1. زرشك پلو با مرغ و باقالي پلو با ماهي ، غذاهاي بسيار سرد هستند كه بلغم زا و سودازا هستند (يعني به مرور زمان و در صورت مصرف زياد غلظت خون ايجاد خواهند كرد و اخلاط نا به جا و مضر در بدن توليد مي كنند ) ماهي ، مرغ ، برنج ، زرشك ، رب ، سالاد ، ماست ، آبليمو ، سيب زميني، باقلا و روغن نباتي ، همگي سرد و بلغم زا هستند كه چنين غذايي كمتر بايد مصرف شود و همراه آن بايد ادويه گرم و گرميها نظير فلفل سياه ، كنجد ، عسل ، سياهدانه ، زنجبيل و آويشن مصرف شود .
2. عدسي غذايي سودازا است. نخود صفرازا خونساز است . در طب سنتي نخود بسيار مورد تأكيد است و حكما سمزدايي از بدن ، افزايش توان جنسي ، افزايش حافظه ، تقويت قلب ، خونسازي ، استخوان سازي ، جلوگيري از سفيدي موها و دهها خاصيت ديگر براي نخود قائل مي باشند . نخود حرارت غريزي (نيروي حياتي و انرژي ذاتي) را افزايش مي دهد و جواني را پايدار مي كند . به همين دليل در تغذيه ي سنتي ايرانيان نخود جايگاه ويژه اي داشته و در نخود آب ، آبگوشت و انواع خورشت ها و آشها مكرر استفاده مي شده است .
3. حذف سبزي نيز صحيح نيست . طبق توصيه ي اهل بيت (ع) سبزي آرايش و زينت و بركت سفره است . طبع سبزي ها عموماً «گرم» است و هضم غذا را بهتر مي كند . داراي فيبر بوده كه مانع يبوست است و مواد معدني سرشار و ويتامين هاي متنوع دارند . سالادهاي مرسوم (نظير خيار و گوجه و كاهو و ...) بلغم زا هستند و گاهي نفخ ايجاد كرده و اخلاط مضر در بدن توليد خواهند كرد . خصوصاً كه روي سالادها سس مايونز (ماده اي بسيار سمي و مضر كه در جاي خود به آن اشاره خواهيم كرد) هم اضافه مي شود.
4. خوردن ماست همراه گوشت و غذاي گوشتي مضر است و طبق گفته حكما خلط خام و بلغم فراوان توليد خواهد كرد . يكي از مهمترين علل ويتيليگو (برص و لك و پيس) از نظر طب قديم مصرف ماست توأم با گوشت ذكر شده است .
5. مصرف پنير به تنهايي بلغم زاست . بهتر است پنير همراه گردو مصرف شود . پنير را مي توان به همراه زيره ي سياه و سياهدانه مصرف کرد . نان و پنير خوردن به تنهايي در صبحانه بلغم زاست و فرد را دچار رخوت و سستي و بيحالي و خواب آلودگي و کندي در يادگيري و کاهش تمرکز ذهن خواهد کرد (قابل توجه دانش آموزان و دانشجويان عزيزي که صبحانه نان و پنير ميل کرده در ساعات 12-10 صبح سر کلاس دچار چرت و خواب آلودگي مي شوند.)
6.در مصرف لبنيات بهتراست كه مثلا، پنير با گردو يا سياهدانه يا زيره ، شير با گلاب يا عسل يا هل يا دارچين ، ماست با زنيان يا سياهدانه يا شيره انگور يا نعناع و گل سرخ ، کره با عسل ميل شود .
7. در مورد سركه طبق تحقيقات طب نوين ، سرکه در کاهش کلسترول و چربي خون و قند خون نقش بسزايي دارد . سرکه سبب وازوديلاتاسيون عروق و بهتر شدن جريان خون در رگهاي بدن مي شود . سرکه کمک به هضم غذا مي کند و صفرابر است . سرکه سبب ضد عفوني غذا و از بين رفتن رسوبات و املاح مضر آنها مي گردد .ولي طبيعت سرکه سرد است و اگر فرد سوداوي و بلغمي در مصرف آن زياده روي کند سبب ضعف اعصاب و بيحالي و افت فشار خون مي شود و ممکن است مضراتي داشته باشد که بهتر است اين افراد سرکه را با عسل يا شيره (سکنجبين، سرکه که شيره) مخلوط کرده و ميل کنند که ترکيبي اصلاح شده است و ديگر عوارض سرکه را نخواهد داشت . ترشيها جايگزينهاي خوبي براي سرکه هستند . زکرياي رازي که رساله سکنجبينيه بيش از يکهزار نوع سرکه و سکنجبين معرفي کرده که هر کدام فرمول ساخت ويژه اي داشته و موارد مصرف و کاربردهاي درماني هر کدام را مفصلاً تشريح نموده است .
8. تنوع خواري و مصرف اقلام متعدد و متنوع در يک وعده ي غذايي کاري غلط است و از نظر طب اسلامي مضر است و سبب به هم خوردن تنظيم گوارش مي شود. زماني که تنوع اقلام يک وعده غذا از دو – سه مورد فراتر مي شود ، سيستم اخلاطي و آنزيمهاي هاضمه دچار سردرگمي و اختلال شده و هضم غذا ناقص خواهد شد . يکي از رموز "طول عمر" از نظر طب سنتي ساده غذا خوردن و تنوع کم اقلام غذاهاي سفره ، ذکر شده است .
9. ريزه خواري و جزء خواري (به ويژه اگر اقلام Junk food نظير پفک و چيپس و کيک و ... باشد)نيز در طب سنتي مضر براي دستگاه گوارش محسوب مي شود . سبب استهلاک بيشتر دستگاه گوارش و طول عمر کمتر مي گردد مثال ساده اي مي زنيم : شما اگر در يک روز اتومبيل خود را يک بار روشن کنيد و صد کيلومتر رانندگي کنيد به مراتب استهلاک کمتري خواهد داشت تا آن را بارها روشن کرده ولي هر بار صد متر و پنجاه متر رانندگي کنيد .
10.در مورد آجيلها طبق تحقيقات محققين آمريکايي بهترين آجيل ها به ترتيب بادام درختي ، گردو ، فندق بوده (درست منطبق بر ديدگاه حکماي طب سنتي ايران) . ( در سنت ايرانيان مصرف آجيل فراوان بوده و در مهماني ها و شب نشيني ها ، آجيل بسيار مرسوم بوده است.) كه فوايد آن طبق نظر طب سنتي جهت پاکسازي کبد ، تقويت استخوان ها ، رشد قدي اطفال و افزايش هوش و حافظه مفيد است . آجيلها در طبايع صفراوي مزاج مصر آن بايد محدود تر باشد .
11. در مورد باور غلط مضر بود ادويه براي كبد است ! طبيعت ادويه گرم و خشك است و تنها مورد احتياط آن در طبايع صفراوي كه خود گرم و خشك هستند ، مي باشد . مصرف ادويه همراه غذاها در طبايع سرد ، عامل فعال شدن كبد و كاركرد منظم دستگاه گوارش خواهد بود . ادويه سبب تعديل بلغم اضافي معده و رطوبت هاي نا به جاي دستگاه گوارش شده و با مصرف بلند مدت و مداوم ، بلغم سوداي نابه جاي بدن نيز كاهش يافته كه در تخفيف درمان بيماري هاي بلغمي و سوداوي بسيار موثر است (بيماري هاي نظير آرتروز ، درد مفاصل ، نفخ معده ، كاهش حافظه ، صرع ، شب ادراري ، عفونت هاي زنانگي و افسردگي و ...) بالاترين مصرف زنجبيل در دنيا مربوط به كشورهاي اروپايي است كه امروزه ثابت شده است كه زنجبيل در مهار اترواسكلروزيس و حل كردن لخته هاي خون و كاهش غلظت خون كاملاً موثر است مهمترين علت نفخ معده ، مصرف سردي ها با غذاست نظير خيار ، كاهو ، ماست و ... كه براي چاره ي اين موضوع ، مصرف ادويه با غذاها مثلاً فلفل سياه ، پودر آويشن با ماست ، سياهدانه ، زنجبيل ، زيره ي سياه توصيه مي شود.
12. مصرف هندوانه و خربزه و طالبي و انگور به همراه غذاها سوء هاضمه و اخلاط فاسد توليد مي كند . تنها ميوه اي كه همراه غذا مجاز به مصرف است انار و زيتون است و جالب است كه بدانيم مصرف زيتون به تنهايي از ديدگاه حكماي طب سنتي مضر است بطور كلي ميوه ها بهتر است تنها مصرف شود.
13. هر غذايي در طب سنتي داراي يك يا چند مصلح مي باشد . منظور از مصلح يعني نوعي ماده ي غذايي يا گياهي دارويي كه مصرف آن به همراه غذاي مورد نظر ، در اصلاح و تعديل عوارض جانبي احتمالي آن غذا و جذب غذا و اثر گذاري غذا را در بدن و ارگانهاي مربوطه مضاعف خواهد كرد . در تغذيه سنتي ايرانيان مصرف مصلحات به طور كامل مراعات مي شده است و تقريباً غذايي و ميوه هاي يافت نمي شود كه بدون مصلحات مصرف شود . مثلاً كاهو و سكنجبين، خيار با نعناع و گل سرخ، ماست با شيره ، برنج با زيره ي سياه ، دوغ با كاكوتي و آويشن ، چاي با آبليمو ، تخم مرغ با دارچين ، ارده با شيره ي انگور ، عدسي با گلپر ، آش جو با فلفل سياه ، آبگوشت با پياز ، كباب با سماق ، ماهي با گردو و فلفل سياه و سير و... مصرف مي شده است . امروزه تقريباً مصرف اين مصلحات با غذاها كنار گذاشته شده است كه سبب كاهش كم و كيف جذب و هضم غذا خواهد بود .
14. اكثر اقلام و غذاهاي وارداتي غرب (ماكاروني ، پيتزا ، پفك ، سوسيس كالباس ، همبرگر ، نان فانتزي ، شكلات ها ، بيسكوئيت ها ، چيپس و ...) يبوست زا هستند . يبوست در طب سنتي بسيار حائز اهميت است و يكي از اصليترين دلايل پيدايش و شدت يافتن بيماري هاست ، تا آنجا كه به عنوان ام الامراض (مادر بيماري ها) شناخته شده است . نانهاي بدون سبوس و برنج دو عامل مهم تشديد يبوست است . غذا هر چه خشكتر باشد يبوست زا تر است ، به همين دليل در طب سنتي اغلب غذاها به شكل آش و خورشت و حليم و فرني و آبگوشت طراحي شده است كه همگي ضد يبوست هستند .
15. سالاد الويه نيز جزء غذاهاي بسيار سرد و بلغم زا مي باشد و لذا بايد با ادويه گرم نظير فلفل سياه و آويشن مصرف شود. بدليل وجود مواد شيميايي سرطانزا در سس مايونز ، بهتر است هنگام تهيه سالاد الويه از سس كمتري استفاده شود.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید