مقدمه
ما مسلمانان از نعمت بزرگي به نام قرآن کريم برخورداريم، خداوند متعال غذاي اصلي، مفيد و لازم را براي انسان در کتاب خود بوضوح بيان کرده است. در قرآن بيش از 300 آيه مطالبي در مورد تغذيه انسان بيان شده است. انديشه و افکار انسان در گرو غذايي است که مي خورد.
حضرت علي (ع) مي فرمايد "معدۀ خود را گورستان حيوانات نکنيد"، پس بهتر است بيشتر از گياه استفاده کنيم. استفاده از ريشه و گياهان علفي به عنوان دارو از 4500 سال پيش تا کنون در طب سنتي چين رواج دارد. امروزه مردم معتقدند که با گياه درماني مي توان علاوه بر درمان بيماريها ظاهر پوست را هم زيباتر کرد.سويا يک منبع غني از پروتئين است و داراي فيتواستروژن که خاصيتي شبيه به استروژن دارد و باعث کاهش کلسترول و LDL مي شود.
مطالعات نشان داده که مردم آسيايي که بيستر سويا مصرف مي کنند نسبت به غربي ها ريسک بيماري قلبي و سرطان پستان کمتر است.برنج قرمز که در چين به عنوان غذا مصرف مي شود، برنج قرمز از خانواده منوکولين ها که داراي کوآنزيم HMG «لواستاتين» که باعث کاهش فعاليت آنزيمهاي بازدارنده مي شود. اثر برنج قرمز در مطالعه روي 38 بيمار هيپرليپيدميا (کلسترول بين mg 388-204 و LDL-C mg/dl 277-128) و دارو کاهش دهنده چربي خون دريافت نمي کردند .تحت رژيم برنج قرمز قرار گرفتند و پس از 8 هفته کلسترول خون به مقدار قابل توجهي کاهش يافت.
GUGGULID : يک محصول مشتق شده از رزين درخت موکول ميره که براي درمان هيپرکلستروميا مصرف مي شود.
Policosanol : پوليکوسانول از موم نيشکر بدست مي آيد که داراي الکل آلفاتيک مي باشد. با مصرف cc 20-10 روزانه در مطالعاتي نشان داده که حدود 25% و بيشتر کاهش LDL-L و حدود 15% افزايش HDL-L را داريم.
Garlic يا سير: هزاران سال است که از خواص درماني سير در طب پزشکي استفاده مي شود. سير را مي توان بصورت خام و يا پخته مصرف نمود. سير از تجمع پلاکت ها جلوگيري مي کند بنابراين سير با کاهش کلسترول در بدن و کاهش توليد پلاکت هاي خوني مانع از بروز بيماري هاي قلبي ، عروقي مي شود.
Plant Sterols : گياه استرول ها ساختار شيميايي شبيه کلسترول دارند. مکانيسم اثر اين گياه مهار جذب کلسترول و افزايش سنتز کلسترول در کبد مي باشد. از انواع استرولها ، سينتانول و کامپستانول که در محصولات موجود در ايالت متحده وجود دارد.
پلي فنل ها : بطور عمده در گياهان وجود دارد فلاوئيدها، بيوفلاوئنيدها : ترکيبات فنلي هستند که بطور طبيعي در ميوه ها، سبزيجات و خشکبار موجود است. که داراي خاصيت آنتي اکسيدان قوي مي باشد. يکي از منابع غني بيوفلائيدها چاي سبز و روغن زيتون است.
فيبر : فيبر به گروهي از ترکيبات گياهي گفته مي شود، فيبرهاي محلول شامل پسيليم، پکتين، جودوسر که LDL سرم را کاهش مي دهد. يکي از انواع فيبر هاي مؤثر روي چربي هاي خون و کنترل وزن، چيتوزان است اين يک يا ده آمينوپلي ساکاريد است باعث کاهش جذب چربي ها از از دستگاه گوارش و باز جذب اسيدهاي صفراوي مي شود.
مغزها : گردو و بادام، غني از اسيدهاي چرب اشباع نشده است و اثر مفيدي روي ليپيد و کلسترول سرم دارد. ريسک بيماري هاي قلبي و عروقي در افرادي که بيش از 4بار در هفته مغزها را مصرف مي کنند کاهش قابل توجهي نشان داده است.
نتيجهآموزش به افراد جهت پيشگيري از بيماري هاي قلبي و عروقي و پيشگيري از افزايش چربي هاي خون، داشتن يک رژيم ترکيبي از ميوه ها، سبزيجات، حبوبات، لوبيا سويا، مغزها، دانه ها و روغنهاي گياهي بويژه روغن زيتون، مقدار کم يا متوسط ماهي، مرغ، محصولات لبني و مقدتر خيلي کم و ناچيز گوشت قزمز مصرف بکنند.
در آيه شريفه «ابراهيم،32» خداوند روزي انسان ها را به ثمراتي که از زمين به دست مي آيد جلب مي کند و ميوه گياهان را به عنوان روزي انسان معرفي مي کند و مي فرمايد از آن تغذيه کنيد.
خداوند اولويت هاي غذايي را به ترتيب نياز بدن انسان در قرآن «عبس،32-24» ابتدا پروتئين ها(دانه هاي گياه)، سپس قندها(انگور، خرما، ....)، بعد چربي ها(زيتون، ....) و در آخر ويتامين ها(ميوه جات، سبزيجات) بيان کرده است. خداوند متعال در آيات زيادي انسان را به تعقل و خردورزي فرا مي خواند و به او مي گويد که غذاي تو همان داروي تو است.
فاطمه چوپاني(کارشناس پرستاري),زهرا غلامي(کارشناس پرستاري),فرشته اخگر (کارشناس پرستاري)
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید