشورهاي صنعتي به شمار مي آيند ؛ رژيم هاي غذايي مناسب براي کنترل وزن : چگونه وزن کم کنيم تا به سلامت بدنمان لطمه اي وارد نشود و ... مطالبي هستند که مي توانند اطلاعات شما را در زمينه تغذيه افزايش دهند .
تغذيه و تندرستي در رژيم هاي لاغري" معرفي هرم غذايي "شما وضعيت بدني خود را مي دانيد و از وضعيت سلامتي يا خطرات احتمالي آن آگاهي يافته ايد . حال چگونه بدانيم که چه موادي را مصرف کنيم تا نياز بدن ما به مواد مغذي بر آورده شود و افزايش وزن پيدا نکنيم ؟ آيا مصرف غذا هم دستور العمل دارد ؟! بله .خوردن ، يکي از لذت هاي زندگي انسان است و اگر بر روي اصول و برنامه ريزي باشد ، لذت از خوراک ، به لذت از عمر طولاني و با سلامت مي انجامد ولي همان غذاي گوارا و لذيذ در صورتي که بيش از اندازه مصرف شود و حاوي مواد مطلوب نباشد براي شما نه تنها لذت بخش نخواهد بود بلکه موجب بروز بسياري از بيماري هاي مزمن مي شود . اما چه چيز و به چه اندازه مصرف کنيم؟ روشن است که چرا نوع غذا و ميزان مصرف آن بايد تعيين شود . بدن ما در هر سن و هر شرايطي که باشيم نياز خاصي دارد ، يعني ما بايد ميزان معيني انرژي ، پروتئين ، کربو هيدرات و چربي و ريز مغذي ها که املاح و ويتامين ها هستند ، مصرف کنيم . يک رژيم شناس تعيين مي کند که نياز بدن شما چه ميزان است ، و با شرايط خاص مثل بيماري ، سنين متفاوت و ديگر مشخصه هاي فردي نياز هر فرد را در نظر مي گيرد و رژيم مناسبي را طراحي مي کند .هرم غذايي هرم غذايي يکي از وسايل مورد استفاده در معرفي انواع گروه هاي غذايي است که ميزان مصرف هر يک از مواد غذايي و نسبت مصرف آنها را با يکديگر نشان مي دهد .ابتدا در مورد تاريخچه ايجاد هرم با هم صحبت خواهيم کرد . در دهه 1960 مطالعات و پژوهش ها نشان داد که مرگ و مير ناشي از بيماري هاي مزمن چون بيماري هاي قلب و عروق ، ديابت ، سکته، سرطان و ... بسيار بالاست . در ايالات متحده 40 درصد مرگ و ميرها مستقيماً با برنامه غذايي افراد در ارتباط است . از طرف ديگر با افزايش سطوح بهداشتي - درماني ، متوسط طول عمر افزايش يافته و تعداد سالمندان بيش از گذشته است و مردم نيز اطلاع دقيقي از نحوه مصرف غذا ندارند . از اينرو در سال 1980 ، در ايالات متحده اولين راهنماي غذايي براي مردم ارائه شد که به شرح زير بود:
راهنماهاي رژيمي1- رعايت تنوع (variety) در خوردن غذا
2- رعايت تعادل و توازن در دريافت غذا همراه با فعاليت بدني براي نگهداري يا کاهش وزن
3- انتخاب غذاهاي کم چربي ، کلسترول و چربي اشباع شده کم
4- انتخاب رژيمي با مقادير زياد سبزي، ميوه و محصولات غله اي کامل
5- ميانه روي در مصرف شکر
6- ميانه روي در مصرف نمک و سديم
7- ميانه روي در مصرف نوشابه هاي گازدار و شربتها اين راهنمائي ها مستلزم اين نيست که غذاهاي مورد علاقه خود را کنار گذاشته و غذاهاي غير عادي مصرف کنيم . تحقيقات نشان داده است که لذت خوردن غذا از نظر فيزيکي براي بدن مفيد است زيرا از طريق سيستم هاي عصبي، هورموني و ايمني تغييرات مهمي ايجاد مي کند که براي ارتقاء سلامت مفيد خواهد بود .پس به منظور اينکه اين راهنمائي ها با وضوح و روشني بيشتر و زبان گوياتري مشخص شود تا رژيمي سالم بر اساس آن تنظيم گردد ، هرم غذايي را تهيه کردند.
شکل هرمهرم غذايي همانطور که مشاهده مي کنيد ، طبقه بندي گروه هاي غذايي بر اساس اهميت و ميزان مصرف مي باشد. گروه هاي غذايي شامل گروه نان و غلات، گروه ميوه، گروه سبزي، گروه گوشت، گروه شير است . در هرم غذايي ، گروه نان و غلات که شامل ؛ نان ها ، برنج ، ماکاروني ، بيسکويت ، غلات صبحانه و ديگر مواد نشاسته اي است ، در طبقه اول قرار دارند که بزرگترين بخش هرم است . از اين گروه روزانه بايد به ميزان 6 تا 11 واحد ( در مطلب بعدي ميزان واحدها شرح داده خواهد شد ) مصرف شود . طبقه دوم گروه سبزي و گروه ميوه است که در درجه دوم اهميت قراردارد . از گروه سبزي روزانه 3 تا 5 واحد و از گروه ميوه روزانه 2 تا 4 واحد بايد مصرف شود. در درجه سوم گروه گوشت و لبنيات واقع است که ميزان مصرف از گروه گوشت روزانه 2 تا 3 واحد و از گروه شير نيز 2 تا 3 واحد بايد باشد. در قسمت نوک هرم بخش چربي ها و شيريني هاست که کمترين فضا را داراست و اين بدان معني است که بايد آنها را به مقدار کم مصرف کرد. اين نوع غذاها به عنوان يک گروه غذايي اصلي توصيه نشده اند . بنابراين مصرف آنها اختياري است ولي بايد محدود باشد چون داراي کالري بالا هستند . ادويه ها ، قهوه، چاي و نوشابه هاي گازدار در هرم جايي ندارند زيرا مواد مغذي را شامل نمي شوند ولي باعث لذيذتر شدن غذا مي گردند . اميد است با بکارگيري راهنمائي هاي ارائه شده و توضيحاتي که در آينده ارائه مي نماييم تصوير درستي از رژيم غذايي سالم در ذهنتان نقش بندد. با آرزوي تندرستي و سلامتي شما عزيزان کارشناس تغذيهKrause’s Food ; Nutrition and Diet Therapy
تغذيه و تندرستي- رژيمهاي لاغري " گروه هاي غذايي هرم "عزيزان، دانستيد که هرم غذايي چيست و هدف از تنظيم آن مصرف امن و کافي از مواد غذايي براي تامين نيازهاي بدنمان مي باشد. گروههاي غذايي را شناختيم ، گروه نان ، گروه سبزي ها ، گروه ميوه ها ، گروه گوشت و گروه لبنيات. در هر کدام از اين گروهها مقداري از مواد مغذي - نه همه آنها – براي شما فراهم مي شود. غذاي يک گروه نمي تواند بجاي غذاي گروه هاي ديگر مصرف شود و هيچکدام از گروه هاي غذايي هرم از گروه ديگر مهمتر نيست. در واقع انسان براي سلامت خود به همه گروه ها نيازمند است.
گروه نان: شامل غلات کامل ( گندم ، جو ، جو دوسر ، ارزن ) ، برنج، و انواع ماکاراني ( لازانيا ، رشته فرنگي ، رشته پلويي و رشته آشي ) است. اين گروه کربو هيدرات پيچيده و فيبر همچنين ويتامين هاي خانواده B و املاحي چون آهن و پروتئين مورد نيار بدن ما را تامين مي کند.
گروه سبزي ها : شامل بسياري از سبزيهاي متنوع از جمله سبزي هاي سبز رنگ ( مثل سبزي خوردن ) ، صيفي جات و سبزيهاي نشاسته اي ( مثل باقالا ) است . اين گروه تامين کننده املاح و ويتامين مورد نياز ماست از جمله ويتامين A , C و املاح کلسيم و منيزيم همچنين تامين کننده فيبر نيز مي باشد.
گروه ميوه ها: شامل انواع و اقسام ميوه هايي است که شما با آن آشنا هستيد . اين گروه تأمين کننده فيبر، ويتامين A ,C و پتاسيم است. اين گروه با اهميت است چرا که فاقد سديم چربي و کلسترول مي باشد.
گروه گوشت : شامل گوشت قرمز ، گوشت ماکيان ، ماهي، تخم مرغ و حبوبات است .اين گروه غذايي براي تامين پروتئين ، فسفر، ويتامين هاي B12 , B6 , B3 , B1 و بسياري از املاح چون آهن مي باشد . حبوبات زير گروه سبزيهاي نشاسته اي هستند ولي چون از نظر غذايي ، محتواي پروتئين و املاح شبيه گوشت هستند در اين گروه قرار دارند.
گروه لبنيات : شامل شير ، ماست و پنير است بهترين منبع تامين کننده کلسيم هستند و تامين کننده پروتئين ويتامين B12 , A , B2 مي باشند. چربيها: چربي ها ، روغن ها و شيريني ها اين دسته از آنجا که کالري رژيم را تأمين مي کنند قابل توجه هستند اما چون داراي مواد مغذي کمي مي باشند مصرف به کمترين ميزان توصيه مي شود . اين گروه شامل : کره ، مارگارين، سس سالاد ، روغن ها ، مايونز ، خامه ، پنيرخامه اي، سرشير، چيپس ها است و مواد قندي که شکلات ها ، آب نبات ، شيريني کيک ، نوشابه، شربت ، ژله، دسر، مربا، شکر و عسل است . ميزان مصرف مجاز از هر گروه گروه غذايي11- 6 واحد در روز 5- 3 واحد در روز 4- 2 واحد در روز 3-2 واحد در روز 3-2 واحد در روز گروه نان گروه سبزي ها گروه ميوه ها گروه شير گروه گوشت
واحدهاي گروه هاي غذايي چه اندازه است؟ § 1 واحد از گروه نان = 1 برش نان ( تافتون، سنگگ، بربري ) به اندازه کف دست 30 گرم 2/1 ليوان برنج پخته يا ماکاراني پخته 4/3 ليوان از غلات آماده خشک § 1 واحداز گروه سبزي = 1 ليوان سبزي خام خرده شده ( 1 ليوان سالاد ) 2/1 ليوان سبزي پخته § 1 واحد از گروه ميوه = 1 عدد ميوه متوسط مثل يک سيب متوسط 4/3 ليوان آب ميوه § 1 واحد از گروه گوشت = 60 گرم گوشت يا يک تخم مرغ 2/1 ليوان حبوبات پخته § 1 واحد از گروه لبنيات = 1 ليوان شير يا يک ليوان ماست 2 ليوان دوغبيان اين واحدها تنها به اين منظور است که شما بدانيد آيا مصرف روزانه شما از گروه هاي غذايي در حد مورد نياز است يا خير و آيا خيلي کمتر از اين ميزان ها مصرف مي کنيد ؟ پس مطمئنا در آينده اي نزديک مبتلا به کمبود مواد غذايي خواهيد شد و يا اينکه خيلي بيشتر مصرف مي کنيد ؟ پس اضافه وزن و چاقي در انتظار شماست. وليکن با وجود تعيين ميزان دقيق انرژي مورد نياز و تنظيم يک رژيم صحيح بر اساس تمايلات و شرايط خاص شما بر عهده يک رژيم شناس است و تنظيم رژيم هاي دقيق چاقي و لاغري بايد فردي صورت گيرد.
" نکاتي در مورد هرم غذايي شماره 3 "زيبايي هرم غذايي ساده بودن آن است. به نظر مي رسد اين هرم بسيار قابل انعطاف طراحي شده است . مثلا فردي که از آن استفاده مي کند مي تواند پنير را جايگزين شير کند زيرا هر دوي اينها مواد مغذي اصلي گروه شير، ماست و پنير را تامين مي کنند. همچنين مي توان حبوبات (بنشن) و آجيل را به جاي گوشت ها مصرف کرد ، در واقع اين کاري است که گياهخواران انجام مي دهند .هرم غذايي تمايل دارد که گوشت ها و محصولات حيواني مانند شير، پنير، تخم مرغ را کم اهميت جلوه دهد و بر مصرف غلات، ميوه ها و سبزي ها تاکيد ورزد. اين بدان معني نيست که اين مواد ارزش غذايي ندارند بلکه اهميت ميوه و سبزي را که امروزه مصرفشان کمرنگ شده نشان مي دهد . بسياري از ما به خوردن گوشت و غذاهاي حيواني خيلي اهميت مي دهيم در صورتيکه نمي دانيم ميوه ، سبزي و حتي مواد نشاسته اي مثل نان نيز با اهميت هستند و بايد سهم بيشتري در غذاي روزانه ما داشته باشند.
از ديگر نکاتي که مي توان در مورد اين هرم ذکر نمود اينست که:1- به کودکان بايد حداقل واحدهاي هر يک از گروههاي غذايي را داد . مثلا براي برنج 6 واحد در روز مي دهيم ولي واحدمان را هم کوچکتر مي کنيم. واحد برنج براي يک بزرگسال 2/1 ليوان پخته است ولي براي کودک 4/1 ليوان بزرگ و يا 2/1 ليوان کوچک . کودک بايستي هر روز 2 ليوان شير را مصرف کند ولي واحد بايد کوچکتر در نظر گرفته شود.
2- زنان باردار و شيرده براي تامين نيازهاي بيشتر انرژي ، ويتامين و املاح به واحدهاي بيشتري از ميوه ها ، سبزي ها، گوشت و نان احتياج دارند.
3- در هر وعده غذايي بايد کوشيد تا حداقل از سه گروه غذايي مختلف استفاده کرد. براي مثال ساندويچ تخم مرغ که در آن گوجه فرنگي ، کاهو و جعفري خرد شده استفاده شود ؛ در چنين غذايي از سه گروه گوشت، سبزي و غلات، استفاده شده است. شما ميزان واحدهاي هر يک از گروههاي غذايي را مي دانيد پس مي توانيد تعداد واحدهايي را که بايد هر روز مصرف کنيد در نظر بگيريد و ميزان مواد غذايي که بايد روزانه از هر گروه مصرف کنيد بدست آوريد . مثلا اگر غذاي هر روز شما با نان است ، بهتر است بدانيد که مي توانيد از صبح تا شب به اندازه 6 کف دست ( حداقل ميزان ) نان بخوريد. براي گروههاي ديگر هم مي توانيد چنين کاري انجام دهيد.
4- براي ميان وعده ها بهتر است که يک واحد ميوه، يک کاسه کوچک شير و غلات آماده يا مخلوط ماست و ميوه مصرف کنيد. هرم غذايي در عين حال اين محدوديت را دارد که شما کالري غذاهايي را که مصرف مي کنيد نمي دانيد اما اگر بخواهيد رژيم دقيقي داشته باشيد بايد از يک رژيم شناس بخواهيد تا آنرا براي شما تهيه کند به طور کلي هرم غذايي به شما کمک مي کند تا بدانيد که بايد در مصرف غذاها تنوع داشته باشيد و بدانيد که بايد به چه نسبتي از گروههاي غذايي استفاده کنيد.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید