توت فرنگي، ميوه اي شبيه توت است ولي كمي درشت تر، رنگش قرمز و طعم آن ترش و مطبوع است. بوته اش كوتاه و داراي برگهايي درشت و ساقه هايي باريك و خزنده است كه روي زمين مي خوابد و ريشه مي دواند.
توت فرنگي به صورت وحشي و اهلي مي رويد و به اسامي چپلك، چپالك، شالكه و چلم نيز خوانده مي شود.اين ميوه به حالت خود رو در بعضي نواحي شمالي ايران وجود دارد و بعضي اوقات به دليل خوش طعمي ميوه آن را به طور مصنوعي پرورش مي دهند.
ميوه توت فرنگي به صورت، قرمز، گوشت دار و داراي هسته هاي ريزي است كه از ماه ارديبهشت پديدار مي شود و تا آخر مرداد دوام مي آورد.
خواص تغذيه اي توت فرنگي و اثر آن در سلامتي انسان :توت فرنگي منبع خوبي از فيبر، ويتامينC، فولات، پتاسيم و آنتي اكسيدان ها مي باشد كه اين مواد مغذي باعث مي شوند توت فرنگي بعنوان يك جايگزين شيرين، باعث افزايش سلامت قلب، كاهش خطر ابتلا به انواع سرطان و در كل ارتقاء سلامتي بدن شود.همچنين داراي املاح كلسيم، آهن و فسفر مي باشد. از مواد موثر مهم آن مي توان تانن، موسيلاژ، قندهاي مختلف، ساليسيلات ها و به خصوص اسيدهاي ميوه را نام برد.
توت فرنگي سرشار از ويتامين و فاقد چربي اشباع است و كالري كمي دارد.يك واحد توت فرنگي معادل 8 عدد است كه 50 كالري انرژي دارد.توت فرنگي مانند ساير توت ها مثل شاه توت، توت سفيد، تمشك و... پاك كننده روده و مثانه است.
همچنين توت فرنگي داراي مقادير بالايي از آنتي اكسيدان ها مثل الاژيك اسيد و آنتوسيانين(رنگدانه قرمز) است كه در پيشگيري از بيماري هاي قلبي موثرند.
اين مطالعات اهميت مصرف توت فرنگي را در برنامه غذايي بعنوان عامل بهبود عملكرد سيستم قلبي-عروقي نشان مي دهد.
همچنين مطالعات قبلي نشان داده بود كه باعث بهبود عملكرد حافظه و كنترل آرتريت روماتوئيد( التهاب مفاصل) مي شود.
از ديگر خواص توت فرنگي مي توان به موارد زير اشاره كرد :
مصرف اين ميوه علاوه بر وجود انواع ويتامين، املاح و آب كه هر كدام اثرات خود را بر بدن اعمال مي كنند داراي خاصيت تقويت كننده، ملين و خنك كننده نيز مي باشد.
توت فرنگي از تصلب شرائين جلوگيري مي نمايد.
توت فرنگي اشتها آور است و ادرار را زياد مي كند.
دم كرده برگ توت فرنگي در زياد كردن ادرار و شير بانوان مفيد است.
دم كرده برگ توت فرنگي يا ميوه توت فرنگي مي تواند نقرس و سنگ هاي مثانه را معالجه كند.
املاح معدني موجود در توت فرنگي خاصيت مسهلي به آن بخشيده است، زيرا اين املاح عضلات روده را به انبساط و انقباض وادار مي كند و به همين جهت توت فرنگي براي درمان يبوست مؤثر است.
اگر توت فرنگي را له كنيد و در آب بريزيد، نوشابه اي به دست مي آيد كه براي درمان تب هايي كه با بيماري هاي التهابي همراه مي باشد، بسيار مفيد است.
توت فرنگي به علت داشتن آهن و ويتامينC در خونسازي بدن مؤثر است.
توت فرنگي به علت دارابودن مقادير كافي كلسيم و فسفر، در رشد و نمو كودكان و نوجوانان ، استحكام دندان ها و ترميم شكستگي استخوان ها بسيار مؤثر است.
مصرف روزانه 5 واحد ميوه و سبزي، احتمال ابتلاء به سرطان را كاهش مي دهد.
مطالعات جديد نشان مي دهد مصرف روزانه 9 يا 10 واحد ميوه و سبزي به همراه 3 واحد لبنيات كم چرب، در كاهش فشار خون بالا بسيار مؤثر است.
تذكراتي در مورد مصرف توت فرنگي :نكته مهمي كه در مورد توت فرنگي بايد در نظر داشت اين است كه اولاً به علت تماس ميوه ها بر روي زمين، خاك و كود ممكن است آلوده شود كه بايد آنرا شسته و سپس مصرف كرد.
ثانياً بعضي از افراد نسبت به آن حساسيت دارند و ممكن است اين حساسيت بصورت استفراغ و يا ناراحتي هاي جلدي بروز كند. همچنين در افرادي كه داراي ناراحتي هاي پوستي مي باشند ممكن است آنها را تشديد كند كه بايد اين نكته مورد توجه قرار گيرد.
توت فرنگي به علت داشتن اسيد سالسيليك در بعضي اشخاص، كبد و مثانه را تحريك كرده و جوشهايي شبيه كهير ايجاد مي كند كه به علت آلودگي خون و داخل بدن است
كساني كه معده اي حساس دارند يا مبتلا به بيماري هاي كهير، اگزما و آسم هستند ، بهتر است از خوردن توت فرنگي پرهيز كنند.
نظرات 0
شما هم میتوانید در این مورد نظر دهید